Kaukasian kierros (Venäjä, Azerbaijan, Georgia, Armenia)

 (Luettu 8919 kertaa)

Quaker

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 332
 • Goa-time.
  • MSN Messenger - mikko@lehtojoki.fi
  • Profiili
  • Lehtojoki.fi
  • Sähköposti
Kaikki Kaukasian maat ja alueet on mahdollista kiertää. Oma alkuperäinen matkareittini oli seuraava:

Volgograd- Rostov- Beslan- Vladikavkaz- SouthOssetia- Vladikavkaz- Nalchik- Grozny- Makhachakala- Derbent- Baku- Sheki- Lagokekhi- Tbilisi- Yerevan- Stepanakert- Yerevan- Tbilisi- Batumi- Abkhazia- Sochi

Tämä ei ihan toteutunut johtuen rajallisesta ajasta ja myöhäisistä matkajärjestelyistä. En saanut aikaiseksi etukäteen hoitaa muuta kuin Azerbaijanin viisumin, loput asiat jätin matkan varrelle. Azerbaijanin viisumista maksoin n. 100€ netin kautta ja tämän hankinta on hyvä hoitaa ajoissa. Venäjän monikertaviisumi löytyi jo valmiiksi. Yläolevaa reittiä pystyy kaikki alueet ja maat kiertämään. Tämä tosin vaatii että on Venäjälle monikertaviisumi. (Itse asun tällä hetkellä siis Pietarissa) Reitin voi kiertää myös Venäjän yksikertaviisumilla jolloin reitin lopussa Abkhaziasta on pakko palata takaisin Georgiaan mistä on helppo lentää eteenpäin. Oma reittini oli "virallisesti laiton" koska periaatteessa Abkhazian läpi ei saa kulkea transittina. Abkhaziasta ptäisi palata takaisin siihen maahan josta on tullut. Mutta vain Georgian viranomaisia tämä kiinnostaa, eli vice-versa se ei onnistuisi. Venäjän puolell hyvällä mahdollisuudella katsovat läpi sormien jos on voimassa oleva Venäjän viisumi ja maahantulokertoja käyttämättä.

Itse päädyin tähän reittiini koska halusin nähdä Sochin. Ja koska palasin kotiin Venäjälle tämä oli looginen jättää viimeiseksi ja lentää edullisesti Sochista pois. Venäjän puolella kaukasuksella on hankala liikkua länsi-itä suuntaisesti julkisilla kulkuvälineillä. Jos haluaa Sochista esim Groznyyn joutuu kiertämään melko kaukaa pohjoisesta - koska vuoret.

Käytin itse seuraavia kulkuvälineitä matkalla:

Lensin Volgogradiin josta bussilla Rostoviin. Rostovista yöjuna Beslaniin jossa kävin katsomassa koulua. Beslan on melko pieni kylä, puolta päivää enempää ei ollut tekemistä niin matkustin minibussilla Vladikavkaziin joka taas on kaupunki jossa yllättävän paljon tehtävää ja nähtävää + todella kaunis keskusta + vuoret. Siellä olisi voinut taas viettää yhtä yötä enemmänkin aikaa. Vladikavkaz on myös se paikka mitä kautta on mentävä Etelä-Ossetiaan. Itse en valitettavasti saanut matkustuslupaa sinne. Anoin liian myöhään, viikko ei riitä. Anominen on helppo prosessi netin kautta, ohjeet löytyy googlettamalla. Etelä-Ossetiasta on palattava takaisin Vladikavkaziin. Georgian puolelta E-O:hon ei pääse. Päätin että käyn ensi syksynä Etelä-Ossetiassa. Matkalla tapasin yhden euroopalaisen reissaajan joka oli E-O:ssa käynyt ja kehui luontoa maagiseksi.

Vladikavkazista matka jatkui minibussilla Nalchikin kautta Groznyyn. Kaupungin keskusta on uskomaton morneine pilvenpiirtäjineen - vaikea uskoa sodan siellä hetki sitten riehuneen. Tutustuin ennen matkaa tilastoihin ja viime vuonna Checheniassa oli vain yksi kidnappaustapaus, joten en nähnyt estettä vierailla. Tämäkin tapaus oli paikallinen toimittaja eikä turisti. Groznysta löytyy ihan huippu-hostelli nimeltä “Hostel in Grozny” melko lähellä juna-asemaa. Groznysta matkasin minibussilla Makhachakalaan joka oli toinen ääripää. Grozny on rakennettu isolla Venäläisellä rahalla sodan jälkeen. Alue ei ymmärtääkseni ole kovin rikas luonnonvaroiltaan tai muutenkaan. Taas Makhachakala on öljyrikas kaupunki, mutta se ei katukuvassa näy - rahat menevät muualle.. Dagestan oli kuin vanhoilliseen lähi-itään olisi matkannut, varsin kiehtova kontrasteineen. Oli vaikea kuvitella että oli edelleen Venäjällä kun ympäristö oli enemmän lähi-itämainen kuin nykyajan lähi-idän maat. Iso suositus Dagestaniin tutustumiselle.

Itselläni ei ollut aikaa pysähtyä Derbentissä juna-aikataulujen vuoksi. Mutta tämä Unesco-kaupunki olisi varmasti ollut yksi kohokohta matkalla - ehkä joku toinen kerta sitten. Junalippujen ostaminen Makhahakalasta Bakuun ei ollut kaikista helpoin toimenpide. Virkailija ei ollut ennen ko. lippua myynyt (länsimaalaiselle) niimpä siinä aikaa kului puoli päivää. Ja pieni Venäjän kielen taito auttaa tässä. Suurin ongelma lipun ostamisessa oli se että heillä ei ollut tietoa että Dagestanin ja Azerbaijanin välinen maaraja on nykyään auki muillekin kuin entisille USSR asukkaille - kuten se ennen vain oli. Lopulta lippu järjestyi. Oma e-visani oli kanssa sellainen lappu mitä ei ollut ennen asemalla nähty. Junassa oli sitten sama rumba, rajaviranomaiset asiaa selvittelivät aikansa. Minua oli Azerbaijanin viranomaisista varoiteltu että saattaisi olla että joutuu hieman rahaa antamaan heille että asiat luonnistuvat. Kaikesta huolimatta oma e-visani oli käypää valuuttaa ja Azerien border control ei halunnut lisätienestejä.

En ollut henkisesti valmistautunut Azereihin ja kaikki Bakutta yllätti. Enemmän luksusliikkeitä kuin Pietarissa, pilvenpiirtäjät, luksusautot.. kuin mini Dubai. Hauska kokemus kun ei ollut etukäteen ottanut asioista selvää niin vilpittömästä yllättyä. Matkasin bussilla Shekin kautta rajanylitykseen Sheki oli minulle pettymys tammikuisena sateisena iltana. Voisin kuvitella että Azereista löytyisi kiehtovampiakin kohteita, mutta sitähän en tiennyt etukäteen. Lagokekhin lähellä ylitin rajan kävellen. Rajalla jouduin hieman taas odottamaan koska taas selviteltiin miten ihmeessä olin ylittänyt rajan Dagestanista JUNALLA azereihin. Tunnin odottelun jälkeä leimat passiin ja terve menoa. Georgian puolelta jouduin ottamaan taksin Tbilisiin. Taisimme maksaa yhdessä Kanadalaisen miehen kanssa parikymppiä lärvi puolentoista tunnin taksimatkasta.

Tbilisistä matka jatkui yöjunalla Yerevaniin (en suosittele, ei ollut mikään hääppöinen kokemus - bussi luultavasti paljon mukavampi) ja sieltä Vuoristo-Karabakhiin. Yerevanin etelän bussiasemalta löytyy minibusseja jotka muutaman tunnin välein ajavat Stepanakertiin. Karabakhin rajalla kirjoittavat lapun minkä kanssa sinun täytyy samana / seuraavana päivänä mennä asioimaan “viisumi-laitokselle” (en muita virallista nimeä). Siellä maksat muutaman euron ja saat hienon käsin tehdyn Vuoristo-Karabakhsin viisumin erilliselle lapulle tai passiin niin halutessasi. Itse olin passiin matkamuistoksi koska Azereihin tuskin palaan tämän passin aikana enää. Mitään ongelmia Stepanakertissa minulla ei ollut. Kaunis siisti kaupunki keskellä vuoristoa. Sinne kannattaa muutama päivä varata ja tehdä päivämatkoja lähialueille. Keskustasta parlamentin edestä löytyy turisti-info mistä saa hyödyllistä tietoa ja suosituksia mitä kannattaa puuhata. Mutta jo yksistään matka Yerevanista Stepanakertiin on uskomattoman kaunis. Itse sen talviaikaan tein ja Lesser Caucasuksen vuoristo oli uskomaton. Paljon enemmän mieleen painuva kuin pohjoinen Bigger Caucasus. Vuoristotiet olivt talvella osittain huonossa kunnossa johtuen lumen tulosta ja lumiketjuja käytettiin korkeimmilla paikoilla renkaissa.

Loppumatka sujui Yerevanin ja Tbilisin kautta Batumiin ja sieltä sitten Abkhazian kautta Sochiin. Abkhazian viisumin / matkustusluvan saa hankittua netin kautta n. viikossa. Nopeammin kuin Etelä-Ossetian vastaavan siis. Abkhaziassa on paljon turisteja - Venäläisten suosikkikohteita Mustan meren rannalla. Luonto upeaa, iso peukku! Kaikki loput taipaleet busseilla / minibusseilla.

Ota huomioon 2016 - kimurantti mutta kiehtova tilanne:
- Kaukasuksen kaikki Venäjän puolen alueet ovat avoimia ja mahdollisia matkustaa
- Dagestanista (Venäjä) pääsee nykyään junalla Azerbaijaniin, rajanylitys auki eu-passillisille
- Azerbaijan ja Armenia ovat sodassa, ei rajanylitystä
- Vuoristo-Karabakh (Nagarno-Karabakh) viisumin kanssa ei pääse Azerbaijaniin
- Nagarno-Karabakhissa on viimeaikoina sodittu Azerbaijanin vastaisella rajavyöhykkeellä
- Armenia ja Turkki ovat sodassa, ei rajanylitystä
- Etelä-Ossetiaan ei pääse Georgian kautta, vain Venäjän puolelta
- Venäjän ja Georgian välit huonot johtuen Etelä-Ossetian ja Abkhazian sodista, rajanylitys maiden välillä kuitenkin auki Larsissa (lähellä Vladikakazia)
- Abkhaziasta pitää palata maahan mistä sinne on saapunut (lue ylempää miten tämän voi kiertää)


Tässä pieni nopea matkaraportti alkuvuoden reissusta. Koitan vastailla miten osaan jos jotai kysyttävää tulee. Harmi etten ole kerennyt blogiani päivitellä, koitan tästä raapustella fiksun ja kattavan matkaraportin lähiaikoina.
« Viimeksi muokattu: 28.05.2016, 14:56:20 kirjoittanut Quaker »
Do I need a reason? Matkailublogia osoitteessa www.lehtojoki.fi

UsvaAuer

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 072
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Kaukasian kierros (Venäjä, Azerbaijan, Georgia, Armenia)
« Vastaus #1 : 10.06.2016, 01:01:12 »
Kiitos kattavasta raportista. Hyvä tietää, että tuokin maailmankolkka on avautumassa vapaammalle kulkemiselle. Azerbaijan tosin on ottanut takapakkia, sinne pääsi ennen pienemmällä viisumivaivalla.

Tässä on hyvä reissukohde, sellaisille joilla on kesäloman suunnitelmat vielä auki. Kannattanee lisätä, että Batumissa, Georgiassa viettää kierroksen lopulla varsin mukavan rantaloman - tai sitten Abhaziassa.

Quaker

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 332
 • Goa-time.
  • MSN Messenger - mikko@lehtojoki.fi
  • Profiili
  • Lehtojoki.fi
  • Sähköposti
Vs: Kaukasian kierros (Venäjä, Azerbaijan, Georgia, Armenia)
« Vastaus #2 : 13.06.2016, 14:44:23 »
Azerbaijanin viisumi tosiaan hankalin rasti tällä hetkellä. Venäjän viisumi / viisumit hoituvat pienehköllä vaivalla Suomesta.

Azerien viisumin hankin osoitteesta http://azerbaijan24.com/

Viisumi on mallia e-visa. Maksoin viisumin 24.12 ja sähköpostiin saapui 30.12. Puntina maksoin ja hintaa oli suolaiset £83.02.

Viisumi oli voimassa 30 päivää. Yli 10 päivän maassaolon jälkeen tulee rekisteröityä.
Do I need a reason? Matkailublogia osoitteessa www.lehtojoki.fi

Nalle Nallukainen

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 665
  • Profiili
Vs: Kaukasian kierros (Venäjä, Azerbaijan, Georgia, Armenia)
« Vastaus #3 : 10.09.2017, 15:07:53 »
Onko Georgian, Armenian ja Azerbaidžanin välillä mahdollista tehdä minkäänlaista rengasreittiä?  Vaihtoehtona olisi myös ottaa meno-ja paluulento eri kaupungeista, ettei tarvitse suhata edes takaisin. Lennot vaikka Bakuun, paluu Tbilisistä ja siinä välissä reissu Jerevanissa. Järkeviä lentoja vain tuntuu olevan vähänlaisesti tarjolla.

mattila

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 221
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Kaukasian kierros (Venäjä, Azerbaijan, Georgia, Armenia)
« Vastaus #4 : 10.09.2017, 15:55:22 »
Jos haluut menot ja paluut eri kaupungeista ni sit joko Hel-Baku-Jerevan-Hel tai toisin päin, jos aiot noissa kaikissa käyä. Azer-Armenia raja on suljettu, joten Georgiasta joutuisit jokatapauksessa tekemään edestakaisen matkan jompaankumpaan.

Azerbaidzanin viisumin saat 3 päivässä halvalla osoitteesta evisa.gov.az

HUOM!! Osoite evisa.com.az näyttää lähes identtiseltä tuon valtion virallisen viisumisivun kanssa mutta sitä kautta viisumi maksaa kolme kertaa enemmän, koska se on matkatoimisto. Itselle tuli google-haulla muutama kk sitten ensiks nimenomaan tää matkatoimiston sivu ja ihmettelin yli 70 USD:n hintaa, kun muut oli saaneet parilla kympillä.
53650

ginger_spice

 • Reissaaja
 • Viestejä: 22
  • Profiili
Vs: Kaukasian kierros (Venäjä, Azerbaijan, Georgia, Armenia)
« Vastaus #5 : 04.03.2018, 00:18:01 »
Quakerin Kaukasian-reissu kuulostaa ihan mun unelmalta. Kauankos Quaker olit tien päällä, ja oliko se sopivasti vai liian vähän?
Itse haaveilen matkasta Helsingistä Batumiin maateitse. Helsinki-Moskova-Voronezh- Donin Rostov - Vladikavkaz ja siitä sitten ympäri ämpäri Kaukasusta, Azerbaidzhanin kautta Georgiaan ja Batumista sitten lentsikalla himaan.  Pelkästään tohon Helsinki-Vladikavkaz -väliin tosin kannattaa varmasti laskea ainakin viikko... :D
Vietitkö Quaker ollenkaan aikaa Ingushetiassa? Oman kuuleman mukaan se on tällä hetkellä noista Venäjän puoleisista tasavalloista kaikkein epävakain ja tietysti turvallisuus ihan vähäsen mietityttää.

Sini matkakuumeessa

 • Aloittelija
 • Viestejä: 9
  • Profiili
  • Sini matkakuumeessa
Vs: Kaukasian kierros (Venäjä, Azerbaijan, Georgia, Armenia)
« Vastaus #6 : 27.03.2018, 21:02:21 »
Mulla on tällä hetkellä menolippu syksylle Azerbaidzanin Bakuun. Sieltä ois tarkoitus siirtyä yöjunalla Georgian Tbilisiin. Siellä on Envoy hostel ja toinen samanniminen Jerevanissa. Järkkäävät  mm. enlinking  caucasus -retkeä, millä siirryn lopuksi  Jerevaniin. Sieltä paluulento takas Suomeen muutaman päivän hengailua jälkeen.

Tässä pidän vielä peukkuja, että duunista myönnetään ne lomapäivät, mitä oon syksylle hakenut niin mikään ei oo tän kuvion esteenä.
"Travel before you run out of time"

hanna71

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 684
  • Profiili
Vs: Kaukasian kierros (Venäjä, Azerbaijan, Georgia, Armenia)
« Vastaus #7 : 30.03.2018, 17:14:14 »
Onko kenelläkään kokemusta kuinka paljon ramadan vaikuttaa matkustamiseen Azerbaijanissa? Ylipäätään minulla ei ole kokemusta ramadanista missään maassa, mutta olen yleisesti ymmärtänyt että esim. kaupunkien välisiä bussi- tai junayhteyksiä voi silloin olla harvemmin kuin yleensä tmv. Toki ruokaan liittyvät rajoitukset tunnen.

Eli, onko ensikertaa ramadanin kokeva suuressakin hankaluudessa Azerbaijanissa, kannattaisiko reissu siirtää toiseen ajankohtaan vai mennä vaan, ramadanista huolimatta?

hanna71

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 684
  • Profiili
Vs: Kaukasian kierros (Venäjä, Azerbaijan, Georgia, Armenia)
« Vastaus #8 : 31.08.2018, 18:01:15 »
Pitkään on ollut haaveena Kaukasia, kerran oli jo lennotkin varattuna mutta suunnitelmat muuttuivat. Nyt on taas lennot hankittuna, Tbilisiin lokakuun alussa ja siitä 11 päivän päästä Bakusta lento kotiinpäin.

Mitä paikkoja suosittelisitte nähtäväksi tuolle välille ihmiselle joka liikkuu julkisilla kulkuvälineillä ja tykkää erityisen paljon arkeologiasta ja historiasta sekä luonnosta.

jk

 • Moderaattori
 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 123
  • Profiili
Vs: Kaukasian kierros (Venäjä, Azerbaijan, Georgia, Armenia)
« Vastaus #9 : 03.09.2018, 17:56:50 »
Mitä paikkoja suosittelisitte nähtäväksi tuolle välille ihmiselle joka liikkuu julkisilla kulkuvälineillä ja tykkää erityisen paljon arkeologiasta ja historiasta sekä luonnosta.
Uplistsikhe ei ihan tule tuolle välille, mutta arkeologiasta tykkäävälle se on must. Luontokohteena Shaki, ja Bakusta löytyy lisää arkeologiaa (vanha kaupunki).

Sini matkakuumeessa

 • Aloittelija
 • Viestejä: 9
  • Profiili
  • Sini matkakuumeessa
Vs: Kaukasian kierros (Venäjä, Azerbaijan, Georgia, Armenia)
« Vastaus #10 : 13.09.2018, 17:07:37 »
Nyt on taas lennot hankittuna, Tbilisiin lokakuun alussa ja siitä 11 päivän päästä Bakusta lento kotiinpäin.

Mitä paikkoja suosittelisitte nähtäväksi tuolle välille ihmiselle joka liikkuu julkisilla kulkuvälineillä ja tykkää erityisen paljon arkeologiasta ja historiasta sekä luonnosta.

Mä palaan just lokakuun alussa 11pv reissulta Hel - Baku - junalla Tbilisiin - autolla Jerevaniin - Hel

Yritän muistaa tulla tänne suosittelemaan hyviä paikkoja.

Sitten vielä kommentti tuonne ylläolevaan viestiin viisumista Azerbaijaniin: Mulle hallituksen sivu herjasi, että kuva passista on liian iso ja en osannut sitä muuttaa hyväksyttävään kokoon. Jouduin maksamaan tuon kalliimman viisumin :(

8 yötä reissuun  8)

"Travel before you run out of time"