botswana ja sambia - safarille!

 (Luettu 17736 kertaa)

luuttu

 • Aloittelija
 • Viestejä: 9
  • Profiili
botswana ja sambia - safarille!
« : 28.09.2010, 22:45:13 »
Hei,

olemme lähdössä joulukuussa Kapkaupungin kautta Sambiaan, josta käsin pikainen pyörähdys Botswanan puolella. Tämähän on varsin ikävästi sadekautta molemmissa maissa, joten kysynkin nyt kokeneemmilta, kuinka safari onnistuu jommassa kummassa maassa? Lennämme Kapkaupungista Livingstoneen, josta käsin ajattelimme käydä Choben kansallispuistossa safarilla. Lonari varoittelee kuitenkin teiden kunnosta tuohon aikaan, joten kannattaako Chobe jättää suosiolla väliin ja yrittää safaria Sambiassa, esim. South Luangwassa? Majoitumme Sambesi-joen varrella Junglejunctionissa, josta käsin pääsisi Chobeen näppärästi... ::)

Ja vaikka tämä ei Sambiaan tai Botswanaan kuulu, kokeilen onneani silti; tietääkö kukaan Kapkaupungin haisukelluksista tai surffikursseista? Minkä hintaisia, minkä laatuisia?

Kiittelee jälleen luuttu.

pelokas

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 343
  • Profiili
Vs: botswana ja sambia - safarille!
« Vastaus #1 : 29.09.2010, 03:31:32 »
Liikuin nyt elo-syyskuussa noissa maisemissa ja tulin sadekauden alta pois  :-X.
Joulukuussa sadekausi hankaloittaa liikkumista Sambiassa, ei niinkään Botswanassa. Botswanassa kuumuus on suurempi haitta, vaikka kuumaa ja kosteaa on kyllä kesällä kaikkialla. Mutta siitä voi lähteä, että sadekausi ei pysäytä safaribusinesta. Liikkuminen vaan vaikeutuu ja hidastuu.

Junglejunction nimisiä paikkoja on Afrikka täynnä, mutta tarkoitat ilmeisesti sitä jonkun kymmenen kilsaa Livingstonesta länteen olevaa paikkaa. Eli Chobe on lähellä ja en usko, että siellä sateet paljon haittaavat, kuumuus kylläki. Periaatteessa se on jo Kalaharin autiomaata. Chobesta löytyy mm. Afrikan ssurimmat norsulaumat.
Itse menisin myös Okavangon Deltalle, mutta siitä en uskalla sanoa mitään kun en ole käynyt.

South Luanga jatkuu........................

pelokas

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 343
  • Profiili
Vs: botswana ja sambia - safarille!
« Vastaus #2 : 29.09.2010, 04:07:20 »
...................jatkoa
South Luanga on tosi hieno kansallispuisto. Kaunis, vaihteleva ja eläinrikas. Olen käynyt Afrikassa kymmenessä eläinpuistossa ja vaikuttavin oli South Luanga. Menee jopa Serengetin edelle. Big five on äkkiä bongattu. Mutta matkaa tulee Livingstonesta miltei 1000km? Ajoimme sen kyllä päivässä klo 6-20. Ei kovin fiksua, Lusakakin meni vaan läpiajona. Mutta tie on hyvä, yksi eteläisen Afrikan pääteistä. Paljon rekkaliikennettä!
En tiedä millä te liikutte, miten yövytte ja paljonko teillä on aikaa, mutta varoittelisin varaamaan sitä aikaa sivutielle Chipatasta Luangwaan! Tuo 100 km pätkä pelkkää peltoa vie kuivanakin kautena 3-4 tuntia, sadekautena se on varmaan yhtä ryömimistä ja vähän väliä kiinnijäämistä. Campingalueet puiston itälaidalla ovat sitten varsin tasokkaita, uima-altaat vakiona. Ja sisämajoituskaan ei off-seasonilla voi olla kovin kallista, elokuussa $20/yö. Sieltä käsin voi ottaa jeeppisafareita a 4 tuntii, aamulla illalla ja yöllä. Liejua varmaan riittää, mutta ne pojat osaa ajaa.
Oikeastaan käy vähän kateeksi, koska kyllähän Wet-Season Afrikassa on varmasti ikimuistoinen kokemus  ;D
 

luuttu

 • Aloittelija
 • Viestejä: 9
  • Profiili
Vs: botswana ja sambia - safarille!
« Vastaus #3 : 29.09.2010, 12:22:53 »
Kiitos pelokas vastauksista, vielä tarkentaisin tuosta SL-puistosta muutaman asian... Livingstonesta menemme bussilla Lusakaan, jossa varmaan pari päivää menee. Sambiasta menemme Tansaniaan, ja yksi vaihtoehto olisi bussi-juna-kombinaatio, olen sen v 2007 menny ja ihan ok vaihtoehto. Tuolloin otimme Lusakasta safaripaketin SL:aan, siihen kuului lennot Lusaka-Mfwue-Lusaka, ja majoitus Mfwue Lodgessa. Olet täysin oikeassa, SL on ihan mieletön paikka, vaikka en olekaan missään muussa safarilla olekaan ollut. Eli sinänsä kiinnoistaisi se uudelleen, mutta mietin tuota kulkemista, sillä se on niin eri suuntaan Lusakasta... Osaatko sanoa, miten Mfwuesta pääsisi helpoiten Tansaniaan ja Dariin kun meillä ei ole omaa autoa käytössä? Liikumme julkisilla ja kohtuullisella budjetilla. Ei siis raaski lentää joka väliä... Ja onko Lusakasta muuta vaihtoehtoa mennä Mfwueen kuin ajaa itse autolla tai lentää? Lonari kertoo tästä varsin niukasti...

Onko sinulla tai jollain muulla kokemusta tuosta sadekaudesta noissa maissa (E-Afrikka, Sambia, Botswana, Tansania)? Lonarin mukaan sateet olisivat lyhyitä, mutta tosiaan rankkoja ja siksi tiet huonokuntoisia... Mietin että alkaa hieman ottaa kupoliin jos 8 viikkoa sataa vettä kaatamalla... Kuumuus menee, mutta se jatkuva sade... Olin 07 kk Sansibareille juuri sadekauden loppuvaiheessa ja siellä tuli 2 vkoa puteen vettä kuin saavista kaatamalla. Vaatteet ei kuivuneet suuren kosteuden takia ja alkoivat haista homeelle... Uh! TOivottavasti sellaista ei ole taas tiedossa.


luuttu

akk

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 620
  • Profiili
Vs: botswana ja sambia - safarille!
« Vastaus #4 : 29.09.2010, 13:43:31 »
Ja onko Lusakasta muuta vaihtoehtoa mennä Mfwueen kuin ajaa itse autolla tai lentää? Lonari kertoo tästä varsin niukasti...
Chipataan bussilla ja minibussi siitä, mutta minibusseja kulkee harvoin, joten huonolla tuurilla matkustamiseen menee kaksi päivää. Tietä Mfuween kunnostetaan, mutten tiedä koska se valmistuu (enkä edes muista koskeeko se koko pätkää). En myöskään tiedä missä kunnossa kyseinen tie on sadekaudella ja miten minibussit sadekauteen suhtautuvat.

En keksi ensimmäistäkään syytä pysähtyä Lusakassa (paitsi ehkä, jos tarvitsee viisumin jonnekin), joten tutkailisin kovasti kuinka paljon maksaisi lentää Livingstonesta suoraan Mfuween. Sillä säästäisi useamman matkapäivän.

Mfuwesta taitaa olla käytännössä kaksi vaihtoehtoa Tansaniaan. Voi palata takaisin Lusakaan ja mennä joko bussilla (nopeampaa ja halvempaa) tai sitten mennä Lusakasta Kapiri Mposhiin ja jatkaa sieltä junalla. Toinen vaihtoehto on jatkaa Chipatasta Malawiin ja jatkaa sieltä Tansaniaan. En tiedä kuinka käytännöllinen tämäkään vaihtoehto on.

mpala

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 293
  • Profiili
Vs: botswana ja sambia - safarille!
« Vastaus #5 : 29.09.2010, 13:51:45 »
Lisayksena:

Mfuwesta ei paase puiston lapi pohjoiseen. Mutta minulla on sellainen kuva etta Mfuwesta voisi paasta julkisillakin poikittain(ainakin omalla paasee) Lundaziin, josta edelleen Chamaan ja sielta olisi joku aika extreme-yhteys sitten pohjoisemmaksi. Joku thorntreessa vaitti menneensa sita kautta vaikka sambialaiset kollegani vaittivat ettei yhteytta olisi.

Sadekaudet Afrikassa eivat ole ihan kirkossa kuuulutettuja niin kuin eivat muuallakaan saat. Periaattesssa sateita alkaa tulla joskus marraskuun loppupuolella, muttei joulukuussa valttamatta mitenkaan hurjasti sada. Ja sita sadetta tulee osan paivaa ei koko aikaa. Muutenkin ilmasto Sambiassa on erilainen kuin Tansaniassa, Sambia taitaa olla sub-trooppinen kun taas Tansania trooppinen tms. Tansanian rannikolla on aina kosteata kun Sambian ilmasto on paaosin kuiva (livingstonessa on kuumempaa ja kosteampaa). Sambian sadekausi on noin joulu-maaliskuu, kun taas Tansaniassa on kaksi sadekautta: marras-joulukuu ja huhti-toukokuu.

Tiet menevat varsinaisesti tosi huonoon kuntoon sadekauden keski-loppupuolella mutta kyllahan se mutapolkuihin pian vaikuttaa jos satelee joka paiva.


Strange Little Girl

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 325
  • Profiili
Vs: botswana ja sambia - safarille!
« Vastaus #6 : 29.09.2010, 14:18:44 »
Periaattesssa sateita alkaa tulla joskus marraskuun loppupuolella, muttei joulukuussa valttamatta mitenkaan hurjasti sada...Tiet menevat varsinaisesti tosi huonoon kuntoon sadekauden keski-loppupuolella mutta kyllahan se mutapolkuihin pian vaikuttaa jos satelee joka paiva.

Kovin totta. Matkustin Lusakasta Chipataan ja sielta Mfuween pari paivaa ennen joulua, ja kuivaa oli. Vain yhtena paivana satoi, ja varsinainen sadekausi tuntui alkavan nelja paivaa myohemmin, kun olin matkalla rajan yli Malawiin.

Busseista Mwufeen: ainakin yksi minibussi lahtee noin yhden maissa. Jos lahtee ekalla bussilla Lusakasta, pitaisi saapua Chipataan juuri niihin aikoihin. Meidan saapuessamme bussi oli jo taynna, joten liftasimme Mwufeen rekan kyydissa.

Suosittelisin kylla matkustamista kauniin Malawin lapi, jos aiotte paatya Dariin South Luangwan jalkeen.
She rides rollercoasters but never screams

pelokas

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 343
  • Profiili
Vs: botswana ja sambia - safarille!
« Vastaus #7 : 29.09.2010, 21:46:35 »
Lisayksena:

Mfuwesta ei paase puiston lapi pohjoiseen. Mutta minulla on sellainen kuva etta Mfuwesta voisi paasta julkisillakin poikittain(ainakin omalla paasee) Lundaziin.

Mfuwesta Lundaziin menevä tie on sadekaudella kokonaan suljettu. Kyllä se niin on etta south Luangwasta on palattava saamaa tietä Chipataan ja Great East Roadille.

Tämä Chipata-Mfuwe tie on remontissa kuten akk tiesi. Elokuussa näytti jo aika valmiilta, mutta uutta tietä ei ollut vielä avattu ja se ulottuu vain n.1/3 matkaan.

Jos Malawia haluaa välttämättä välttää on todella palattava Lusakaan asti päästäkseen Tansaniaan. Great East Roadi.... jatkuu...

pelokas

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 343
  • Profiili
Vs: botswana ja sambia - safarille!
« Vastaus #8 : 29.09.2010, 21:59:33 »
...........jatkoa:
Niin siis Great East Road jatkuu Lilongween Malawiin ja sieltä ylös Tansaniaan.
Sateesta vielä, että käsittääkseni nk Short Rain Season tarkoittaa myös sitä, että sateet eivät ole jatkuvia.

Lopuksi yhdyn Strange Little Girlin näkemyksiin reittivalinnoista.

mpala

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 293
  • Profiili
Vs: botswana ja sambia - safarille!
« Vastaus #9 : 29.09.2010, 23:31:07 »

Sateesta vielä, että käsittääkseni nk Short Rain Season tarkoittaa myös sitä, että sateet eivät ole jatkuvia.

Esim Tansaniassa on kaksi lyhytta sadekautta mutta Sambiassa van yksi pitka.

Hieman myos ihmettelin tuota tien sulkemista, eipa tullut Sambiassa asuessani koskaan vastaan tieta joka olisi ollut suljettu. Chipatasta paasee myos Lundazin kautta Chamaan (mutten edelleenkaan ole satavarama etta siita paasee jatkamaan pohjoiseen).

pelokas

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 343
  • Profiili
Vs: botswana ja sambia - safarille!
« Vastaus #10 : 30.09.2010, 05:02:05 »
Hieman myos ihmettelin tuota tien sulkemista, eipa tullut Sambiassa asuessani koskaan vastaan tieta joka olisi ollut suljettu. Chipatasta paasee myos Lundazin kautta Chamaan (mutten edelleenkaan ole satavarama etta siita paasee jatkamaan pohjoiseen).

Nyt täytyy vetää vähän takaisin. Ajoimme kesällä Mfuwesta Lundaziin menevää tietä ja meille vain sanottiin, että se on sadekaudella suljettu! Ehkei olekaan!
Kartan mukaan tuolta Chaman läheltä todellakin menee tie pohjoiseen pitkin Malawin rajaa ja siltä on kyllä merkitty yhteys Lusaka-Dar päätielle ennen Tansanian rajaa. Säästäisihän siinä Malawin viisumimaksut, mutta mutta...
Nyt alkaa mennä sellaiseki tuunaamiseksi, että luovutan. Enhän minä herra paratkoon ole edes ollut Sambiasssa Wet Seasonilla.   :(

Strange Little Girl

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 325
  • Profiili
Vs: botswana ja sambia - safarille!
« Vastaus #11 : 30.09.2010, 11:49:09 »
Säästäisihän siinä Malawin viisumimaksut, mutta mutta...

Ehka mulla patkii muisti, mutta ylitin Malawin rajan kahdesti enka muistaakseni maksanut leimasta mitaan. Yksi harvoja Namibian ja Botswanan lisaksi. Korjatkaa jos muistan vaarin, ehka myos se vaikutti, etta mulla on Sambian resident permit.
She rides rollercoasters but never screams

akk

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 620
  • Profiili
Vs: botswana ja sambia - safarille!
« Vastaus #12 : 30.09.2010, 19:00:05 »
Säästäisihän siinä Malawin viisumimaksut, mutta mutta...

Ehka mulla patkii muisti, mutta ylitin Malawin rajan kahdesti enka muistaakseni maksanut leimasta mitaan. Yksi harvoja Namibian ja Botswanan lisaksi. Korjatkaa jos muistan vaarin, ehka myos se vaikutti, etta mulla on Sambian resident permit.
Ihan oikein muistat. Malawiin ei tarvita viisumia.

luuttu

 • Aloittelija
 • Viestejä: 9
  • Profiili
Vs: botswana ja sambia - safarille!
« Vastaus #13 : 30.09.2010, 20:00:20 »
Kiitos paljon vastauksista!

Ehkä menemme Botswanan puolelle safarille ym, ja SL jää Sambiassa väliin, sillä meillä ei olisi varaa käyttää päiväkausia kulkemiseen, ja tosiaan teiden kunnosta ei voi tietää... Lusakassa haluamme pysähtyä, sillä olen ollut siellä töissä ja haluan nähdä ne seudut uudelleen. Joten jos tekisimme safarin SL:ssa, siirtyminen Tansaniaan voisi mennä hankalaksi. Ymmärsinkö oikein, että Botsawanaan ei tarvita viisumia, jos pyörähdämme siellä muutaman päivän? Ja onko tuolta Choben puistosta kuinka vaikea päästä Okavado Deltaan? Kauanko kestää, päivissä, tunneissa...?

kiitollinen luuttu

akk

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 620
  • Profiili
Vs: botswana ja sambia - safarille!
« Vastaus #14 : 01.10.2010, 10:32:39 »
Ymmärsinkö oikein, että Botsawanaan ei tarvita viisumia, jos pyörähdämme siellä muutaman päivän?
Joo, Botswanaan ei tarvitse viisumia, mutta kannattaa muistaa, että jos sinne menee Sambian puolelta niin tarvitsee uuden viisumin Sambiaan tai tuplaentryviisumin. Kannattaa siis pohtia etukäteen - varsinkin jos haluaa käydä myös Zimbabwen puolella.

Chobessa olen käynyt vain Livingstonesta järjestetyllä retkellä, joten kulkemisista en osaa sanoa. Siitä huolimatta että Botswana ilmeisesti keskittyy enemmän top end -turismiin olivat nuo Jollyboysin järjestämät lyhyet reissut aika edullisia. (Verrattuna safarivaihtoehtoihin Sambiassa.)

Strange Little Girl

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 325
  • Profiili
Vs: botswana ja sambia - safarille!
« Vastaus #15 : 01.10.2010, 11:14:35 »
Ymmärsinkö oikein, että Botsawanaan ei tarvita viisumia, jos pyörähdämme siellä muutaman päivän?
Joo, Botswanaan ei tarvitse viisumia, mutta kannattaa muistaa, että jos sinne menee Sambian puolelta niin tarvitsee uuden viisumin Sambiaan tai tuplaentryviisumin.

Hyva pointti. Jos matka alkaa E-Afrikasta, ja haluatte Chobeen ja Sambiaan, helpointa olisi vetaa matka bussilla Botswanan lapi. Tiet on hyvassa kunnossa, ja muutenkin infrastruktuuri toimii. Sambian viisumi on muutenkin kallis. Suosittelen myos vielakin pysahtymista, ja matkan patkaisya, Natassa, Botswanassa. Siita Kasaneen (jonne minibusseja kulkee tasaisesti), retki Chobeen ja sitten rajan yli Sambiaan. Kuten akk jo mainitsi, Okavango Delta on sita "high-end" turismia, ja hinnat sen mukaiset. Tosin tie Kasanesta Mauniin on hyva, ja sen ajaa nopeasti (mentiin omalla autolla, joten en tieda, mita bussi kestaa)
She rides rollercoasters but never screams

paula_pii

 • Reissaaja
 • Viestejä: 41
  • Profiili
Vs: botswana ja sambia - safarille!
« Vastaus #16 : 19.10.2010, 18:29:33 »
Osaako joku kertoa millä tyylillä Sambian kansallis- ja luonnonpuistoissa (lähinnä South Luangwa) on tapana reissata? Saako niissä ajaa omaa autoa vai onko mentävä opastetuille retkille? Onko puistoissa mahdollista kävellä oppaan kanssa?

virtur

 • Aloittelija
 • Viestejä: 2
  • Profiili
Vs: botswana ja sambia - safarille!
« Vastaus #17 : 12.11.2010, 16:02:36 »

Itse menisin myös Okavangon Deltalle, mutta siitä en uskalla sanoa mitään kun en ole käynyt.

South Luanga jatkuu........................
[/quote]
Heippa !
Olimme viime huhtikuussa juuri sadekauden jälkeen Etelä-afrikassa, Namibiassa, Botswanassa ja Zimbabwessa ja ainakin silloin Botswanassa oli ollut rankin sadekausi vuosiin. Tie Namibiasta Botswanaan B:n rajan lähellä oli tulvinut, mutta yli päästiin, kun pakko oli, ei ollut muuta reittiä.
Okawango Delta oli veden peitossa ja eläinten näkeminen oli vaikeaa, kun kuivaa maata oli niin vähän ja muutenkin tiet huonossa kunnossa ja ajo/kulkukelvottomia. Yhtenä päivänä tuli vettä kaatamalla, ja se on todellakin kaatamalla, kaikki varusteet läpomärkiä.
Joten summa summarum;
Jos vain voi välttää sadekautta, niin suosittelen, Etelä-Afrikassa ja vaikka Ghobessa siitä ei niin paljoa ole haittaa, mutta Botswanassa kylläkin.

marikann

 • Aloittelija
 • Viestejä: 3
  • Profiili
Vs: botswana ja sambia - safarille!
« Vastaus #18 : 19.02.2011, 21:00:36 »
Kävin kirjoittelemassa omia safarikokemuksia Chobesta tuonne Botswanasta kiinnostuneita -ketjuun.

http://www.pallontallaajat.net/pt2/keskustelu/index.php?topic=7904.0

janne#1

 • Reissaaja
 • Viestejä: 25
  • Profiili
Vs: botswana ja sambia - safarille!
« Vastaus #19 : 23.07.2012, 11:08:55 »
South Luanga on tosi hieno kansallispuisto. Kaunis, vaihteleva ja eläinrikas. Olen käynyt Afrikassa kymmenessä eläinpuistossa ja vaikuttavin oli South Luanga. Menee jopa Serengetin edelle. Big five on äkkiä bongattu.

Tätä big fiven bongaamista on syytä kyllä epäillä, koska pensassarvikuono tapettiin sukupuuttoon ko. puistosta 80-luvun puolessavälissä, ja uudelleenistutusta on tehty vain North Luangwaan.