Montenegro

 (Luettu 79041 kertaa)

Berlin

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 739
  • Profiili
Montenegro
« : 18.08.2002, 17:33:05 »
Onkohan joku täällä poikennut reissuillaan Montenegrossa? Löytyykö jotain suosituksia, esim. mitkä rantakaupungit ovat kauneimpia ja löytyykö muualta visiitin arvoisia paikkoja? Aikaa on vain 3-4 päivää, eli kannattaisko tuossa ajassa reissata Durmitorin kansallispuistoon saakka? Opaskirjani on tämän alueen suhteen aika lyhytsanainen ja viralliset turismisivut netissä ovat sitä tuttua "Montenegrossa kaikki on kauneinta/suurinta/vanhinta/ainutlaatuisinta" -tyyliä, joten hiukan realistisempia näkemyksiä kaipailisin  :) Niin, ja millaistakohan hintatasoa tuolla voisi odottaa?

Pitänee muuten myös paikkansa ettei Montenegroon tarvita viisumia vaikka muualle Jugoslaviaan tarvitaan? Toivoa sopii, muuten jämähdän rajalle...

tuukka

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 568
  • Profiili
  • http://niinku.tky.hut.fi/~tjantika/vietnam/
Re: Montenegro
« Vastaus #1 : 19.08.2002, 14:13:57 »
Tässä ote matkakertomuksestani vuoden takaiselta reililtä.

Budva, Montenegro 26.8. 2001

"Lähdimme aamulla Dubrovnikista toteuttamaan villiä ideaamme eli suuntasimme automme kohti etelää ja Montenegroa. Vajaan sadan kilometrin matka sujui leppoisasti välillä aamiaista nauttien, mutta rajalla saimme esimakua jo tulevasta. Ensin meiltä vaadittiin 30 Saksan markkaa ylimääräistä autovakuutusta varten. Jouduimme maksamaan vakuutuksen 15 päiväksi vaikka aioimme viipyä vain muutaman tunnin. Tämän jälkeen kirurgipukuinen "lääkäri" tuli tarkastam,aan automme hullunlehmäntaudin varalta. Tästä vilkaisusta pulitimmekin sitten kokonaisen dollarin. Maksoimme itsemme kipeiksi ja jatkoimme matkaa vielä parin tunnin ajan Budvan lomakaupunkiin. Montenegro on siitä jännä alue, että se itseasiassa kuuluu Jugoslaviaan, mutta maksuvälineenä siellä käytetään Saksan markkoja. Jätimme auton parkkiin tien viereen, missä oli muitakin autoja ja lähdimme katsomaan kaupunkia. Näkymät olivat ristiriitaisia, kun välillä oli hienoja klubeja ja välillä karmean näköisiä kojuja. Poliiseja oli kaikkialla. Söimme pizzat rannan vanhassa kaupungissa, joka muistutti paljon Dubrovnikia ja lähdimme pois. Kauhuksemme saimme huomata, ettei automme ollut enää siinä mihin sen jätimme. Onneksi sitä ei kuitenkaan ollut varastettu, vaan poliisit vain keräävät rahaa turisteilta. Ilmeisesti tämä on melko yleistä, koska taksikuski osasi viedä meidät heti poliisilaitokselle autoamme hakemaan. Siellähän se oli ja taas jouduimme maksamaan, nyt 65 Saksan markkaa. Tässä vaiheessa päätimme poistua maasta niin nopeasti kuin mahdollista ja olla palaamatta enää ikinä. Säästääksemme Montenegron viranomaisten tukemiseen laittamamme rahat ja myöskin seikkailunhalusta ajoimme suoraan Splitin lähistölle, parkkeerasimme auton ja nukuimme yön siinä. Aamulla olimme valmiina palauttamaan auton takaisin vuokraamoon."
quot;Come over here in the shade, have a couple of cold beers and tell me about your travels"

tuukka

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 568
  • Profiili
  • http://niinku.tky.hut.fi/~tjantika/vietnam/
Re: Montenegro
« Vastaus #2 : 19.08.2002, 15:38:11 »
Ai niin tuosta viisumista vielä, että sitä ei tarvittu viime kesänä ainakaan ylitettäessä maaraja Kroatian puolelta. Myöskään muistaakseni Kosovon alueelle ei tarvinnut viisumia (en käynyt) vaan Serbia oli ainoa Jugoslavian alue jonne se tarvittiin vielä viime kesänä. Törmäsin mm. Irlantilaisiin reilaajiin jotka olivat yrittäneen mennä Montenegrosta Serbiaan, mutta olivat tulleet käännytetyiksi koska heiltä puuttui viisumit. Kuitenkin muistan lukeneeni tänä kesänä jostain keskustelupalstalta tai vastaavasta, ettei viisumia enää tarvittaisi Serbiaankaan. Kannattanee kuitenkin tarkistaa tieto vielä jostain luotettavammasta tietolähteestä (Jugoslavian konsulaatti, Suomen ulkoministeriö?) ennenkuin lähtee sinne.
quot;Come over here in the shade, have a couple of cold beers and tell me about your travels"

tuukka

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 568
  • Profiili
  • http://niinku.tky.hut.fi/~tjantika/vietnam/
Re: Montenegro
« Vastaus #3 : 19.08.2002, 15:44:33 »
Lainaus
Ai niin tuosta viisumista vielä, että sitä ei tarvittu viime
tarvittu sovittu huvittunut

hassu ohjelma...   :-)
quot;Come over here in the shade, have a couple of cold beers and tell me about your travels"

Berlin

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 739
  • Profiili
Re: Montenegro
« Vastaus #4 : 19.08.2002, 16:12:39 »
Heh heh - kyllä meitä lapsosia on varjeltava rumilta sanoilta hinnalla millä hyvänsä, nyt se on nähty  ;D

Kuulostaa siltä ettei teidän reissu mennyt ihan putkeen? Saas nähdä miten käy meikäläiselle. Ajattelin jollain kumman konstilla hilata itseni Durmitoriin asti, vaikkei ole oikein hajuakaan bussi-/junareiteistä tai totta puhuen paljon mistään muustakaan. No, sehän se on vaan hauskaa.

Budvasta olen kuullut vähemmän imartelevia juttuja aiemminkin joten taidan jättää sen kokonaan väliin...

Lähetin muuten täällä Saksassa Jugoslavian suurlähetystöön meilin kysyäkseni tarvitseeko EU-kansalainen Serbiaan viisumia vai en. Vastaukseksi sain monisivuisen (vaivalloisen!) tiedotteen josta olin ymmärtävinäni että tarvitsisin. Sitten kuitenkin oli olemassa joku poikkeus jossa sitä ei tarvita, ja sitten oli joku toinen viisumi joka oli jostain syystä halvempi, mutten loppujen lopuksi saanut oikein mitään tolkkua mistä siinä oli kysymys. Päätin olla menemättä ja viettää sen sijaan Kroatiassa pari päivää kauemmin  :)

tuukka

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 568
  • Profiili
  • http://niinku.tky.hut.fi/~tjantika/vietnam/
Re: Montenegro
« Vastaus #5 : 22.08.2002, 11:05:38 »
Tulipa mieleen vielä yksi asia Montenegrosta, joka on ihan hyvä tietää ennenkuin saapuu maahan. Tosin tämäkin on vuoden takaista tietoa, joten asia saattaa olla muuttunnut.

Montenegron talous on melkoisessa kaaostilassa, eikä siellä ole esimerkiksi omaa toimivaa pankkijärjestelmää. Tästä kertoo jo se ettei maan omaa valuuttaa käytetä missään vaan vuosi sitten kaikkialla käytettiin Saksan markkoja ja nyt ilmeisesti euroja. Montenegrossa ei myöskään ole juuri lainkaan pankkeja tai rahanvaihtopisteitä, saatikka sitten pankkiautomaatteja. Tämä tarkoittaa sitä että turistin ainoa keino saadaa rahaa on tuoda sitä mukanaan rajanyli.

Minulla sattui käymään tuuri kun olin ottanut reissun käteiskassan Dmarkkoina, mutta huonommin kävi kahdelle Bratislavassa tapaamalleni Irlantilaiselle reilaajalle. He olivat menneet Kroatiasta bussilla Barin  rantakaupunkiin tarkoituksena jatkaa sitten Serbian kautta pohjoiseen. He ottivat heti junan Kohti Belgradia, mutta rajalla tulikin ongelmia kun ei ollut viisumia. Heidät käännytettiin takaisin Bariin menevään junaan, jossa heille valkeni, että heillä ei ole käytännössä penniäkään rahaa ja ilta on tulossa. Kaikki järkevät maastapoistumiskeinot maksavat kuitenkin jotain. Yön he viettivät rannalla ja löysivät aamulla tiensä Italian konsulaattiin, josta huonolla englannilla neuvottiin, että maan pääkaupungissa Podgoricassa on yksi pankki josta saa Visalla "cash advancen". Sinne he sitten menivät junalla (ilmaiseksi reilikortilla) ja saivat sen verran Dmarkkoja että pystyivät ostamaan bussiliput takaisin Kroatiaan.
quot;Come over here in the shade, have a couple of cold beers and tell me about your travels"

Sammy

 • Reissaaja
 • Viestejä: 33
  • Profiili
Re: Montenegro
« Vastaus #6 : 06.09.2002, 13:56:48 »
Koko alue  Montenegro, Serbia, Kosovo, Makedonia ja muut kriisipesäkkeet eivät ole ehkä reppureissaajan kannalta parhaimpia mahdollisia maita.
Kosovossa ja Makedoniassa käyneenä voisin sanoa esim. "länsimaalaisen" ihmisen turvallisuuden olevan vähän kyseenalaista. Tapasin Kosovossa Suomalaisia rauhanturvaajia, jotka ihmettelivät suuresti että ylipäätänsä olen saanut säilyttää rinkkani ja rahani.
Itse en ainakaan tuntenut oloani kovinkaan mukavaksi.
Makedonia oli hieman tasapainoisen oloisempi.
Montenegrosta ei ole omia kokemuksia.

Anonymous

 • Vieras
Re: Montenegro
« Vastaus #7 : 12.09.2002, 08:58:17 »
Tulimme Montenegroon Belgradista käsin junalla, joten viisumiasiat oli jo kunnossa. Me ostettiin ne rajalla Kroatiasta Serbiaan. Maksoi 5e kipale. Mitä itse paikkaan tulee niin suosittelen. Junamatka Belgradista oli aika vaikuttavaa katseltavaa, kannattaa tehdä valoisan aikaan. Me olimme koko ajan rannikolla ja maisemien puolesta se kyllä hakkasi Kroatian rannikon. Sveti Stefan näytti siistiltä vaikka emme siellä yöpyneetkään, samoin Budva. Olimme mm. Kotorissa ja se jos mikä oli hieno paikka. Kämppä löytyi heti vaikka saavuimme puolenyön aikaan. Junia ei taida liikkua rannikkoa pitkin, mutta busseja kyllä ja hinnat ovat halpoja. Taksikuskeja löytyy kyllä kans vaan koittavat kusettaa oikein kunnolla. Valuutta siellä tosiaan on euro. Hinnat paljon kovempia kuin Serbian puolella. Koittavat kuulemma nyhtää kunnolla nyt kun serbit ei meinaa saada sinne jotain viisumeita.

Sammy

 • Reissaaja
 • Viestejä: 33
  • Profiili
Re: Montenegro
« Vastaus #8 : 12.09.2002, 11:18:46 »
Mutta huisan kauniita maita ovat kuitenkin, varsinkin vuoristoalueet ja ihmiset pääosin äärettömän ystävällisiä ja vieraanvaraisia. Varsinkin Albaanikansa.

juspu

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 348
  • Profiili
  • Sähköposti
Re: Montenegro
« Vastaus #9 : 25.09.2002, 13:20:53 »
Itse käväisin nyt kesällä mm. Albaniassa ja Makedoniassa. Äärettömän mukavia paikkoja, vaikka tuossa ylempänä joku toista väitti. Etenkin Makedonia, en pelännyt yhtään paikan päällä, vaikka etukäteen vähän hirvittikin mennä kun oli kuullut vain kauhutarinoita maasta. Mukavia ihmisiä. Voisin jopa väittää, että Makedonia oli paras maa missä oli (tosin Skopjeen ei kannata mennä) ja mieli tekeekin sinne uudelleen. Mutta Montenegrossa ei tosiaan tarvita viisumia ja eurot on käytössä. Ainakin vielä kesällä oli. Itse en käynyt, mutta suunnitelmiin kuului ja keskustelinkin muiden siellä päin liikkuneiden kanssa. Serbiaan jos menee niin pitää olla viisumi jonka voi ostaa rajalta n. 7 euron hintaan. Tosin jos menet Serbiaan Montenegron tai Kosovon kautta et voi ostaa viisumia rajalta, sillä mitään virallista raja-asemaa ei ole noilla rajoilla. Eli ennen kuin menet sisään Montenegroon tai Kosovoon ja tarkoitus on myös mennä Serbiaan niin viisumi kannattaa ostaa etukäteen. Jos tulee Serbiaan muilta raja-asemilta niin niistä voi ostaa viisumin.

Berlin

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 739
  • Profiili
Re: Montenegro
« Vastaus #10 : 26.09.2002, 01:38:41 »
Terveisiä Montenegrosta! Visiitti kutistui entisestäänkin kun lompakon pohja alkoi jo rajalla uhkaavasti ammottaa (juu, tiesin että Kroatiassa on kallista, mutta että niin kallista...?!?), mutta tulipahan sentään pari päivää siellä vietettyä. Piipahdettiin Dubrovnikista mukaan tarttuneen matkakaverin kanssa Kotorissa, Budvassa ja Cetinjessä.

Kotor oli ihan kiva, Budvan vanhakaupunki oli viihtyisä mutta rantakatu melkoisen koomista turistikrääsää, ja Cetinje oli omalla tavallaan mielenkiintoinen... Erityisen hupaisa kokemus oli visiitti historialliseen museoon: viisi virkailijaa (?) istuu lippuluukun takana tyhjän museon aulassa, ja itse museoon sytytettiin valotkin ihan meitä varten. Ei taida olla yleensäkään ruuhkaa heillä... Meille ovet avannut täti osoitteli ylpeänä englanninkielisiä tekstejä kuvien vieressä, mutta kävi ilmi että niitä tekstejä oli suunnilleen 5 kpl ja kaikki muu oli serbiaksi. Ei auttanut phrasebook eikä mikään joten siinä sit pällisteltiin kuvia ja esineitä ja arvailtiin mistä niissä on kyse...

Maisemat oli tosiaan upeita koko matkan rajalta Cetinjeen, olisi ollut vaivan arvoista ajella bussilla sinne ja takaisin vaikkei ehtisi missään pysähtyäkään. Samoin Podgoricasta pohjoiseen oli kuulemma ollut tuntikaupalla upeita näkymiä. Sinne asti en itse valitettavasti vaan ehtinyt.

Mistään vihamielisyydestä tai ns. vaarallisuudesta ei ollut merkkiäkään (jos ei nyt oteta lukuun muutamia uskomattoman tylyjä bussiasemavirkailijoita) joten ihan rauhallisin mielin sinne voi matkata, ken sitä suunnittelee. Ja kuulemma Montenegron kautta pääsee Serbiaan kätevästi ilman viisumia koska maan sisäisiä rajoja ei (enää?) ole. Kätevä portti esim. Belgradiin jos ei huvita maksella ylimääräistä... Eikä sitä viisumia kuulemma maasta poistuessakaan kyselty.

Kaiken kaikkiaan mukava visiitti, menkää muutkin! Ensi kerralla jos itsekin vihdoin pääsisi sinne Durmitoriin saakka...

Sinner

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 66
  • Profiili
Montenegroon?
« Vastaus #11 : 12.07.2006, 19:28:05 »
Elikkäs tarkoituksena on lähetä Montenegroon ( ja lähiympäristöön ) kuun vaihteessa ( perillä noin 3vk ), mutta suuri kysymys kuuluukin: kuinka päästä sinne? Selaisin muutaman matkatoimistin sivuja ja Budapest taitaa olla lähin yleinen lentokohde, mutta hieman kauas jää. Sarajevoon lennot n 350 ja se on hieman tyyris (tosin ei aivan kohtuuton). Kertokaas konkarit miten pääsen edullisesti ja mahdollisimman lähelle ? Myös muut matkavinkit aluetta koskien varsin tervetulleita ! Kiitos

Olli

EDIT: Muitelen että Ruotsista lennetään yleisemmin esim Dubrovnikiin? Onko tästä tietoa ?

tonppa

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 434
  • Profiili
Re: Montenegroon?
« Vastaus #12 : 12.07.2006, 19:36:41 »
Lainaus käyttäjältä: "Sinner"
Elikkäs tarkoituksena on lähetä Montenegroon ( ja lähiympäristöön ) kuun vaihteessa ( perillä noin 3vk ), mutta suuri kysymys kuuluukin: kuinka päästä sinne? Selaisin muutaman matkatoimistin sivuja ja Budapest taitaa olla lähin yleinen lentokohde, mutta hieman kauas jää. Sarajevoon lennot n 350 ja se on hieman tyyris (tosin ei aivan kohtuuton). Kertokaas konkarit miten pääsen edullisesti ja mahdollisimman lähelle ? Myös muut matkavinkit aluetta koskien varsin tervetulleita ! Kiitos

Olli

EDIT: Muitelen että Ruotsista lennetään yleisemmin esim Dubrovnikiin? Onko tästä tietoa ?


Italiaan ja siitä lautallla yli... finskin tarjouksilla pääsee esim. venetsiaan 199e

vompatti

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 299
  • Profiili
Montenegroon?
« Vastaus #13 : 13.07.2006, 11:59:34 »
Kuten jo kirjoitettiinkin, Montenegron Bar-kaupunkiin pääsee Italian Bari-kaupungista laivalla.

Budapestista Montenegroon pääsee helposti. Matkusta junalla tai bussilla Suboticaan, Serbiaan. Sieltä lähtee yöjuna Montenegron Podgoricaan ja edelleen Bariin. Yöjuna kulkee tietysti myös Belgradista. Luulisin, että viime hetken matkalippuja saa helpoimmin Suboticasta lähteviin vaunuihin. Nekin liput kannattaa ostaa ajoissa, mieluiten jo aamulla tai päivällä.

On kait hivenen helpompaa, nopeampaa ja halvempaa matkustaa Montenegroon Budapestista kuin Sarajevosta. Kroatiaan matkustaminen on todella kallista, bussilippu Budvasta (lähellä Kroatian rajaa) Kroatian rajalle maksoi vuonna 2004 peräti kymmenen euroa! Pidempi matka Barista Budvaan maksoi vähemmän.

Annalisa Rellien kirjoittama Montenegro - the Bradt travel guide tuntuu olevan hyvä matkaopas. Luin tuon kirjan vasta kaksi vuotta Montenegrossa käymisen jälkeen.

misu7

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 136
  • Profiili
Montenegroon?
« Vastaus #14 : 14.07.2006, 00:24:30 »
Tällainen lentoyhtiö ainakin lentää Tukholmasta, Kööpenhaminasta ja Göteborgista Kroatiaan (Pula, Zadar, Split ja Dubrovnik) sekä Sarajevoon.

Myös Estonia air lentää suoraan Tallinnasta Dubrovnikiin...

Itse yritettiin vaikka millä keinoin päästä "halvalla" Kroatiaan, mutta jätettiin niin viime tippaan, että Budapestin kautta tuli halvemmaksi...ja aikataulut toimi paremmin yksiin.

UsvaAuer

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 072
  • Profiili
  • Sähköposti
Montenegroon?
« Vastaus #15 : 14.07.2006, 01:19:24 »
Eikös Germanwings lennä Skopjeen, Makedoniaan, josta ei ole pitkäkään matka Montenegroon?

Hieman pidempi, mutta ehkä halvempi, reitti on Tre - Lontoo - Bari Ryanilla.

LateX

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 465
  • Profiili
Montenegroon?
« Vastaus #16 : 14.07.2006, 02:19:14 »
Lainaus käyttäjältä: "misu7"
Tällainen lentoyhtiö ainakin lentää Tukholmasta, Kööpenhaminasta ja Göteborgista Kroatiaan (Pula, Zadar, Split ja Dubrovnik) sekä Sarajevoon.
http://www.scandjet.se


Scandjet ei ole lentoyhtiö vaan myy FlyNordicin lippuja.

misu7

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 136
  • Profiili
Montenegroon?
« Vastaus #17 : 14.07.2006, 11:00:38 »
Hyvä tarkennus! Itse en ole sieltä koskaan varannut, muistin vaan että joskus tuolta kautta lentoja näkyi saavan. Pitääpä itsekin tarkistaa tuo Fly Nordic

viti

 • Aloittelija
 • Viestejä: 2
  • Profiili
Jos lähdet Montenegroon...
« Vastaus #18 : 06.03.2007, 13:26:11 »
...ja kaipaat jos jonkinlaista tietoa, niin kysy täällä. Yritän auttaa, noin 20-vuotisella kokemuksella maasta ja väestöstä.

Kirnauskis

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 153
  • Profiili
Jos lähdet Montenegroon...
« Vastaus #19 : 06.03.2007, 13:35:24 »
Kaipaan. Lennetään kaverin kanssa kesällä Sarajevoon ja tullaan pois kahta viikkoa myöhemmin Podgoricasta. Siinä välissä on aikomus pyöriä ympäriinsä etenkin Montenegrossa, käydä rannalla ja tutustua elämänmenoon. Rahaa ei tietenkään ole paljon ollenkaan, joten kelpo vinkkejä varsinkin edullisista majoituksista tervehditään kiitoksella. Mitä maksaa esim. kotimajoitus? Tai säällinen hotelli?

Itse en tiedä tuosta kolkasta maapalloa paljon mitään. Kuinka paljon aikaa kannattaa varata siirtymisiin paikasta toiseen, onko maasto sellaista, että normaali kahden tunnin bussimatka kestääkin neljä tuntia? Mitä varustusta on syytä olla mukana? Hyttysmyrkkyä?
Turistien määrä heinäkuussa?

Kiitoskiitoskiitos vastauksista etukäteen.
Kotiin on moni kuollut.