"Ei tule kysymykseenkään ottaa muutamaa satasta enempää"? Onko ryöstetyksi tuleminen todella niin todennäköistä, että rahaa ei uskalla pitää mukanaan?
Asiaa voi lähestyä vakuutusmatematiikan näkövinkkelistä: jos rahaa tarvitaan 10000€, niin montako prosenttia olet valmis maksamaan nostoprovikoita jotta tuo keskimäärin 5000€ summa ei tule ryöstetyksi. 5 vai 7% vai vieläkinkö enemmän? Lisättynä ainaisella vaivalla lypsää rahaa automaateista viikottain. Jos maksaa 5% provikoita, ilmeisesti ryöstetyksi tulemisen todennäköisyys on vähintään 1:10. Melkoisella riskillä mennään.
Ihmiset pystyivät matkustamaan rahatukon kanssa jo silloin, kun kortteja ja rahaseiniä ei oltu edes keksitty.
Eräällä palstalla on menossa keskustelu, jossa kaveri kertoi olevansa jumissa Katmandussa, kun pitkä trekki alkaa 2 päivän päästä (30 vuoden unelma), ja kaikki Katmandun pankkiautomaatit ovat juntturassa ja antavat vain 30 taalan edestä päivässä. Tonni pitäisi vähintään saada kasaan. Kaveri tiesi että käteistä pitää tuoda mukana, mutta ei uskaltanut tuoda Egyptin ja Jordanian kautta. Eipä kuitenkaan tullut ryöstetyksi, joten turha pelko (tällä kertaa ainakin). Säikeestä huomasi, että nykyihmisillä on sormi suussa, kun seinä ei toimi, eikä vaihtoehtoiset toimintatavat edes juolahda mieleen:
- rahan nostaminen suoraan pankkitiskiltä luottokortilla
- pankkisiirto matkatoimistolle ja sieltä rahat ulos, tai lainaksi, passi vakuudeksi kunnes rahat tulevat
- käteisnosto hotellista tai koruliikkeestä luottokortilla, tarvittaessa sopivaa provikkaa vastaan, siis tyhjä ostos.
Nämä kaikki toimivat päivässä
Sorry hieman aiheen vierestä, mutta...