Suunniteltu matka peruuntui, lennot jäivät - ideoita, vinkkejä Japaniin...

 (Luettu 9887 kertaa)

Kapteeni Tunkki

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 270
  • Profiili
No, nyt kävi itsestä riippumattomista syistä niin, että harrastukseen liittynyt matka Japaniin peruuntui ja sen takia olen vähän kummallisessa tilanteessa matkan kanssa.

Tällä tilanne on siis se, että lomaa varten on liput Nagoyaan ja kesäloma varattu marraskuun kahdeksi viimeiseksi viikoksi. Sen lisäksi sitten ei ole yhtään mitään, mikä tulee suunnitelmiin, varauksiin, yhteyksiin paikallisiin tai muuta vastaavaa.

Selvää myös on se, että porukasta kukaan muu ei olisi lähdössä. Mikä tarkoittaa sitä, että menee yksin matkaamiseksi, ja että matkasta tulee kalliimpi kuin sitä olisi seurassa tullut. Yksin maailmalla liikkuminen on kyllä tuttua liikematkaamisen puolelta - ei ole suosikkejani, mutta selviän kyllä.

Vähän olen pyöritellyt asiaa mielessäni ja käytännössä kaikki vaihtoehdot menevät seuraaviin kategorioihin.

1. Jättää käyttämättä ("pitäähän käyttää kun siitä on jo maksanut" -> ei pidä, ns. sunken cost fallacy). 

1b. Siirtää/perua liput. Nämä olivat finskin suorat, jotka olivat ~saman hintaiset hullujen päivien lippujen kanssa ja suunnilleen yhtä kamalilla ehdoilla. Uudelleenkirjoitus maksaa 180e ja lippujen siirtämisen hinnaksi tulisi pari euroa enemmän kuin, mitä ne nyt maksoivat.

2a. Käyttää ja keksiä itselle kengännauhabudjetti ja tekemistä koko ajaksi.

2b. Ajan ja rahan säästämiseksi ottaa palkintolento aiemmin kotiin. (Palkintolento on luokkaa 100e + blopblop-pisteet, joten voisi arvioida, että cut-off kustannussäästöissä menee jossain 3-5 päivän välissä). Esimerkiksi viikko (6 päivää kohteessa) tuntui järkevältä ajalta "vain käydä" paikalla.

Yksi vaihtoehto olisi ottaa All-Japan Rail pass ja reilata pitkin maata, mutta kahden viikon lippu on yllättävän kallis verrattuna aikaisempaan budjettiin. Lompakolle ystävällisempänä vaihtoehtona kävi mielessä 70e:n / 3pv:n bussilippu, jolla sitten kiertäisi pari-kolme isointa kaupunkia.

Tältä pohjalta otan vastaan ihan minkälaisia vinkkejä maan suhteen ja keskustelua tilanteesta.
« Viimeksi muokattu: 15.10.2015, 16:47:30 kirjoittanut Kapteeni Tunkki »

smee

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 412
  • Profiili
Vs: Suunniteltu matka peruuntui, lennot jäivät, mitä tehdä
« Vastaus #1 : 15.10.2015, 17:09:30 »
Olen matkustellut Japanissa sekä yksin että kavereiden kanssa. Yksin matkustamisen henkiseen puoleen eli siihen, että tykkääkö siitä vai ei, on tietenkin paha mennä toisille sanomaan paljoakaan. Japani on paikkana ehkä sellainen, että kielitaidottoman ei kannata sen varaan laskea, että juttuseuraa tulisi kaikkialal ihan itsestään, mutta kyllä sellainenkin tuuri joskus käy. Monessa paikassa pääsee tai joutuu ihmettelemään paikallista nähtävää ihan itsekseen. Toisaalta ihmeteltävää kyllä riittää, eli ei siinä mielessä aika tule pitkäksi.

Japani soveltuu mielestäni yksin matkailuun aika hyvin. Esimerkiksi yksin syövä ei ole mikään outo ilmestys. Lisäksi halpojen business-hotellien (ja luonnollisesti kapselihotellien) hinnoittelu on joskus jopa suoraan per henkilö, tai ainakin yhden hengen huoneesta saa reilun alennuksen verrattuna kahden hengen huoneeseen. Halpa business-hotelli tarkoittaa usein aika pientä huonetta, mutta sekään tuskin yksin matkustavaa haittaa. Hostellejakin löytyy jonkin verran, jos sellaisten sosiaalisempaa meininkiä kaipaa.

Japan Rail Pass on tosiaan aika hintava, tosin vähänkään pidemmät shinkansen-ajelut tulevat vielä kalliimmiksi, eli sellainen kyllä kannattaa jos pidempiä matkoja siirtyy. Kahden viikon reissulla voi kyllä kannattaa tehdä niin, että ajoittaa pidemmät junasiirtymät viikon sisään ja pärjäilee viikon passilla. Yksittäisten matkalippujen hintoja ja aikatauluja voi tutkailla hyperdia.com saitilta. Bussilla on halvempi matkustaa kuin junalla, ja joskus voi joku halpalentokin kannattaa. Yksi kikka kengännauhabudjetille on ottaa jollekin pidemmälle välille yöbussi ja säästää siinä yksi yöpyminen halvemman matkalipun lisäksi. Joka tapauksessa ainakaan kahden viikon reissulla ei pelkästään Nagoyassa kannata pysyä, ja tuskin oikeastaan lyhyemmälläkään, joten liikkumisia kannattaa vähän suunnitella. Minne sitten kannattaa mennä, on jo toinen kysymys.

Jos budjetti pelottaa, niin Japani ei ole niin kallis maa, mitä monet luulevat. Ihan kengännauhabudjettiin joutuu näkemään hieman vaivaa ja kalliitakin houkutuksia riittää. Tuo 2b on tietenkin aina vaihtoehona jos pisteille ei parempaa tekemistä keksi, mutta rohkaisen silti 2a:n miettimistä. Jos mietit perumista niin ajattele tyypillisiä säitä Suomessa marraskuun lopulla ja visioi Japanissa sellaisia kauniita mukavan viileitä muttei kylmiä syyspäiviä. Etelämpänä voi olla vielä ruskaakin jäljellä. Toki rahojen suhteen matkan peruminen on varma stop loss.

Vandit

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 804
  • Profiili
Joo no, itse olen ollut kolme kertaa Japanissa yksin reissussa, kaikki erittäin hyviä :)
Tietty kenellekään ei voi väkisin tuputtaa yksin reissaamisen iloja. Japani ja sen ihmiset on joka tapauksessa sen tyyppistä, että vaikka olisi "yksin" niin ei tule yksinäinen olo.

Majoitus ei ole yhdelle ihmiselle mitenkään tolkuttoman kallista vaikka ei menisi kapseleihin. Tokion ulkopuolella sellaisia perushyviä bisneshotelleja saa muistaakseni ihan hyvin n.50-60 eurolla per yö. Vastaavat maksaa puolessa Euroopan maista enemmän. Tämmöinen hyvä mutta halpa ketju on esim Toyoko Inn, näitä on ympäri maata. Tokiostakin löytää vastaavanhintaisia. Ja jos intoa löytyy, niin senkun menee kapseloimaan.

Jos päädyt viikkoon, niin on helppo sanoa että sinne vaan. Kahdeksi viikoksi pitää jo vähän ehkä suunnitella että miten se käytännössä sujuu mielekkäästi. Voi myös ottaa asian siltä kantilta, että tässäpä nyt sitten olisi hyvä tilaisuus tehdä jotain sellaista mitä et muuten tekisi. Vaikkapa olla viikko Japanissa, ja viikko jossain toisessa maassa, ja kikkailla lennot jotenkin näppärästi. Mikä se "toinen" mesta voisi olla niin jaa-a...vähän voisi vilkaista paikallista halpalentoskeneä. Itse menin Koreasta näppärästi Taiwaniin ja varmaan Japanistakin pääsee yhtä hyvin. Ilmasto voi olla kivempi marraskuussa.


smee

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 412
  • Profiili
Majoitus ei ole yhdelle ihmiselle mitenkään tolkuttoman kallista vaikka ei menisi kapseleihin. Tokion ulkopuolella sellaisia perushyviä bisneshotelleja saa muistaakseni ihan hyvin n.50-60 eurolla per yö.

Tuosta voi helposti ottaa kympin pois jos yksin yöpyy ja paikka ei ole Tokio tai muu ihan kallein paikka. Etsivä voi löytää halvemmallakin, mutta ihan normaaleilla varaussivustoilla on jo hyvin valikoimaa 5000 jenin pintaan. Huoneet ovat aika pieniä, ja kylppäri on usein sellainen ruma yhdestä muovista muotoiltu hökötys. Tosin joskus eksyin tarjouksen perässä jonkinlaiseen design-hotelliinkin. Eikä se Tokiokaan mitenkään järkyttävästi kalliimpi ole.

Kapteeni Tunkki

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 270
  • Profiili
Kiitos kommenteista tähän asti.

Uutta kehitystä: otin vaihtoehdon 2b, koska löysin vaihtomaksulla lyhyemmän matkan (ma-su). Jää palkintolentokin myöhäisemmälle ajalle. Käytännössä tämä tarkoittaa viittä päivää tehokasta peliaikaa. Päivä tai kaksi lisää olisi kelvannut, mutta tämä oli ainut kombinaatio, jolla vaihto oli järkevän hintainen - vierekkäisiin päiviin oli yli tuhannen euron hyppy.

Yksin matkaamisesta: tosiaan ei ole ongelma, muttei myöskään se suosikkitapa mennä pitkin palloa; olen pohjimmiltaan sellainen ihminen, jolle jaettu kokemus on parempi kokemus. Toki omaa näkemystä värittää se, että lomamatkat ovat olleet tähän asti aina seurassa, kun taas liikematkustus (vaikkakin viikonloppuvapailla) yksin.

Hotelleista: Normaalisti suosisin noita peruspäteviä 60e hotelleja, mutta nyt pitää katsoa vähän muita vaihtoehtoja, kuten hostelleja. Yksikkökustannukset yksin matkatessa on sen verran kovia noiden hotellien kanssa, vaikka nyt ilmeisesti offseason onkin. ~30e:n pintaan näyttää olevan aika paljonkin erilaisia vaihtoehtoja, kuten hostelleja sekä jo mainittuja kapseleitakin.

Sitten olisi varmaan aika suunnitella mitä tehdä. Aika ei varmasti riitä kuin yleiseen huuli pyöreänä ihmettelyyn. Onneksi tuon harrastuksen tiimoilta vielä uudestaankin ollaan menossa). Käytännössä siis keskittyy yhteen kaupunkiin ja sen ympäristöön tai sitten jokin 2/3 jako. Vahvoilla ovat Tokio, Kyoto ja Osaka.

Ilmeisesti Railpass on joka tapauksessa fiksuin (ja kokonaisvaltaisesti edullisin) veto kulkemiseen?smee

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 412
  • Profiili
Sitten olisi varmaan aika suunnitella mitä tehdä. Aika ei varmasti riitä kuin yleiseen huuli pyöreänä ihmettelyyn. Onneksi tuon harrastuksen tiimoilta vielä uudestaankin ollaan menossa). Käytännössä siis keskittyy yhteen kaupunkiin ja sen ympäristöön tai sitten jokin 2/3 jako. Vahvoilla ovat Tokio, Kyoto ja Osaka.

Ilmeisesti Railpass on joka tapauksessa fiksuin (ja kokonaisvaltaisesti edullisin) veto kulkemiseen?

En olisi lainkaan varma koko maan kattavan rail passin kannattavuudesta reissullasi. Jos pitkät siirtymät ovat pelkkä edestakainen Nagoya-Tokio tai vielä enemmän Nagoya-Kioto/Osaka ja päälle jonkun verran JR:n paikallisjunilla ajelua, et pääse edes omillesi viikon passin hinnan kanssa. Jos kierrät Hiroshimassa asti tai teet jotain muuta pidemmän matkan siirtymiä, sitten se voi kannattaa, tosin sinnekin saattaa kannattaa joku yhdistelmä normaalia siirtymistä ja Osakan ja Hiroshiman välillä voimassa oleva passi.

Jos budjetti on tiukoilla, suosittelisin suosiolla unohtamaan 29110 jenin eli n. 215 euron hintaisen rail passin. Jos Nagoya ja lähialueet eivät riitä, shinkansen Kiotoon on paikkavarauksella 5800 jeniä suuntaansa, ilman paikkavarausta hitusen halvempi. Osakaan asti taas ihan hitusen kalliimpi, mutta ei paljoa. Toinen mahdollisuus on pohjoiseen Takayaman ja Kanazawan suunta, jos siellä on jotain mikä kiinnostaa. Tai sitten jopa molempien yhdistelmä, johon löytyy tällainen paikallisempi junapassi: http://www.japan-guide.com/e/e2361_takayama_hokuriku.html Tokion jättäisin toiseen kertaan lähinnä sen takia, että matka sinne maksaa hieman enemmän, asuminen on kalliimpaa ja luultavasti joutuu liikkumaan maksullisilla julkisillakin vähän enemmän. Eikä viidessä päivässä kuitenkaan kaikkialle ehdi. Luultavasti ihan Nagoyassakin ja sen ympärillä riittää ihan hyvin tekemistä siksi aikaa, mutta en voi luvata kun jänyt itseltä väliin ja sitä kyllä usein haukutaan vähän tylsäksi kaupungiksi.

Täältä löytyy muita erilaisia junapasseja Japaniin ja muutenkin aika hyvä tietopaketti koko sivusto: http://www.japan-guide.com/e/e2357.html .Nuo Kansain alueen passit saattavat kiinnostaa, jos sinne päin menet.

tintin

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 127
  • Profiili
Kun sinulla on lennot Nagoyaan, niin tutustuisin nyt sitten siihen lähialueeseen enkä lähtisi Tokioon. Shinkansen Nagoyasta Kiotoon maksaajo 5600 jeniä, hitaampi juna puolet tästä, mutta kannattaa hankkia 5 päivän pass http://www.kintetsu.co.jp/foreign/english/useful/ticket/rpw1-2.html jolla voi sitten koluta lähialueita. En lähtisi Tokioon (se on oman reissunsa arvoinen). Narassa on todella hienot temppelit, Kiotosta nyt puhumattakaan. Osaka on suurkaupunki, jossa kannattaa käydä, mutta ei välttämättä oleilla. Nagoyassa on halvemmat hotellit (mielestäni) kuin Kiotossa ja Osakassa. Satuin ehkä pari viikkoa sitten olemaan liikkeellä kovin ruuhkaisaan aikaan, mutta hotellit olivat yllättävän täysiä. Hyvää ruokaa saa todella edullisesti! Japanin Lonely planet on mielestäni huono, kannattaa tosiaan (kuten alla suositellaan) koluta vaikkapa Japanguiden sivustoja http://www.japan-guide.com/. Tripadviserin ravintolasuositukset (edulliset) olivat yllättäen minustakin hyviä.
terveystietoa matkailijoille: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat mm.malarian estolääkesuositukset maittain

Vandit

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 804
  • Profiili
Mä varmaan noilla uusilla spekseillä skippaisin koko Nagoyan (mitä nyt tietty lennot on sinne) ja yöpyisin enimmäkseen Osakassa sekä ainakin yhden yön Kiotossa. Osakasta löytäisin itselle läheisiä alakulttuureja ja aitoa menoa, Kiotosta loputtoman määrän hienoja temppelialueita. Mutta ihan mitä asioita itse koet läheiseksi niin koita sellaisia löytää järkevän etäisyyden sisältä :)

Kapteeni Tunkki

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 270
  • Profiili
Koska tykkään itse lukea näiden juttujen jatkoja, niin päätin itsekin sellaisen kirjoittaa. Päätin siis lähteä ja olihan se Japani kokonaisvaltaisesti hieno elämys, siinäkin määrin, että pakkohan sinne on päästä uudestaan. Joka tapauksessa ne paljon miettimäni käytännön järjestelyt meni suunnilleen näin:

Lennot: Tosiaan muutoshintaan (180e) sai vaihdettua lennot sopivasti maanantai-illasta menoon ja sunnuntaipäivästä takaisin. Haluja olisi ollut venyttää päivällä tai parilla, mutta Finnairin hintakalenteri ei antanut siimaa yhtään - hinnat pomppasivat kaikilla muilla vaihtoehdoilla aivan pilviin. On kyllä totta, että tässä mallissa lentelyyn siirtymineen menee, laskutavasta rippunen, runsaat kaksi tai vajaat kolme päivää, mikä jättää tehokasta peliaikaa kaikki neljä päivää.

Majoitus: Tämä vaikutti olevan ongelma alusta asti, sillä varauskoneiden mukaan tuntui siltä, että Nagoya ja Kioto oli molemmat lähes loppuunmyyntyjä; tarjolla oli lähinnä kahden tähden hotelleja riistohintaan. Sittemmin löytyi Guest House Lantern, josta irtosi dormimajoitus ~25€:n hintaan. Mukavana yllätyksen juttelemalla omistajan kanssa löytyi tilaa vielä viimeiseksi yöksi, joka varauskoneiden mukaan oli mahdoton saada. Itse paikasta ei ole mitään valittamista, sen sijaan voin suositella lämpimästi kaikille, jotka ovat reppureissaamassa Kiotoon päin ja joita ei pieni sosiaalisuus haittaa.

Matkustus paikan päällä: Nagoyasta Kiotoon päin otin lentokentältä reilipassin (Kintetsu Rail Pass Wide, 5860 JPY, 2,5h), joka menomatkan lisäksi kattoi Naran päiväretken junailun, että lentokenttäjunat Nagoyan rautatieasemalle. Takaisin tulin Shikansenilla (5800 JPY, 35min), koska Rail Passin voimassaoloaika sekä yllärinä löytynyt vuodepaikka. Kiotossa kuljin busseilla (500 JPY / päivä; voi ostaa ensimmäisen matkan aikana kuskilta)

Ruoka: Pääasiallisesti kävin syömässä paikallisten suosimissa ruokapaikoissa. Sinällään valitsin paikan kolmen kriteerin mukaan: 1. paikka on täynnä (paikallisia), 2. ei eurooppalaista ja 3. mielellään jonoa. Tyypillisesti päädyin siis paikallisiin vähän parempiin "pika"ruokaloihin, joissa tarjoittimellisen ruokaa sai noin 12e:n hintaan.  Pari kertaa söin myös katuruokaa vähän halvemmalla.

Nähtävyydet ja muut aktiviteetit: Nijo-jo, sekä temppeleitä niin Kiotossa kuin päiväretkellä Naraan. Modernimmalta puolelta taisin viettää pari tuntia joka ilta kolikkopelihallissa.