Kauaksi turisti kohteista- todelliseen afrikkaan

 (Luettu 20157 kertaa)

monkey

 • Aloittelija
 • Viestejä: 3
  • Profiili
Hei

Onkos kukaan käynyt omatoimisesti ja viettänyt aikaa jossakin kiinnostavassa paikassa seuraamassa paikallisten ihmisten elämää. Jotakin joka ei siis ole safaria ja turisteille esiintyviä heimoja vaan vaikkapa sellaisia, joille valkonaama on aika uusi tuttavuus.     

UsvaAuer

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 072
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Kauaksi turisti kohteista- todelliseen afrikkaan
« Vastaus #1 : 23.03.2012, 07:53:24 »
Monet kuvittelee, että pitää mennä syvälle sademetsiin tai autiomaahan, että pääsisi pois turistien tieltä Afrikassa, mutta ei se ihan näin mene. Mustan Afrikan väkirikkaine maa, Nigeria, on hyvin vähän turistoitunut. Neljässä viikossa näin vain viisi valkoista, joista ilmeisesti vain yksi oli turisti ja hänkin nigerialaisen poikaystävänsä maahan tuoma.

Josin kaupungissa baarissa törmäsin oudosti käyttäytyvään tyttöön. Minulle kerrottiin, että tytön kirkuminen ja pakoon juokseminen johtui siitä, että valkoinen ei ollut koskaan puhutellut häntä. Näin siis Josissa, joka on yksi viidestä Lonely Planetin suosittelemasta kohteesta Nigeriassa. Siis niistä, joissa todennäköisemmin valkoisiin törmää.

Nigeriasta olen kirjoitellut enemmän Nigeria-ketjuun.

Vähän turisteja tavannee myös Keski-Afrikan Tasavallassa, Kongoissa ja Angolassa.

Keskisen Afrikan valtioihin verrattuna Nigerian etu on afrikkalaisittain suhteellisen hyvä infrastruktuuri (ok-tiet, nopeat kulkuvälineet, paljon majoituslaitoksia) ja kohtuullinen hintataso. Angolan pääkaupunkihan nousi viime vuonna maailman kalleimmaksi kaupungiksi (bisnesmatkailijan näkökulmasta) ja Kongossa taas kätevin kulkuväline monin paikoin on polkupyörä.

 

« Viimeksi muokattu: 23.03.2012, 08:01:42 kirjoittanut UsvaAuer »

Strange Little Girl

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 340
  • Profiili
Vs: Kauaksi turisti kohteista- todelliseen afrikkaan
« Vastaus #2 : 23.03.2012, 13:07:05 »
^ Eika tarvitse edes lahtea lansi-Afrikkaan; turistien suosimassa itaisessa ja etelaisessakin Afrikassa on vaikka kuinka paljon kylia ja kaupunkeja joissa turistit eivat vieraile. Tokkaa sormen kartalle summamutikassa ja hyppaa bussiin, siina se.
She rides rollercoasters but never screams

UsvaAuer

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 072
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Kauaksi turisti kohteista- todelliseen afrikkaan
« Vastaus #3 : 01.02.2017, 20:56:11 »
Olen tällä hetkellä kaukana turistikohteesta Afrikassa. Uskokaa pois, myös Ugandan pääkaupungissa, Kampalassa, voi välttyä näkemästä turisteja. Pitää vaan majoittua Kampalan keskustaan torialueelle. Olen kahden päivän aikana nähnyt vain yhden valkoisen torialueella ja yhden toisen hieman ylempänä, keskustan paremmilla kaduilla.

Afrikassa turismi on hyvin pientä ja hyvin pienelle alueella keskittynyttä. Tiedän, että Kampalassakin on paljon valkoisia turisteja, en vain tiedä, missä.

Suosittelen lämpimästi tutustumista Kampalan torialueeseen. Tämä on äärimmäinen, afrikkalainen shokkielämys. Eilen illalla, kun harhaillessani ja sukkuloidessa valtavassa ihmispaljoudessa eksyin minibussiaseman (Old Taxi Park) laidalle, meni ihan kylmät väreet selkäpiissä. Hornankattilan pohjalla kupliva Ugandan liikenteen keskipiste oli niin vaikuttava näky.
« Viimeksi muokattu: 01.02.2017, 21:02:17 kirjoittanut UsvaAuer »

SunRiseGirl

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 474
  • Profiili
Vs: Kauaksi turisti kohteista- todelliseen afrikkaan
« Vastaus #4 : 01.02.2017, 22:30:09 »
Mikäs kaukana kaikesta kohde Kampalan Old Taxi Park on? Sinnehän tehdään aivan erillisiä retkiä?  ;D Ja mun mielestä aika perus Afrikkaa ja ihan samanlaista kaaosta se on monessa paikassa Aasiassakin, Nepalissa ja Intiassa ainakin.

john eskobar

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 77
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Kauaksi turisti kohteista- todelliseen afrikkaan
« Vastaus #5 : 01.02.2017, 22:59:52 »
Tässä vähän omia havaintoja:
Marokko, turisteja häiritsevän paljon Marrakeshissä Agadirissa ja Tangierissa. Muualla aidompi meininki.
Mauritania: Ei yhtään turistia koko maassa
Mali: YK- porukkaa ja overlandereita hieman Bamakossa. Muualla ei paljoa valkoista miestä olla nähty.
Burkina Faso: Ei turistin turistia missään
Ghana: Turisteja siellä täällä, ei kuitenkaan häiritsevästi. Suurin osa turreista Afrikkalaisia.
Togo&Benin: Ei ketään missään.
Nigeria: Yks hullu mopoilija.
Kamerun, Gabon ja Kongot: Täällä oli sitä aidointa Afrikkaa hyvässä ja pahassa.
Angola: Ei kai tänne kovin helposti edes pääse.
Namibia: Täällä sitä safariporukkaa riitti.
E-Afrikka: Isoissa kaupunkeissa hyvä sekoitus expattia, paikallista ja turrea.
Mosambik: Levottomuudet vähän tainnut hätistää porukkaa pois.
Zimbabwe ja Sambia: Putoukset hirvee turistirysä, mutta muuten ihan aitoa Afrikkaa.
Tansania: Varmaan Marokon ohella eniten massaturismia. Etelässä kuitenkin "paikallisempi" meininki.

servechilled

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 443
  • Profiili
Vs: Kauaksi turisti kohteista- todelliseen afrikkaan
« Vastaus #6 : 02.02.2017, 00:55:18 »
Kaiva Pallisten blogeista nimimerkin Afrikkaan, Afrikkaan -stoorit. aika HC-reissausta ja hyviä matkakuvauksia Länsi-Afrikan mestoista, joilla turistit ovat harvassa.

Lueskelin juurikin Jukka Salmisen "Polkupyörällä maailman ympäri" - opuksen, jonka Afrikka-osiossa on mielenkiintoista stooria vähän tutumpien Afrikan maiden syrjäkylistä. Aika HC menoa tuokin setti ja liekö kovin moneen noista kaukaisemmista mestoista helppo päästä ilman fillaria...

Useimmissa Afrikan maissa lienee aika helppoa löytää turistivapaata aluetta - kun matkailu ja turisti-infra ovat monessa paikassa vielä alkutekijöissään niin vierailijat keskittyvät tiettyihin mestoihin kuten kansallispuistot ja kiertävät aika ennalta-arvattavia reittejä.

UsvaAuer

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 072
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Kauaksi turisti kohteista- todelliseen afrikkaan
« Vastaus #7 : 02.02.2017, 17:26:34 »
Mikäs kaukana kaikesta kohde Kampalan Old Taxi Park on? Sinnehän tehdään aivan erillisiä retkiä?  ;D Ja mun mielestä aika perus Afrikkaa ja ihan samanlaista kaaosta se on monessa paikassa Aasiassakin, Nepalissa ja Intiassa ainakin.

Kahden päivän aikana näin yhden länkkärituristin Kampalan torialueella. Nyt olen pikkukaupungissa Länsi-Ugandassa ja olen nähnyt muutamassa tunnissa jo viisi länkkäriä. Get my point?

Toki ihmispaljoutta ja liikennettä on siellä sun täällä maailmassa, mutta se, mikä minulle Kampalan Old Taxi Parkista tekee sykähdyttävän, on sen sijainti. Se sijaitsee laakson pohjalla, sinne laskeudutaan ylempää kaupungista. Se hetki, kun näky aukeaa silmien edessä, on ikimuistoinen.

Anteeksi, että tulin jakamaan tämän kokemuksen. 

JohnEskobar: Koska kävit Länsi-Afrikassa? Turistit katosivat ebolan myötä ja Malista kai jo ennen ebolaa. Siellähän oli jotain turistien kidnappauksia tms. Seitsemisen vuotta sitten Malissa ja Burkina Fasossa oli afrikkalaisittain ihan kiitettävästi turisteja.

Löysin netistä mielenkiintoisen tilaston turistimääristä Afrikassa. Tilaston mukaan turismi kasvoi hitaasti, mutta tasaisesti vuoteen 2008 asti (talouskriisi), joka romahdutti turismin. Vielä vuonna 2014 (tilastointivuosi) turismi monissa Afrikan maissa oli samalla tasolla kuin vuosituhannen alussa.  Vuoden 2014 tilastot näyttivät erityisen heikkoja lukuja Länsi-Afrikan maille. Tuona vuonna Malissa kävi niin vähän turisteja, että se oli vain kymmenesosa siitä käy vuosittain Botswanassa. Ja Mali sentään oli ennen Länsi-Afrikan vierailluimpia maita.
 
Täytyypä lukaista tuo Afrikka-blogi jossain vaiheessa. Kiitos vinkistä!

Lisäys: Mainitsemani tilasto http://tourismdataforafrica.org/
« Viimeksi muokattu: 02.02.2017, 17:28:16 kirjoittanut UsvaAuer »

john eskobar

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 77
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Kauaksi turisti kohteista- todelliseen afrikkaan
« Vastaus #8 : 02.02.2017, 21:11:34 »
About vuosi sitten olin Malissa ja Burkinassa. Malin turismin romahdukseen vaikuttanee se että pohjoinen puolisko, missä on Timbuktu ja Dogon-country on islamistien hallussa. Burkina Fasossa olin tosiaan vuoden kuumimpana ja kuivimpana aikana, joten siksi ehkä siellä ei ollut ketään. BF:ä voin kyllä varauksetta suositella kaikille. Huippujengiä, musiikkia, värikästä katukuvaa ja halpaa safkaa.

Saramaria

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 242
  • Profiili
Vs: Kauaksi turisti kohteista- todelliseen afrikkaan
« Vastaus #9 : 04.02.2017, 12:14:11 »
Olen ehkä jotenkin outo, mutta mun mielestä on kummallista mennä tuijottamaan paikallisia ikäänkuin kuriositeettina tai kokemuksena. Kun ihmisiä ollaan kaikkialla. Me käytiin sukulaisvierailulla Mosambikissa, ja käyntiin sisältyi vierailu yhdessä kylässä, joka saisi varmasti monen puntit tutisemaan ns. aitoudellaan. Siis oli sukulaisemme miehen kotikylä, aurinkopaneelilla saivat kännykkään virtaa, asunnot oli savimajoja ruokokatoilla, ei tietenkään mitään viemäröintejä yms. Siellä istuimme rinkiin pistetyillä muovituoleilla ja katsoimme kun meidän tulon kunniaksi teurastettiin ja paistettiin sika. Ei mikään sikajuhla vaan veitsellä kaulaan reikä jnpp. Ei yhteistä kieltä, eikä mitään yhteistä maailmaa, pienet lapset tuijotti meitä ja me tuijotimme jalkojamme. Arvostan kyllä kokemusta sinänsä oman maailmankuvan avaajana, mutta jos sen miettii toisin päin - joku tulisi meille tuijottamaan, kun teen ruokaa. En ymmärrä, miksi joku pitäisi sitä coolina. Meillä sentään oli sukulaisuussuhde, paikalliset pikkulapset olivat ns. serkun serkkuja eli vierailu oli heillekin tärkeä tapahtuma.

Mutta siis joo. Esimerkiksi Mosambik on niin vaikeapääsyinen ja köyhä, että sieltä löytyy runsaasti "paikkoja, joita valkoinen mies ei ole pilannut", kunhan menee Maputon ja rantakohteiden ulkopuolelle. Tietysti erona pohjoisempaan Afrikkaan on se, että on paljon portugalilaisen kulttuurin jälkiä, näkyy musiikissa ja ruuassa. Ja suurin osa on valkoisia nähnyt.

Anszi

 • Aloittelija
 • Viestejä: 7
  • Profiili
  • Afrikkaan, Afrikkaan!
  • Sähköposti
Vs: Kauaksi turisti kohteista- todelliseen afrikkaan
« Vastaus #10 : 04.02.2017, 12:46:19 »
Burkina Fasosta kuulemma on aika hyvin turistit kadonneet Ouagadougoussa vuosi sitten tapahtuneen terrori-iskun jälkeen. Näin siis olen kuullut paikallisilta tutuilta. Kävin maassa sadekaudella 2015 ja jopa silloin kaikissa "turistikohteissa" näkyi vähintään yksi valkoinen turisti. Yleensähän Burkinassa kai käydään talviaikaan, kun ei sada. Kaiken kaikkiaan helppo maa matkustaa, turismi-infrastruktuuria jonkin verran, mutta toisaalta voi olla päiviäkin, ettei näe muita valkonaamoja.

Guineaa suosittelen HC-kohteena. Olin kesällä 2015 reilun viikon maassa, enkä nähnyt muistaakseni kuin kaksi valkoista. Toinen hotellissa Labéssa ja toinen pääkaupungin Conakryn kadulla. Arabeja en laske valkoisiksi nyt. Ebola oli karkottanut ne vähätkin matkailijat ja melkein karkotti minutkin.

Mauritania on ehdottomasti suosikkimaani (haluaisin takaisin!), missä sielläkään en tainnut nähdä kuin kolme muuta matkailijaa sen parin viikon aikana, kun siellä pyörin. Paikallisten ystävällisyys on ihan omaa luokkaansa: missä kulkeekin, aina tullaan kättelemään ja toivottamaan tervetulleeksi ja kutsutaan teelle. Paikallista elämää kyllä pääsee seuraamaan ihan pyytämättäänkin siis. Eikä tässä ole mitään taka-ajatuksia, kuin vaikkapa Senegalissa... Mutta Mauritaniaan ei kannata kyllä kesällä mennä, ellei +50 asteen lämpötilat kiinnosta.

Kangastuksia

 • Aloittelija
 • Viestejä: 4
  • Profiili
Vs: Kauaksi turisti kohteista- todelliseen afrikkaan
« Vastaus #11 : 10.06.2017, 17:47:41 »
Suosittelen lämpimästi - pun intended - Togoa ja Beniniä! Näet kyllä länsimaisia ihmisiä tai joitakin afrikkalaisia turisteja, mutta lähinnä maassa asuvia, työskenteleviä tai vapaaehtoisjaksolla olevia. Ilmapiiri oli miellyttävä,turvallisuus verrattain hyvä (tieturvallisuus poislukien) ja kaunista ja ihmeellistä katseltavaa riittää - etenkin, jos käyt pohjoisessa. Kansallispuistokin löytyy. Oppaiden kanssa voi (halutessaan) käydä paikallisissa kylissä ja tutustua esimerkiksi paikallisiin elinkeinoihin, ruoantuotantoon, rakentamiseen. Oppaiden käyttö ei ole kaikille mieleen, mutta katson asiaa lähinnä elinkeinon tukemisen näkökulmasta. :) Asun näillä seuduilla.

Tässä pari tekstiä, jos kiinnostaa Togo ja Benin:
https://www.facebook.com/notes/kangastuksia/c%C3%A9tait-/355157704855942/
https://www.facebook.com/notes/kangastuksia/togo-travel-tips/430542080650837/

Lisääkin tullee, jossain vaiheessa. ;)