Hapantuneet tahi kohta happanevat mestat?

 (Luettu 11157 kertaa)

fishbone

 • Triplatonnitallaaja
 • Viestejä: 3 221
 • Jäsen nro 200
  • Profiili
Hapantuneet tahi kohta happanevat mestat?
« : 27.02.2018, 01:09:14 »
Maailmahan on täynnä mestoja joiden parasta ennen -päivä on valitettavasti päässyt ylittymään; ja loukkaantujat ja muut tosikot voi kuvitella lainausmerkit kohtiin: "parasta ennen" ja "valitettavasti". Eli ne mestat, jotka backpackerin egoistisesta näkökulmasta on nyt pilalla. Tarkoitan siis mestoja, joissa ehdit käymään ennen kuin facebook-fiidisi alkoi vilisimään frendien lomakuvia sieltä tai mestoja joihin keski-ikäiset keski-suomalaiset perheenisät vievät perheensä lomalle. Toki paikka voi hapantua myös muuten, kuten vaikkapa Aleppo, joka oli mielenkiintoinen lomakohde, mutta nyt sinne ei matkusta enää yksikään täyspäinen, eikä mesta tule enää koskaan palaamaan siihen mitä se oli.

Eli kertokaa missä kerkesitte käymään, missä ette kerenneet ja mihin kannattaa hyvin pikaiseen mennä, koska suurella todennäköisyydellä paikka on happanemassa.

Parhaimpiana esimerkkeinä omista mestoista joissa ehdin käymään ennen happanemista toimii nämä:

1900-luku Neukkula. Vaikka iso osa Neukkulan alueesta tavallaan ei ole edes kamalasti hapantunut, ainakin jos lasketaan pois nämä suurimmat kaupungit, niin NL oli kuitenkin se suuri ja mahtava (ja myyttinen) NL. Se ei tule koskaan sellaisenaan (onneksi) palaamaan.

2000-luvun alussa Koh Lanta, kun majapaikkojen määrä saarella oli suunnilleen laskettavissa yhden ihmisen sormin ja varpain. Nythän sinne on taidettu tehdä jo varmaan 10 vuotta Aurinkomatkojen pakettimatkoja, eli mesta on ihan selvästi aivan pilalla. Esimerkkinä jo silloin pilaantuneista mestoista Kaakkois-Aasiassa voisi mainita esim. Balin ja Koh Phanganin (full moon partyt) jotka oli ihan liian vähintään henkisten pakettimatkalaisten * shittiä jo silloin.

2000-luvun puolivälissä Kambodza ja Georgia. Varsinkin jälkimmäisessä oli koko ajan sellainen selkeä ruumiinvamman tai hengenvaaran momentumi päällä, ja nyt alkaa olemaan vähän, että kehtaako kertoa edes koskaan käyneensä, kun on niin mainstreamea molemmat.

Ja sitten muutamia mestoja, joissa en ehtinyt ennen parasta ennen -päivää valitettavasti koskaan käymään:

Fidelin Kuuba, aloituksessa mainitsemani Aleppo ja pre 9/11 NYC, jonka skylineä halkoi WTC-tornit.

Mihin suosittelen matkustamaan heti kohta, jos meinaa?

Kolme vuotta sitten vielä huutelin Kambodzaa, kun turistiryntäys oli selkeästi nähtävissä, mutta nyt sen suhteen on peli jo menetetty. Ehkä joku Sri Lanka voisi olla vähän siinä ja siinä, mutta onko sekin jo menetetty? Itselleni voisin ehkä suositella edes Raulin Kuubaa, koska en Fidelin aikaan kerennyt. Raulin jälkeen pelin on pakko olla menetetty.

Mitens muilla?

* editoin turistien tilalle henkiset pakettimatkaajat, koska alkoi ihan itseänikin naurattamaan ajatus, etteikö full moon partyt olisi aina ollut nimenomaa turistien, vaikkakin ehkä repputuristien, juttu. 
« Viimeksi muokattu: 27.02.2018, 01:35:36 kirjoittanut fishbone »

muuvaara

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 504
  • Profiili
  • http://www.muuvaara.net/blog/
Vs: Hapantuneet tahi kohta happanevat mestat?
« Vastaus #1 : 27.02.2018, 23:07:01 »
Hyvä kysymys. Kohteita joissa kerkesi käymään ennen kuin oli myöhäistä:

- Vietnam oli 90-luvun puolivälissä hardcore-kommunismin tuhkista nouseva erikoisuus. Nyt samat Nha Trangin biitsit, joilla kaikui aamuisin ämyreistä puolueen hyväksymä jumppaohjelma, vilisevat auringonpolttamia ja sikailevia venäläisiä.

- Costa Rica 90-luvun lopulla oli ihanteellinen luontokohde: amerikkalaisia turisteja oli juuri sen verran, että joka luonnonpuistosta löytyi joku englanninkielentaitoinen viemään lintusafarille tai tulivuorelle, mutta kohteessa sai olla melkein omin päin tai keskellä eläväistä tico-laumaa. Uusintayritys kaksi vuotta sitten oli pettymys; charter-koneet kantavat paikalle kauheat määrät populaa, ja voi hyvä tavaton, miten kaikki on KALLISTA. Lempipunkkuni maksoi tax-freessä 100% ja maissa >200% enemmän kuin kotona lähisupermarketissa.

- Hokkaidon metrin syvyiset puuterilumet katosivat Japanin talouskatastrofin myötä yleisestä tietoisuudesta, ja vielä 2010-luvun alussa se oli koskematon off-pistaajan paratiisi. Tänä talvena aussi- ja euroturistien höyläämissä kouruissa ei ollut puuterista tietoakaan.

Galapagokselle en usko koskaan pääseväni, peli on siellä ohi.

HelsinkiFlyer

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 244
  • Profiili
Vs: Hapantuneet tahi kohta happanevat mestat?
« Vastaus #2 : 28.02.2018, 09:53:36 »
Barcelona ja Berliini menivät samaan kategoriaan Pariisin ja Rooman kanssa jo ysärillä.

Nyt kannattaakin mennä vastapalloon eli lähteä Kouvolaan ja Pattayalle. Kummassakaan ei reppureissaajia näy. Saa nauttia toimivasta infrasta ja ihan vaan olla ilman bilettäjiä.

jk

 • Moderaattori
 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 153
  • Profiili
Vs: Hapantuneet tahi kohta happanevat mestat?
« Vastaus #3 : 28.02.2018, 11:04:54 »
Ehkä joku Sri Lanka voisi olla vähän siinä ja siinä, mutta onko sekin jo menetetty?
Juuri palasin Sri Lankasta, ja kyllähän se alkaa olla pahasti happanemaan päin, ainakin kulttuurikolmio ja isoimmat rantakohteet. Pienemmistä paikoista löytyy toki vielä aidompaakin menoa, mutta aika näyttää, kuinka kauan. Yöelämä on tosin vähän vaisua, mikä tietysti ajaa pahimmat sikailijat muihin kohteisiin.

Jos Neukkulaa kaipaa, kannattanee mennä Pohjois-Koreaan. Se voi hapantua nopeastikin, joko avautumalla tai tuhoutumalla. Yhtä hyvin se voi toki säilyä ennallaankin vielä muutaman kymmenen vuotta.

sle97

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 107
  • Profiili
Vs: Hapantuneet tahi kohta happanevat mestat?
« Vastaus #4 : 28.02.2018, 11:10:35 »
Itä-Berliini, kylmän sodan aikainen sulkeutunut Albania, Kostamus. Osittain varmaan kanssa St. Helena, jonne nykyään pääsee lentokoneella tullee olemaan tämän topikin kamaa.

Missään noista en ole kerennyt siis käymään ajoissa ja ainoastaan Berliinissä lainkaan.

Kuubassa kannattanee käydä suht kiireellä mikäli se kiehtoo. Tuo tullee muuttumaan lähivuosina varmaankin aika nopeasti.
Aircondition Gypsy

Save The Maze: https://www.gofundme.com/f/save-the-maze-rio

pumba81

 • Reissaaja
 • Viestejä: 56
  • Profiili
Vs: Hapantuneet tahi kohta happanevat mestat?
« Vastaus #5 : 01.04.2018, 21:47:52 »
Viime vuonna Kuubaa kolunneena. Hapanta on.
Onhan siellä vielä muutama jenkkipelti kiertämässä Havannaa millä sattuu koneella varustettuna.
Meininki oli enemmän turistilta rahat pois kuin mitään muuta.
Kahteen viikkoon pari ruokamyrkytystä ja koko ajan sai väistellä jenkkituristeja Havannassa ja Varaderossa venäläisiä.
Ruoka oli kauttaaltaan melko surkeaa. Kansan pariin kun eksyttiin ja juteltiin maan menosta niin n. 10min päästä useampi valtion
työntekijä saatteli meidät takaisin "turisti alueelle".

Paska reissu mutta tulipa tehtyä.

alan_mies

 • Triplatonnitallaaja
 • Viestejä: 4 695
 • Kulkija
  • Profiili
Vs: Hapantuneet tahi kohta happanevat mestat?
« Vastaus #6 : 02.04.2018, 11:09:06 »
Kaikki on jo pilalla.

Parempi keskittyä matkustamaan pilallaoleviin kohteisiin sesongin ulkopuolella. Rooma loppiaisen jälkeen helmikuun loppuun saakka on siedettävä. Suunnitelmissa on tammikuinen Venetsia, jonka haluan nähdä vielä kerran ennen sen lopullista vajoamista.

Avautuvista valtioista voi vielä löytyä jotain. Saudi-Arabia tai Pohjois-Korea esimerkiksi. Menkää niihin, itseäni ei kiinnosta. Tietty määrä infraa on ihan hyvästä, olennaista on mulle se, mitä reissullaan tekee.

otl

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 491
  • Profiili

alan_mies

 • Triplatonnitallaaja
 • Viestejä: 4 695
 • Kulkija
  • Profiili
Vs: Hapantuneet tahi kohta happanevat mestat?
« Vastaus #8 : 03.04.2018, 22:37:30 »
^ Huippu.

Pääasia, että oma matkailu ei ole pilalla. Ei tarvitse olla vain menneiden reissujen varassa, vaan voi painaa ihan kohtuullisella voimalla eteenpäin.

En ole oikeasti vielä keksinyt paikkaa, joka kiinnostaisi, mutta ei olisi jonkun OG trävellerin mielestä pilalla. Kanadasta tai aivan Argentiinan ja Chilen eteläosista saattaisi löytyä jotain.

Strange Little Girl

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 340
  • Profiili
Vs: Hapantuneet tahi kohta happanevat mestat?
« Vastaus #9 : 04.04.2018, 16:38:53 »
2000-luvun alussa Koh Lanta, kun majapaikkojen määrä saarella oli suunnilleen laskettavissa yhden ihmisen sormin ja varpain.

Muistan 2001 vuoden Thaimaan -reissuni. Koh Lanta oli ihana. Pari mokkia eika mitaan mika olisi ollut kahta kerrosta korkeampi. Ajeltiin tyhjia mutateita skootterilla. Oli siella kai yksi pankkiautomaatti jo silloin, mutta sielta sai vain parin kymmenen euron edesta kateista. Koko reissu oli muutenkin todellista seikkailua - olin Malesiassa pari kuukautta ja lahdin kaymaan Thaimaassa koska se oli "hassun muotoinen" maa siina vieressa. En edes tajunnut, etta se oli jotenkin backpackereiden suosiossa kun ei ollut edes paperista lonely planetia mukana. En suostu meneen Thaimaahan uudestaan kun muistot siita on niin hyvat.

Vietnamissa juuri kayneena kadun tosi paljon etten kaynyt siella samoihin aikoihin kuin Thaimaassa. Saigonin vilinaan turisti sentaan viela hukkuu edes vahan, mutta Hoi Anissa keski-ikaiset eurooppalaiset sedat oli kylla isoin demografinen ryhma. Natti maa ja hyvaa ruokaa mutta olisinpa kaynyt silloin 2001 vuoden reissulla.

Iran on kohta varmaan ihan pilalla. Ja Tbliisi on uusi Berliini. En enaa keksi, mihin sita matkustaisi kun on niin hapanta.
She rides rollercoasters but never screams

Fisu

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 151
  • Profiili
  • Matkajuttuja
Vs: Hapantuneet tahi kohta happanevat mestat?
« Vastaus #10 : 07.04.2018, 12:30:10 »
Aihetta voisi lähestyä myös toiselta kantilta:
Epärealistiset odotukset paikoista pohjautuen toisten kokemuksiin tai kertomuksiin, vanhentuneiden matkaoppaiden tarjoamat illuusiot ajalta ennen massaturismia jne. Ylipäänsä harhaluulot että muu maailma ei muutu ja kehity. Ihmisellä on loistava taipumus muistaa menneet nykyaikaa paremmaksi.

Oman riman nousu, kun on nähnyt tarpeeksi paljon, ei mikään enää tyydytä. Pitää kokea uutta ja enemmän, löytää se viimeinen turistiton kylä tai saari. "Tutustutaan" hippikuteissa muutama päivä paikalliseen kulttuuriin. Rasti ruutuun been there ja uutta etsimään? Avaruutta valloittamaan seuraavaksi?

Onkohan näin että ihmiset happanevat paikkojen sijaan?
Juttuja reissuilta: http://matkajutut.blogspot.fi/

pitulo

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 157
  • Profiili
Vs: Hapantuneet tahi kohta happanevat mestat?
« Vastaus #11 : 07.04.2018, 13:34:20 »
Fisu, olen täysin samaa mieltä. Hyvä kannanotto.

Ramses1

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 115
 • Pura vida !
  • Profiili
Vs: Hapantuneet tahi kohta happanevat mestat?
« Vastaus #12 : 07.04.2018, 15:02:36 »
Juurikin näin,ja onhan tämä palliskin nykyisin aikas hapanta.....

Pesula

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 137
  • Profiili
Vs: Hapantuneet tahi kohta happanevat mestat?
« Vastaus #13 : 07.04.2018, 15:33:55 »
Tuli Madventuresin Coco mieleen, ihan offtopicina  ;D

"Älkää edes pikku takkutukat vaivautuko lähteen. Maailma on teidän takia jo pilalla ja ne tontit mitkä ei oo jo pilalla siellä oon mä enkä mä teitä sinne kaipaa"

https://www.youtube.com/watch?v=x2KnC6Kk_u4

https://www.youtube.com/watch?v=iw3hyISLcqc


clubi

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 321
  • Profiili
Vs: Hapantuneet tahi kohta happanevat mestat?
« Vastaus #14 : 08.04.2018, 09:58:59 »
Joo kandee pysyy himas

alan_mies

 • Triplatonnitallaaja
 • Viestejä: 4 695
 • Kulkija
  • Profiili
Vs: Hapantuneet tahi kohta happanevat mestat?
« Vastaus #15 : 08.04.2018, 10:27:30 »
Mount Everest on pilalla.

https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005631637.html

Pysykää tosiaan kotona, minä en.  ;D

Strange Little Girl

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 340
  • Profiili
Vs: Hapantuneet tahi kohta happanevat mestat?
« Vastaus #16 : 09.04.2018, 12:19:17 »
onhan tämä palliskin nykyisin aikas hapanta.....

No tasta olen samaa mielta, pitkaan aikaan ei ole enaa kukaan ymmartanyt huumoria. Keskustelu pyorii vain matkaseuranhaun ja rahanvaihtopisteiden ymparilla. Joskus muinoin taalla oli ihan hauskoja/mielenkiintoisiakin keskusteluita
She rides rollercoasters but never screams

kekkuli

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 722
 • Dec 93 AUS
  • Profiili
Vs: Hapantuneet tahi kohta happanevat mestat?
« Vastaus #17 : 09.04.2018, 18:03:19 »
Muistan 2001 vuoden Thaimaan -reissuni. Koh Lanta oli ihana. Pari mokkia eika mitaan mika olisi ollut kahta kerrosta korkeampi. Ajeltiin tyhjia mutateita skootterilla. Oli siella kai yksi pankkiautomaatti jo silloin, mutta sielta sai vain parin kymmenen euron edesta kateista. Koko reissu oli muutenkin todellista seikkailua - olin Malesiassa pari kuukautta ja lahdin kaymaan Thaimaassa koska se oli "hassun muotoinen" maa siina vieressa. En edes tajunnut, etta se oli jotenkin backpackereiden suosiossa kun ei ollut edes paperista lonely planetia mukana. En suostu meneen Thaimaahan uudestaan kun muistot siita on niin hyvat.

Vietnamissa juuri kayneena kadun tosi paljon etten kaynyt siella samoihin aikoihin kuin Thaimaassa. Saigonin vilinaan turisti sentaan viela hukkuu edes vahan, mutta Hoi Anissa keski-ikaiset eurooppalaiset sedat oli kylla isoin demografinen ryhma. Natti maa ja hyvaa ruokaa mutta olisinpa kaynyt silloin 2001 vuoden reissulla.

Iran on kohta varmaan ihan pilalla. Ja Tbliisi on uusi Berliini. En enaa keksi, mihin sita matkustaisi kun on niin hapanta.
Thaimaassa kävin ekoja kertoja 1990-luvun loppupuolella, ja maa meni jo pilalle. Silloinen matkailukampanja Amazing Thailand vääntyi muotoon Amassing Thailand, massia kahmiva Taikkula. Luinpa finanssikriisiä ruotivaa Bangkok Postia, joka kertoi että Thaimaa oli sentään säilyttänyt matkailijoidensa suosion. Kun taas Vietnam ei, koska avautuneen maan kolunneet pioneerimatkailijat eivät palanneet uusintavierailulle pettymysten takia. Viimeinen niitti Thaimaallekin kun NiteOwl lopetti kolumninsa Postissa.

Joskus on tullut otettua hapanta, mutta nykyään enempi craftbeeriä.
Salud, amor y dinero - y tiempo para gozarlos.

fishbone

 • Triplatonnitallaaja
 • Viestejä: 3 221
 • Jäsen nro 200
  • Profiili
Vs: Hapantuneet tahi kohta happanevat mestat?
« Vastaus #18 : 15.04.2018, 13:23:30 »
Aihetta voisi lähestyä myös toiselta kantilta:
Epärealistiset odotukset paikoista pohjautuen toisten kokemuksiin tai kertomuksiin, vanhentuneiden matkaoppaiden tarjoamat illuusiot ajalta ennen massaturismia jne. Ylipäänsä harhaluulot että muu maailma ei muutu ja kehity. Ihmisellä on loistava taipumus muistaa menneet nykyaikaa paremmaksi.

Oman riman nousu, kun on nähnyt tarpeeksi paljon, ei mikään enää tyydytä. Pitää kokea uutta ja enemmän, löytää se viimeinen turistiton kylä tai saari. "Tutustutaan" hippikuteissa muutama päivä paikalliseen kulttuuriin. Rasti ruutuun been there ja uutta etsimään? Avaruutta valloittamaan seuraavaksi?

Onkohan näin että ihmiset happanevat paikkojen sijaan?

En näemmä ilmaissut itseäni tarpeeksi selvästi (vaikka valtaosa ilmiselvästi tajusikin mitä hain).

Vaikka meitsikin on ehtinyt jo ainakin pariin kertaan henkilökohtaisesti kyllästymään niin unelmarantoihin, kuin vanhoihinkaupunkeihin, niin eihän se nyt tietysti sitä tarkoita, että kaikki vanhatkaupungit tai unelmarannat olisivat tästä syystä yleisesti hapantuneet.

Joten uusintana, mitä tarkoitin hapantuneilla mestoilla:
"Eli ne mestat, jotka backpackerin egoistisesta näkökulmasta on nyt pilalla. Tarkoitan siis mestoja, joissa ehdit käymään ennen kuin facebook-fiidisi alkoi vilisimään frendien lomakuvia sieltä tai mestoja joihin keski-ikäiset keski-suomalaiset perheenisät vievät perheensä lomalle. Toki paikka voi hapantua myös muuten, kuten vaikkapa Aleppo, joka oli mielenkiintoinen lomakohde, mutta nyt sinne ei matkusta enää yksikään täyspäinen, eikä mesta tule enää koskaan palaamaan siihen mitä se oli."

En ole koskaan metsästänyt sitä viimeistä turistitonta kylää tai saarta, koska reissaajan kannalta on monesti täysin perseestä, jos kaikki reissuamisinfra puuttuu tyystin. Yleensä sweet spot on juuri siinä välissä, kun turreinfraa alkaa jo jotain olemaan, mutta massat vielä puuttuu.

PS. Yksi mesta tuli muuten vielä mieleen, johon kannattaa nyt suksia. Nimittäin Ukraina. Parasta mitä itäeuroopalla on tällä hetkellä tarjota. Jengi tuntuu studaavan sotaa, vaikka sitä käydään jossain raja-alueilla, eikä uskalla siksi matkustaa esim. Kiovaan tai Lviviin.  ;D
« Viimeksi muokattu: 15.04.2018, 13:25:21 kirjoittanut fishbone »

wellu1979

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 344
  • Profiili
Vs: Hapantuneet tahi kohta happanevat mestat?
« Vastaus #19 : 15.04.2018, 14:20:59 »
törkeästi kyselen tässä, millähän matkustusasiakirjoilla  nykyään pääsee krimille, sielläkin vissiin vielä emäksistä tai neutraalia ilmapiiriä.
puhummme sinun kieltäsi