18v apua tarvitseva keltanokka

 (Luettu 5943 kertaa)

Kristoffer Toffer

 • Aloittelija
 • Viestejä: 2
  • Profiili
18v apua tarvitseva keltanokka
« : 16.01.2018, 21:27:27 »
Morjesta! Olen 18-vuotias nuori aloitteleva maailmanmatkaaja ja tarkoituksena olisi kesäkuun alussa tehdä elämäni ensimmäinen reissu ilman vanhempiani. Mukaani on näillä näkymin tulossa yksi kaveri mutta hänen osallistumisensa ei ole vielä 100% varmaa.


Ajattelin reitikseni lentoa Prahaan josta matka kulkisi 7pv/1kk interrail passilla seuraavasti: Praha<Munchen<Wien<Budapest<Zagreb<Ljubljana<Trieste ja < Venetsia josta aikomuksena olisi hieman budjetista riippuen mennä ehkä Milanoon ja lentää sieltä takaisin Suomeen.

Budjetiksi ajattelin n. 1200euroa josta interrail passiin menee 253e, lentolippuihin n. 200e ja päiväbudjetiksi ajattelin n. 50euroa ( sisältää hostellit, ruuat, sekä muut lisämaksut). Ideana siis ottaa yksi halpa lento Suomesta Prahaan hintahaarukalla 30-40e ja sitten reissun päältä varata hieman fiilikseen mukaan sopiva paikka josta lentää Suomeen ja pulittaa lentolipusta hieman reilummin ettei matka ole liian suunniteltu ja toki riippuen siitä mihin asti rahat riittävät että kuinka kauan voi matkustaa vaikka Interrail passista matkat loppuisivat.

1. Olisiko teillä jotain suosituksia esim. siitä että mitä kaupunkeja jättää pois listalta tai mitä siihen voisi lisätä?
2. Entä onko 50e päiväbudjetti noilla leveyspiireillä kuinka paljon ylä vai alakanttiin?
3. Muita vinkkejä/kokemuksia joista olisi apua?

Kiitos kaikille ketkä vaivautuvat auttamaan kaltaistani keltanokkaa :)

reflektia

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 76
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: 18v apua tarvitseva keltanokka
« Vastaus #1 : 23.04.2018, 09:13:09 »
Minusta tuo on aika rankka ekakertalaiselle, itse valitsisin 2-3 paikkaa ja reilun viikon. Budjetti on ihan helposti tehtävissä, mutta vaatii aika kovaa budjetointi ja suunnittelua ellei ole kokemusta. Esim venetsia on aika kallis paikka ( eikä minusta edes käymisen arvoinen).

Kapteeni Tunkki

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 270
  • Profiili
Vs: 18v apua tarvitseva keltanokka
« Vastaus #2 : 23.04.2018, 13:52:53 »
Itse sain noin sinua 8 vuotta vanhempana ensimmäiselle omatoimimatkalleni paljon apuja täältä. Sittemmin on tullut matkustettua paljon ja jopa opittua jotakin matkan varrelta. Tältä pohjalta omia kokemuksia, joista ehkä on iloa:

Lainaus
1. Olisiko teillä jotain suosituksia esim. siitä että mitä kaupunkeja jättää pois listalta tai mitä siihen voisi lisätä?

Lainaus
Praha<Munchen<Wien<Budapest<Zagreb<Ljubljana<Trieste ja < Venetsia josta aikomuksena olisi hieman budjetista riippuen mennä ehkä Milanoon ja lentää sieltä takaisin Suomeen.

Omista kokemuksista pohjaten sanoisin, että neljä ensimmäistä ovat keskenään aika paljon samanlaisia, ehdottaisin, että kävisit joko Praha + Wien, München + Budapest tai Praha + München + Wien.

Ylipäätänsä sanoisin, että hidastaisit matkaamista ja laajentaisit kohteiden portfoliota suurimpien kaupunkien ulkopuolelle.

Lainaus
2. Entä onko 50e päiväbudjetti noilla leveyspiireillä kuinka paljon ylä vai alakanttiin?

Rautaesiripun rajaa mukaillen on edelleen aika iso ero elinkustannuksissa. 50 eurolla varmasti selviää siiduillen sekä lännessä että idässä, mutta sillä ei välttämättä mitään ihmeellistä enää majoituksen ja ruokien jälkeen tehdäkkään. Käytännössä lännessä marketit ovat noin samanhintaisia kuin Suomessa ja pikaruoasta saa 2-3e "alennuksen". Idempään mennessä euro vastaa puoltatoista tai kahta kun kyseessä ei ole tuontitavarat. Kokis maksaa suunnilleen saman ympäri Eurooppaa.

Ehdottaisin, että varaat erikseen 200-400e hupikassaa erikseen.

Lainaus
3. Muita vinkkejä/kokemuksia joista olisi apua?
Yksin matkaajana itselle isoin ongelma on ollut se, että ei ole matkaseuraa jakamassa ihmettelyjä. Hostelleista onneksi löytyy vähintäänkin smalltalk seuraa ja muutenkin ilmapiiri on lungimpi.

Kohteisiin kannattaa varata kunnolla aikaa, mielestäni miniminä kunnolla nauttimiseen on varata pikkukaupunkiin yksi yö eli saapuu aamupäivästä ja lähtee seuraavana aamuna, isompiin kaupunkeihin kannattaa varata ainakin kaksi yötä eli yksi kokonainen päivä. Olen oleillut listasi kaupungeista sekä Münchenissä että Budapestissa yli sata päivää kummassakin, mutta silti joka reissulla löytyy uusia puolia.

Majoituksissa pääsee yleisesti pesemään vaatteita, kannattaa pakata sillä ajatuksella, että matkan aikana pitää pyykkipäivän kerran viikossa .

Pakkaamisesta täällä on todella pitkiä ketjuja, mutta niistä keskeisimpinä nostoina kannattaa pakata suhteellisen kevyesti, jo noin 40l rinkka riittää, ja ottaa rinkasta erillinen päiväreppu/laukku.

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että yksi parhaista asioista reilatessa on se, että pääsee tutustumaan paikkoihin, joihin ei lentäessä pääse. Itse tykkään erityisesti pittoreskeista pikkukaupungeista ja -kylistä. Tämä on paljon kiinni omista mielenkiinnoista, mutta pointtina kuitenkin se, että matkan varrelle mahtuu paljon muutakin kiinnostavaa kuin pelkästään suurimmat kaupungit.

Paluulippuun n.160e varaaminen on aika vähän. Tein kursiivisen haun sinun mahdollisista palukaupungeista ja hinnat on nyt alkaen tuon 160e, varmasti enemmän siinä vaiheessa, kun suvereenisti olisit päättämässä paluuta.

travelerwillem

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 67
 • travellaif.blogspot.com
  • Profiili
  • Travel Twine
  • Sähköposti
Vs: 18v apua tarvitseva keltanokka
« Vastaus #3 : 02.06.2018, 12:40:25 »
2011 tuli vedettyä reitti Wien-Bratislava-Pardubice-Praha-Usti nad Labem-Cheb-Nürnberg budjetilla tasan 1200e. Aikaa oli noin 2vko. Junalippuihin meni silloin vähän alta 100e ja suoraan lippuluukulta kaikki. Tsekissä oli erityisen halvat liput ja on kai vieläkin. Muuten ehti paikat nähdä, mutta Wieniin on tullut palattua muutaman kerran tuon jälkeen ja varmaan tulen vielä käymään joskus, sekä Nürnbergiin fiilistelemään.

Olen pitänyt nyrkkisääntönä sellaista, että: vähintään kaksi yötä per paikka tai suurille kaupungeille päivä per nähtävyys (elleivät ole kaikki halutut kohteet todella lähekkäin). Pienet paikat toki näkee yleensä päivässä tai päiväreissulla, mutta tutkan alla lentävien kylien lähellä saattaa monesti olla nähtävää ja tehtävää vähän pidemmäksikin aikaa. Ruokabudjetiksi keskimäärin 30e per päivä Euroopassa ellei mene ääripäihin (esim. Norja<->Ukraina). 

Komppaan edellistä siinä, että kannattaa kiertää kyliä mihin ei lentämällä niin helposti pääse. Noista listatuista pääsee melkein jokaiseen suoraan lentämällä vaivattomasti milloin vain...

Suosittelen ottamaan mukaan vaikkapa jonkun pienen vihkosen ja kynän. Erityisesti idempänä on tullut aina tarpeen junaillessa. Itse kannan poikkeuksetta mukana, kun voi kirjoitella ja piirrellä kaikenmoista tarvittaessa ja vaikkei tarvisikaan, niin ei paina paljoa.
Live & learn & live again.
---