ohhoh. osasihan tätä jo odottaa. muistan kun web-keskustelufoorumit tulivat ja huolestuttiin miten ne tappaa uutisryhmät. ja niinhän ne tappoikin. aika aikaansa kutakin. tämä, ja eräs niinikään jo edesmennyt rumpu- ja bassomusiikkiin ja ruukun louhintaan keskittynyt foorumi olivat ainoita, joita olen seurannut ja joille olen joskus kirjoitellutkin. tähän mennessä 17 vuotta ja 17 päivää (laskin!) palliksen käyttäjänä, en ihan ehtinyt pöyhtäri-foorumille. omat interrailit oli jo just ja just tehty kun palliksen löysin, silloin kiinnosti automatkailu. työn ja opiskelun puolesta tuli asuttua ja reissattua ympäri eurooppaa, täältä löytyi yleensä paremmat vinkit kun wikitravelista, ja "nomadi" eetos osui omalle kohdalle myös hyvin.
viime vuosina olen etsinyt vinkkejä aasian suunnalta, kiitos yerenille kiinan vinkeistä ja monille muille japanin vinkeistä.
ravenin huomio pt:n ja halpalentojen kulta-aikojen overlapista on mielenkiintoinen, huomioonottaen myös se että ne halpalennot joihin interrail vaihtui eivät olleet vain easyjet ja ryanair vaan myös halvat kaukoidän lennot. jossainvaiheessahan pinnalla oli esim vang vien ja tuubailu. ehkä se banaanipannukakkukierros oli sukupolvikokemus joillekin?
mainitsemisenarvoinen ilmiö joka tuli näkyväksi tälläkin foorumilla on myös internetin kaupallistuminen, tietty foorumin myyminen esimerkiksi (se ei kyllä tuntunut hirveästi menoa haittaavan), mutta myös blogien kaupalliset yhteistyöt matkailualan sisällöntuottajien "matkablogien" muodossa. ennen tuntui vielä sekä näädältä että dorkalta kun joku hehkutti miten ihana joku maakunnan sokoshotelli on, mutta nyt kun siihen on ehtinyt tottua se tuntuu vain dorkalta. tai sitten blogi on parin lauseen johdatus uusimpaan youtubepostaukseen jossa on tekijän omaa egoperformanssia ja tyhjänpäiväistä lätinää. monia hyviä vanhanaikaisia blogeja olen täältä löytynyt, afrikkaan afrikkaan tietty, sekä vesipuhvelipäiväkirjat, ja se talvi.... ja paljon muita joiden nimet on jo unohtunut päivitysten loputtua.
toivon alan_miehen tavoin että tästä vielä matkailu nousee, mutta voihan olla niin että tämä kriisi laukaisee jonkun ekologiseen kestävyysvajeeseen liittyvän reflektion ja matkailu muuttuu jotenkin olennaisesti. tai sitten ne turkish airlinesin tai norwegianin halpoihin thaimaanlentoihin ja autenttisiin all inclusive resortteihin käytetyt rahat käytetään palveluihin tai statussymboleihin kotimaassa?
entä jos tätä sulkemista ajatellaan kriisinä, onko tässä mahdollisuus jollekin positiiviselle kehitykselle? kuten arkienkeli totesi, fb ja insta ei täytä samaa tarkoitusta kuin foorumi. useimmat blogitkin kirjoittavat vain sitä mistä kirjoittaja hyötyy eniten, joten peer-to-peer luottamusta ei ole. entäs sähköpostilista, jota voi tilata esim päivittäisenä digestinä? ei ehkä toimisi zoomereille mutta haittaisiko se? voisiko foorumin kontentin jotenkin raapia talteen ja säilytää haettavana arkistona, olisko siitä loppujenlopuksi mitään hyötyä kun tieto vanhenee, niinkuin pesula totesi. liittyisin myös mielelläni mukaan jos uusi omatoimimatkailufoorumi avataan. saattaisin jopa antaa muutaman roposen jos jotain kolehtia kerättäisiin. harmi, ettei yhteisörahoitusmalli ollut vaihtoehtona silloin, kun pt:tä myytiin.