Marrakesh - Fez - Essaouira - Atlas vuoret

 (Luettu 15914 kertaa)

bubblegum

 • Aloittelija
 • Viestejä: 5
  • Profiili
Marrakesh - Fez - Essaouira - Atlas vuoret
« : 06.03.2013, 14:08:41 »
Hei, suunnitelmissa on noin 2 vko omatoimiloma Marokkoon, yllamainitut paikat kiinnostaa, ja lento joko Marrakeshiin tai Feziin (todennakoisesti Marrakeshiin hintojen takia). Yritanko liikaa jos ahdan kaikki tuohon kahteen viikkoon?
Olen kuullut etta Feziin paasee Marrakeshista katevasti yojunalla, ja toisinpain?
Miten muuten kulkee junat / bussit tuonne rannikolle?

en kumminkaan halua matkata edes takaisin tuli perseen alla, ja saattaa olla etta joku kohde joutunee jaamaan pois?
Mika naista olisivat ne 'must see' paikat?

zxcvbn

 • Aloittelija
 • Viestejä: 1
  • Profiili
Vs: Marrakesh - Fez - Essaouira - Atlas vuoret
« Vastaus #1 : 06.03.2013, 16:52:57 »
No Essaouiraan menet ainakin! On ihan eri maailma järkevänkokoisine medinoineen ja pitkine hiekkarantoineen kuin pakokaasuinen miljoonakaupunki Marrakesh (katalysaattorit olis kova sana siellä!). Essaouira on rauhallinen paikka ainakin näin talviaikaan. Riadien omistajat apupoikineen suorastaan tappelee matkailijoista bussiasemalla...

Itse menin Essaouiraan joulukuussa 2012 Supratours-bussiyhtiöllä Marrakeshista. Supratoursin asema sijaitsee Marrakeshin rautatieaseman takana. Matka kesti 2,5 tuntia ja maksoi muistaakseni 70 dirhamia. Suunnilleen puolimatkassa oli 30-40 minuutin pysähdys. Olisko ollut viisi tai kuusi vuoroa päivässä Supratoursilla. Vähintään saman verran lähtöjä suunnilleen samaan hintaan on CTM-firmalla, joka liikennöi omalta asemaltaan aika läheltä Marrakeshin medinaa. Rautatietähän ei Essaouiraan Marrakeshistä ole olemassakaan.

On Marrakeshkin näkemisen arvoinen, varsinkin jos ja kun lento on sinne. Onhan se kaupunki tietysti täynnä huijareita ja ranskalaisia turisteja, mutta ei se mitään. :D Medina täynnä nähtävyyksiä, ja siellä on mukava harhailla tuntitolkulla vailla päämäärää. Se Atlasvuoristokin on siinä Marrakeshin takana tietysti sitten...

Itselle riitti kolme päivää Essaouirassa ja saman verran Marrakeshissa. Itse ehtisin hyvin käydä vielä siellä Fezissäkin, kun sinne menee Lonely Planetin mukaan 8 junaa päivässä Marrakeshista. Kestää 7 tuntia. Hommaa ihmeessä Lonely Planetin Morocco-opas, itse ainakin pidin hyödyllisenä.

Neiti Q

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 328
  • Profiili
Vs: Marrakesh - Fez - Essaouira - Atlas vuoret
« Vastaus #2 : 07.03.2013, 14:17:38 »
Kyllä parissa viikossa jotain ehtii.

Olen tehnyt kymmenisen vuotta sitten sellaisen matkan, johon oli aikaa kaksi viikkoa, mutta kustannussyistä meillä oli lennot Helsinki - Malaga ja jatkoimme sieltä bussilla Algecirasiin ja lautalla Tangeriin. Yöjuna Tangerista Marrakeshiin oli kätevä, eli noin vuorokaudessa pääsimme Helsingistä sinne, minne oikeastaan halusimme.

Vietimme Marraskehissa peräti viisi päivää. Tykkäsin siitä kovasti, ja kiersimme kaikki mahdolliset nähtävyydet ennen kuin otimme yhtenä aamuna noin klo 5 bussin itään. Ajoimme Atlas-vuorten yli, kävimme päivän aikana Ait-Ben-Haddussa ja jatkoimme Ouorsasaten kautta Taatelilaaksoon yöksi. Siellä olimme vain yhdenyön ja aamupatikoinnin jälkeen ryhdyimme neuvottelemaan kyydistä eteenpäin. Lopulta maksoimme grande taxin kahdestaan, koska halusimme päästä Merzougaan, Saharan dyyneille. Siellä vierähti yksi yö hotellissa ja toinen kamelisafarilla. Matka Feziin alkoi kamelin selässä aamuvarhaisella, ja illalla olimme parin bussinvaihdon jälkeen perillä. Fezissä iski pieni matkaväsymys ja turistiripuli, minkä yhdistelmän ansiosta kiirehdimme takaisin Euroopan puolelle ja vietimme pari kolme viimeistä yötä Espanjassa. Paluulautan otimme muistaakseni Ceutasta. Meidän kierrokseen riitti siis kymmenisen päivää Marokossa!

Jos haluat aivan kiireettä lomailla, pysyt suunnitelmassasi noiden kolmen kaupungin osalta. Atlas-vuorille voisit kenties tehdä päiväretken Marrakeshista - kohteena juuri tuo mainitsemani Ait-Ben-Haddu, joka on Unescon maailmanperintökohde.
Makuni on hyvin yksinkertainen. Haluan vain parasta. (Oscar Wilde)

Strange Little Girl

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 340
  • Profiili
Vs: Marrakesh - Fez - Essaouira - Atlas vuoret
« Vastaus #3 : 11.03.2013, 05:30:04 »
Jos kayt Fezissa, koeta yhdistaa reissuun myos pari paiva Meknesissa. Tykkasin, ja siella oli ehdottomasti vahemman turistikusetusmeininkia kuin missaan muualla. Sai kavella ja valokuvata rauhassa.

Taalta myos aani Essaouiralle!
She rides rollercoasters but never screams

eeppos

 • Reissaaja
 • Viestejä: 27
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Marrakesh - Fez - Essaouira - Atlas vuoret
« Vastaus #4 : 26.03.2013, 00:23:24 »
Itse sain pari vuotta sitten halvahkot lennot Norwegianilla Malagaan, josta Gibraltarin yms. kautta lautalla Marokkoon ja lopulta Norwegianilla takaisin Marrakechista. Meknesille ääni täältäkin, mukava paikka.

kiirus

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 280
  • Profiili
Vs: Marrakesh - Fez - Essaouira - Atlas vuoret
« Vastaus #5 : 26.03.2013, 14:23:52 »
Marokon reissu on takana, jonka turvin voin suositella maata. Lennot Marrakechiin yö siellä sit reissulle 2 yö atlasvuorilla, 3. yö saharassa, merzougassa, 4. takas marrakechiih, 5.&6. Essaouirassa ja 7. taas Marrakechissa. Kaikki paikan oli kivoja, joten noita kaikkia voi suositella. Matkalla tömäämien tyyppien mukaan Fes olis myös kiva. Casabanca ei saanut mairitteluja, myös pienimmät kylät voivat olla hankalia matkustaa, jollei ranska tai arabia taivu.
Bussit meni hienosti. Testattiin vain Supratour.

kinkajou

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 141
  • Profiili
Vs: Marrakesh - Fez - Essaouira - Atlas vuoret
« Vastaus #6 : 11.04.2013, 12:55:02 »
Verrattuna ensimmäiseen reissuuni (1997) Marokko on muuttunut huomattavasti. Massaturismi on levinnyt syrjäisiinkin paikkoihin Atlas-vuoristoon. Alueen luonnonkauneutta ei turistiryntäys tietenkään vähennä, joten sinne vaan mikäli kiinnostaa. Yötaivas on pikimusta ja tähdet huikaisevan kirkkaita, varsinkin ylhäällä vuoristossa ja vuorten takana aavikolla. 

Englannin kielellä pärjää nykyään paremmin kuin ennen mutta maan turvallisuustilanne on heikentynyt. Marrakeshin torilla räjäytettiin pari vuotta sitten pommi turistien suosimassa kahvilassa. Sääli, että kiihkouskovaiset rättipäät on ottaneet tappolistalleen juuri ne ihmiset, joiden varassa Marokon matkailuteollisuus pyörii.   

Better to have a big goal and reach half of it than to have no goal and reach all of it.

Sofiina

 • Aloittelija
 • Viestejä: 5
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Marrakesh - Fez - Essaouira - Atlas vuoret
« Vastaus #7 : 22.04.2013, 00:33:07 »
Lennän usein Lappeenranta- Weeze- Fes kun pääsen aamulla stadista illaksi taginelle Fesiin. Nyt kesäkuussa 2013 meno maksaa 130e.  Olen käynyt marokossa v.2004 alkaen ja aina on ollut tosi rauhallista. En tiedä sitten jos alkaisi juomaan ja levittelemään rahojaan niin miten kävisi.
Kun kunnioittaa pukeutumisessa sitä, että jättää paljastavat rantavaatteet rantaelämään niin hyvin menee.
Silloin paikalliset voi kunnioittaa myös turisteja.

Siellä on kaikki halpaa jos ei tarvitse luxusta.
Bussimatkoilla en kuitenkaan ota koskaan berberi-ilmastoituja busseja(ovi selällään-siinä ilmanvaihto ! ) vaan aina CTM-yrtiyksen busseja. Hyvät, ammattitaitoiset kuljettajat ja hyvät bussit. Sieltä kerrotut onnettomuudet on juuri sattuneet niissä paikallisten ylitäytettyjen romubussien matkoilla.

Mukavaa lomaa. Lonely planet opaas on must mukana :)

ipu

 • Reissaaja
 • Viestejä: 36
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Marrakesh - Fez - Essaouira - Atlas vuoret
« Vastaus #8 : 23.04.2013, 18:31:25 »
Tervehdys!

Minkälaisia lämpötiloja tuolla Marokossa on joulu-tammikuussa? Tiedän ja olen katsonut netistä keskimääräisiä lämpötiloja, mutta ajattelin hieman tiedustella, että jos joku on siellä sattunut olemaan tuohon aikaan vuodesta, että minkälaista lämpötilaa on pidellyt ja millaista vaatetusta kannattaa varata mukaan.

Neiti Q

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 328
  • Profiili
Vs: Marrakesh - Fez - Essaouira - Atlas vuoret
« Vastaus #9 : 23.04.2013, 21:22:04 »
Vietin siellä yhden joulun. Päivän korkeimmat lämpötilat olivat noin 25 astetta, mutta pääosin oli viileämpää ja miellyttävämpää, sopivaa keliä pukeutua suht peittävästi ja fiksusti.

Öisin lämpötila voi pudota lähelle nollaa (ja vuorilla sataa luntakin eli pakkasta voi olla). Halvimmissa majapaikoissa ei ollut lämmitystä, joten "parhaimmillaan" tarvittiin aika monta kerrosta, että uni tuli.
Makuni on hyvin yksinkertainen. Haluan vain parasta. (Oscar Wilde)

Heloriina

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 538
  • Profiili
Vs: Marrakesh - Fez - Essaouira - Atlas vuoret
« Vastaus #10 : 23.04.2013, 21:28:37 »
Olin tänä vuonna tammikuun puolivälissä ja lämpötilat olivat 15-20 asteen välillä. Illalla oli toki viileämpää. Ihan mielyttävät lämpötilat oli.

kinkajou

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 141
  • Profiili
Vs: Marrakesh - Fez - Essaouira - Atlas vuoret
« Vastaus #11 : 23.04.2013, 22:14:47 »
Marokossa joulu-tammikuun sää on aika samanlainen kuin Suomen kesä. Vuorokauden alin lämpötila 5 - 10 asteen välillä ja ylin lämpötila 15 - 20 astetta. Normaalit kesävaatteet siis ja pitkähihaista vaatetta (takki ja housut) myös mukaan, koska iltaisin on viileää. Yöllä voi mennä jopa pakkasen puolelle mutta niin menee Suomessakin kesäkuussa kun yöpakkaset ja halla tekevät tuhojaan puutarhoissa.

Marokon rannikolla ilma on kosteaa (valtameren läheisyys) ja kosteus lisää kylmyyden tunnetta sekä lämmön haihtumista iholta. Hypotermiariski on siis todellinen, jos liikut pidempiä aikoja ulkona. Käsineet ja pipo eivät ole liioittelua, vaan järkevää varautumista koleisiin iltoihin ja öihin.     

Sademäärät ovat huomattavasti pienempiä kuin Suomessa, joten sadevarusteita ei tarvita. Sateen- ja tuulenpitävä takki riittää. UV-säteily on talvellakin voimakasta (voimakkaampaa kuin Suomessa kesällä) mikä täytyy ottaa huomioon jos olet helposti palavaa sorttia. Etenkin vuoristossa kannattaa varoa, koska UV-säteily voimistuu sitä enemmän mitä ylemmäksi noustaan merenpinnan tasolta. Aurinkolasit ja leveälierinen hattu siis mukaan, ellet halua kasvattaa henkilökohtaista ihosyöpäriskiäsi.

Merivesi ei ole kovin lämpöistä talvella eikä välttämättä kovin turvallistakaan (virtaukset, yms) mutta omalla vastuulla voi toki uida ja surffata, kunhan noudattaa paikallisia määräyksiä.

Siveellinen pukeutuminen kannattaa ottaa huomioon (ei lyhyitä minihameita, hihattomia paitoja, liian anteliaita kaula-aukkoja) mutta marokkolaiset ovat kyllä tottuneet turismiin. Yleisimmissä turistirysissä on katseltu "säädyttömiä" länsimaalaisia jo 40 vuoden ajan, joten jos joku paikallinen vielä vetää herneet nenään normaalista (edes jotenkuten siististä) turistin vaatetuksesta niin kyseessä on vanhoillinen, tiukkapipoinen marokkolainen.
« Viimeksi muokattu: 23.04.2013, 22:22:53 kirjoittanut kinkajou »
Better to have a big goal and reach half of it than to have no goal and reach all of it.