Ketjuun on tarkoitus antaa vinkkejä, mikäli tiedossasi on joku normaalia edullisempi tapa nostaa valuuttaa ulkomailla. Aiheesta ei ole pikaisen Google-haun perusteella ollut keskustelua vuoden 2010 jälkeen. Oman vinkkini annan viestin lopussa.
Vaikka usein edullisin tapa vaihtaa valuuttaa on viedä kovaa dollari- tai euromääräistä käteistä kohdemaahan, yleisin tapa matkavaluutan kuljettamiseksi lienee Visa tai Mastercard. Käteistä ulkomailla nostettaessa luottokorttiyhtiö ja pankki kuitenkin haluavat periä oman siivunsa palvelun tarjoamisesta. Pienen tutkimisen jälkeen näyttäisi siltä että kaikkien tai lähes kaikkien maksutapakortin myöntävien suomalaisten rahoituslaitosten perimä palkkio muista kuin euromääräisistä nostoista muodostuu laskutuspalkkiosta sekä nostopalkkiosta. Laskutuspalkkio on tällä hetkellä pankista riippumatta yleisesti 1,95 % ja nostopalkkio 2,5 % + 2€ luottokorttiyhtiön sen hetkisen virallisen vaihtokurssin päälle. Esim. 100 euron arvoiselle valuuttanostolle tulee tällöin hintaa 100*1,0195*1,025+2€ = 106,50 euroa eli 6,5 %. (Kannattaa huomioida lisäksi, että laskutuspalkkio koskee yhtälailla myös ulkomaisessa valuutassa tehtyjä korttiostoja.)
Visalla ja Mastercardilla on lisäksi omat tukkukurssinsa, jotka yleensä antavat hieman XE:tä huonomman kurssin. Tätä kirjoitettaessa vertailuvaluuttana on käytetty Thaimaan bahtia sekä Laosin kipiä ja Visalla kurssi on ollut n. 1 % ja Mastercardilla n. 0,5 % XE:tä huonompi. Kun valuuttanostoihin lisätään paikallisen pankin oma nostopalkkio (esim. Thaimaassa tällä hetkellä 180 tai 150 bahtia ja Laosissa 20 000 tai 40 000 kipiä) ja rajoitukset valuuttanoston määrässä, käteisen noston päälle kertyy helposti n. 10 % erilaisia kuluja.
Itselläni on käytössä suomalaisten Visa-korttien lisäksi virolaisen LHV-pankin Mastercard, jossa ei ole edellä mainittua 1,95 %:n laskutuspalkkiota. Tänään peräkkäin suoritetut 1 020 000 kipin nostot (suurin mahdollinen nosto Laosissa ANZ-pankki poislukien) maksoivat pohjoismaisen korporaatiopankin Visalla 120,52 euroa ja LHV:n Mastercardilla 116,98 euroa, eroa tässä tapauksessa siis n. 3 % Mastercardin hyväksi.
Virossa tilin avaaminen onnistuu helposti, mikäli on paikallinen vuokrasopimus, joka vaaditaan ID-kortin myöntämistä varten. Lisäksi ainakin Nordeassa tilin avaaminen onnistui pelkän passin avulla. Vaikka luottokortin myöntämistä varten vaaditaan säännölliset tulot ovat tulorajat Virossa huomattavasti pienemmät kuin Suomessa. Paljon ulkomailla matkustavan kannattaa siis harkita kyseisen luottokortin hakemista, mikäli sattuu oleskelemaan Virossa väliaikaisesti (tai kokeilla hakemista pelkän passin/henkilökortin avulla). Luottokorko on suomalaista korttia suurempi, Virossa käteisnostoista menee euron palkio jne. mutta näillä ei ole mitään merkitystä mikäli korttia on tarkoitus käyttää pelkästään ulkomaisen valuutan nostamiseen.