Suomeen ruokamatkailun ideoita Bourdainin No Reservations tapaisesti

 (Luettu 11501 kertaa)

fuego

  • Reissaajaguru
  • Viestejä: 674
    • Profiili
    • USAn Suomalaisten Foorumi
Olen koukussa Anthony Bourdainin No Reservations-sarjaan.

Ja samalla olen huomannut etta enpa oikein tietaisi mihin - tai mita - no reservations-tyyppista hupia ja ruokaa Suomessa on. Joten ehdotuksia please  :)

Missa (ruokapaikassa, kaupungissa yms) saa parasta (ja mita ruokalajia)?
Seka perinteiset etta nouveau ja vahemman suomalaiset sapuskat kayvat.
Ja miksi kyseisessa paikassa on kyseinen sapuska parasta.

Ja ehdotuksia ihan koko maasta kiitos :)

Mihin veisit Bourdainin syomaan ja mita?
Ja mista saa parasta yosafkaa (kun baarit on kiinni)?
Saako mistaan enaa mitaan ns. perinteisia ruokia? Niin etta ne on tehty perinteisin menetelmin ja paikan paalla (eika mitaan laitosversioita 70-luvun klassikoista kuten maksalaatikot tms)?
Myos ruokatorit, markkinat tms.

Ja muuta hupia jota Bourdain kokeilisi. Saa toki Bourdainille ehdottaa etta kavaisi siellapain... omalta kannalta kiinnostaisi kokeilla jotain uutta ja sellaista mita ei matkaoppaat valttamatta listaa kun ensi kerran kayn siellapain ja/tai ystavat tai sukulaiset kayvat.

Ketjut ei yleensa nappaa, eli jos olen vaikka Rovaniemella en halua etta sapuska maistuisi samalta kuin Fort Worthissa, tai Helsingissa. Jos olen Rovaniemella niin silloin sen pitaisi maistua silta etta olen Rovaniemella.

Viimeisen parin vuoden aikana ei ole tullut loydettya Suomessa kaydessa mitaan erityisen inspiroivaa paikkaa kokeilla. Muutamassa kaupungissa ei loytynyt muuta kuin kebabia, pizzaa, Rossoa ja joku nordikki texmex ketju, joten ulkona syomis-idean sijasta kokattiin itse.
Helsingissa on sitten yleensa vuoron peraan Kabuki ja Yume. Jotain uutta voisi kokeilla...
Matkaseuran nirsoilut menevat noitten ketjuruokaloiden lisaksi myos muista paikoista oleviin ruokiin jotka on tehty vaarin. Jos kiinalaisesta paikasta loytyy kiinalainen menu niin plussaa, jos on pastapaikka niin pastat ei saa olla liisteria ym.
Mukavaa olisi myos jos paikassa on selkeat menut - eli selkeasti nahtavissa mitka ruoat sopii tai ei sovi vegetaristeille, gluteenivammaisille ym. Jos tuo ja palvelu on kunnossa niin saa toki olla ketju :)
Lahinna perinnepaikkoja taitaisi olla joku skandinaaviravintola Espalla, mutta inhoan comic sans fonttia joten ohi mentiin.

Oma lista on lyhyt kun en ole siella aikoihin asustellut mutta aloitetaan jostain:
* Maalaismarkkinat, yleensa
Mutta mista loytyy parhaat tai omaperaisimmat? (Jossa on muutakin kuin kilometrikaupalla lakua ja imurivalineita)
* Kauppatori ja Kauppahalli seka Hakaniemen kauppahalli
If a man is from Texas, he'll tell you. If he's not, why embarrass him by asking?
- John Gunther

funkylord

  • Tosireissaaja
  • Viestejä: 75
    • Profiili
-Lemiin särälle. Olen testannut sen ja siinä on huippupaikka, safka, ja historiakin ihan kohtuu uutisarvoinen.
http://www.lemi.fi/kunta/matka/sara.htm

-Lahdessa lihamuki.

-Kuopiossa Sampo muikkuravintola (erikoisuutena mm. drinkki jossa on Kallavettä, ahtojäitä, otsoviinaa ja tönkkösuolattu muikku pohjalla.)
http://fi.wikipedia.org/wiki/Muikkuravintola_Sampo

Noi nyt ainakin tulee mieleen.
Elämä maistuu, kun noudattaa kahta sääntöä:
1. Älä ota paineita pienistä asioista
2. Kaikki asiat ovat pieniä asioita

Ikiliikkuja

  • Reissaajaguru
  • Viestejä: 807
    • Profiili
    • @ .
Kurikasta sai ainakin ennen 500 markkaa maksavaa hampurilaista
grilliltä, en sitten tiedä onko/oliko  se paras snagarisafka. Ei tullut kyllä
ostettua vaikka siinä grillillä jotain evästinkin. Siinä oli vissiin häränlihapihvi
ja kaviaaria...

skavoovie

  • Himoreissaaja
  • Viestejä: 212
    • Profiili
Hauska ketju. Seurasin sarjaa ennen, mutta nykyisin tulee katsottua vain omiin matkakohteisiin natsaavat jaksot. Bourdainhan kävi Venäjällä, Pietarissa ja maaseudulle, ja siinä oli näitä suomalaisia perinteitä aika paljon, saunaa, vodkaa, sienestystä ja näin. Ja Ruotsissa myös, Lappikin meni vähän siinä jo.

Bourdain ja selkeät menut kyllä vetää ihan eri suuntiin, mutta jotain ideoita:

- Helsingissä perinteistä suomalaista ruokaa saa esimerkiksi Sea Horsesta ja Salvesta. Bourdainille saisi varmasti käsikirjoitettua hyvän sketsin Sea Horsen bordelli-ikkunoista. Sukulaisia voisin viedä myös Weeruskaan tai Konstan Möljään. Juuresta saa suomalaista ruokaa suomalaisista aineista vähän modernisoituna.

Yösafkaa saa tietysti Harrin Nakista, mutta ei sekään rehellisyyden nimissä ole erityisen hyvää. Ah, kun jostain saisi paistettuja silakoita aamuviideltä.

- Bourdain pitäisi viedä kalakukkoleipomoon, äh, ei nyt tule *sen* leipomon nimi päähän.. Partanen?

- saaristossa savukampelaa suoraan pöntöstä ja limppua

muuvaara

  • Reissaajaguru
  • Viestejä: 504
    • Profiili
    • http://www.muuvaara.net/blog/
- Helsingissä perinteistä suomalaista ruokaa saa esimerkiksi Sea Horsesta ja Salvesta.

Ja lisäksi Tervasaaren Aitasta (tai sai ainakin ennen? en ole ravintolassa käynyt Savuksi muuttumisen jälkeen.)

fuego

  • Reissaajaguru
  • Viestejä: 674
    • Profiili
    • USAn Suomalaisten Foorumi
Kokeillaan noita kun kaydaan ensi kerralla :)
Lisaehdotukset tervetulleita (niin voi antaa matkaseuralle viela vaihtoehtoja)

En makaan kaikista Bourdainin valinnoista pida, mutta ainakin ohjelmaa katsellessa tulee taas mieli etsia paikallisuuksia ja sellaista mita ei joka paikassa saa. Onneksi se onnistuu joka paikassa, ainakin periaatteessa...
If a man is from Texas, he'll tell you. If he's not, why embarrass him by asking?
- John Gunther

Generig

  • Himoreissaaja
  • Viestejä: 112
    • Profiili
Suomessahan on omituisia ruokia aika paljon. Anthonylle pitäisi varmasti tarjota ainakin mustaa makkaraa Tampereellea (Makkarabaari) ja kalakukkoa Kuopion torilla. Loimulohta ja neulamuikkuja löytyy vaikka kalamarkkinoilta.

Matkaajanainen

  • Reissaajaguru
  • Viestejä: 966
    • Profiili
-Lahdessa lihamuki.

En ole koskaan kuullut...

Omat ehdotukseni olisi poroa Lapissa, lankkumuikkuja Savonlinnassa, kalakukkoa Kuopiossa ja kutunjuustoa Satakunnassa.
Soarele este galben

Ruuhkis

  • Tonnitallaaja
  • Viestejä: 1 360
    • Profiili
-Lahdessa lihamuki.

En ole koskaan kuullut...


Minäpäs olen! 

Ja eksotiikkaa pöytään eli klimppisoppaa vieraille! ;D

tammineN

  • Himoreissaaja
  • Viestejä: 258
    • Profiili
Kakkoa ja klimppisoppaa Satakunnassa. Tosin en tiedä missä ravintolassa tai vastaavassa niitä olisi tarjolla. :/ Ja Nakkilassa tietysti nahkiaisia.
"Ceux qui savent où ils vont ne vont jamais bien loin." - Napoléon

Ruuhkis

  • Tonnitallaaja
  • Viestejä: 1 360
    • Profiili
Kakkoa ja klimppisoppaa Satakunnassa. Tosin en tiedä missä ravintolassa tai vastaavassa niitä olisi tarjolla. :/ Ja Nakkilassa tietysti nahkiaisia.

Ei missään ravintolassa kun meinaan tehdä itse.

Ravintolat...... pyh!

Ps. Mitä on Kakko? ???

tammineN

  • Himoreissaaja
  • Viestejä: 258
    • Profiili
Kaikki turistit eivät valitettavasti pääse natiivien kotiin asti klimppisoppaa maistelemaan, siksi sääli ellei sitä ole missään yleisesti tarjolla..

Kakko=hiivaleipä:
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/33230/Kakko%20(Satakunnan%20maakuntaleip%C3%A4)
"Ceux qui savent où ils vont ne vont jamais bien loin." - Napoléon

Ruuhkis

  • Tonnitallaaja
  • Viestejä: 1 360
    • Profiili
Kaikki turistit eivät valitettavasti pääse natiivien kotiin asti klimppisoppaa maistelemaan, siksi sääli ellei sitä ole missään yleisesti tarjolla..



Joo, turistin osa on nuiva! ;D

Klimppisoppa on muuten yllättävän hyvää (vaikka nimi onkin mitä on). Mummi tapasi aina silloin tällöin tehdä.......... ::)

Olavi_virta

  • Himoreissaaja
  • Viestejä: 130
    • Profiili
Lahdessa historiallisen Jonen Grillin lihamuki tai kebab perunamuusilla.

Tampereella Plevnassa pyttipannu ja oma olut on aika hyvää. Plevnahan on myös knoppitieto historiallinen paikka (Pohjoismaiden eka sähkölamppu sytytettiin siellä).

Sitten tietenki bourdainille pitäs karjalanpiirakoita antaa ja ihan perinteistä suomalaista makaroonilaatikkoa.

tinksu

  • Himoreissaaja
  • Viestejä: 207
    • Profiili
Mulla tuli mieleen pari raflaa jotka tarjoaa "perinteistä" suomalaista sapuskaa - ihan käymisen arvoisia kumpikin.

http://www.asrestaurants.com/FI/ravintolat/savotta/esittely.html

Elikkä Savotta Helsingissä. Käytettiin joskus ranskalaisia liikekumppaneita tuolla syömässä, tykkäsivät hurjasti!

http://www.sokerijussi.fi/
Tää olis sitte oululainen versio suomitunnelmasta, ihanalla paikalla Oulun kauniissa Pikisaaressa :)
To live would be an awfully big adventure.

Electra

  • Reissaajaguru
  • Viestejä: 711
    • Profiili
..... ja ihan perinteistä suomalaista makaroonilaatikkoa.

Niin, tämäpä onkin perinneruokaa, Suomessa kun makaronit kasvoivat puissa jo kauan ennenkuin italiaanot ne keksivät  :D.

Ruuhkis

  • Tonnitallaaja
  • Viestejä: 1 360
    • Profiili
..... ja ihan perinteistä suomalaista makaroonilaatikkoa.

Niin, tämäpä onkin perinneruokaa, Suomessa kun makaronit kasvoivat puissa jo kauan ennenkuin italiaanot ne keksivät  :D.

No makaronia on ollut Suomessa käytössä jo 1800 -luvulla ja makaronivelli kuuluu suomalaisiin perinneruokiin.

Uskoisin myös että makaronilaatikkoa on valmistettu Suomessa jo melko pitkään. Ainesosathan eivät kauheasti tuosta vellistä poikkea kuitenkaan.

ps. Makaroni on aluperin Kiinalainen keksintö.
« Viimeksi muokattu: 07.02.2010, 23:16:39 kirjoittanut Ruuhkis »

skavoovie

  • Himoreissaaja
  • Viestejä: 212
    • Profiili
Makaroni tosiaan on kuulunut suomalaiseen ruokaperinteeseen jo pitempään: mummin kirjahyllyssä on keittokirja 1920-luvulta, jossa neuvotaan keittämään makaronia 2 tuntia, kunnes se on täysin pehmeää. Tämä lisäkemakaronille, velli on vielä erikseen maitoineen. Toinen kysymys on sitten se, onko suomalainen makaronilaatikko niin erikoista, että sitä pitäisi erityisesti esitellä. Amerikassa on mac&cheese, ja ympäri Eurooppaa erilaisia versioita samasta teemasta.

Ja makaroni ei ole Kiinasta, tai ei ainakaan Marco Polon tuomana eikä muustakaan ole todisteita.


Ruuhkis

  • Tonnitallaaja
  • Viestejä: 1 360
    • Profiili


Ja makaroni ei ole Kiinasta, tai ei ainakaan Marco Polon tuomana eikä muustakaan ole todisteita.



Makaroni on Italiasta mutta makaronin valmistusidean uskotaan kulkeutuneen sinne Kiinasta.

Mutta mistä makaronin valmistusidea sitten on lähtöisin jos se tätä kautta ei ole kulkeutunut?

ps. Makaronivelli perinneruokana on kanssa yksi ihmetyksen aihe........ei mitenkään varmasti kovin uniikki sekään keksintö. Vai onko  ???



« Viimeksi muokattu: 08.02.2010, 02:22:46 kirjoittanut Ruuhkis »

Ikiliikkuja

  • Reissaajaguru
  • Viestejä: 807
    • Profiili
    • @ .
Löysinpäs googlettelemalla vielä tuon kioskin
ja sen aterian.. 100 euroa nykyään. Hinta on
noussut markka-ajasta mutta noita suklaita
ei kai kuulunut mukaan silloin vieraillessani
noin 14-16v sitten  :o

Ja kukas pallislainen käy testaamassa,
vai onko joku jo käynyt?

http://www.puskajussi.fi/nattijussi.html