Euro vs. dollari

 (Luettu 2719 kertaa)

tuukka

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 568
  • Profiili
  • http://niinku.tky.hut.fi/~tjantika/vietnam/
Euro vs. dollari
« : 13.08.2002, 11:46:18 »
Tulipa mieleen tuosta yhdestä viestiketjusta, että tällainen "gallup" voisi olla hyödyllinen. Eli Missäpäin mailmaa pärjää jo täysin euroilla ja minne tarvitsee ottaa mukaan käteiskassaksi vielä USA:n dollareita? Tietysti melkein joka maassa maksetaan maan omalla rahalla, mutta mikä on em. valuuttojen  vaihdettavuus ja miten ne käyvät epävirallisesti suoraan maksuvälineenä?

Aloitanpa itse:

Euroopassa luonnollisesti eurot, paitsi Albaniasta, Molodovasta, Ukrainasta ja Valko-Venäjästä ei minulla ole tietoa.

Venäjällä maksetaan ruplilla, mutta dollareita ja euroja (sileitä setelejä) vaihdetaan hyvään kurssiin aika yleisesti.

Kazakstanissa molempia vaihdetaan yleisesti, mutta joillekin "tyypeille" voi maksaa suoraan dollareilla. Euroja ei kukaan kysellyt.

Kiinassa maksetaan ainoastaan paikallisilla yaneilla ja dollareita sekä euroja vaihdetaan Bank of Chinan konttoreissa ok kurssiin. Kerran euroista sai jopa huomattavasti paremman kurssin.

Vietnamissa taas dollari oli paljon vahvempi. Kai eurojakin olisi vaihdettu (en tiedä kun ei ollut jäljellä enää siinä vaiheessa), mutta dollarit oli paljon kätevämpiä. Lähes joka paikassa pystyi maksamaan myös dollareilla ja usein kauppiaat halusivat niitä mielummin kun paikallisia dongeja. Siis tänne suosittelen dollareita mukaa ja myös pieniä seteleitä.

Kamputseassa ei sitten muuta tarvitsekaan kuin dollareita. Kaikki hinnat on ilmoitettu niissä ja kaikki ottavat niitä vastaan. Erikseen kysymällä saa kyllä hinnan myös paikallisissa, mutta jos vaan on tarpeeksi pieniä taaloja niin ne on hyviä maksuvälineitä. Isoiista saa vaihtorahat joskus taaloina ja joskus rialeina. Euroja ei paljon näkynyt, ehkä pankissa olisi voinut vaihtaa.

Thaimaassa on taas niin paljon turisteja että sinne riittää eurot aivan hyvin. Ne pitää kuitenkin vaihtaa sitten bahteiksi.

Joihin tilanteisiin dollarit ovat aivan välttämättömiä. Esim Mongolian ja Kazakstanin viisumit Moskovassa ja Kamputsean viisumi Hanoissa piti maksaa juuri käteisellä ja nimenomaa dollareilla.

Mitenkä muualla? Onko jollain kokemuksia noista puuttuvista Euroopan maista, Australiasta, Afrikasta tai Etelä-Amerikasta tms.
quot;Come over here in the shade, have a couple of cold beers and tell me about your travels"

Markus

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 388
  • Profiili
Re: Euro vs. dollari
« Vastaus #1 : 01.12.2002, 02:29:15 »
Kysaisinpa tuossa Limassa euron kurssia katuvaihtajalta ja tulos oli masentava.
1e= 3.10 solea ja $1= 3.50solea
Ainakin siis Perussa ja Ecuadorissa dollari on ainut jarkeva vaihtoehto, vaikka laskisikin kahdet marginaalit. Ecuadorin valuutta on Usan dollari, joten... Janna nahda onko Argentiina, Chile tai Brasilia euro ystavallisempi.

Äärijäbä

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 610
  • Profiili
  • Sähköposti
Re: Euro vs. dollari
« Vastaus #2 : 21.01.2003, 15:19:03 »
Tässä taannoin oli Hesarissa juttu, että Pohjois-Korean "virallinen" ulkomaanvalutta on vaihdettu dollarista euroksi. Eli jos haluaa paikallista valuuttaa, niin on paras ottaa niitä euroja mukaan...

Näin se maailmanpolitiikka vaikuttaa tavallisen turistin elämään. :D
quot;Life is what happens while you are busy making other plans" -John Lennon

Markus

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 388
  • Profiili
Re: Euro vs. dollari
« Vastaus #3 : 22.01.2003, 20:21:42 »
Bolivia: Dollareita ainakin toistaiseksi

Argentiina ja Chile: Euroja ehdottomasti.