Pukeutuminen Marokossa

 (Luettu 24860 kertaa)

Anonymous

 • Vieras
Pukeutuminen Marokossa
« : 08.07.2004, 12:26:12 »
Siis, miten miehen kannattaisi pukeutua Marokossa, ettei tulisi pahaa silmää edes takapajuisimmissakaan paikoissa?

T-paita (ei peitä kyynärpäitä) ja shortsit (peittävät polvet) riittäviä?

Anonymous

 • Vieras
Pukeutuminen Marokossa
« Vastaus #1 : 08.07.2004, 12:42:58 »
En suosittele shorteja tai vastaavia ettei jo kaukaa kävisi turistista (ellei sitä itse halua). Sellaiset tosi ohuet vaaleat pitkät housut on paljon paremmat eikä yhtään tukalat, eikä jalatkaan pääse palamaan :) T-paita on varmaan ihan o.k. Jos haluaa maastoutua paikallisten sekaan niin kannattaa vaan pukeutua mahdollisimman samalla tavalla. VVinkki: hieno matkamuisto voi olla sellainen paikallisten käyttämä pitkä puku jossa on huppu. Tietääkö joku kyseisen vaatteen nimeä?

Toni X

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 814
  • Profiili
  • Sähköposti
Pukeutuminen Marokossa
« Vastaus #2 : 15.07.2004, 14:31:53 »
Lainaus käyttäjältä: "Anonymous"
VVinkki: hieno matkamuisto voi olla sellainen paikallisten käyttämä pitkä puku jossa on huppu. Tietääkö joku kyseisen vaatteen nimeä?


Olisikohan se kaftaani? Kyllä se voi olla ihan kannattava hankinta. Eurooppalaiseksi/turistiksi jo kaukaa tunnistettava ihminen saa nimittäin joskus milteipä juosta karkuun yli-innokkaita (ja ovelia) opastarjokkaita, kaupustelijoita ja ties minkälaisia seuraantuppautujia.
 Liian kevyeen pukeutumiseen itselläni ei ollutkaan riskiä, koska kävin Marokossa talvella ja lämpötila oli miellyttävät +15.....+20 C.

simo

 • Vieras
hinta?
« Vastaus #3 : 06.08.2004, 10:41:06 »
tietääkö kukaan, kuinka paljon sellainen kaftaani tai muut mukavat marokkolaisvaatteet maksaa ja millaisesta paikakasta sellaiset kannattaisi hankkia?

voisiko asia olla myös toisinpäin, silleen, että jos käytät paikallisia vaatteita, tavallaan yrität naamioitua paikalliseksi...? voisiko siitäkin tulla ongelmia?

Ipana

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 66
  • Profiili
Pukeutuminen Marokossa
« Vastaus #4 : 08.08.2004, 04:47:48 »
Siellä kyllä on sen verran paljon turisteja, että pukukoodien kanssa ei ole niin tarkkaa. Ainakin siellä missä minä olen liikuskellut on näkynyt karvaisia polvia ja muuta, vaan jos sinne jonnekin Marokon Peräseinäjoelle menee, niin tilanne saattaa olla vähän eri. Minun Marokon visiittini ovat jääneet hyvin lyhyiksi ja vähän kattaviksi, kun kokemuksen tasoa on heikentänyt juuri se, että ympärillä on pörränyt opasehdokkaita ja jostiesminkä myyjiä. Mitenkähän tämmöinen nuori tyttönen siellä saisi enemmän rauhassa kulkea?
o matter where you go, there you are. - Earl MacRaugh

Ipana

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 66
  • Profiili
Pukeutuminen Marokossa
« Vastaus #5 : 08.08.2004, 14:21:01 »
Ei nyt suoraan liity tähän, mutta pistipä silmään kuitenkin. Tuollainen riski voisi tietenkin olla missä tahansa. En tiedä onko se Marokossa erityisen suuri?

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa.htm#id826065

Naisen on riski matkustaa yksin Marokossa
 
Marakossa surmattu suomalaistoimittaja ja entinen malli Virve Hirvensalo otti kokeneena Marokon-kävijänä tietoisen riskin matkustaessaan maassa ilman seuraa.

Hän oli yöpynyt kohtalokkaaksi koituneessa yöpaikassaan myös aikaisempien matkojensa aikana.

- Yleisesti ottaen naiselle on äärimmäisen riskialtista matkustaa yksin Marokossa, arvioi Suomen Marokon suurlähetystön hallinnollinen avustaja Ritva Miekkoniemi.

Ryöstäjä puukotti Hirvensaloa useita kertoja pään seudulle. 48-vuotias Hirvensalo kuoli lähes heti. Surmaaja on karkuteillä.
o matter where you go, there you are. - Earl MacRaugh

TBone

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 286
  • Profiili
Pukeutuminen Marokossa
« Vastaus #6 : 08.08.2004, 14:56:55 »
Lainaus käyttäjältä: "Ipana"
- Yleisesti ottaen naiselle on äärimmäisen riskialtista matkustaa yksin Marokossa, arvioi Suomen Marokon suurlähetystön hallinnollinen avustaja Ritva Miekkoniemi.

Ryöstäjä puukotti Hirvensaloa useita kertoja pään seudulle. 48-vuotias Hirvensalo kuoli lähes heti. Surmaaja on karkuteillä.


Ja Porissa romaanimies teloitti kauppatorilla aseella lähietäisyydeltä ampumalla päähän hänelle entuudestaan tuntemattoman miehen, joka kuoli myöhemmin sairaalassa.

En tiedä onko Marokko mitenkään erityisen turvaton paikka.

Anonymous

 • Vieras
Pukeutuminen Marokossa
« Vastaus #7 : 08.08.2004, 15:54:40 »
Ulkoministeriön maaliskuussa julkaisema matkustustiedote Marokosta:

"Matkustustiedotteet 26.3.2004
Marokko: matkustustiedote
       

Marokossa yleisesti ottaen rauhallista. Yksittäisten attentaattien mahdollisuus vähentynyt. Paikallisia tapoja kunnioitettava ja huomioitava kulttuurierot.
 
Suomen suurlähetystö
Rabat

Turvallisuustilanne

Toukokuussa 2003 Casablancassa koetun kaltaisten yksittäisten attentaattien mahdollisuus on vähentynyt, johtuen Marokon kuningashuoneen, poliittisen järjestelmän ja koko kansalaisjärjestökentän voimakkaasta mobilisoitumisesta selvittämään tapahtuneen tekijät, tausta ja käyttövoima sekä tarttumaan ongelmiin. Yhteiskunta on saanut uusia vahvoja argumentteja puolustautuakseen ääriaineksia ja epäjärjestystä vastaan. Päättäväisten toimien valossa on melko uskottavaa kun viranomaiset sanovat takaavansa ulkomaalaisten turvallisuuden, ovathan matkailijat myös yksi tärkeimmistä valuuttatulon lähteistä Marokolle. Yleisessä mielipiteessäkin ulkomaalaiset nähdään pääsääntöisesti tervetulleina.

Omavaltaisia toimintavalmiita integristipiirejä on löytynyt mm Fésin, Tangerin, Casablancan, Agadirin ja Marrakechin eräissä köyhälistökortteleissa.

Marokko on asettunut v. 2001 terrorisminvastaisen kv. koalition piiriin ja toiminut käytännössäkin näissä puitteissa. Irakin tilanteen heijastusvaikutukset Marokkoon ovat olleet vähäiset. Maan johto toimi pidättyvästi korostaen YKTN:n päätöslauselmia kansainvälisen oikeuden lähteenä, antaen tilaa yleisen mielipiteen protestoinneille, mutta toisaalta pitäen yllä erikoissuhdettaan Yhdysvaltoihin.

Vaikka yksittäisiä ylilyöntejä tapahtuukin, Marokko on arabimittakaavassa yhteiskunnallisesti melko vakaa ja verrattain turvallinen maa ulkomaalaisen vierailijan näkökulmasta, silloin kun omalla käyttäytymisellä ei provosoida ympäristöä ja huolehditaan itse itsestä normaalilla tavalla.

Huomioi kulttuurierot

Kulttuurikuvaan kuuluu pääsääntöisesti ystävällinen kohtelu pienen palvelurahan saamisen toivossa. Ihmisten elämänmyönteinen asenne ja lähelletulo saattavat tuntua houkuttelevalta, mutta kaikilla on oma motiivinsa lähestymiseen. Ystävällisen kohtelun vastapainoksi saatetaan piankin esittää vastavieraanvaraisuuden osoittamisodotus kutsumispyynnön tms. muodossa. Taikka erilaisia pyyntöjä esitetään jo heti suoraan. Siellä täällä puoliväkisin oppaaksi tarjoutuvat voi kohteliaasti torjua.

Sukupuolten tasa-arvo on toisenlainen pohjoismaiseen käytäntöön verrattuna. Naisen on suositeltavaa liikkua seurassa ja välttää riskipaikkoja. Pukeutumisen suhteen Marokko on Suomea pidättyvämpi.

Rikollisuus

Fyysinen väkivalta on epätavallista, vain taskuvarkauksia väentungoksessa sattuu. Rikosilmoitukset tehdään paikallispoliisille, jolta pyydetään todistus.

Paikallinen ilmapiiri on yleensä helppoa aistia ja vaikeuksien välttäminen alkaa väentungosten kiertämisestä.

Liikenne

Liikenteessä on syytä varautua ennakoimattomaan järjestykseen. Suomen oloihin verrattuna sääntöjen noudattaminen ja tieturvallisuuden huomiointi ovat hyvin erilaiset. Ajotutkintojen vastavuoroisesta hyväksymisestä on kuitenkin sovittu.

Hyvä tietää

Kolmen kuukauden oleskelukynnystä ei kannata ylittää ilman paikallispoliisin lupaa, sillä ylityksestä seuraa oikeuskäsittely, viivettä ja kuluja.

Huumeitten hallussapidosta joutuu yleensä suhteettomiin hankaluuksiin.

Viranomaisten kanssa voi asioida yleensä ranskaksi; englantia ymmärtävät harvat.

Odottamattomien ongelmien ilmaantuessa Suomen Rabatissa sijaitsevan suurlähetystön numeroon voi virka-ajan ulkopuolella jättää myös puhelinviestejä.

--------------------------------------------------------------------------------
Tietoa palvelusta
©2003 Ulkoasiainministeriö
[email protected]  "

Neiti Q

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 328
  • Profiili
Pukeutuminen Marokossa
« Vastaus #8 : 09.08.2004, 13:35:16 »
Huomasin pari vuotta sitten Marokon-matkalla, että jotkut turistit tosiaankin naamioituivat paikallisiksi kaftaanin avulla. Itseäni kaftaaniin pukeutuminen jäi vähän epäilyttämään - jos ei tunne paikallista kulttuuria saati kieltä, paljastuu kuitenkin koko ajan vieraaksi. Voisin otaksua, samaan tapaan kuin kysyjä yllä, että tapoja tuntematon saattaa tahtomattaan loukata paikallisia ja siten pahentaa tilannetta kaftaanillaan.. ehkä joku tuntee kulttuurin paremmin?

Kaftaanin voi ostaa mistä tahansa basaarista. Hinnoista en kyllä sano mitään, sillä aina kun onnistuin tinkaamaan jonkun hinnan kohtuulliseksi, minua alettiin nimitellä berbeeriksi.. Perusohje on, että pyydettyä hintaa ei koskaan pidä maksaa. Yleinen elintaso huomioon ottaen minkään ei luulisi maksavan kovin paljoa, turistille totuus vaan oli toinen.
Makuni on hyvin yksinkertainen. Haluan vain parasta. (Oscar Wilde)

Sofiina

 • Aloittelija
 • Viestejä: 5
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Pukeutuminen Marokossa
« Vastaus #9 : 22.04.2013, 00:10:35 »
Olen matkustanut Marokossa yksin vuodesta 2004 alkaen. Olen kunnioittanut paikallisia tapoja ja pukeutunut peittäviin keveisiin , jopa joskus läpikuuktaviin vaatteisiin. Jos pukeudut paikallisiin vaatteisiin niin se on marokkolaisista ihan ystävällinen ele, ja silloin innokkaat myyjät voivat jättä sinut rauhaan kun olet omaksunut jo pukeutumisen eli olet jo sikäläisiä. marokkolaiset ovat vapaamielisiä ja suhtautuvat turisteihin ilolla sillä heidän elinkeinonsa on pääasiassa riippuvainen turisteista.

Mikäli suhtaudut heidän tapoihinsa kunnioittavasti ja kyselet ja otat selville mikä on kohteliasta käytöstä siellä niin moni saa kutsun syömään marokkolaiseen kotiin. Minä menin ensi kerran heti eka reissullani kun olin saanut "käytösohjeet" suomalaiselta ystävältäni. Marokkolaiset ovat sydämellisiä ja vieraanvaraisia ja vierailulle kannattaa ostaa tuliaisiksi muovikassillinen hedelmiä tai pari rasiaa maukkaista marokkolaisia pikkuleipiä. Molemmat maksavat yhteensä muytaman euron mutta tapa on yhtä kohtelias kuin Suomessakin tuliaisten vienti.
Menen aina hotelliin jonka sisäpihalle huoneeni on enkä ota koskaan mukaan kuktakoruja tms varastettavaa kuten kalliita kameroita isoine telineineen. Ei kannata missään maassa näyttää rikkaalta koska silloin hinnatkin nousevat :)
Nautinnolista reissua.
Otin mukaani Lonely Planetin Marokko-kirjan ensimmäisille 10 reissulleni.

kinkajou

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 141
  • Profiili
Vs: Pukeutuminen Marokossa
« Vastaus #10 : 22.04.2013, 07:31:45 »
Vinkki: hieno matkamuisto voi olla sellainen paikallisten käyttämä pitkä puku jossa on huppu. Tietääkö joku kyseisen vaatteen nimeä?

Berberien käyttämä pitkä kaapu on nimeltään djellaba. Ostin sellaisen pari vuosikymmentä sitten ja myyjä kertoi, että samannimistä ja samanmallista kaapua käyttävät sekä miehet että naiset. Djellaban väri, koko ja koristelu tietysti vaihtelevat sen mukaan, onko kyseessä unisex-malli, miesten malli vai naisten malli.
Better to have a big goal and reach half of it than to have no goal and reach all of it.

hunajabanaani

 • Aloittelija
 • Viestejä: 3
  • Profiili
  • sana kerrallaan
Vs: Pukeutuminen Marokossa
« Vastaus #11 : 18.06.2013, 21:31:28 »
En tiedä miten luotettava on Rantapallon matkaopas, mutta siellä jopa kehotettiin turistia olemaan pukeutumatta kaftaaniin tai muihin paikallisiin vaatteisiin. Tekee sillä itsensä kuulemma vaan naurunalaiseksi, turistin tunnistaa heti. Silti naisten vaatteiden tulisi olla juurikin väljiä ja peittäviä. Joo.

Ihana tuo Sofiinan kertomus. Haluakko jakaa vielä muita tapaohjeita? :)