Kongo ja Kongon Demokraattinen Tasavalta

 (Luettu 15826 kertaa)

Pussikenguru

 • Reissaaja
 • Viestejä: 41
 • Buy the Ticket, Take the Ride. -Hunter S. Thompson
  • Profiili
Kongo ja Kongon Demokraattinen Tasavalta
« : 29.07.2017, 19:34:17 »
Kiinnostaisi tietää onko kellään kokemuksia kyseisistä maista, mikä tahansa käy paremmin kuin hyvin, sillä muuten tiedot Kongoista ovat lähes olemattomat.

UsvaAuer

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 072
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Kongo ja Kongon Demokraattinen Tasavalta
« Vastaus #1 : 05.08.2017, 13:27:35 »
En ole käynyt Kongon Demokraattisessa Tasavallassa, mutta olen viime vuosina tehnyt paljon taustatyötä mm. lukenut (harvoja maasta kirjoitettuja) matkaraportteja.

Helpoiten Kongoon pääsee niin, että ostaa matkapaketin Virungan luonnonpuistoon, Itä-Kongossa. Tällöin on oikeus saada erikoisviisumi ilman kummempaa byrokratiaa. Viisumi on lunastettavissa Ruandan ja Kongon välisellä rajalla. Kalliiksi tällainen reissu kaikkineensa tulee, mutta samalla reissulla pääsee tutustumaan Gomaan kaupunkiin, näkee vuoristogorillat ja pääsee jopa tekemään trekin vuoren huipulle (oliko siellä huipulla joku järvi?).

Jos taas aikoo mennä omin nokkinensa, ensiksi on läpäistävä viisumihelvetti. Pääsääntö on se, että jos Euroopassa hakee Kongon (tai oikeastaan minkä tahansa oudomman Afrikan maan viisumia) , joutuu
1) maksamaan viisumista enemmän
2) maksamaan kuriiripalvelusta
3) liittämään viisumihakemukseen erilaisia liitteitä mm. lentolipuista ja hotellimajoituksista

Jos taas hakee Afrikan mantereella Kongon viisumia pääsee helpommalla - jos pääsee ylipäätänsä. Kongon viisumia ei myönnetä turisteille esimerkiksi Sambian lähestystössä, vaikka nimenomaan Sambiasta olisi helppo käydä Kongossa. Varma tieto on se, että Itä-Afrikassa Kampala on varmin paikka anoa viisumia Kongon Demokraattiseen tasavaltaan. Viisumin käsittelyaika (virallisesti) on 10 vuorokautta ja viisumista saa pulittaa vähintään 100 USD, liitteitä ei tarvita.

Ilmeisesti myös Kamerun ja Kongon Tasavalta ovat helppoja paikkoja anoa viisumi Kongon Demokraattiseen Tasavaltaan. Tai ovat olleet ennen.

Kannattaa tiedostaa sekin, että kun on kyse Afrikasta, viisumiprosessiin vaikuttaa myös aina maan poliittinen tilanne. Ja muutenkin, ilman kummempia syitä, viisumiehdot ja saantimahdollisuudet muuttuvat tiheään. Faktaa on kuitenkin se, että viisumi Kongon Demokraattiseen Tasavaltaan on Afrikan kalleimpia, mutta hyvä puoli on se, että Kongoon saa kahden ja kolmen kuukaudenkin turistiviisumin.

Kongo on mahdollisesti haasteellisin maa maailmassa kulkea paikasta toiseen. Tieverkosto on vaatimaton ja bussiliikenteen kaltaista liikennettä on hyvin vähän. Rautatieverkosto on rappiotilassa ja junat kulkevat harvakseltaan ilman aikatauluja. Lentoliikennettä on, mutta lennot ovat kalliita ja kongolaisilla lenotyhtiöillä on huono maine (turvallisuudessa). Jokiliikenne on suosituin tapa liikkua paikasta toiseen, mutta veneet yms. ovat epämiellyttäviä ja täyteen lastattuja. Ja joskus ne uppoavatkin. Toiseksi yleisin kulkuneuvo lienee polkupyörä ja yllättäen tämä on myös matkaajien suosima kulkuneuvo. Kishasasta (luotettavan, toimivan) polkupyörän ostaminen on tosin haasteellista; paras tuoda pyörä mukanaan tai ostaa vaikka Kampalasta.

Junalla pääsee kulkemaan Lubumbahista (etelän suuri kaupunki) ainakin Kalemiehen (tai lähelle), joka on Tanganyika-järven rannalla Tansaniaa vasta päätä. Juna on kammottava: hidas, sotkuinen, täynnä ihmisiä ja erittäin meluisa. Matka kestää useita vuorokausia ja matkalle pitää varata mukaan omat ruoat ja juomat. Mitään makuuvaunuja ei luonnollisestikaan ole.

Jotkut matkaajat ovat reissanneet myös Kongo-jokea pitkin. On helpompi matkustaa idästä länteen, koska silloin laiva kulkee myötävirtaan. Olikohan Kasongo se paikka, josta useimmat länsimaiset turistit ovat laivoihin nousseet? Joka tapauksessa matka Kinshasaan kestää yleisimmin kolme viikkoa. Koko tätä aikaa ei olla laivassa, vaan suurin osa aikaa menee pysähtymisiin kaupungeissa joen varrella.

Laivat ja veneet ovat epämiellyttäviä, matkustajahyttejä ei ole. Joskus pystyy vuokraamaan henkilökunnan hytin, joka on yhtä kuin kuuma, ikkunaton, haiseva ja meluisa koppi. Järkevintä on majoittua kannella omassa teltassa. Laivamatkan ajaksi voi palkata laivan kokin tekemään sinulle kaikki ruoat. Osa matkaajista on sairastunut tosin jokiruoasta, koska joki on niin saastainen. Osa matkaajista on taas itse ostanut kaikki ruokatarvikkeet (riisiä ja lisukkeita) ja kokkaillut itse omalla keittovälineistöllään. Mitään aikataulua laivoille ei ole, ainoa tapa päästä kyytiin on vaan ilmestyä jokirantakaupunkiin ja alkaa odottaa. Edes satamissa ei osata sanota, koska laiva (oikeasti) on tulossa. Joskus on viisaampi skipata eka vene/laiva ja odottaa isompaa (nopeaa) laivaa.

Pientä toivoa jokiliikenteen kehityksestä on. Kongo-joella on lanseerattu luksus-laiva, jossa on ensimmäisen ja toisen luokan matkustajahyttejä, mutta sitten operoimisen aloittamisen (kaksi vuotta sitten?), laiva on ilmeisesti tehnyt vain kolme matkaa joella. Youtubessa on nähtävillä video tämän laivan saapumisesta Kishasaan.

Myös Kongo-joen sivujoilla pääsee kulkemaan veneillä (esim. etelästä kohti Kasongoa). mutta pienemmillä joilla venematkustaminen on vielä epämiellyttävämpää. Ennen myös reitti Banguista (Keski-Afrikan Tasavalta) Kishasaan oli "suosittu", mutta nythän Keski-Afrikan Tasavalta on romahtanut täysin.

Jokiliikenteessä kannattaa ottaa huomioon vuodenajat. Sadekausi on kammottava, jopa vaarallinen. Myrskyt nousevat minuutissa ja ovat rajuja.

Maantieliikennettä on ainakin Kishasan alueella ja  Tansanian ja Ugandan takaisessa Kongossa ja ilmeisesti etelässä. Näillä alueilla kulkee jopa busseja, mutta myös joukkotakseja ja rekkoja (matkustus takalavalla). Harvemmin asutuilla alueilla (esim. maan keskiosat) pitää turvautua mopokuskeihin kaupunkien välillä. Joku matkaaja on raportoinut kulkeneensa maan läpi teitse.

Kongossa matkantekoon kuuluu myös erilainen byrokratia: rekisteröityminen kaupungeissa yms. Ja yleensä kun joutuu tekemisiin virkavallan kanssa, nousee esille kysymykset lahjoista.

Kongossa turvallisuutilanne on erittäin herkkä ja altis muutoksille. Ugandan rajan vastaiset maakunnat ovat olleet viime vuosina levottomia. Tämä on sinänsä harmi, koska tämä seutu olisi muuten turisteille helpoiten tavoitettavissa ja alueella on myös kongolaisittan toimiva joukkoliikenne.  Mutta käytännössä esimerkiksi Burundista/Tansaniasta Kongoon ja Kongon itäpuoliskoa Ugandaan on ollut turvallisuustilanteen takia mahdoton - tai ainakin - hyvin kyseenalainen matkustaa. Levottomuuksia on aivan viime aikoina ollut myös Kasain alueella, jonne turisteilla tuskin on asiaa.

Kongon Demokraattisessa Tasavallassa matkustavan on osattava ranskaa.

Todennäköisesti Kongossa matkustava saa jossain vaiheessa malarian.
« Viimeksi muokattu: 05.08.2017, 13:34:49 kirjoittanut UsvaAuer »

john eskobar

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 77
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Kongo ja Kongon Demokraattinen Tasavalta
« Vastaus #2 : 06.08.2017, 17:49:00 »
Käytiin molemmissa Kongoissa viime keväänä osana Trans-Afrikan reissuamme. Jouduimme ajamaan molempien maiden läpi mahdollisimman nopeasti sillä Angolan viisumit uhkasi mennä umpeen, mutta tässä jotain muistikuvia. :)

-Molemmat viisumit hankittiin Kamerunin pääkaupungista Yaoundesta, aikaa meni jotain viikon ja kahden välillä, ja rahaa toista sataa dollaria. Muistaakseni mitään hotellivarauksia ei viisumin saamiseksi vaadittu. Ajokkina meillä oli -79 Bedfordin maastokuorma-auto.
-Pienemmässä Kongossa ajoimme reittiä Doussala-Dolisie-Loutete. Välillä tie oli kauheaa kinttupolkua ja välillä uutta kiinalaisten rakentamaa asfalttitietä.
-Raja toiseen Kongoon ylitettiin Nzala nimisellä ylityspaikalla. Kamerunista saaduilla viisumeilla ei jostain syystä saa ylittää Brazzaville-Kinshasa rajanylityspaikalta. Ei-kenenkään maata kesti kuuden tunnin ajomatka, ja välillä mökkitietä ajellessa oli epätodellinen olo että voiko täällä tosiaankin olla kansainvälinen raja.
-Isossa Kongossa ajettiin N12-tietä Luoziin asti, jossa on lautta Kongo-joen ylitykseen. Joen toisella puolella jatkoimme Angolan rajalle.

Etenkin "demokraattisessa" Kongossa oli tosi vähän ruokaa ja dieseliä saatavilla, ja jouduimme syömään enimmäkseen purkkiruokaa. Julkista liikennettä ei kummassakaan maassa ole, mutta tukkirekoilta saa varmaan liftattua kyytejä. Ihmiset oli ihan mukavia, kylien liepeille tai kirkkojen pihoille saatiin pystyttää leirit joka kerta. Malarian sain jo Kamerunissa, mutta Kongossa etenkin mahataudit ja tulehtuneet haavat/hyttysenpistot vaivasi porukkaa. Jos haluaa hifistellä itsensä paikkaan missä varmasti ei tule turisteja vastaan, niin voin suositella Kongoja, mutta muuten en kyllä keksi mitään nähtävää ja tehtävää ainakaan tuolta itäpuolelta. Päinvastoin Angola olikin sitten itselle yksi Afrikan kohokohdista.


UsvaAuer

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 072
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Kongo ja Kongon Demokraattinen Tasavalta
« Vastaus #3 : 07.08.2017, 11:19:11 »
John, oletko pitänyt matkastasi blogia. Kiinnostaisi lukea kokemuksista!

Ohi aiheen, mutta pakko kysyä, kun otit tuon Angolan esiin. Miten järjestitte viisumin? Angolan viisumi (oli sitten transit tai turisti) lienee yksi hankalimmista hankkia.

Lainaus
Julkista liikennettä ei kummassakaan maassa ole, mutta tukkirekoilta saa varmaan liftattua kyytejä.

Jostain blogista luin, että Kishasasta lähtee yöbusseja normaalisti (säännöllisesti) suurempiin lähialueen maakuntakeskuksiin.

Juha Vakkurin Afrikan sydämeen kannattaa lukea, siinä on tietoa kummastakin maasta, vaikka varsinaista reissaamiskokemusta on vähän; viimeisellä Afrikan-kiertueellaan Juha Vakkuri lähinnä lensi paikasta toiseen. Kongon Demokraattisen Tasavallan historiasta belgialainen kirjailija, David van Reybrouck, on kirjoittanut valtavan opuksen, joka käännettiin viime vuonna suomen kielelle.


john eskobar

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 77
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Kongo ja Kongon Demokraattinen Tasavalta
« Vastaus #4 : 07.08.2017, 14:45:04 »
Ei tullut pidettyä blogia tuosta reissusta, mitä nyt 2 tekstiä sinne ulkoministeriön matkustusturvallisuus-sivustolle kirjoitin. Angolan viisumi saatiin Accrasta, Ghanasta. Hotellivaraukset ja selvitys ajoreitistä vaadittiin turistiviisumia varten, ja aikaa saapua Angolaan annettiin 2 kuukautta viisumin myöntämisestä. Aikaa maassa oloon oli 30-päivää, eikä maassa ollessa tarvinnut rekisteröityä viranomaisille, tai oikeasti yöpyä niissä varaamissaan loistohotelleissa. 😀 Eli uskottavalla tarinalla+hotlavarauksilla saa viisumin ja sen jälkeen voi perua varaukset ja reissata miten huvittaa.

UsvaAuer

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 072
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Kongo ja Kongon Demokraattinen Tasavalta
« Vastaus #5 : 10.08.2017, 11:45:11 »
Mielenkiintoista.

Kokemuksesi osoittaa, että se missä maassa viisumia anoo, vaikuttaa suuresti viisuminsaantimahdollisuuksiin ja ehtoihin. Olen nimittäin lukenut, että monilta matkaajilta on vaadittu Angolan-viisumiin kutsukirje. Näin ainakin Nambiassa ja ilmeisesti myös Kongoissa ja Kamerunissa.

Haluatko muuten kommentoida ketjua Viisumit Afrikkaan:
http://www.pallontallaajat.net/pt3/keskustelu/index.php?topic=24344.msg372107#msg372107

Kirjoitin sinne kakkossivulle arvion siitä, paljonko viisumit maksavat Afrikan läpikulkumatkalla. Sinähän tämä nyt tiedät, käytännössä.

john eskobar

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 77
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Kongo ja Kongon Demokraattinen Tasavalta
« Vastaus #6 : 11.08.2017, 14:49:35 »
Katoin passin läpi, niin ainoat viisumit johon hinta on merkattu on Ghana (25000cfa Ouagadougousta), Nigeria (54000cfa Bamakosta) Togo (10000cfa rajalta) ja Sambia (50$ rajalta).

jasmin.a.

 • Aloittelija
 • Viestejä: 4
  • Profiili
Vs: Kongo ja Kongon Demokraattinen Tasavalta
« Vastaus #7 : 30.08.2017, 13:49:51 »
Matkustin Suomesta Etelä-Afrikkaan ja takaisin omalla autolla 2015. Riippuu todellakin paikasta miten viisumit myönnetään. Kongon demokraattiseen tasavaltaan viisumi heltisi kolmeksi kuukaudeksi Beninistä, suht helposti. Ja Kongoon Kameronin Yaoundesta laitoin hakemuksen menemään, tässä kesti viikko. Angolan trasit viisumi irtosi taasen Kongon demokraattisesta tasavallasta.

UsvaAuer

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 072
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Kongo ja Kongon Demokraattinen Tasavalta
« Vastaus #8 : 30.08.2017, 19:02:26 »
Jasmin, kiva kuulla. Piditkö sinä kirjaa viisumikuluista matkalla läpi Afrikan? Ja kirjoitelkaa nyt ihmeessä enemmän kokemuksistanne ja tunnelmistanne tänne.  Niin harvalla on mitään sanottavaa näistä harvinaisista maista!

pahakyy

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 521
  • Profiili
Vs: Kongo ja Kongon Demokraattinen Tasavalta
« Vastaus #9 : 31.08.2017, 09:03:25 »
^ Komppaan.

jasmin.a.

 • Aloittelija
 • Viestejä: 4
  • Profiili
Vs: Kongo ja Kongon Demokraattinen Tasavalta
« Vastaus #10 : 31.08.2017, 09:21:41 »
Huomenta UsvaAuer ja pahakyy,

Nyt on kyllä sanotta, että hyvin hyvin huonosti pidin kirjaa kuluista. Yleisesti muistan joskus keskiarvon laskeneeni, että viisumi maksoi siinä 70 USD tienoilla. Angolan transitviisumi oli arvokkaine, 200USD 10 päivää. Ja se alkoi juoksemaan siitä momentista kun passi löytiin takaisin käteen, tässä ajassa piti myös ajaa Cabindan läpi.

Kongo tuli ajettua kokonaan läpi, koska Gabonin lähetystön nainen ei usean viisumijahti yrityksenkään jälkeen viisumia myöntänyt. Kongon sademetsä oli todella kaunista, ei järin turreja näkynyt. Tiet olivat loistavia, kiitoksia kiinalaisten. Wildcamppays oli oikein mukavaa, joskin sademetsän hyönteiset olivat kovaäänisempiä kuin Etelä-Afrikan hostellien backpackerit..

Korruptiota oli, mutta tämä tuskin ketään yllättää. Kongon demokraattinen tasavalta jäi mieleen sotkuisena, korruptoituneena ja joksenkin villinä. Tiet olivat heikot. Oli sadekausi joten ei huvittanut yrittää Kinshasha-Lumbumbashi kärrypolkua.

pahakyy

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 521
  • Profiili
Vs: Kongo ja Kongon Demokraattinen Tasavalta
« Vastaus #11 : 31.08.2017, 10:56:54 »
jasmin.a, kerro toki keikasta niin paljon kuin haluat. Olisi todella mielenkiintoista lukemista. Ja tervetuloa kannulle, jos et ole ennen ollut eri nimimerkillä.