Carnaval, carnaval!

 (Luettu 1070 kertaa)

UsvaAuer

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 072
  • Profiili
  • Sähköposti
Carnaval, carnaval!
« : 27.02.2013, 02:11:48 »
Hassua, että karnevaaleista ei ole erillistä keskustelua Palliksissa. Maailmallahan karnevaalit ovat suosittu nähtävyys ja nimenomaan aihe matkustaa.

Toisaalta, Suomi on yksi niitä harvoja maita, joissa ei ole karnevaaleja - ehkä siksi vaitonaisuus. Jos jostain tapahtumasta Suomessa on syntymässä karnevaalin kaltainen - kuten Taiteiden yöstä - tapahtuma halutaan heti suitsia ruotuun ja laittaa kansa kuriin.

Itse olen sattumalta viettänyt kaksi viikkoa karnevaaleja. Ensin Las Palmasin karnevaalit ja sitten toiset samanlaiset Maspalomasissa.

Katsellessani karnevaalihumua mietin, että mistä siinä oikein on kyse. Ihmiset - siis jokainen paikallinen - oli pukeutunut naamiasasuun. Muistin lukeneeni jostain, että karnevaalien tarkoitus oli alunperin antaa kansalle yksi yö vuodessa päästää höyryt pihalle. Jokainen sai olla mitä halusi ja miten halusi. Kaikki oli sallittua, mikään ei paheksuttua. (Olisiko tämä ajatus ollut Canal Grande -kirjassa, joka kuvasi Venetsian karnevaaleja).

Gran Canarialla tuo irroittelu tarkoitti hulluttelua ja dokaamista. Kukaan ei kauhistellut syntyvän jätteen määrään tai juotuja alkoholilitroja. Tai soitetun musiikin desibeliä. Naamiaisissa ei kukaan yrittänyt loistaa erinomaisilla luomuksilla (saatan kuvitella, millainen väkerrys Suomessa olisi naamiaisasujen kanssa), päinvastoin. Mitä juntimmalta näytti sitä parempi.

Las Palmasin karnevaaleja tituleerataan maailman toiseksi suurimmiksi. Karnevaaleihin kuului merkittävänä osana erilaiset kilpailut, joissa lähinnä kilpailtiin näyttävyydessä. Merkittävin näistä kisoista oli La Gala Drag Queen, jota taas tituuleerattiin maailman ensimmäiseksi drag-kisaksi (espanjalaiset osaavat itsensä kehumisen taidon...). Kisa oli hauska, koska se oli niin jotain muuta kuin Suomessa pidetyt drag-kisat. Dragia parempi luonnehdinta olisi ehkä "paikallisen gay-yhteisön taidonnäyte puvustuksessa ja maskerauksessa kabaree-tyyliin". Kilpailijat olivat etääntyneet naisen esittämisestä koneen tai avaruusolion esittämiseen.

Millä karnevaaleilla sinä olet käynyt, millaisia muistoja ja tuntemuksia ne herättivät?

Itse muistan nähneeni myös Nizzan karnevaalit (ei mitään mielikuvaa) sekä kahdet karnevaalit Perussa. Cajamarcassa sai koko ajan pelätä kastumista, koska ihmisten suurinta huvia oli heitellä toisiaan vedellä täytetyillä ilmapalloilla.

Pienemmät kyläkarnevaalit olivat taas henkisempi kokemus. Ihmiset tuntuivat todella tavoittelevan jotain yön jatkuvalla hypnoottisella tanssilla.

Testailija

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 803
 • 137 lentoa takana, mutta vain kaksi Ryanairilla.
  • Profiili
Donde el viento me lleve... ja reppua en kanna, enkä rinkkaa omista, mutta kodissani on vieraillut 21 eri kansallisuutta.