pikapikaa espanjaa

 (Luettu 1445 kertaa)

Tuulie

  • Aloittelija
  • Viestejä: 11
    • Profiili
    • Sähköposti
pikapikaa espanjaa
« : 20.04.2014, 13:49:17 »
Kielen oppimiseen on monia väyliä, jotkut tehokkaampia, jotkut vähemmän.

Millä tavoin espanjan kieltä kannattaisi lähteä harjoittamaan, jotta sen omaksuisi mahdollisimman nopeasti?
Mihin esimerkiksi espanjankieliseen maahan kannattaisi suunnata ja mitä tekemään?
Omaperäisiäkin ideioita otetaan vastaan.


ALehto

  • Himoreissaaja
  • Viestejä: 207
    • Profiili
Vs: pikapikaa espanjaa
« Vastaus #1 : 27.04.2014, 15:13:51 »
(Paikallinen tyttö/poikaystävä  ;) )
1) Intensiivikurssi
2) Asuminen paikallisen kämppiksen kanssa
3) Harrastukset

Siinäpä nuo järjestyksessä. Kaikki kolme yhdistämällä tulosta voi odotella erittäin lyhyessä ajassa, olettaen että kielipää ei ole ihan surkea. Paras esimerkki oli eräs latvialainen kaverini, joka nappasi loistavan käytännön kielitaidon noin kuukaudessa lähtiessään täysin nollasta.
Itse taas opin espanjaa pyörimällä vapaa-ajallani jalkapallokannattajien kanssa. Heidän englantinsa oli olematonta-huonoa, joten kommunikaation vuoksi oli pakko yrittää jotain.

Sanavaraston kartuttamiseksi lukeminen on tietysti tärkeää. Ainakin spanskien journalismi on Suomeen verrattuna korkeatasoista, joten kiinnostavia artikkeleita google translateen, jolloin näet miten asioita tavataan ilmaista. Tässä kohtaa toki englanti on lähes pakollinen, sillä käännökset suomeksi eivät yleensä ole kovin häävejä. Myös leffojen/sarjojen katsominen spanskiteksteillä ja englanniksi on ihan toimiva ratkaisu, elokuvien kieli kun on usein aika lähellä arkista small talkia.

Mitä tuohon paikkaan tulee, niin itse suosisin pienempiä paikkakuntia. Metropoleissa ja liian monikulttuurisissa paikoissa on helppo löytää kielitaitoista väkeä, jolloin mukavuusalueelle jämähtämisen riski kasvaa. Toinen huomionarvoinen seikka on sitten paikallisen kielen puhtaus. Espanjassa joku Castilla y León lienee parhaasta päästä, sillä puhuttu kieli on tahdiltaan verkkaisempaa ja yleiskielisempää verrattuna vaikkapa Andaluciaan tai Galiciaan. Lattareista samaa ilmiötä löytyy vaikka Chilestä, Argentiinasta tai alueilta, joilla alkuperäiskansoja on suuri osuus. Toki jos haluat pyöriä vain tuossa maassa, niin sitten paikalliset murteetkin toimivat, mutta en edelleenkään suosittelisi kenellekään varta vasten argoespanjan tai andalucian murteiden opiskelua, sen verran eri tavaraa ne ovat.

Tärkein vinkki kaikista on kuitenkin itsekritiikin heivaaminen pois. Espanjaa puhuvissa maissa sinulle nauretaan luultavasti joka tapauksessa jostain syystä, joten virheitä ei sen takia kannata liikaa vältellä. Huuleinheitto kuuluu kulttuuriin ja itselleen nauraminen on kuitenkin hyvä taito osata. Omista toilailuistani väännetään vitsiä vielä neljänkin vuoden jälkeen, mutta osaan tuon ottaa rakkaudenosoituksena, turhia kavereita ei enää edes muistettaisi.  8)