(Ospreyn) matkailurinkka

 (Luettu 7812 kertaa)

Kiiiiu

 • Aloittelija
 • Viestejä: 1
  • Profiili
(Ospreyn) matkailurinkka
« : 03.05.2016, 18:37:16 »
Moikka!
Oon lähdössä Australiaan ja Uuteen Seelantiin yhteensä 7 kuukaudeksi ja tänään kävin kattomassa rinkkoja ensimmäistä kertaa. Kauppaan mennessä luulin että rinkkoja on yhdenlaisia mutta myyjä rupeskin suosittelee mulle _matkailurinkkaa_ retkeilyrinkan sijasta. Ero oli se että matkailurinkan sai auki kuten matkalaukun(helpompi pakata) ja kantohihnat sai piiloon. Retkeilyrinkan hihnoja ja muita härpäkkeitä sai taas sitten säädettyä hieman paremmin kuin matkailurinkan. Kokeilin molempia selässä enkä tuntenut suurta eroa...molemmat tuntui hassulta kun ei ennen ole rinkkaa selässä ollut ;D
Eroa oli myös ulkonäössä siten että matkailurinkka oli "laatikkomaisempi"(rumempi ::)) kuin retkeilyrinkka ja siten ehkä vähä kömpelömmän oloinen..
Kysyn nytte sitte siis,että onko kellään kokemusta tämmösestä matkailurinkasta? Onko siitä suurta apua että rinkan saa "kokonaan" auki?

Kesis

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 75
  • Profiili
Vs: (Ospreyn) matkailurinkka
« Vastaus #1 : 03.05.2016, 21:07:41 »
Tjaa-a. Itsellä kokemusta tuollaisesta "matkailurinkasta" ei ole. Hyvin olen aina pärjännyt vaikka ei kokonaan auki saisikaan. Toki sellaisista vetskareista, joiden avulla pääsee sivusta tai alhaalta sisään, on hyötyä varsinkin vaelluksilla, mutta sellaiset on jokaisessa vähän isommassa itseään kunnioittavassa rinkassa muutenkin. "Laatikkomaisuus" kuulostaa leveämmältä, joten varsinkin itsellä, kun on pitkä selkä, jäisi luultavasti jo senkin takia ottamatta.

Rinkassa tärkeintä on kannettavuus, varsinkin jos oot noinkin kauan tien päällä ja meinaat (oletettavasti) kantaa sitä muutoinkin kuin kentältä kämpän nurkkaan ja 7kk päästä takaisin. Eli olipa nimi ja malli mikä hyvänsä, niin mieti minkä kokoista _oikeasti_ tarvitset, testaa että on hyvä kantaa ja tietysti tsekkaa hintalappu, että ei ole siinä liikaa :) Ensirinkan hankkijalle sanoisin, että älä osta liian kallista, sillä et voi vielä tarkkaan tietää, mikä on juuri sinulle hyvä ja mitä rinkalta kaipaat. Hyvä vaihtoehto voi usein olla, että voi lainata jonkun rinkkaa ja testailla. 7 kuukaudeksi kukaan ei välttämättä tosin lainaa, mutta ties vaikka joku kaverisi myy vanhan rinkkansa tms.

Toki kannattaa myös kestävyyttä pohtia, eli googlailla hyviä ja luotettavia malleja ja merkkejä. Mulla esim. on tällä hetkellä kaks eri Ospreyn rinkkaa (38L pienemmille reissuille ja 65L isommille), eli sinänsä merkkiä voin kyllä suositella.

alan_mies

 • Triplatonnitallaaja
 • Viestejä: 4 516
 • Kulkija
  • Profiili
Vs: (Ospreyn) matkailurinkka
« Vastaus #2 : 03.05.2016, 22:36:52 »
Ostin ekan Ospreyni pari viikkoa sitten, ja heti rupesi kaduttamaan se, että olen näinkin kauan suostunut Haglöfs Tightia kantamaan.

Osprey istuu selkään kuin valettu ja pysyy siellä. Sen melkein unohtaa, kun Haglöfsin viillekkeet pyrkii koko ajan luistamaan hartioilta alas.

Ei varmasti jää viimeiseksi Ospreyksi. :D

conard

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 402
  • Profiili
Vs: (Ospreyn) matkailurinkka
« Vastaus #3 : 04.05.2016, 08:47:55 »
Noi ospreyn matkailurinkat on ihan huippua! Ei ole mitään paluuta sellaiseen päältä täytettävään sen jälkeen kun tollaiseen siirryt. Itselläni ainakin se tonkiminen kun tarvittava kama on aina alimpana, on jotain, johon en mene enää ikinä takaisin. Ja noi on erittäin hyviä kantaa myös.

Jos käsimatkatavaroihin meno (esim jollain lyhyemmällä reissulla jatkossa) on sulle mikään feature, osta farpoint55. Se ei ihan virallisesti mene käsimatkatavarakokoon, mutta käyttäjäkokemusten mukaan jengi on matkustanut sillä ylähyllyllä ongelmitta. Mikäli tarvitset enemmän tilaa, osta farpoint 75. Jos tarvitset ihan hulluna tilaa (mitä et juuri ikinä pelkässä reissukäytössä tarvitse), osta waypoint 80 (vai85?). Farpointin etu on kevyempi rakenne ja päivärepussa myös lannevyö, joka jostain hullusta syystä waypointista puuttuu.

Emännälle ostettiin farpoint 55, ja palveli sairaan hyvin 6 viikkoa thaimaassa. Itse ostaisin farpoint 75:n, ellen preferoisi käsimatkatavarakokoa niin vahvasti.

Edi

 • Aloittelija
 • Viestejä: 7
  • Profiili
Vs: (Ospreyn) matkailurinkka
« Vastaus #4 : 04.05.2016, 09:55:41 »
Itse kannatan Ospreyta merkkinä ja ergonomisena rinkkana, tyytyväinen Stratos 34L omistajana voin olla todella tyytyväinen.
Kuumissa olosuhteissa osaa arvostaa Ospreyn Airspeed-ratkaisua, ei hikoile selkä pahemmin.
Se, että rinkka aukeaa kuten matkalaukku, on minusta täysin pakkaustekninen ratkaisu.
IMHO - Kompressiopusseja käyttämällä "normirinkkaan" saa hyvin ylä-/alakautta hyvin pakattua tavaraa ja olemalla järjestelmällinen kaikki löytyy helposti.

Romantikko

 • Reissaaja
 • Viestejä: 41
  • Profiili
Vs: (Ospreyn) matkailurinkka
« Vastaus #5 : 07.05.2016, 20:55:49 »
Hankin myös vastikään matkailurinkan, Ospreyn Farpoint 40:n. Ensivaikutelma on kyllä loistava aikasempaan rinkkaan verrattuna, vaikka en tätä olekaan vielä tositoimissa päässyt testaamaan. Ainainen kaikkien tavaroiden pois purkaminen ennen etsittävän kohteen löytämistä on historiaa. Käsimatkatavaroihin sopiminen lisäksi suuri prioriteetti rinkan valinnassa itselle, ja tämähän sinne sopii ihan virallisestikin.  Lisäksi ostin päivärepuksi saman valmistajan, olemattoman pieneen tilaan menevän Ultralight Stuff Pack:n. Käytännössä tällä kombolla selviytyy reissun kuin reissun.
Elämästä saa ja pitää nauttia joka päivä. Matkustaminen on keino muistaa se.

sarareser

 • Aloittelija
 • Viestejä: 2
  • Profiili
Vs: (Ospreyn) matkailurinkka
« Vastaus #6 : 08.05.2016, 19:01:51 »
Minä reissasin kolme kuukautta Ospreyn Farpoint 55 rinkalla ja voin ehdottomasti suositella sitä! Meni jokaisessa lentoyhtiöllä (AirAsia, Finnair, Cathay Pacific, Cebu Pacific, Tigerair ainakin) käsimatkatavarana. Sinne mahtui kaikki tarvittava ja tavarat pysyivät järjestyksessä ja niitä oli helppo ottaa ulos rinkasta. Todella mukava selässä ja helppo kantaa (myös kokonsa vuoksi) pitkiäkin matkoja. Mukaan kuuluva päiväreppu on vähän ruma ulkonäöltään (läppärireppu tyyppinen), mutta todella hyvä reissatessa koska siinä on hyvät lokerot esim juuri läppärille ja muutkin tavarat pysyvät tallessa ja järjestyksessä. Vahva suositus siis :)

conard

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 402
  • Profiili
Vs: (Ospreyn) matkailurinkka
« Vastaus #7 : 08.05.2016, 21:10:58 »
Ospreyn farpoint 40 ja 55 ovat käytännössä sama reppu, mutta tuossa 55:ssa on se pikkureppu mukana ja siitä tulee se 15 litraa lisätilaa. Emännälle haettiin tuota 40+ultralight stuffpack comboa, mutta päädyttiin sitten kuitenkin tuohon 55seen, koska vaikutti jotenkin astetta laadukkaammalta, ja tosiaan käyttäjäkokemukset kertovat, että menee käsimatkatavaroihin ongelmitta. Mutta toi stuffpack vakuutti kyllä myös kun sitä katselin.

Strange Little Girl

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 325
  • Profiili
Vs: (Ospreyn) matkailurinkka
« Vastaus #8 : 13.05.2016, 11:15:58 »
"Matkailurinkka" kuulostaa vahan markkinointikikalta. Eroaako se kaytannossa tavallisesta rinkasta muuten kuin etta sen saa kokonaan auki?
itse en tykkaa kokonaan avattavista rinkoista; uteliaat kadet saa sen pengottua bussin tavaratilassa tai dormissa huomattavasti ripeammin kuin tiukasti pakatun, vain paalta taytettavan. Tama on tosi henkilokohtaista, silla kannan yleensa sen verran vahan tavaraa etta majapaikkaan saapuessani joudun ottaan melkein aina kaiken ulos.
Ospreyn rinkat on todella teknisesti hyvia, ja istuu selkaan hyvin. Mulla on ollut monta. Ainoa negatiivinen on se, etta joidenkin kankaat/metallikehikot on vahan liian rimpuloita- ne ei kesta kovaa heittelya kanabussien katoille tai tuktukien perassa. Vaellukseen yms ovat aivan ykkosia.
She rides rollercoasters but never screams

Vallisoletana

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 60
  • Profiili
Vs: (Ospreyn) matkailurinkka
« Vastaus #9 : 12.09.2016, 19:45:43 »
Onko kokemuksia miten Ospreyn Farpoint 40 ja saman merkin Porter 46 eroavat toisistaan? Hinta näyttäisi olevan sama, eikä ulkonäössäkään juuri löydy suuria eroavaisuuksia ainakaan omaan silmään. Kumpikin kai menee käsimatkatavaroihin, mutta Farpoint kai ihan virallisestikin? Haluaisin repun, joka kävisi niin muutaman päivän reissuille kuin parin kuukaudenkin mittaisille matkoille, ja josta saisi tarvittaessa kantohihnat yms. piiloon esim. ruumaan laiton ajaksi. Niin ja kokonaan aukaistava ehdottomasti, mitä molemmat Ospreyt näyttäisi olevankin.

Lisäyksenä vielä kysymys Farpoint 40 käyttäjille: saako tästä repusta "piiloon" pelkän lantiovyön? Siis niin, että reppua voi kantaa selässä, mutta lantiovyö ei ole siinä sivuilla heilumassa. Porter 46 -mallissa olkahihnat ja lantiovyön näyttäisi saavan esiin erikseen, joten voi olla että se sopisi paremmin omiin tarpeisiini.
« Viimeksi muokattu: 12.09.2016, 20:07:06 kirjoittanut Vallisoletana »
Explore. Dream. Discover. -Mark Twain-

savo

 • Reissaaja
 • Viestejä: 48
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: (Ospreyn) matkailurinkka
« Vastaus #10 : 24.09.2016, 04:13:21 »
Kokeilin molempia selässä enkä tuntenut suurta eroa...molemmat tuntui hassulta kun ei ennen ole rinkkaa selässä ollut ;D

Käytännön vinkkinä rinkan ostamiseen. Erot kahden eri rinkan välillä tyhjänä ovat todella vähäiset. Erot ja muut mukavuudet alkavat erottua vasta
siinä vaiheessa kun sulla on siellä rinkassa se 12kg tavaraa mukana. Seuraavan kerran kun menet rinkkaa testailemaan niin ota  tämä huomioon. Toki osaavat myyjät ottaa tämänkin huomioon ja rinkkoihin saa liikkeessä pakattua vaikka mitä että siihen saa tuntuman myös painon kanssa.

viltsuvilperi

 • Reissaaja
 • Viestejä: 34
  • Profiili
Vs: (Ospreyn) matkailurinkka
« Vastaus #11 : 02.02.2017, 14:40:27 »
Mäkin olen menettänyt Osprey-neitsyyteni ihan vasta ja en voi muuta kuin suositella Osprey Talon 44-litraista. Sopii ainakin omaan selkään tosi hienosti, kun taas mun aiemman King Campin kanssa reissaaminen oli yhtä taistelua, ei ollut ollenkaan omalle selälle sopiva. Tein tuon aiemman repun kanssa sen aloittajan virheen, että testailin sitä vain marketissa tyhjänä selkään ja eihän se koko totuutta kerro.

Suosittelen kyllä ihan omasta kokemuksesta käymään jossain urheilu- tai vapaa-ajan liikkeessä kokeilemassa eri malleja niin, että niihin on lastattu painoja niin tietää miten se oikeasti istuu. En suoraan sanottuna tiennyt ennen nykyisen repun ostoa, että reppuja/rinkkoja on eri pituisille selille ja että asetuksien oikein säätämisellä on oikeasti tosi iso merkitys kantomukavuudelle.