Jalokivihuijaus eli Gem Scam

 (Luettu 15189 kertaa)

UsvaAuer

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 072
  • Profiili
  • Sähköposti
Jalokivihuijaus eli Gem Scam
« : 12.12.2014, 12:58:15 »
Lueskellessani ulkomaalaisia foorumeja törmäsin ilmiöön, josta käytetään nimeä Gem Scam. Gem Scam on ilmeisesti Intiasta lähtöisin olevan huijaus, joka on levinnyt viime vuosina myös Kaakkois-Aasiaan. Ensimmäiset löytämäni raportit aiheesta ovat vuodelta 2002 ja viimeisimmät viime vuodelta. Suurin löytämäni summa, jonka matkaaja on huijauksessa menettänyt, on 50 000 euroa.

Huijausraporttien lukeminen on kuin lukisi superännittävää dekkaria. Huijauksesta on erilaisia variaatioita ja ne kaikki ovat tavattoman ovelia ja psykologisia. Yhteistä on se, että viattomaan matkaajaan luodaan luottamussuhde ja tätä luottamusta hyväksi käyttäen ihminen houkutellaan bisnesideaan, jossa luvataan suuria voittoja (jopa yli 100 000 euron). Dramaattisten käänteiden jälkeen huijatun psyyke murretaan ja hänet saadaan maksamaan uskomattomia summia.

Ilmiö on kauhistuttava, mutta samalla hyvin kiinnostava.

On myös ollut mielenkiintoista lukea toisten matkaajien reaktioita huijauksen uhrien raportteihin. Ylättävän usein näissä kommentteissa toistuu lausumat: "En tunne sääliä." ja "Ahne saa palkkansa." Huijaajia harvemmin syyllistetään mistään, lähinnä huijattuja.

Mielenkiintoista on myös se, että huijauksista ei ilmeisesti ole ollut suurempia seuraumuksia huijaajille. En ole lukenut yhdestäkään huijauksesta, joka olisi johtanut mm. poliisitutkintaan.


Onko kenelläkään henkilökohtaisia kokemuksia Gem Scamista? Onko kukaan koskaan törmännyt jalokivihuijattuihin Intiassa tai onko kenellekään tehty tarjous ryhtyä jalokivisalakuljettajaksi?

Itse muistan Nepalissa tavanneeni (2006?)  ranskalaispojan, joka harkitsi jotain jalokivihässäkkää rahoittaakseen matkailunsa.

Yksi pieni yksityiskohta. Gem Scamin lonkerot ulottuvat myös Suomeen. Yhdessä postauksessa mainittiin Suomessa asuva nepalilainen (Jessy), joka on ollut mukana Goalla tapahtuneessa huijauksessa.
« Viimeksi muokattu: 12.12.2014, 13:26:13 kirjoittanut UsvaAuer »

Wompatti

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 103
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Jalokivihuijaus eli Gem Scam
« Vastaus #1 : 17.12.2014, 20:26:12 »
Tuohon törmäsin jo Bangkokissa 1994. Toki ko businekseen houkuttelijat kuulostivat aikas amatööreiltä, joten olivat ilmeisesti vasta aloittelemassa businestaan.

Indian Ink

 • Reissaaja
 • Viestejä: 48
  • Profiili
Vs: Jalokivihuijaus eli Gem Scam
« Vastaus #2 : 18.12.2014, 13:01:53 »
Charles Sobhraj harjoitti tuota jo 70-luvulla huijatessaan rahoja matkalaisilta. Ukkeli myos tappoi luultavasti yli 10 reppureissaajaa joihin ystavystyi. On kuulemma maailman mukavimman ja luotettavimman ihmisen oloinen heppuli. Jopa hanta haastatelleet toimittajat jotka tietavat  miehen olevan kylmaverinen sarjamurhaaja ovat kertoneet pitavansa miehesta. Hanen naispuolinen oikeusavustajansa taisi menna naimisiin hanen kanssaan kun ukko oli jo vankilassa.

---

 • Vieras
Vs: Jalokivihuijaus eli Gem Scam
« Vastaus #3 : 01.03.2015, 15:41:50 »
2009 tammikuussa yritettiin gem scammata Kathmandussa. Kuvio oli alusta asti selvä, koska oltiin kuultu kyseisestä hommasta etukäteen...

Kivahan siinä oli aluksi tutustua paikallisiin matkamuistoliikkeen pitäjiin. Käydä "syntymäpäiväjuhlissa", juoda olutta ja ties mitä hyviä vinkkejä saada ja niin edelleen. Siitähän heput sitten innostuivat, kun kuulivat että ollaan lentämässä Bangkokiin parin päivän päästä. Koittivat saada meitä kuljettamaan jotain luultavasti lasista hiottuja timantteja. Ja toki homman jujuna oli maksaa pantti niiden kuljettamisesta. BKK:n kentällä olisi sitten ollut vastassa joku niiden paikallinen jalokiviagentti joka olisi ottanut kivet vastaan ja maksanut meille sievoisen summan. Päästiin kuitenkin kuviosta irti, mutta ihan selvästi ainakin pääjehulle jäi hieman vittumainen ilme naamalle kun viimeistä kertaa käveltiin pois ja se oli tarjonnut meille ties miten paljon ruokaa ja juomaa viikon verran ;D

Pitää olla aika tyhmä että tuohon menee. Jos kiven arvo on 10 000 dollaria, niin miksi nää heput ei itse lentäisi sen kanssa? Noh, toki tuohon saa vastaukseksi sitten kaiken maailman selityksiä viisumeiden hankkimisesta aina johonkin että pitää just silloin olla perhejuhlissa jossain päin. Tai on vaan niin paljon businessta hoidettavana ettei ehdi lentää edestakas yhden päivän aikana. Pakko kyllä silti vähän ymmärtää niitä jotka persaukisena ovat tuohon narahtaneet, kun on ollut tarkoitus vielä jatkaa matkaa monta kuukautta ja nyt olisi uskomaton mahdollisuus tietana monta tonnia.

Michelangelo

 • Aloittelija
 • Viestejä: 4
  • Profiili
Vs: Jalokivihuijaus eli Gem Scam
« Vastaus #4 : 08.04.2017, 12:28:06 »
Jäipähän Lonely Planetin scam-osio lukematta, eikä muutenkaan ollut tietoa tästä ilmiöstä ennen toissapäivää. Olin iltalenkillä Arambolin rannalla ja törmäsin sattumalta todella mukavan oloiseen intialaiseen lomailijaan. Sellaiset 7 jannua yhteensä vetivät kyseisen illan ja seuraavan päivän aikana todella hyvän kusetusperformanssin johon olisi vähän hyväuskoisempi saattanut langetakin. Kaikilla oli uskottava "taustatarina", hyvät duunit, hyvä yhteinen kämppä ja Suomestakin tiesivät aika hyvin jutella. Ensimmäinen ilta oli ilmeisesti ns. tarjouksen valmistelua ja psykologista pohjatyön luomista, kokkailtiin ja vietettiin heidän kämpillä mukavaa aikaa - seuraavana päivänä sinne saapui eräs uusi kaveri, kova jalokivibisnesmies kultakellot ranteessaan, ehdotti että postittaisin parit jalokivet Suomeen jotta tämän firma välttäisi suuret verot. Saisin 4000€ provikkaa, prosessi olisi meikäläiselle yksinkertainen ja he hoitaisivat "muodollisuudet". Juttu haiskahti kuitenkin noviisimatkaajallekin todella paljon, ja sain parit tyypit puhumaan itsensä pussiin kyselemällä vähän yksityiskohtia. Häivyin, ja muutaman sekunnin googletus wifiin päästyäni paljastikin viimeistään mistä siinä oli kyse.

Vähän vaikutti etteivät ihan ensimmäistä kertaa olleet asialla. Pieni varoitus siis Goalla liikkuville! /vitsi/Tai no, jos hyvää ilmaista ruokaa haluatte ja pientä jännitystä, kyseiset kusettajat löytyvät varmasti sieltä rannalta auringonlaskun aikaan/vitsi/.

jakarta

 • Aloittelija
 • Viestejä: 17
  • Profiili
Vs: Jalokivihuijaus eli Gem Scam
« Vastaus #5 : 08.04.2017, 17:40:44 »
Hahhaa!!??sama yritys mullakin Arambolissa viime ma/ti.Nuoret kundit "Mumbaista" asialla ja "cousin" kova jalokividiileri..tänään olivat pojat vielä kämppänsä parvekkeella juonimassa ku ohi ajoin..toivottavasti ainakin oppivat ettei suomalaista kannata yrittää kusettaa ku samalla viikolla kaksi suharia..käydäänkö huomenna moikkaa veijareita?

samperi666

 • Reissaaja
 • Viestejä: 23
  • Profiili
Vs: Jalokivihuijaus eli Gem Scam
« Vastaus #6 : 08.04.2017, 19:11:13 »
Oon vaan kuullu, sanotaan nyt tutun tutusta, joka kyseiseen huijaukseen haksahti Bangkokissa, eikä ees kovin montaa vuotta sitten. Turistipoliisin ja onnekkaan tuktuk-kuskin numeron muistamisen (tais olla vahingossa jossain valokuvassa) ansiosta rahatki palautu lopulta takasin.

Mutta mielenkiintonen ilmiö toi toki on, ja ehkä se tuomittujen alhainen määrä johtuu siitä, ettei moni kusetetuksi tullut kehtaa julkisesti sitä myöntää ja todeta koko maailman edessä että niin, näinkin fiksu ja koulutettu sekä kokenut matkaaja haksahtaa vuosikymmeniä vanhaan huijaukseen. Muista maista en niin tiedä, mutta Thaimaan tapanahan on julkaista kuvia sekä uhreista että syytetyistä/syyllisistä nimineen päivineen kaikissa mahdollisissa medioissa.

Erikoista on mun mielestä myös uhrien valikoiminen. Vaikka yleinen oletus (tässäkin on oletus oletuksen sisällä) tuntuu olevan se, että valkoihoisilla ihmisillä on enemmän rahaa, on varmasti jokaisella enemmän backpacker-huudeilla heiluvalla huseeraajalla tiedossa myös se, että valtaosa siitä jengistä vetää aika minimibudjetilla. Eihän keneltäkää persaukiselta pysty kusettamaan tuhansia euroja, kyllä ne sen varmasti tietää. Niinku tietää myös ne persaukiset ite.

Itteäni, ja varmasti jokaista muutaki pykälääkään enempää matkustanutta on joskus kusetettu jossain - ehkä tietämättä tai tajuamatta sitä itse - mutta kenties pienemmässä mittakaavassa. Siinä missä uhrit on uhreja aina, on silti mun mielestä ihan perusteltua kysyä että: mitä vittua?

Jos nyt ajattelee asiaa niin että Reino, 24, on säästänyt matkaa varten 10 000 euroa ja suunnittelee olevansa puoli vuotta jossain, vaikka Intiassa. Yhtenä päivänä kotikylän nakkikioskilla vastaan astelee pari kolme ihan helvetin mukavaa tyyppiä, pyytää päiväkaljalle ja lupaavat vielä tarjotakin. Reino on jo lomatunnelmissa joten totta helvetissä, messiin vaan.

Tämän jälkeen toverukset kertovat uskomattomasta tilaisuudesta sijoittaa moottorisahojen äänenvaimentimiin, sillä huomenna Kärcher julkistaa suuren kohun saattelemana uutuuden, joka vetää maton koko alan jalkojen alta. Mutta hyshys, tästä ei tiedä vielä kukaan. Pistä kymppitonni lapaseen tänään, ja saat sen tuplana huomenna takasin. Voit sitte matkustaa vaikka vuoden, eikä tarvi säästää yhtään kauempaa.

Miten moni tuohon lähtee? Miksi kukaan toimisi eri tavalla ulkomailla? Uskomaton ilmiö, jota mietin joka kerta kun nään ihmisiä ajamassa ilman kypärää mopoilla Aasiassa. Ei se lämpö pehmitä sitä asfalttia yhtää sen enempää ku Suomessakaan, eikä se pehmennä sitä pudotusta niistä pilvilinnoistakaan. Tietysti auringon alla on ehkä kivempaa olla PA ja koditon ku talvisessa kotimaassa, mutta silti.

Michelangelo

 • Aloittelija
 • Viestejä: 4
  • Profiili
Vs: Jalokivihuijaus eli Gem Scam
« Vastaus #7 : 08.04.2017, 19:55:16 »
Hahhaa!!??sama yritys mullakin Arambolissa viime ma/ti.Nuoret kundit "Mumbaista" asialla ja "cousin" kova jalokividiileri..tänään olivat pojat vielä kämppänsä parvekkeella juonimassa ku ohi ajoin..toivottavasti ainakin oppivat ettei suomalaista kannata yrittää kusettaa ku samalla viikolla kaksi suharia..käydäänkö huomenna moikkaa veijareita?
Eihän? :D Ehdin perhana tulla alemmas jo Chaporaan. Ehkä ensi viikolla!

SunRiseGirl

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 474
  • Profiili
Vs: Jalokivihuijaus eli Gem Scam
« Vastaus #8 : 09.04.2017, 04:32:00 »
Ilmiö on kauhistuttava, mutta samalla hyvin kiinnostava.

On myös ollut mielenkiintoista lukea toisten matkaajien reaktioita huijauksen uhrien raportteihin. Ylättävän usein näissä kommentteissa toistuu lausumat: "En tunne sääliä." ja "Ahne saa palkkansa." Huijaajia harvemmin syyllistetään mistään, lähinnä huijattuja.

Kauhistuttava? Huijauksia tapahtuu aivan jatkuvasti ja just siksi, että osa ihmisistä on niin hassuja, että jaksaa aina vaan pöyristyä siitä, että joku kehtaa huijata. Noin sinisilmäistä jengiä ei pitäis päästää kulkemaan minnekään yksikseen. Toisaalta onneksi yleensä aiheuttavat harmia lähinnä itselleen. Pidän tätä aivan yhtä "kauhistuttavana" kuin vaikkapa Facebookissa kiertäviä onnenonkijoita, joille pöljät ihmiset lähettää rahaa, kun onnenonkija on kertonut kauhean nyyhkytarinan jostain kauheasta katastrofista jossain Nigerian perällä. Ei mua säälitä ihmiset, jotka tulevat huijatuksi noin päivänselvissä jutuissa.  Kauhistuttavuuden lisäksi en keksi tästä edes mitään kiinnostavaa. Maailma on niin täynnä erilaisia huijauksia. Ainoa mikä tässä vois edes vähän kiinnostaa on se, että mistä löytyy jatkuvasti uusia höynäytettäviä kun internetin aikaan pitäis jo hyvin olla kaikkien tiedossa erilaiset huijauskuviot ja miten yleistä ihmisten kusettaminen on.

Askorbiinihappo

 • Aloittelija
 • Viestejä: 1
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Jalokivihuijaus eli Gem Scam
« Vastaus #9 : 23.01.2018, 13:30:30 »
Palattiin juuri kahden viikon Goan-reissulta tyttöystävän kanssa, ja herrat Vicky ja Ravi jäivät arveluttamaan. Kyseiset "veljekset" pitävät kauppaa Bagan lähellä, ja meidät kutsuttiin kaupoille huolettomilla chit-chateilla. Istuttiin parisen tuntia siellä, Ravi esitteli meidät veljelleen ja hiljeni, kun veli pääsi ääneen. Törmättiin heihin muutaman kerran reissun aikana, ja oli ollut puhetta eräästä sormuksesta, jonka tyttöystävä sitten ostikin, melko huokeaan (noin 40 euroa) hintaan. Kaupat tehtiin matkan tokavikana päivänä, ja kauppojen yhteydessä Vicky alkoi kertoa meille ystävistään, jotka ostavat jalokiviä kotimaahansa ja rikastuvat. Saatiin kutsu syömään ja keväälle intialaisiin häihin. Hotellille päästyämme laitoimme googlen laulamaan, ja Goan gem scamilla löytyikin millintarkasti tuttua materiaalia sivukaupalla. Tyhjä kauppa, vaikka "good business", check. Valokuvia perheestä ja vaimosta, ilman että itse näkyy kuvissa, check. Yheksältä illalla kotiin lounaalle vaikka puolitoistavuotias lapsi kotona, check.

Herrat jatkoivat whatsappissa yhteydenpitoa, joten ilmoitin ystävällisesti, että tiedämme jutun juonen. Johan muuttui ystävällinen tyyli keskustella.