Komorit

 (Luettu 3019 kertaa)

matti.d

 • Reissaaja
 • Viestejä: 54
  • Profiili
  • Sähköposti
Komorit
« : 11.02.2019, 16:37:18 »
Hei, olen tallaillut Komoreilla nyt (Tammi-helmikuu 2019) vajaan pari viikkoa ja koska kys. maasta on melko vähän tietoa tarjolla, mietin kirjailla tänne pari sanaa.

Yleistä

Komorit on saarivaltio Mosambikin salmessa, Mosambikin ja Madagascarin välissä (karttalinkki: https://goo.gl/maps/2oKinyouMqF2) . Komorit koostuu 4 saaresta, joista yksi (Mayotte) kuuluu virallisesti Ranskalle. Muut ovat Grande Comore (pääsaari), Moheli ja Anjouan.

Ensinnäkin, ihmetyin miten vähän turisteja tuli vastaan saarilla. En varsinaisesti odottanutkaan että Komorit olisi valtavirran kartalla, mutta kun noin 2 viikossa vastaan käveli max 10 turistin näköistä ihmistä, tuli ihan oldschool matkailufiilis pitkästä aikaa. Lisäksi se että ainakaan Telian liittymä ei toiminut saarella ollenkaan -- liekö kiinni puuttuvista roaming-sopimuksista -- immersio oli melko vahva.

Paikallinen rahayksikkö on komorien frangi, 1€ = 490 KMF. Eurot kelpaavat monessa paikassa; dollarit joissain.

Komorit on musmilimaa mutta erittäin rento sellainen; alkoholia on tarjolla isommissa ravintoloissa ja se maistuu paikallisillekin (joka paikassa lojuu tyhjiä oluttölkkejä..). Julkisilla rannoilla naisten tarvitsee uida t-paidassa ja sortseissa; privaattirannoilla kuten Golden Tulip grande comorella ja Laka Lodge Mohelilla voi uida bikineissä. Toplessina ei saa olla missään.. Kadulla riittää kun peittää olkapäät ja ehkä kulkee yli polven mittaisissa hameissa / housuissa.

Komorilaiset ovat todella ystävällisiä ja vaikkakin puhuvat todella huonosti englantia (ranskaa kylläkin), viittomalla ja huitomalla ja piirtämällä pärjää kivasti. Yhtään kerjäläistä ei tullut vastaan siitä huolimatta että Komorit ovat jotakuinkin maailman top10 köyhimmän maan joukossa.

Saapuminen

Lensimme Moroniin Madagascarilta. Reittiä operoivat ainakin Air Austral (parempi vaihtoehto) ja Air Madagascar (surullisen kuuluisa myöhästelyistä ja kaikenlaisesta muusta sekoilusta). Ymmärtääkseni lentoja on myös mm. Nairobiin sekä suoraan Pariisiin.

Reissuhuhu kertoi että Dar es Salamista (Tansania) pääsisi tänne laivalla; en tutkinut huhun todenperäisyyttä.

Hintatasosta

Toreilta ja syrjäisistä paikallisten "ravintoloista" saa paikallista ruokaa naurettavan halvalla; eurolla saa jo riisiä ja leipää ja ehkä vähän kanaakin. Fancymmissä ravintoloissa pääruoat maksaa 10€ molemmin puolin. Pieni olut maksaa jotain väliltä 1500-2500 KMF tölkiltä. Majoitus keskivertomajatalossa (esim. Jardin de la Paix) oli 50€ / yö ilman ilmastointia. Eli toisinsanoen, ottaen huomioon että paikallinen tulee toimeen parilla eurolla päivässä, hintataso turistille on melko korkea. Mutta tämä lie yleinen trendi afrikassa.

Sukellukset Laka Lodgessa olivat noin 55€ / tankki kamavuokrineen (eivät oletukselta kuulu hintaan).

Grande Comore

Suurin saari jolla sijaitsee pääkaupunki Moroni.

Saarella on 'busseja' -- merkitsemättömiä minibusseja jotka lähtevät 'kun täynnä'. Näillä ei ole mitään aikatauluja eikä kovin täsmällisiä lähtöpaikkoja; vajaan viikon aikana näin kaksi moista kyytiä. De facto tapa liikkua on kimppatakseilla jotka voi viittoa pysähtymään missä vain. Kyyti maksaa 250-500 paikallista rahaa per henki noin alle 10km matkoille. Privaattitaksin sai Moroni-Lentokenttä välille hintaan 2000-5000 KMF, riippuen kuinka sitkeä on pysäyttelemään takseja ja neuvottelemaan. Taksit joutuvat maksamaan lentokentälle ajamisesta 500 KMF eli tuskin alle 2000:lla kukaan lähtee ajamaan.

Majatalot tykkäävät tarjota kyytejä lentokentältä/-lle noin 20€ hintaan. Tähän ei kannata tarttua; takseja on paljon ja kyydin saa puoleen hintaan tai allekin jos osuu kimppataksiin. Turisteille toki yritetään ensin aina tarjota privaattitaksia 10x hintaan. Sama pätee turismikyyteihin ympäri saarta; yövyimme pari yötä maan ykköshotellissa Golden Tulipissa ihan koska huvitti ja Moronin keskusta oli niin ankea -- kyselimme heiltä päiväksi autoa kuskeineen nähtävyyksien katseluun ja heidän tarjouksensa oli 150-180 € riippuen keneltä kysyi. Käveltiin sitten kadulle taas pysäyttelemään autoja ja 10min myöhemmin oltiin sovittu kyseinen retki hintaan 70€.

Majoituimme pääasiassa keskustassa sijaitsevassa oikein siistissä majatalossa nimeltä Jardin de la Paix. Heillä on ravintola jo myy alkoholiakin, optio ilmastointiin lisämaksusta sekä siedettävä ilmainen internetyhteys. Ilmeisen suosittu illastuspaikka paikallisten rikkaiden keskuudessa.

Parina muuna mainittavana ravintolana La Coraya ja La Coelacanthe -- molemmat löytyvät google mapsista. Jälkimmäisesssa on hämmentävän iso uima-allas johon pääsee päiväsaikaan pulikoimaan 3000 KMF lisämaksusta. Molemmissa on hyvin varusteltu baari ja La Coalacanthe on varsin mukava paikka viettää iltapäivää; Moronin keskusta muuten ei ole sitä lainkaan. Joka paikassa on sietämättömät roskakasat ja jengi paiskoo kaiken roskaan suoraan kadulle ja luontoon. Venäjä / Venezuela flashback tästä.. :(

Saarella on parit hyvät nähtävyydet kuten kraaterijärvi Lac Sale ja muutamat aika mehukkaat biitsit -- näistä mainittakoon Maloudja jolla myös on bungaloweja, ja jos menisin uudestaan Grande Comorelle, näissä haluiaisin asua.

Moheli

Sukeltajan paratiisi. AB Aviation lentää saarelle ja takaisin viitisen kertaa viikossa. Erittäin heikko tieverkosto; muutaman kymmenen kilometrin matka läpi saaren lentokentältä Laka Lodgeen kestää 1.5h; osa matkasta edetään kävelyvauhtia.

Majoitus: käytännössä Laka Lodge. Muut optiot ovat äärimmäisen askeettisia ja ainakin kuumalla kaudella ilman sähköä (ja siten tuuletinta) yöt ovat tuskallisia. Laka Lodgella on 24/7 sähköt kiitos aurinkopaneelien; heillä on myös jotenkuten toimiva internetyhteys ravintolassaan. Todella kaunis paikka privaattirannalla. Paikallinen kylä suoraan vieressä; siellä vaellellessa tunsi itsensä todelliseksi nähtävyydeksi. Lapset tulevat moikkailemaan ja huutelemaan bonjouuuur.

Laka Lodge tarjoaa myös muita (melko hintavia) retkiä kuten snorklausta valaiden (jos oikea kausi eli tyyliin kesä-lokakuu), delfiinien ja manta rayden seurassa, viidakkovaelluksia katsomaan isoja Lvingstone Bats lepakoita ja mm. ratkiä ihmettelemään merikilpikonnien munimista.

Anjouan

En käynyt. AB Aviation lentää sinnekin.

Lentokentät:

Kotimainen puoli Moronin (HAH) kentästä on aika askeettinen. Turvatarkastuksen jälkeen ei ole tarjolla kuin pieni odotushalli jossa on vessa eikä kaupan edes juotavaa. Ja kun nestettä ei mukana saa viedä niin jano tulee hikoillessa. Mohelin kentällä sama homma.

Moronin kansainvälisellä puolella turvatarkastuksen jälkeen on muutama rihkamakioski sekä pieni Duty Free joka myy hämmentävän halpaa viinaa (iso rommi / vodka 5€) ja kylmää juotavaa (limuja ja mehuja) jääkaapista. Visa kelpaa.


Tulipas vähän epäkoherentti selonteko. Toivottavasti jollekulle oli tästä apua. :) Saa kysellä jos tulee jotain mieleen.

Katso meidän kuvat jos Komorit kiinnostaa! https://photos.app.goo.gl/Znhth7bNnzy11YSu6

Mun Instagram: https://www.instagram.com/mattis.travels/?hl=en

ps. painotin tässä ehkä hieman liikaa alkoholinäkökulmaa -- tämä nyt vain koska kyseessä on muslimimaa ja itselle aina välillä hieman kysymysmerkki saako iltapäiväoluen mestoilta vaiko ei.

Viitteet

- AB Aviation: https://abaviation.aerocrs.net/
- Laka Lodge: http://www.lakalodge.com/
- Jardin de la Paix: http://comores-jardindelapaix.com/
- Maloudja bungalows https://goo.gl/maps/CCcRrhV3TMu
« Viimeksi muokattu: 11.02.2019, 16:43:17 kirjoittanut matti.d »
From the coast of gold / across the seven seas / I'm traveling on / Far and wide

Pussikenguru

 • Reissaaja
 • Viestejä: 41
 • Buy the Ticket, Take the Ride. -Hunter S. Thompson
  • Profiili
Vs: Komorit
« Vastaus #1 : 12.02.2019, 23:57:36 »
Kiitos! Komoreista ei kyllä löydy hirveästi tietoa mistää, joten KIITÄN tästä! Hyviä kuvia ja faktatietoa.

spirit

 • Reissaaja
 • Viestejä: 43
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Komorit
« Vastaus #2 : 13.02.2019, 11:25:12 »
Kiitos! Loistavaa raportointia maasta jossa harvempi reissailee.
 :)

pahakyy

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 526
  • Profiili
Vs: Komorit
« Vastaus #3 : 13.02.2019, 18:34:24 »
Hieno raportti!

ashrak

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 346
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Komorit
« Vastaus #4 : 16.02.2019, 21:51:28 »
Kiitos inffosta. Arvosta. Lupaan kirjoittaa Tansanian raporttini loppuun 2019 vuoden aikana.  ;D