Sainkohan jonkun taudin matkaltani? :(

 (Luettu 43676 kertaa)

emmanen

 • Vieras
Sainkohan jonkun taudin matkaltani? :(
« : 13.08.2015, 16:36:09 »
Olin 6viikkoa reissaamassa Kaakkois-Aasiassa ja palasin Suomeen kesäkuun ensimmäisinä päivinä. Toisena päivänä kotiinpaluun jälkeen alkoi tämä vaivani; kutina. Joka paikka alkoi kutista niin perkeleesti, varpaat, sääret, reidet, varta, kyljet, rintakehä, koko selän alue, käsivarret ja kasvojen iho ja päänahka. Kutina oli paikkaa vaihtelevaa, ikäänkuin joku vetäisi hiuskarvaa pitkin ihoa tai joku hyppisi iholla kutitellen ja välillä aivan minimaallisesti nipistellen, niin pienesti että juuri ja juuri kutinasta eroitti.
Mitään ei missään vaiheessa iholla ole näkynyt. Ei punoitusta, ei nyppyjä tai pilkkuja, ei viivoja tai mitään. Eikä mitään elukoitakaan.

Kutina on jatkunut nyt oli 2kuukautta. 3kertaa olen lääkärissä käynyt ja apua ei ole herunut. Kaikki kolme tohtoria ovat sanoneet etteivät osaa selittää kutinaani mitenkään ja ovat joutuneet googlea katsomaan.
Määrättiin ataraxia ja muita antihistamiineja ei eivät poistaneet tai lieventäneet kutinaa. Ei auttanut kortisoonivoide iholla ja sitten määräsi lääkäri "huvikseen" Nixiä. Aluksi kutina lieveni noin viikoksi ja palasi sitten viikon jälkeen 10kertaa pahempana.

Kokoajan kutisee joka paikka niin pirusti ja tuntuu kuin joku liikkuisi joko ihon päällä tai aivan ihon alla. Iholla ei kuitenkaan liikettä näy eikä punoitusta tai muutakaan jälkeä. Kutina pahenee öisin ja valvon vähintään joka toisen yön kutinan vuoksi koska se on niin kamalan voimakasta ja tämä oikeasti jo vie elämänhaluani. Mutta mitä voin tehdä?

En osaa yhtäön sanoa mitä pirua tämä voisi olla
 Käsittämätöntä ettei ihollani näy YHTÄÄN mitään. Minulla ei ole allergioita ja koskaan ennen kutinasta en ole kärsinyt elämässäni. En voi olla varma mutta koen kutinan silti liittyvän Aasian matkaani koska kutina alkoi matkalta palattua. Erikoista on myös se että miehelläni ei kutinaa ole ollut vaikka nukumme samassa sängyssä samoissa lakanoissa ja hän nukkui reissullakin samassa sängyssä aina kanssani.
Ainoa "erikoinen" tunnusmerkki kutinassa on se, että kun laitan vaatteet päälle joita olen jo aiempana päivänä käyttänyt päälle, on kutina vieläkin pahempaa ja suorastaan jo nipistelevää ja tuntuu kuin joku hyppisi vaatteiden alla farkkujen/puseron alla ja nipistelisi ja samalla liikkuisi pitkin ihoa. Ja siltikään ei näy jälkiä eikä vaatteissa mitään elikoita. Ostin jopa kalliim suurennuslasin :D mutta ei näy yhtään mitään.

 Neuvoja? :(

emmanen

 • Vieras
Vs: Sainkohan jonkun taudin matkaltani? :(
« Vastaus #1 : 13.08.2015, 16:39:50 »
Lisäyksenä se, että petivaatteiden vaihdolla ym. Perusteellisellä siivoamisella ja muulla ei ole ollut mitään vaikutusta mihinkään. Kutina on nyt viikon ollut niin helvetillistä että JOTAIN apua on pakko saada. Ihan hemmetin hirveä tunne kun jatkuvasti kamala kutina ja tunne että iholla tai sen alla kipittelee jotain elukoita mitään ei vaan näy. Haluaisin edes nukkua ja viettää yhden kutiattoman päivän. :(

Matkailijoitsija

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 254
  • Profiili
Vs: Sainkohan jonkun taudin matkaltani? :(
« Vastaus #2 : 13.08.2015, 16:58:24 »
Ovatko lääkärit olleet arvauskeskuksen lääkäreitä vai ihotauteihin erikoistuneita yksityisiä lääkäreitä? Kokeile myös Lonely Planetin foorumia.
« Viimeksi muokattu: 13.08.2015, 17:12:18 kirjoittanut Matkailijoitsija »

Loordi

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 683
  • Profiili
Vs: Sainkohan jonkun taudin matkaltani? :(
« Vastaus #3 : 13.08.2015, 17:40:42 »
Kyllähän tuo bed bugseilta kuulostaisi. Ei niihin siivoaminen tai lakanoiden vaihto auta eikä niitä joka paikassa näe juoksemassa muutenkaan ja ne ovat todella pieniä ennen kuin kasvavat. Eikä aina tule selviä iho-oireita eivätkä kaikki saa mitään oireita. Vaarallisiahan ne eivät millään tavalla ole paitsi psyykkisesti. Kutinaa tulee myös stressistä eli kun kutina ahdistaa, niin se lisää kutinaa.

Ilman muuta ainakin ihotautilääkärille, jos ei ole jo käyty ja onhan Suomessakin trooppisiin tauteihin erikoistuneita jonkun verran.

pallontallustaja

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 85
  • Profiili
Vs: Sainkohan jonkun taudin matkaltani? :(
« Vastaus #4 : 13.08.2015, 17:49:52 »
Näitä kutinoita, joihin ei löydy koskaan mitään syytä, taitaa olla kohtalaisen monella.

Näin maalaisjärjellä mietittynä joku asia on muuttunut, joka on sitten laukaissut tämän kutiamisen.

Eikö aikaisemmin ole kutissut ollenkaan?
Tuli jopa sellainen hullu ajatus mieleen, että olisi mahdollista että sinulla on kotona jotakin hometta tai vastaavaa huoneilmaongelmaa, johon olisit tottunut vähitellen kotona asuessa aikaisemmin, mutta sitten kun käy pidemmän aikaa pois ja tulee takaisin, niin tämä iskee elimistöön.

pahakyy

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 496
  • Profiili
Vs: Sainkohan jonkun taudin matkaltani? :(
« Vastaus #5 : 13.08.2015, 18:11:42 »
Bed bugit olisi kyllä huomannut parissa kuukaudessa. Voihan tuollainen tietysti olla psykosomaattistakin. Oireet tietysti lisääntyvät sitä mukaa kun niihin kiinnittää huomiota.

Kuten jo mainittu, ihotautilääkärille tai trooppisten sairauksien asiantuntijalle. Toivottavasti syy selviää.

JoniOha

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 106
  • Profiili
Vs: Sainkohan jonkun taudin matkaltani? :(
« Vastaus #6 : 13.08.2015, 18:23:09 »
Meil oli samantyyppisiä oireita edellisen reissun jälkeen syy jäi epäselväksi mutta suomesta ostetun malaria lääkkeen jälkioireiksi jäi epäilys... (niin hullulta kuin se kuullostaa)

emmanen

 • Vieras
Vs: Sainkohan jonkun taudin matkaltani? :(
« Vastaus #7 : 13.08.2015, 18:35:38 »
Kiitos vastanneille.

Valitettavasti arvauskeskuksessa olen lääkäreillä käynyt. Ei ole tällä hetkellä yhtään varaa yksityiseen lääkäriin. Matka vei kaikki säästöni ja nyt olen työttömänä niin rahat tosi kortilla. :/

Olen kyllä varma että bed bugseista ei ole kyse. En niihin matkalla törmännyt ja olen varma etten sellaisia tuliaisia kotiinikaan ole tuonut.

Kohtuu vittumaista käydä lääkärissä kuulemassa että lääkäri sanoo ettei hajuakaan että osaatko itse arvata mitään. No en osaa - siksi tulin lääkäriin.

En usko että tämä on psyykkistä. Kutina on oikeasti sietämätöntä. En pysty nukkumaan öitäni.

Mutta vielä ns. Faktat tiivistettynä;
- Ei allergioita tai lääkitystä
- Iholla ei punoitusta, nyppyjä, pilkkuja, viiruja tai mitään
- iholla (eikä kotona) mitään elikoita ei tavattu

En voi olla varma, liittyykö kutina matkaani mutta se on ainoa "poikkeus" elämässäni mikä tuli mieleen ja kutina alkoi pari pv matkalta paluun jälkeen. Kutinaa ei ollut matkalla missään vaiheessa eikä kutinaa ole ollut myöskään ennen matkaa. Matkalla minulle ei käynyt mitään mainittavaa; eläin eikä itikka purrut, en tavannu esim. Beg bugseja.... Toisinaan nukuin muutoin hiemab epäsiisteissä oloissa esim. lakanat saattoivat olla pesemättömiä edellisen yöpyjän jäljiltä.

Sen tiedän että kutina on kokoajan pahentunut. Kutina on siis paljon voimakkaampaa kuin pari kk sitten mutta kutinaa on kokoajan ollut päivin ja öin. Kutinan ilmetessä se ei ensin häirinnyt niinkään yöunia mutta nykyään nukahtaminen on vaikeaa ja usein herään yöllä kutinaan ikäänkuin jokin elikko karaisi iholla. Mitään ei näy ja miehikin on "tutkinut" ihoani pyynnöstäni esim
 Selästä jonne en itse näe ja sanoo ettei mitään näy.

Olen ollut kotoani myös yli viikon poissa sukulaiseni luona ja kutisin siellä täysi  samoin kuin kotonani tai missä tahansa paikassa.
Toki kaikkia kutittaa joskus mutta tämä ei ole sellaista tavallista kutinaa. Tässä tapauksessa kutina on kokoajan "liikkeessä olevaa" ja paikkaa vaihtelevaa ja jatkuvaa.

Itselläni ainoa epäilys voisi olla syyhy ja nix-voidekin auttoi kun sitä laitoin mutta kutina kuitenkin lopulta jatkui.

Nyt istun sohvalla päällä toppi ja voi vietävä että kyljet ja selkä kutiaa kuin joku kipittelisi pitkin kylkiä ja selkää.

Voin vaikuttaa heikkohermoiselta mutta tämä kutina on oikeasti sietämätöntä voimakkuudeltaan ja luonteeltaan koska tuntuu että jokin kävelisi joko ihoni päällä tai sen alla. Ehkä nyt hölmöä verrata mutta vähä  samanlaiinen tunne kun muksuna ala-asteella kun sain kihomatoja luokkakaverilta :D ja takapuolta kutisi yöllä ja tunsin kihomatojen liikkeen ja valvotti öitä ennen kunin vaiva hoidettii . Tämä kutina on vain voimakkaampaa ja kropan jokapaikassa.

emmanen

 • Vieras
Vs: Sainkohan jonkun taudin matkaltani? :(
« Vastaus #8 : 13.08.2015, 18:37:11 »
Meil oli samantyyppisiä oireita edellisen reissun jälkeen syy jäi epäselväksi mutta suomesta ostetun malaria lääkkeen jälkioireiksi jäi epäilys... (niin hullulta kuin se kuullostaa)

Saako udella mikä oli malarialääkkeenne nimi ja kuinka kutina sitten loppui/kauanko se kesti?

kekkuli

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 720
 • Dec 93 AUS
  • Profiili
Vs: Sainkohan jonkun taudin matkaltani? :(
« Vastaus #9 : 13.08.2015, 19:09:52 »
Käsittääkseni Auroran sairaalassa olisi paras trooppisten tautien tuntemus Suomessa. Pystytkö siellä konsultoimaan?

Yksi tuttu sai sieltä oikean diagnoosin jostain afrikkalaisista kirpunmunista varpaankynsien alla, oli aikoinaan toinen tapaus Suomessa joten pyysivät lupaa ottaa valokuvia opetustarkoitukseen. Mulla taas alkoi oirehtimaan kivuliaat vatsavaivat juuri K-Aasian matkalla, mutta Suomessa oikea diagnoosi (sappikivet) kesti kaksi vuotta; parit työterveydet arpoi ja julkista ei kiinnostanut kuin ensiapu kunnes veriarvot pomppasivat.

Hyvää kuvausta mutta taustatietoja lisää:
- Missä maissa ja alueilla kävitte?
- Söitkö matkalla esim. malarialääkkeitä?
- Syötkö/söitkö muita lääkkeitä?
- Olitko matkalla muuten sairas?
« Viimeksi muokattu: 13.08.2015, 19:14:00 kirjoittanut kekkuli »
Salud, amor y dinero - y tiempo para gozarlos.

emmanen

 • Vieras
Vs: Sainkohan jonkun taudin matkaltani? :(
« Vastaus #10 : 13.08.2015, 19:23:12 »
"Hyvää kuvausta mutta taustatietoja lisää:
- Missä maissa ja alueilla kävitte?
- Söitkö matkalla esim. malarialääkkeitä?
- Syötkö/söitkö muita lääkkeitä?
- Olitko matkalla muuten sairas?"

- Malesiassa mentiin pitkin maata  (isot kaupungit, pienempiä kyliä maaseutumaisemissa ja muutamalla saarella ym) ja Singaporessa

- Söin malarialääkettä jota olen syönyt myös useita kertoja aiemmin aiemmilla reissuilla.. Doksisykliiniä

-  En syönyt muita lääkkeitä matkan aikana enkä ole ollut lääkekuureilla matkan jälkeen tai ennen matkaa ainakaan vuoteen

- En ollut matkalla sairas eikä ollut minkäänlaisia muitakaan ruumiinvaivoja (kuten vaikka kuumetta tai ripulia). En myöskään saanut ainakaan näkyviä hyönteisenpistoja edes hyttysistä :D

Fiasko

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 247
  • Profiili
Vs: Sainkohan jonkun taudin matkaltani? :(
« Vastaus #11 : 13.08.2015, 19:37:57 »
Eli miehelläsi ei mitään vastaavia oireita ole ollut, edes lievempinä?

Todennäköisesti turha kysymys, mutta ethän ole vaihtanut pyykinpesuainetta, vartalovoidetta, suihkugeeliä tai vastaavaa vähän ennen oireiden alkua?
Pietari vei mennessään.

pahakyy

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 496
  • Profiili
Vs: Sainkohan jonkun taudin matkaltani? :(
« Vastaus #12 : 13.08.2015, 19:39:04 »
Oletko kysynyt terkkarilääkäriltä lähetettä erikoislääkärille? Esimerkiksin Auroran infektiopoli on julkisen terveydenhuollon piirissä. 
Terkkarilekuria voi joutua vähän kovistelemaan, joten asenne kuntoon ja kova kovaa vastaan. Ei tuollaisten oireiden kanssa pitäisi joutua elämään.

Kerro toki miten homma etenee, jos haluat.

emmanen

 • Vieras
Vs: Sainkohan jonkun taudin matkaltani? :(
« Vastaus #13 : 13.08.2015, 20:05:13 »
Eli miehelläsi ei mitään vastaavia oireita ole ollut, edes lievempinä?

Todennäköisesti turha kysymys, mutta ethän ole vaihtanut pyykinpesuainetta, vartalovoidetta, suihkugeeliä tai vastaavaa vähän ennen oireiden alkua?

Mitään aineita ei ole vaihdettu. :) Ja miehellä ei ole kutinaa ollut lainkaan eikä minkäänlaisia muitakaan oireita. Ei matkalla eikä sen jälkeenkään. Edes flunssassa emme ole olleet lähelläkn matkaa, tai sen jälkeisenä aikana. Muuten mullakin on olo terve mutta tämä kutina...

emmanen

 • Vieras
Vs: Sainkohan jonkun taudin matkaltani? :(
« Vastaus #14 : 13.08.2015, 20:22:07 »
Oletko kysynyt terkkarilääkäriltä lähetettä erikoislääkärille? Esimerkiksin Auroran infektiopoli on julkisen terveydenhuollon piirissä. 
Terkkarilekuria voi joutua vähän kovistelemaan, joten asenne kuntoon ja kova kovaa vastaan. Ei tuollaisten oireiden kanssa pitäisi joutua elämään.

Kerro toki miten homma etenee, jos haluat.

Kysyin lähetteestä ekalta lääkäriltä ja sanoi että jos kutina ei lopu niin varmaan aiheellista lähete ihotautipolille. Noh 2 lääkäriä sen jälkeen ollut sitä mieltä ettei aihetta. Viimeisin lääkäri määräsi toista antihistamiinia otettavaksi iltaisin ennen nukkumaanmenoa kuin mitä aiemmin käytin (Atarax) ilman minkäänlaista vaikutusta. Käski pari viikkoa eteenpäin popsimaan ja sitten taas uutta aikaa jos kutina jatkuu ja pitää kuulemma sitten jatkos miettiä. Kyllä kiukuttaa kun apua ei saa ja pitää kärvistellä. Tottakai kutina ei vaarallista ole tai haittaa elämää kuten vaikka korkea kuume tai katkennut jalka tms. Mutta kyllä tämä ilkeä ja sietämätön riesa on joka toki vaikuttaa ihan omaan mielialaankin.

Olen miettinyt pääni puhki mitä tämä voisi olla. Ikäänkuin kroppa tai ihon alus täynnä kirppuja. Siltä tämä tuntuu! Kirppujakaan vaan ei ole näkynyt eikä minkäänlaiset siivoilut ja muut ole vaikuttaneet eikä mulla mitään puremiakaan ole.
Ainoa mikä mielessä on on tuo syyhy. En osaa sanoa voidaanko sitä sulkea pois vai ei. Olen kuullut että se on joskus hankalasti tunnistettavissa.
Onkohan kellään tätä lukevalla ollut syyhyä?
Yksi lääkäri mulle siittä mainitsi ja sanoi että syyhypotilailla yleensä on ihottumaa tai punkin käytäviä ihossa. Minulla ei mitään.
Nixiä kumminkin määräsi ja voitelin sillä sitten itseni ja tein muut tavittavat toimenpiteet; kuumassa asteessa lakanat ja pyyheliinat ja vaatteet ynnämuut jutut. Ja vain suojakäsineet käsissä pyykkejä käsittelin.
Kutina ainakin selvästi lieveni ellei jopa hävinnyt noin viikoksi Nix-voitelun jälkeen. Mutta noin viikon kuluttua voitelusta kutina palasi ja voimakkaampana kuin ennen  Nixiä. Lääkäri sanoi ettei osaa sanoa syytä miksi kutina hävisi mutta sitten palasi koska "jos määrätty lääke auttaa niin se auttaa totaalisesti ja jos ei auta niin ei auta" ja kun miehellänikään kutinoita ei ole ja iholllani ei näy mitään. Lääkärit tutkineet käsivarteni, päänahkani, selkäni, rintakehäni, vatsani ja kaikki ovat sanoneet ettei näy punoitusta, näppyjä, pilkkuja tai mitään. Olen melko vaaleaihoinen ja "hyväihoinen" että aika helposti kaikki jäljet kävisivät ilmi pienellä tarkastelulla.
Lisäksi olen lukenut että syyhy ei leviäisi kuin harvoin kasvoihin/päänahkaan ja silloin lähinnä lapsilla ja vanhuksilla. Mulla kun yks kutiavimmista paikoista on kasvojen iho; poskien alue, kulmakarvojen seutu, nenänvarsi, leuka.

Hohhhoijaa.. :/

Vandit

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 796
  • Profiili
Vs: Sainkohan jonkun taudin matkaltani? :(
« Vastaus #15 : 13.08.2015, 23:40:19 »
Kuulostaa tosi ikävältä  :(
Kannattaa edetä tuosta Pahakyyn ehdotuksesta, eli lähetettä erikoislääkärille. En tiedä miten nämä julkiset terkkariasiat toimii, mutta teet selväksi että asia vaikuttaa terveyteesi ja mielenterveyteesi, ja tarvitset oikean lääkärin apua.

Jos ei homma toimi näin, niin koita hoitaa asia rahalla kuntoon vaikka tuntuisikin siltä että sitä ei ole. Tavalla tai toisella rahaa jostain ja sellaiselle lääkärille joka haluaa ratkaista asiakkaan ongelman eikä vaan "työskentele terveyskeskuksessa".

Jos vieläkään ei selkene, niin ehkä olla avoin sillekin että kutina voi olla neurologista ("kutina on vain aivoissa") ja ratkaisu siihen neurologisten keinojen kautta. Mutta tämä siis tällaisena toissijaisena heittona, ensisijaisesti nyt ihan vaan oikeaa lääkäriä kehiin.

iina-eveliina

 • Aloittelija
 • Viestejä: 11
  • Profiili
  • Siivillä
Vs: Sainkohan jonkun taudin matkaltani? :(
« Vastaus #16 : 13.08.2015, 23:50:57 »
Oletko miettinyt mahdollisuutta, että se olisi jonkinlainen loinen/mato sun sisällä? Selittäisi sen, että sitä ei ole miehelläsi eikä löydy lakanoista tai vaatteista. En sen tarkemmin tiedä, mikä se voisi olla tai miten madot ylipäänsä liikkuvat, joistain mönkijöistä ainakin pitäisi tulla näkyviä juonteita iholle, mutta kai sellaisiakin on, joita ei voi ulos päin mitenkään nähdä. Voisi selittää myös sen, että kutina on lisääntynyt; jotkut madot kai kasvavat ja/tai lisääntyvät siellä kropassa...

Vähän arvailuksi menee, mutta miksei. Ja vaikket olisi mitään lieroa koskaan nähnyt lähettyvilläsi, riittää, että olet jossain luonnossa kävellyt paljain jaloin edes hetken verran.

Suosittelisin ehdottomasti trooppisiin tauteihin/vaivoihin erikoistunutta lääkäriä, ei voi koskaan tietää, vaikka se olisi jotain vakavampaakin. Todennäköisesti syy kyllä löytyy ja se voidaan hoitaa. Ja aina saat vaikka lainaa jostain rahoituslaitoksesta/kaverilta/joltain, ei se montaa satasta voi maksaa.
Matkalla Kaakkois-Aasiassa
http://siivilla1.blogspot.fi

kekkuli

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 720
 • Dec 93 AUS
  • Profiili
Vs: Sainkohan jonkun taudin matkaltani? :(
« Vastaus #17 : 14.08.2015, 01:06:29 »
Sit kun rupeaa ramppaamaan eri lääkäreillä, pitää olla dokumentit että mitä veri-, parasiitti- ja muita kokeita on jo tehty ja mitä arvoja on saatu. Niistä voi saada joku asiantuntija osviittaa ja ennen kaikkea voi sulkea pois joitain mahdollisuuksia. Paras olisi kai jos tiedot olisivat sähköisessä Kannassa.
« Viimeksi muokattu: 14.08.2015, 23:18:45 kirjoittanut kekkuli »
Salud, amor y dinero - y tiempo para gozarlos.

kassu86

 • Aloittelija
 • Viestejä: 13
  • Profiili
Vs: Sainkohan jonkun taudin matkaltani? :(
« Vastaus #18 : 14.08.2015, 20:56:25 »
Ottivatko verikokeita labrassa ja jos ottivat, mitä maksa-arvot sanoivat? Kutina voi myös johtua maksan ongelmista.

Loordi

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 683
  • Profiili
Vs: Sainkohan jonkun taudin matkaltani? :(
« Vastaus #19 : 15.08.2015, 04:38:56 »
Ottivatko verikokeita labrassa ja jos ottivat, mitä maksa-arvot sanoivat? Kutina voi myös johtua maksan ongelmista.

Niin muuten voi ja oikea vastaus ei ole "en käytä alkoholia ollenkaan tai vain todella vähän." Sillä kun ei ole mitään merkitystä sinänsä sillä maksa voi sairastua muutenkin, vaikka toisin tunnutaan kuviteltavan.