Myyn kaiken ja lähden reissaamaan - tuhoon tuomittua?

 (Luettu 10858 kertaa)

hannakaisaa

 • Aloittelija
 • Viestejä: 5
  • Profiili
  • Sähköposti
Hei kaikki! Tuli aika pitkä teksti, toivottavasti jaksatte lukea ja auttaa!

Olen 21-vuotias nainen, asun avopuolisoni kanssa. Meillä on molemmilla vakkarityö, mutta kaikki tuntuu niin kyllästyttävältä ja haluaisimme uusia tuulia elämään. Tämän hetkinen kämppäkin lähtee syksyllä alta - siitä saimmekin idean, että pitäisikö nyt viimein lähteä? Ajattelimme hieman isompaa reissua, eli myisimme siis koko omaisuutemme (pari autoa, uusia ja hyväkuntoisia huonekaluja jne....) ja nostaisimme kytkintä. Nyt ollaan oltu jo muutama kk säästökuurilla, ja arvio rahallisesta omaisuudesta (jos ja kun kaikki saadaan myytyä!) olisi n. 20t euroa. Tällähän ei kahdestaan pitkälle pötkitä, joten töitä tullaan ulkomailla tekemään.

Mutta kun ei viivytä yhdessä kohteessa muutamaa viikkoa kauempaa. Sen verran olen netistä urkkinut, että töitä saa helposti. vaikkei aikoisikaan jäädä pitkäksi aikaa. Mutta onko näin kaikkialla? Työskentelen itse hotellissa hotellin vastaanottovirkailijana ja tarjoilijana (ravintola-alan koulutus löytyy) joten mulle työllistyminen pätkätöihin on kai helppoa. Miehelläni sen sijaan on minua huonompi kielitaito ja työskentelee autonasentajan papereilla metallialalla. Osaa kyllä kaikennäköistä eikä ole nirso työn suhteen.

Päällimmäinen kysymys onkin, kannattaako näin lähteä? Onko kukaan lähtenyt? Meillä ei siis ole mikään kiire takaisin Suomeen. Ollaan ajateltu olevamme reissussa vähintään vuosi, mielellään enemmänkin. Tavoitteena on haistella maailmaa ja mahdollisesti löytää "uusi koti" :) Suomi ei siis todellakaan tule olemaan meidän loppuelämän kotimaa. Mites viisumiasiat, voiko turistiviisumin päivittää työviisumiin paikan päällä? Jos rahat loppuvatkin "kesken", ja töihin pitäisi mennä suunniteltua aiemmin, kohteessa, johon ei oltaisi hankittu kuin turistiviisumi.

Alustavasti ollaan suunniteltu Aasiaa - edullista ja kiinnostavaa. Kallis lento heti alkuun saa karvat pystyyn, ja kun matkallemme ei ole aikarajoituksia ja Euroopassakin haluttaisiin kiertää, niin milta kuulostaisi jos lähdettäisiin esim. meriteitse matkaan Eurooppaan ja siitä pikkuhiljaa hivuttaisiin kohti Aasiaa, hieman Afrikan kautta koukaten? Onko kukaan tehnyt näin? Myös Trans-Siperia juna Venäjän halki kiinnostaa, se olisi toinen vaihtoehto jos Eurooppaa ei muuten nyt alkuun kierrellä. Aasiasta mentäisiin ehkä Australian ja/tai Uuden-Seelannin kautta käymään vielä Etelä-Amerikassa ja ehkä myös USA:ssa.  Länsimaat Eurooppaa lukuunottamatta tulevat kuitenkin toissijaisena, haluamme nyt painottaa enemmän Aasiaa.

Australiassa olen ollut turistiviisumilla hieman päälle kuukauden, silloin reppureissailin kaverini kanssa Länsi-Australiassa. Käytiin myös viikon matka Sydneyssä ja Melbournessa. Siellä sain hyvää kokemusta road trippailusta ja hostelleista. Muuten matkani ovat olleet max. 7päivää ja sellaisia aurinkomatkoja, että aika on kulunut lähinnä hotellissa ja rannalla. Tällainen isomman kaavan matkailu on siis uutta minulle (ja miehelle).

Kertokaa kaikennäköisiä kokemuksia reppureissailusta ja työskentelystä pitkin maailmaa! Missä työskentelitte, mitä teitte, missä majoituitte, miten matka meni muuten jnejne... kaikkea mitä mieleen tulee!
Must see -kohteet ovat ainakin:
Iso-Britannia
Saksa
Espanja
Portugali
Ranska
Italia
Egypti
Arabiemiraatit
Thaimaa
Intia
Sri Lanka
Singapore
Japani
Bali

Jos etelä-amerikkaan asti päästään niin:
Peru
Meksiko
Argentiina
Brasilia
Hawaiji
Costa Rica
Kuuba

Haaveena minulla on kuitenkin nähdä koko maailma, joten muitakin maita saa ja pitää mahtua mukaan. :) Tuossa nyt sellaiset mitkä eniten kiinnostaa.

conard

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 379
  • Profiili
Vs: Myyn kaiken ja lähden reissaamaan - tuhoon tuomittua?
« Vastaus #1 : 15.05.2017, 09:17:20 »
Jostain vastaavasta on aikaisemminkin ollut juttua. Tuon alkuun esille pari välttämättömyyttä ja sitten himppasen realismia:

1 . matkavakuutus. Huolehdi, että sellainen löytyy koko ajaksi. Tuo ei ole mikään ilmainen setti myöskään, joten pitää huomioida budjetissa
2. Plan B/escape plan: huolehdi, että sulla on jossain jemmassa sellainen summa rahaa tai avulias mutsi, että pääset tarvittaessa pois sieltä, mihin olet menossa. Ja pidä henk.koht. huoli, että sulla on tää varainto riippumatta miehestäsi. Olette nuoria ja kaikkea voi sattua. Et halua, että teillä on joku yhteinen pankkitili ja sitten hitsariäijälläsi jää ryyppy päälle ja sä källää sun rahat. Tämä oli siis kärjistys, mutta kaikkea tapahtuu.

Siinä mielestäni välttämättömyydet. Sitten realismit:

3. elämä Suomessa on oikeasti aika helppoa ja mukavaa, varsinkin jos on duunia. Mikäli haluatte minkäänlaista tasoa esim. majoitukselta niin noihin menee halvoissakin mestoissa jo pitkä penni. Tätä kantsii ekana miettiä. Jos ette tarvitse ilmastointia ja ootte valmiita majoittumaan vaatimattomasti niin homma tulee huomattavasti mahdollisemmaksi.

4. Toi pläni, että meriteitse ensin eurooppaan jne: eurooppa on kallis. Meritie on kallis. Lentäminen on nykyisin lähes aina halvempaa. Euroopassa ette myöskään todellakaan tosta noin vain saa mitään hanttihommia, kun koko maanosa on täynnä pakolaisia, jotka etsivät itselleen toimeentuloa ja ovat toisaalta valmiita työskentelemään pilkkahintaan. Sun pohjakoulutus on tähän pläniin varmasti optimi, mutta siitä huolimatta euroopassa on oman maan kielitaitoiset kansalaiset kisaamassa samoista paikoista. Ja hotla/raflatyössä et euroopassa varmasti tienaa samoja summia kuin suomessa. Moni menee ausseihin paskaduuneja tekemään, joten tästä luulisi löytyvän infoa. Mulla oli pari kaveria siellä reissussa juuri samanlaisella ajatuksella kuin te. Ne oli yllättyneitä siitä duunin rankkuudesta eivätkä jaksaneet sitä kuin pari päivää. Jotain tehtaassa appelsiininlajittelua tais olla. Eli ei sovi kaikille. Eli en osta tota, että töitä saa helposti.

5. Viisumi- yms. asiat vaihtelee maittain, eikä niihin pysty vastaamaan yhdellä viestillä.

Mitäs jos keskittäisitte lomia ja kokeilisitte tota hommaa vaikka 6vk lomalla ensin? Tai toisena vaihtoehtona aloittaisitte jostain sellaisesta, jossa teillä on joku alkujuttu suunniteltuna. Esim. ymmärtääkseni puhelinmyyntifirmat pyörittää toimintojaan jostain maltalta/malagasta. Ottakaa ensin sinne yhdensuunnan lento ja aloittakaa sillä (käytte ensin haastattelussa täällä tms.). Sitten voitte siellä katsoa, miten homma etenee, urkeneeko ura, maistuuko ulkomaat ja saako rahaa tehtyä/löytyiskö jotain muuta hommaa. Espanjasta pääsette halutessanne sitten helposti myös vaikka sinne afrikkaan.

Sori pessimistisyydestä, mutta tosiaan ne oleelliset kyssärit on: miksi suomessa on tylsää ja mitä ulkomailta haetaan. Ennen kuin noihin on vastattu kattavammin, niin mun fiilis on, että teidän ulkomaankaipuuhun olis parempi vastaus kerätä rahaa suomessa ja sitten tehdä joku pidempi reppureissu ilman tota työajatusta. Sitten on taas kivempi palata suomeenkin jos on duunit odottamassa. Ja sitä rahaa on helpompi kerätä Suomessa.

servechilled

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 394
  • Profiili
Vs: Myyn kaiken ja lähden reissaamaan - tuhoon tuomittua?
« Vastaus #2 : 15.05.2017, 12:35:29 »
Suunnitelmanne joustavasta reissamisesta ja työnteosta olisi toteutuskelpoinen lähinnä Euroopan (Schengen) alueella. Jos muualla haluatte reissata ja tehdä töitä laillisesti niin pitää yleensä olla joko business-viisumi tai työlupa. Ja nämä yleensä vaativat kohtuullisen määrän säätöä + sen, että työpaikka on tiedossa ennen maahan saapumista. Tai sitten joku aussien work & holiday -tyyppinen järjestely, joita ei kovin moni maa tarjoa.

Toki turrevisalla voi hakea töitä ja riippuu maasta kuinka helppoa on saada työlupa paikan päällä. Esim Thaimaassa on pitkä lista ammatteja, jotka on kokonaan kielletty ulkomaalaisilta.

Mutta älkää toki hylätkö ideaa reissaamisesta. Conardilla oli yllä hyviä vinkkejä. 20k€ riittää jo pitkäksi aikaa Aasiassa. Kokeilkaa vaikka Kaakkois-Aasia + Aussien work & holiday -settiä ensialkuun. Ja välillä hetkeksi takaisin Sohjolaan raatamaan puoleksi vuodeksi ja keräämään uutta matkakassaa.

hannakaisaa

 • Aloittelija
 • Viestejä: 5
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Myyn kaiken ja lähden reissaamaan - tuhoon tuomittua?
« Vastaus #3 : 15.05.2017, 20:41:27 »
Kiitos paljon vastauksista!

Suomessa jo ilmasto itsessään saa haluamaan muualle. Matkustaminen on mulla muutenkin ollut intohimo, vaikka vielä en kamalasti olekaan ehtinyt reissaamaan. Haluaisin vain käydä kaikkialla. :D

Harkitsin kyllä tuotakin, että kävisi jonkun aikaa maailmalla ja sitten palaisi Suomeen hetkeksi töihin. Mutta meidän kämppä tosiaan lähtee alta ja suurin osa huonekaluista on myytävä, jotta saadaan matkarahaa ja jonnekin ne pitää hävittää kun meillä ei ole enää kotia täällä. Lisäksi Suomessakin työt on kiven alla, enkä siksi luottaisi siihen, että täältäkään saisin sitten enää töitä - ainakaan heti. Ja lähtö olisi nyt syksyllä tosiaan, kun tämä kämppä sopivasti lähtee ja olen siis aivan kyllästynyt elämääni. En osaa sanoa, onko se sen mielenkiintoisempaa maailmalla, mutta matkustelu ainakin on ja sen haluan tehdä.

Googlailin ja luin täältäkin keskusteluja, ja ymmärsin, että töiden saanti reppureissaajana olisi suht helppoa. Ikävää, jos näin ei olekaan. Miten te olette rahoittaneet reissujanne maailmalla? Vai onko teillä kaikilla vain käytäntönä tulla sitten Suomeen töihin? Itse en juuri innostu siitä ajatuksesta, eikä se kuulosta helpoimmaltakaan ratkaisulta.

Olen valmis tinkimään kaikista mukavuuksista. En tarvitse ilmastointia, en välttämättä edes sänkyä. Australiassa tuli nukuttua teltassa, autossa ja jopa taivasalla rannalla. Pari yötä punkattiin myös kaverini tädin miehen entisen pomon pojan luona :D Vaikka Suomessa tietty elintaso onkin, olen valmis tinkimään siitä isollakin kädellä. Sieluni huutaa maailmalle ja sinne on päästävä - hinnalla millä hyvänsä  ;D Tietenkin lottovoitto tähän väliin olisi se paras ratkaisu, mutta meitä ei siis todellakaan haittaa olla "huonoissakaan" oloissa.

Toinen vaihtoehto olisi ollut ostaa tämä talo ja sitten ehkä joskus vuokrata kalustettuna eteenpäin ja lähteä sitten reissuun. Ollaan kuitenkin niin nuoria vielä, että päädyttiinkin tällaiseen ratkaisuun. Asunnonosto liian aikaista meille.

servechilled

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 394
  • Profiili
Vs: Myyn kaiken ja lähden reissaamaan - tuhoon tuomittua?
« Vastaus #4 : 16.05.2017, 00:00:12 »
Kyllähän duunia reissaajalle varmasti löytyy helposti mutta oletan teidän etsivän sellaista työtä, mistä maksetaan myös palkkaa. Siihen yleensä vaaditaan jotain muuta kuin turistiviisumi jos ette lähde pimeisiin duuneihin tai muihin laittomuuksiin (joita varmasti moni myös tekee).

Toki yksi vaihtoehto on kaikenlaiset wwoofingit, helpx:t yms kuviot, joissa saa asunnon ja ruokaa jotain kohtuullista duunimäärää vastaan. Ja varmaan aika moni reissaaja on ollut majoitus- ja ruokapalkalla jeesaamassa hostelleissa joka lienee aika harmaata aluetta työlupien yms osalta.

Wikipediassa on muuten hyvä kooste working holiday - viisumeista, enpä tiennytkään että noin moni maa tarjoaa niitä. Valitettavasti suomalaisille taitaa olla tarjolla vain Australia ja Uusi Seelanti. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Working_holiday_visa
« Viimeksi muokattu: 16.05.2017, 11:07:54 kirjoittanut servechilled »

fl0yf

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 89
  • Profiili
Vs: Myyn kaiken ja lähden reissaamaan - tuhoon tuomittua?
« Vastaus #5 : 16.05.2017, 00:47:38 »
Sori pessimistisyydestä, mutta tosiaan ne oleelliset kyssärit on: miksi suomessa on tylsää ja mitä ulkomailta haetaan. Ennen kuin noihin on vastattu kattavammin, niin mun fiilis on, että teidän ulkomaankaipuuhun olis parempi vastaus kerätä rahaa suomessa ja sitten tehdä joku pidempi reppureissu ilman tota työajatusta. Sitten on taas kivempi palata suomeenkin jos on duunit odottamassa. Ja sitä rahaa on helpompi kerätä Suomessa.

Suomeen on aina kiva palata takaisin, jos on jotakin minkä takia palata tänne. Pitäähän sitä aina haaveilla matkustelusta ja siitä, että pystyy lähtemään pidemmäksi/määrittelemättömäksi ajaksi maailmalle näkemään ja kokemaan kaikenlaista. Mitä enemmän matkustelee niin saattaa ajatuksetkin muuttua ja voi olla, että Suomi alkaakin tuntua kivemmalta paikalta kuin ennen.

Mikäli tuosta ulkomailla työnteosta ei tule mitään, tai haluatte olla esim. vuoden reissussa niin kannattaa pitää hyvät välit pomon kanssa ja sopia vaikka alustavasti, että olette jonkun tietyn ajan verran reissussa ja palaatte sitten takaisin. Vaatii tottakai paljon joustavuutta ja ymmärrystä esimiehen/pomon puolelta.

Jos pystytte Suomessakin sniiduilemaan jollakin pienemmällä summalla kuukaudessa niin varmasti huomattavasti vähemmälläkin pärjäätte todella monessa maassa. Mikäli vaihdatte maisemia eri maiden välillä jatkuvasti niin nuo liikkumiset saattavat tulla todella kalliiksi. Mikäli tuo 20k€  summa on tarkoitettu ainoastaan elämiseen niin kannattaa miettiä kuinka kauan elätte Suomessa sillä summalla. Tuolla summalla pärjää pitkään monessa teidän listalla olevassa maassa ilman, että joutuu mitenkään hirveesti edes pihistelemään.

Laivalla liikkuminen voi olla suht edullista mikäli pystytte bongaamaan edullisia 2-4viikon risteilyjä (välillä löytyy 250-590e). Costan ja Pullmantourin kautta löytyy välillä todella hyviä diilejä pitkille mantereiden ylityksille. Kannattaa ottaa huomioon, että noihin tulee aina lisäksi päivittäinen noin 8-10€ palvelumaksu päälle, joka maksetaan lopuksi. Olen löytänyt erilaisia tarinoita eri foorumeilta miten jotkut ovat saaneet jollakin tavalla vältettyä nuo maksut, mutta  itse en lähtisi tinkimään tuosta palvelumaksusta sillä palvelu on todella huippuluokkaista ja henkilökunta todella ystävällistä. Laivalla ollessa säästyy majoitus/ruokakuluissa ja näkee monia paikkoja. Suoraan laivayhtiöiltä myös kysymällä saa välillä edullisempia hintoja mikäli haluaa jatkaa samalla laivalla eteenpäin (riippuen tietenkin minne laiva jatkaa ja sesongista).
Tunnen ja tiedän suomalaisia jotka ovat olleet risteilyaluksilla töissä mm. tarjoilijana, tai tehneet erilaisia turvalliisuus testauksia eri laivoille Europpalaisten yhtiöiden kautta. Mikäli risteilyaluksella työskentely kiinnostaa niin paikkoja on jatkuvasti haussa eri laivayhtiöillä monenlaisiin tehtäviin.
« Viimeksi muokattu: 16.05.2017, 00:50:56 kirjoittanut fl0yf »

Arimo K

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 103
 • Maailmanympärysmatkalla 5/2016 alkaen
  • Profiili
  • Arimo Travels
  • Sähköposti
Vs: Myyn kaiken ja lähden reissaamaan - tuhoon tuomittua?
« Vastaus #6 : 16.05.2017, 07:37:31 »
Paljon hyviä vastauksia täällä, kannattaa näihin paneutua ajatuksella! Vaikka conard pahoitteleekin pessimistisyyttä, on se oikeasti vain tarpeellista realismia. :) Matkabudjettikin on hyvä arvioida niin, että oikea tulos on todennäköisesti 1.5x alkuperäinen, optimistisempi arvio.

Oma tilanne on vähän vastaava sillä erolla, että suunnittelin alusta alkaen matkani väliaikaiseksi. En siis etiskele uusia asuinsijoja maailmalta, vaan aion palata Suomeen ensi vuonna. Lisäksi reissaan yksin ja säästin rahat Suomessa, enkä tee töitä reissatessa. Nyt maailmanympärysmatkaa on vuosi takana ja toinen edessä.

Virheistä oppii parhaiten, kun ne tekee itse, mutta jotain vinkkejä voi antaa jo etukäteen. Ensinnäkin kannattaa tiedostaa, että reissussa työskentely ja mahollisimman monen paikan näkeminen on vähän ristiriidassa. On paljon vaikeampi löytää työpaikkoja vain muutaman viikon visiiteille. Ja rahaa on tosiaan paljon helpompi ja mukavampi kerätä Suomessa kuin vaikka Aasiassa, joissa palkat kattavat lähinnä paikallisen ruuan ja majoituksen.

Tähän ajatukseen kiinnitin huomiota:

Lainaus
Haaveena minulla on kuitenkin nähdä koko maailma, joten muitakin maita saa ja pitää mahtua mukaan. :)

Pikemminkin sanoisin niin, että on koko loppuelämä aikaa, joten maita saa ja pitää puottaa listalta :D Itsekin lähdin reissuun hirveän kunnianhimoisella suunnitelmalla, ja halusin käydä kaikilla mantereilla kahdessa vuodessa, mutta sellaisella säntäilyllä väsyttää helposti itsensä.

Puoli vuotta tai vajaan vuoden voi mennä aika nopealla tahdilla, mutta sitten ainakin itteni on tehnyt mieli vähän hidastaa ja olla paikoissa pidempään. Mitä enemmän matkakohteita saa karsittua must see -listalta, sen parempi. Ja ei koko maailmaa ehi oikeasti koskaan näkemään, joten miun mielestä on parempi syventyä vähän enemmän niihin paikkoihin, joissa käy. Kuten itekin sanoit, niin teidän matkalla ei ole aikarajaa, joten miksi turhaan kiirehtiä? :)

Lento voi tuntua kalliilta, mutta kannattaa varautua siihen, että tuollaisia isoja maksuja tulee kyllä tulee enemmänkin. Aasiaan matkaaminen maitse tai meritse ei olisi yhtään sen halvempaa, kun ottaa huomioon kalliimman hintatason matkan varrella.

Toisaalta ymmärrän, että jos etitte tulevaa asuinpaikkaa, niin siihen pikavisiitit käy hyvin. Mutta mitä hitaammin reissaatte, sitä paremmin teillä riittää rahat. Paikasta toiseen liikkuminen on kuitenkin matkustamisessa usein kalleinta, ja hidastellen ehitte tekemään paremmin töitä.

HelsinkiFlyer

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 193
  • Profiili
Vs: Myyn kaiken ja lähden reissaamaan - tuhoon tuomittua?
« Vastaus #7 : 16.05.2017, 11:37:32 »
Euroopassa saatte sentään työskennellä laillisesti. Aloittakaa etsintä täältä. Sitten tutkailette maiden työttömyysasteita ja palkkatasoja. Saksassa on työttömyysaste 4%, Espanjassa 24% (nuorisotyöttömyys 50%). Kummasta luulet saavasi duunia nuorena, ulkomaalaisena ja kielitaidottomana? Saksassa liksat tuplat Espanjan tasoon, hanttihommissa sielläkin reilusti alle Suomen tason. Suomessa on duunarilla hyvä olla, korkeakoulutetulla vähemmän.

Egyptit, Kreikat ja muut kehitysmaat sitten ovatkin ihan eri lukunsa. Siellä tuskin on mitään duunia tarjolla, ellet laske kengänkiillotusta kairolaisella torilla tai feikkiaurinkolasien kaupustelua  Rotoksen rannoilla sellaiseksi.

Lento Aasian ei ole kallis. Senhän saa menopaluuna 500 euroon, toki paluu jää sitten käyttämättä hyvin todennäköisesti, jos todella päädytte siellä pitkään oleskeluun. Laivat, junat ja muut ovat ihan toisen hintatason juttuja. Laiva Suomesta Saksaan maksaa satasia ja safkat päälle. 

pitulo

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 79
  • Profiili
Vs: Myyn kaiken ja lähden reissaamaan - tuhoon tuomittua?
« Vastaus #8 : 16.05.2017, 14:22:07 »
Tuli vaan mieleen, että kuinka realistinen on tuo arvioitu alkupääoma 20 tonnia. Autoista nyt ehkä jotain saa riippuen kunnosta, merkistä ja ajokilometriestä mutta huonekalut onkin eri juttu. Perin muutama vuosi sitten paljon tavaraa, niiden joukossa hyväuntoisia huonekaluja, ihan pilkkahintaan joutui myymään monta tonnia maksaneita laatutuotteita jotta niistä pääsi eroon. Jos ihan oikeasti ensi syksynä aiotte lähteä niin huonekalujen myynti pitäisi aloittaa jo nyt esim. torilla tai huutonetissä niin saatte tuntumaa siihen, että menevätkö kaupauksi ja mhin hintaan.
HelsinkiFlyerille (joka on eräässä toisessa ketjussa kertonut, ettei koskaan ole käynyt Egyptissä) tiedoksi, ettei arabian kielen taidoton pärjää edes kengänkiillottajana kairolaisella torilla....

fishbone

 • Triplatonnitallaaja
 • Viestejä: 3 204
 • Jäsen nro 200
  • Profiili
Vs: Myyn kaiken ja lähden reissaamaan - tuhoon tuomittua?
« Vastaus #9 : 16.05.2017, 17:07:45 »
Kyse ei ole edes siitä, että löytyykö jostain Aasiasta lyhyaikaisia duunipaikkoja, vaan siitä kuinka paljon siinä on järkeä länkkärin olla jossain kuppilassa tarjoilijana niillä palkoilla. Suomalainen tarjoilijan tuntipalkka on sen kolme kertaa intialaisen päiväpalkka, eli jos teet Suomessa 10 h duunipäivän, niin intiassa teet saman rahan tienaaksesi kuukauden hommia.

Ei ole ainakaan itselleni kamalan vaikea valinta, että tekisinkö duunia kaksi viikkoa Suomessa vai vuoden Intiassa.

PS. Ja hitaammille, tämä oli tarkoitushakuinen yleistys. Tiedän, että Intiassa saattaa joku tarjoilija tienata jopa suomalaisen tuntipalkan verran päivässä, mutta se nyt ei muuta lähtökohtaa.

conard

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 379
  • Profiili
Vs: Myyn kaiken ja lähden reissaamaan - tuhoon tuomittua?
« Vastaus #10 : 16.05.2017, 17:10:33 »
Haluaisin vielä kuulla ketjun aloittajalta, mistä tieto siitä, että satunnaisia hommia saa helposti, perustuu. Mulla ei ole sellaista käsitystä.

Itse en ole reissannut pidempään ikinä, pisimmät setit ovat olleet 6vkoa putkeen. Lyhyempiä sitten enemmän. Vuoden olen kuitenkin ranskassa asunut lisäksi. Ikinä ei ole tullut vastaan tosta noin vaan duuneja, joita voisi tehdä silleen että niistä ihan tienaisi. Ranskassa yritin ilmaisjakelulehtijakelijaksi, mutta en päässyt. Jotain epämääräistä puhelintyötä puhtaasti provikkapalkalla olisi ollut. En uskonut kielitaitooni siinä vaiheessa.

Mexicossa yksi jenkkikaveri asui hostellissa ilmaiseksi ja teki siellä hommia vissiin 4h/päivä. Saattoi saada ruoankin siihen hintaan. Tuollakin kuitenkin kaikki harrasteet maksaa. Samoin niissä paikoissa, joissa on halpa hintataso. Rahaa menee kuitenkin yhteen jos toiseen asiaan. Vaikkapa thaimaassa 5€/päivä mopoon jo väkisinkin. Tai selkeästi enemmän muihin tapoihin liikkua. Vettä vähintään on pakko juoda, joten sen on 1€/1,5l. Jostain supermarketista saatat saada halvemmalla, mutta todennäköisesti et ole sellaisilla tonteilla, että sitä supermarketia voisi koko ajan käyttää. Saarien väliset lautat on yllättävänkin kalliita. Eli oikeasti halvaksi voisi tulla joku edullinen kohde, paikallaan nököttäminen ja joku hotelliduuni siellä majoituspalkalla. Ja se, ettei siellä sitten tee mitään muuta. Mutta siitä paikallaan nököttämisestä menee kyllä hohto todella nopeasti.

Niissä reissuissa, joissa mä olen ollut, ei oikein kukaan kyllä ole ollut nollabudjetilla. Ne katu-uskottavimmatkin Cocot on kyllä aina löytäneet pusseistaan massia syömisiin yms. harrasteisiin.

Annan kuitenkin rakentavan ehdotuksen: suomessa on kiva sää kesällä. Muuttakaa telttaan jonnekin  vähän pienemmälle paikkakunnalle tai saaristoon kesäksi. Joku isompi teltta ja sinne perustarpeet. Joku kauppa kävelyetäisyydelle. Suomesta löytyy upeita maisemia ja sää ei tosiaan kelpaa tekosyyksi. Ja voitte treenata tota möllöttelyosaston lomailua.

jk

 • Moderaattori
 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 068
  • Profiili
Vs: Myyn kaiken ja lähden reissaamaan - tuhoon tuomittua?
« Vastaus #11 : 16.05.2017, 19:12:27 »
Saattaahan niitä ho(s)telli- ja ravintolahommia tietysti jostain köyhemmistä maista melko helpolla löytyäkin, erityisesti länkkärituristien suosimista paikoista. Palkkataso vaan on sitten tosiaan jotain vähän muuta kuin länsimaissa. Parasta olisi tietysti, jos voisi tehdä jotain kirjoitus- tai koodaushommaa etätyönä ja laskuttaa länsimaisten taksojen mukaan. Se vaatii sitten toki erityisosaamista ja maksavan asiakkaan.

jeje

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 67
  • Profiili
Vs: Myyn kaiken ja lähden reissaamaan - tuhoon tuomittua?
« Vastaus #12 : 16.05.2017, 19:43:57 »
Tosiaan kuten tässä ketjussa on jo mainittu, niin käytännössä tähän on olemassa vain muutama vaihtoehto

1. Hyväpalkkainen (Suomen keskiliksat öpaut 2000-3000e/kk) työ jota voi tehdä läppärillä missä vain. Tietysti olisi paras vaihtoehto, mutta varsin harvalle tämä on edes mahdollista.

2. Vapaaehtoistyö. Näistä harvoin mitään palkkaa saa. Jonkun näennäisen kulukorvauksen (ruuat, asunnot yms) voi saada, mutta muuten lähellä ilmaista työtä. Toisaalta tämä on kuulemani mukaan monien mielestä kokemuksena unohtumaton ja erittäin opettavainen. Itsekin olen miettinyt tällaiseen lähtemistä, muttei koskaan ole tullut sitä tehtyä.

3. Hostelli/ravintolatyö. Hostelleihin pääsee duuniin tai "duuniin" oikeastaan missä tahansa. Tätä olen tehnyt Koreassa. Tuolloin opiskelin kieltä ja kun oleskelin muutenkin maassa, niin homma sopi mulle täydellisesti. Sain asua hostellissa ilmaiseksi kun laitoin pyykkejä koneeseen ja vakihenkilökunan poissaollessa otin hostellivieraita vastaan yms pikkuduuneja. Tällainen duuni sopii siis mielestäni parhaiten sellaiselle, joka jo muutenkin viettää aikaa jossain tietyssä paikassa.

4. Kieliduunit. Olen asunut Puolassa ja ollut töissä eräässä palvelukeskuksessa. Työ on ihan  oikeaa työtä ja siitä saa ihan kelpo palkkaa. Ei tietenkään Suomen liksoja, koska eihän yritykset muuten palvelujaan Suomen ulkopuolelle siirtäisi. Toisaalta suomi on yksi vahvimmista kielistä Euroopassa. Puolassa/Romaniassa/Maltalla on kasapäin englannin, saksan, espanjan, ranskan yms ja jopa ruotsin osaajia, mutta suomi kun on vitun vaikea ja ei-indoeurooppalainen kieli, niin työnhakija on vahvoilla ja pystyy helposti pyytämään tuplasti maan keskipalkka ilman sen kummempaa kokemusta.
Itse vietin Puolassa vuoden ja vaikka töitä tuli tehtyä, niin reissujakin todella paljon, vähintään kerran kuussa. Sijainniltaan kun Keski-Euroopasta pääsee helposti bussilla/junalla/lentäen joka suuntaan vaikka vain viikonlopuksi. Suomessa ollaan totuttu siihen, että syksytalvikevät painetaan hommia niska limassa ja sitten ollaan se 4-5vk putkeen lomalla. Puolassa pisin yhtäjaksoinen lomani taisi olla neljä päivää (molemmin puolin pidennetty viikonloppu to-pe + ma-ti)

hannakaisaa

 • Aloittelija
 • Viestejä: 5
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Myyn kaiken ja lähden reissaamaan - tuhoon tuomittua?
« Vastaus #13 : 19.05.2017, 03:42:21 »
Kiitos taas vastauksista!

20k€ on mielestäni aika realistinen (ehkä hieman alakanttiinkin arvioitu) arvio, koska meillä on myös säästöjä (ja säästetään kokoajan lisää) ja autoista tulee yli 10t yhteensä. Toinen on aika romu, mutta toisesta saa jo n. 7-8t. Lisäksi miehellä on yksi seisonnassa ollut auto, joka hänen pitäisi laittaa kuntoon jolloin siitäkin voisi saada pari tonnia tai ainakin yhden. Huonekalut toivottavasti menevät kaupaksi, ja suunnitteilla on aloittaa niiden myynti hetimmiten. Ensin haluan vaan kuulla täältä lisää kokemuksia ja kelailla ja suunnitella omaa matkaa, ennenkuin uskalletaan todella tehdä siitä "totta" ja laittaa omaisuus myyntiin.

"Haluaisin vielä kuulla ketjun aloittajalta, mistä tieto siitä, että satunnaisia hommia saa helposti, perustuu. Mulla ei ole sellaista käsitystä."
En nyt ehdi etsiä kyseisiä keskusteluja, mutta lueskelin täältä ja joltain muulta keskustelupalstalta aiheeseen liittyviä ketjuja ja niissä porukka oli aikalailla samaa mieltä siitä, että työllistyminen reppureissaajana on helppoa. En tosin sitten tiedä, jos olivat vaikka pimeenä töissä. (Anteeksi, en osannut tehdä tuollaista lainausta :D)

JA tarkoitus ei ole työskennellä jokaisessa maassa! Kunhan paneudutaan matkasuunnitelmaan kunnolla, laskemme budjetit niin sen (ja maakohtaisten viisumien, palkkojen yms) pohjalta päätämme maat, joissa menemme töihin. Yllätyksiä kuitenkin sattuu, ja voi olla, että joudumme hakemaan töitä yllättäenkin, jos budjetti ei pidä tai vastaavaa. Siksi mietin tuota, voiko turistiviisumin jotenkin helposti "päivittää" sellaiseksi, että saisi mennä töihin. Toivottavasti tällaista yllätystä ei kuitenkaan tule vastaan. Pääsyy töihinmenoon onkin kulujen kattaminen, niin kyllä mulle kelpaisi erittäin hyvin sellainenkin työ jossa saan vastineeksi asunnon ja ruuan. :)

Kiitos vinkeistä! Lähinnä tarkoitin, että mennään fiiliksen mukaan ja varmasti joihinkin paikkoihin jäädään pidemmäksikin aikaa. Mutta jossain taas saattaa olla vain lyhyt välipysähdys. Sitä en tosiaan halua, että puolet matkabudjetista menee siirtymisiin (vaikka niihin varmasti paljon tulee uppoamaankin!). Tietenkin yritetään nyt säästää mahdollisimman rahaa, jotta töitä tarvitsisi tehdä vain mahdollisimman vähän. Tietenkin voin pomon kanssa keskustella asiasta. Jos tullaan vaikka kesällä käymään Suomessa niin voisihan sitä muutamaksi viikoksi kesätöihin tulla.

Tinja

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 420
  • Profiili
  • Tintin oma hostelli
Vs: Myyn kaiken ja lähden reissaamaan - tuhoon tuomittua?
« Vastaus #14 : 20.05.2017, 13:48:55 »
Riippuen siitä millaisia ihmisiä olette ja millaiset teidän kulutustottumukset on, 20 000 euroa riittää todella pitkälle. "Silloin kun minä olin nuori" mä lähdin kun tilillä oli 1000 euroa :D Töitä löytyy Euroopasta kukkien keräilystä mihin tahansa työhön, mutta niihin tarvitaan yleensä pankkitilit ja veronumerot ja töissä kannattaa olla edes seuraavaan palkanmaksupäivään asti... Halvoissa maissa budjetti pysyy kuosissa ja muualla voi sitten kerätä kassaa jos/kun matka jatkuu. Jo mainitut majoitusta ja petiä vastaan tehtävät työt on tietenkin hyvä keino nähdä maailmaa. Niitä "töitä" löytyy kaikkialta ja tutustuu samalla syvemmin ihmisiin ja paikkaan. Suomeen pääsee aina takaisin :)

conard

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 379
  • Profiili
Vs: Myyn kaiken ja lähden reissaamaan - tuhoon tuomittua?
« Vastaus #15 : 20.05.2017, 22:55:23 »
En diggaile tinjan vastausta, koska siitä puuttuu konkretiaa. Siis 20k:han on ihan törkyinen raha jos mietitään vaan reissaamista, en kiistä sitä. Mutta jos sillä pitäis elää loppuelämä ulkomailla eri mantereita vaihdellen niin siinä se loppuu äkkiä. Jos tinjalla on jotain konkreettista jeesiä tohon töiden löytämiseen niin muakin kiinnostais. Kukkien kerääminen? Tarkoittaako tää siis samaa kuin että romanit myy kukkapuskia kadun kulmassa? Taitaa olla tarjontaa tällä hetkellä euroopassa aika paljon...

Vielä AP:lle: paras sauma olisi jos olis joku sellainen erityistaito jolla voisi laskuttaa halvassa maassa länkkärihintoja. Esim. Jossain turremestassa koulutettu länsimainen hieroja olis todnäk erittäin kova sana ja vois tienata aika lähelle samaa kuin suomessa. Joogaohjaaja samoin. Ite oon miettinyt että jos kitaraa oppis sen verran soittaa että iltaisin vois jossain baareissa soitella niin silläkin vois jo kaljat ja panang curryt tienata.

manok

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 97
  • Profiili
  • Matkailua pilke silmäkulmassa http://auringonalla.pallontallaajat.net/
Vs: Myyn kaiken ja lähden reissaamaan - tuhoon tuomittua?
« Vastaus #16 : 21.05.2017, 10:40:07 »
Meneekö niihin siirtymisiin nyt niin kauheasti rahaa? Eurooppaa voi kiertää halpalentoyhtiöillä ja Norwegianilta saat yhdensuuntaisen lipun Tukhomasta Bangkokiin parilla huntilla. Air Asia kuljettaa sitten sielläpäin edullisesti maasta toiseen. Asumisista puheen ollen, oletko kuullut couchsurfingista? Ja miksi tulisitte kesällä käymään, kun niin kovasti täältä pois haluatte juuri kesän kynnyksellä. Tehkää nyt tämä kesä töitä oikein urakalla, muuttakaa lomat rahaksi ja syksyllä sitten matkaan, kun suunnitelmat on hiukan selkiytyneet. Niin, ja pitempiaikaiseen asumiseen on parempiakin vaihtoehtoja kuin hostellit.

Tinja

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 420
  • Profiili
  • Tintin oma hostelli
Vs: Myyn kaiken ja lähden reissaamaan - tuhoon tuomittua?
« Vastaus #17 : 21.05.2017, 14:49:13 »
Aloittaja ei oman kirjoituksensa mukaan ole elämässä 20 000 eurolla koko loppuelämää, vaan aikoo myös tehdä töitä. Mä laskin omaksi budjetiksi pelkkään matkustamiseen ilman töitä 1000€/kk kun vielä reissasin, jota ei varmasti mene esimerkiksi Aasiassa.
Kukkien keräämisellä tarkoitan esimerkiksi pikaisella googlettelulla tällaista. Paikallisten työvoimatoimistojen sivuilla on paljon erilaisia työpaikkoja, etenkin maataloustöitä ympäri Eurooppaa ja Ausseissa. Niillä saa jo hyvin rahaa kassaan (riippuen toki omasta ahkeruudesta) ja jatkettua matkaa. Oon keränny mansikoita Suomessa ja herneitä Tanskassa, siellä olisi voinut jatkaa myös omppufarmille. Ausseissa olin töissä sipulifarmilla.

En diggaile tinjan vastausta, koska siitä puuttuu konkretiaa. Siis 20k:han on ihan törkyinen raha jos mietitään vaan reissaamista, en kiistä sitä. Mutta jos sillä pitäis elää loppuelämä ulkomailla eri mantereita vaihdellen niin siinä se loppuu äkkiä. Jos tinjalla on jotain konkreettista jeesiä tohon töiden löytämiseen niin muakin kiinnostais. Kukkien kerääminen? Tarkoittaako tää siis samaa kuin että romanit myy kukkapuskia kadun kulmassa? Taitaa olla tarjontaa tällä hetkellä euroopassa aika paljon...

pumba81

 • Reissaaja
 • Viestejä: 56
  • Profiili
Vs: Myyn kaiken ja lähden reissaamaan - tuhoon tuomittua?
« Vastaus #18 : 21.05.2017, 18:30:30 »

Must see -kohteet ovat ainakin:
Iso-Britannia
.
.
.
Kuuba

Haaveena minulla on kuitenkin nähdä koko maailma, joten muitakin maita saa ja pitää mahtua mukaan. :) Tuossa nyt sellaiset mitkä eniten kiinnostaa.

Oletteko miettineet vaihtoehtoa että rajaisitte reissua nyt vähän reilummin jos tavoitteena on olla mahdollisimman pitkään poissa Suomesta.
Tuosta ihan ylimalkaisesti rajaten, yhdistelmä Intia + Thaimaa + muuta Aasiaa (Kambodza, Laos, Vietnam etc) on halpaa läpikotaisin ja kaikesta tinkimällä tuo 20k€ varmasti riittää pitkään seikkailuun vaikka ei töitä juuri tekisikään. Näitä samanlaisia yhdistelmiä saa helposti tehtyä itsekin kun miettii mihin mennä ja millä budjetilla. Asiaa helpottaa jos kykenee jo etukäteen katsomaan ja mahdollisesti sopimaan esim noita kukkien poiminta töitä. Moni listaamasi "Must See"-kohde on kuitenkin melko arvokkaita vaikka reppureissarina menisikin.

Sitten sellainen pieni realiteetti muistutus kun miettii maailmalle menoa ja työntekoa.
Arki on loppupeleissä hyvin samanlaista joka paikassa, puitteet jossa sitä arkea pyörittää vaan vaihtuu.
Eli jos olet "kyllästynyt elämääsi", kannattaa miettiä miksi. Fiksata ne pienet asiat mitä pystyy jo ennen reissua, koska reissussa esim nyppivä parisuhde paljastuu aika nopeasti ja olisi tylsää jos hieno seikkailu kaatuu tälläiseen.

Siinäpä mun pari senttiä jo aikaisemmin kerrottujen hyvien neuvojen päälle.

pitulo

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 79
  • Profiili
Vs: Myyn kaiken ja lähden reissaamaan - tuhoon tuomittua?
« Vastaus #19 : 21.05.2017, 19:31:32 »

Must see -kohteet ovat ainakin:
Iso-Britannia
.
.
.
Kuuba

Haaveena minulla on kuitenkin nähdä koko maailma, joten muitakin maita saa ja pitää mahtua mukaan. :) Tuossa nyt sellaiset mitkä eniten kiinnostaa.

Oletteko miettineet vaihtoehtoa että rajaisitte reissua nyt vähän reilummin jos tavoitteena on olla mahdollisimman pitkään poissa Suomesta.
Tuosta ihan ylimalkaisesti rajaten, yhdistelmä Intia + Thaimaa + muuta Aasiaa (Kambodza, Laos, Vietnam etc) on halpaa läpikotaisin ja kaikesta tinkimällä tuo 20k€ varmasti riittää pitkään seikkailuun vaikka ei töitä juuri tekisikään. Näitä samanlaisia yhdistelmiä saa helposti tehtyä itsekin kun miettii mihin mennä ja millä budjetilla. Asiaa helpottaa jos kykenee jo etukäteen katsomaan ja mahdollisesti sopimaan esim noita kukkien poiminta töitä. Moni listaamasi "Must See"-kohde on kuitenkin melko arvokkaita vaikka reppureissarina menisikin.

Sitten sellainen pieni realiteetti muistutus kun miettii maailmalle menoa ja työntekoa.
Arki on loppupeleissä hyvin samanlaista joka paikassa, puitteet jossa sitä arkea pyörittää vaan vaihtuu.
Eli jos olet "kyllästynyt elämääsi", kannattaa miettiä miksi. Fiksata ne pienet asiat mitä pystyy jo ennen reissua, koska reissussa esim nyppivä parisuhde paljastuu aika nopeasti ja olisi tylsää jos hieno seikkailu kaatuu tälläiseen.

Siinäpä mun pari senttiä jo aikaisemmin kerrottujen hyvien neuvojen päälle.

Oon samaa mieltä, että arki on loppupeleissä sitä samaa melkeen kaikkialla.  Aluksi sitä on , että JESS mahtavaa mutta yhtä ja samaa se on , mitä kauemmin viipyy...
Jos suunnitelmanne toteutuu niin ottakaa matkustajavakuutus. Vaikka olisi kuinka terve niin maailmalla sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Ja jos sairastuu niin sitten ei voi laskea työnteon varaan väliaikaisissa hommissa.
Asuin "nuorena" Kairossa ja mulle tuli täysin yllättäen jäätynyt olkapää, ei mikään vakava sairaus mutta sen paraneminen kesti monta kuukautta. Kipu oli sellaista, että kättä ei voinut liikuttaa yhtään niin että jos oisin ollut siellä jossain fyysisessä työssä , ei olisi onnistunut enkä olis saanut rahaa mistään. Lääkärikulut sain takaisin vakuutuksesta .
En halua maalata piruja seinälle. On matkustellut monessa maassa ja asunutkin. Välillä kaikki menee ookoo ja sitten yllättäen voi sairastua....