Etelä-Ranska

 (Luettu 119244 kertaa)

PiparminttuPipsa

 • Aloittelija
 • Viestejä: 6
  • Profiili
Etelä-Ranska
« : 11.05.2005, 17:52:30 »
Vaikka kevät luultavimmin on palkitsevin aika lähteä Etelä-Ranskaan, olen menossa sinne kesäkuun alussa.

Onko vinkkejä ehdottomista näkemisen arvoisista mestoista? Entäs joistain yksittäisistä nähtävyyksistä tai kohteista?

Tattis  :)  

Ready

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 221
  • Profiili
Etelä-Ranska
« Vastaus #1 : 12.05.2005, 23:49:29 »
Gorges du Verdon eli Verdonin kanjoni on huikean syvä. Suosittelen ehdottomasti. Kanjoni laskee Lac Ste Croix-nimiseen turkoosinsiniseen (teko?)järveen jonka rannalta löytyy kiva kylä Moustiers Ste Marie. (muistankohan nyt oikein nuo nimet)
Rotko löytyy Grassesta pohjoiseen.

Sitten tietenkin nämä klassikot: Avignonissa on mielestäni sitä jotain. Paavien palatsi ei sisältä ole kovin ihmeellinen mutta historiallinen kuitenkin...
-Arlesista löytyy roomalaisaikainen areena.
-Aix-en-Provencea kehutaan kivaksi, omalla vierailullani oli keskustan kadut remontissa ja satoi, mutta löytyy kauniita puiden reunustamia bulevardeja, kahviloita, suihkulähteitä ja vanhaa kaupunkia.
-Cassisin läheltä löytyy komeamaisemainen rantatie Route des Cretes, uskomattoman turkoosinsinistä vettä
-Muutkin pienet rantakaupungit ovat kauniita, mutta aika samantyyppisiä siitä itäänpäin jatkaessa
-St Tropez ei mielestäni ihan vastaa odotuksia, onhan siellä muskeliveneitä tms ja kelta-oransii kirkon torni, komeinta on merenlahden asuurinsininen väri
Sen yläpuolella löytyy monta kivaa pientä kukkulakaupunkia joista voisi mainita mm. Grimaudin
-Ennen Cannesia löytyy Esterelin ylängöltä jänniä punaisia kukkuloita ja mahtavat maisemat Cannesiin kun ajelee pikkuteitä rantatien yläpuolelle. Itse Cannes on äkkiä nähty
-Lähellä Nizzaa, olikohan Villefrancessa on kaunis vaaleanpunainen huvila, Villa Ephrussi de Rotchschildt. Se on vuosisadan alusta ja sisään pääsee ihailemaan huoneita sekä ympäröivää upeaa muotopuutarhaa
-Monaco on tietenkin must
-Nizzan ja Mentonin välillä on hienot rantatiet, cornichet, joita on kolmessa tasossa. Maisemat ovat upeita. Muistaakseni keskimmäisen tien varrella on Ezen kukkulakaupunki, Monaco on alimman tien varrella, mutta sinne taitaa päästä myös ylemmiltä teiltä.
-Nizzan pohjoispuolella on myös kaksi kivaa pikkukaupunkia, Vence ja St. Paul de Vence joka on enemmän turistien valloittama village perche (kukkulakaupunki) mutta vanha keskusta on autoton.
It's a dangerous business
going out your door.
You step on to the road
and if you don't keep your feet,
there's no knowing where you might be swept off to.

LateX

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 465
  • Profiili
Etelä-Ranska
« Vastaus #2 : 13.05.2005, 02:30:58 »
Cannesijn edustalla Sainte .Margueriten saari
jolla aikakaan pidettiin Rautanaamiota
vankina.

Lähellä myös Saint Honorat
saari jolla munkit valmistaa/myy
likööriä, laventelia ja jotain käsitöitään.

Molempiin kulkee laivoja tiuhaan
tahtiin satamasta.

marjuska

 • Aloittelija
 • Viestejä: 9
  • Profiili
Etelä-Ranska
« Vastaus #3 : 13.05.2005, 10:27:15 »
Olimme viime kesänä viikon Les Issambres:ssa (Ste Maximen vieressä, St Tropezin lähistöllä)

Paikka oli kiva pieni rantakylä.
Rannat upeita.
Me viihdyimme hyvin.

Mukava retkikohde oli tippukiviluolat (joiden nimeä en nyt muista)
mutta ajomatkaa kertyi ehkä noin tunti.

PiparminttuPipsa

 • Aloittelija
 • Viestejä: 6
  • Profiili
Etelä-Ranska
« Vastaus #4 : 13.05.2005, 14:36:02 »
Hyviä vinkkejä  :)
Oon itsekin jo hiukan perehtynyt seutuun netissä, upealta ja kiinnostavalta näyttää.
Tarkoituksena on ajaa Zürichistä lounaaseen ja siitä Ranskan rannikkoa pitkin. Siistii olisi kyllä pistäytyä jollain saarellakin.
Katsotaan...

allika

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 143
  • Profiili
Etelä-Ranska
« Vastaus #5 : 13.05.2005, 18:04:45 »
Lainaus käyttäjältä: "Ready"
Gorges du Verdon eli Verdonin kanjoni on huikean syvä. Suosittelen ehdottomasti. Kanjoni laskee Lac Ste Croix-nimiseen turkoosinsiniseen (teko?)järveen jonka rannalta löytyy kiva kylä Moustiers Ste Marie. (muistankohan nyt oikein nuo nimet)
Rotko löytyy Grassesta pohjoiseen.


Asiasta kolmanteen, tuonne haluaisin itsekin mennä patikoimaan. Tarkoitus oli käydä jo viime kesänä, mutta... Kuulin muuten juuri tällä viikolla TF1:den uutisista, että suunnittelevat korkeajännitelinjojen vetämistä Verdonin kautta  :shock:

Marseille on ehdottomasti pysähtymisen arvoinen kohde, Ranskan toiseksi suurin kaupunki. Marseillessa voit kuljeskella pääkatua La Canabière'a pitkin, käydä vanhassa satamassa kalatorilla, ihailla kauniita kortteleita kuten La Corniche, toisin sanoen nauttia aidosta latinalaisesta elämän menosta. Jos pidät patikoinnista vähän keskustan ulkopuolella on Les calanques de Sormiou, merestä nouseva kallioseinämä, jonka välissä merenpoukamassa on pieni Sormioun kylä. Kerrassaan upea paikka, täällä voit uiskennella ihanan kirkkaassa Välimeressä ja nauttia rauhallisesta ilmapiiristä, mutta shh.. tämä paikka on julkinen salaisuus, jonne harvat turistit löytävät. Kylään on tie, mutta autolla et pääse perille asti vaan patikoitavaa (ja suht jyrkkää sellaista) on jokunen kilometri/noin 45 min.
Jos sinua kiinnostavat historialliset kohteet, ota paatti (15 min) Marseillen vanhasta satamasta kohti Château d'If'ia. Tällä vankilasaarelle sijoittuu Alexandre Dumas'an tarina Monte Criston kreivistä.

Ja jos päädyt Avignoniin, pistäydy palais de Papes'in lisäksi vaikka Avignonin vanhimmassa kahvilassa Mon Bar'issa (rue de portail Matheron). Le rocher de Doms -puistosta, paavien palatsin vieressä, on huikeat näkymät yli koko Avignonin. Muita mukavia paikkoja kävelymatkan päässä: rue de Teinturiers, place Pie. Iltamenoon ehdottomasti paras paikka, jos tykkää elävästä musiikista (etno/jazz) on Delirium (23 rue de la république, sisäänkäynti: 1 rue Mignard).

Mitä vielä, tässähän melkein hengästyy, kun miettii kaikkia upeita paikkoja. Mukavaa matkan suunnittelua :D

[-mkds-]

 • Aloittelija
 • Viestejä: 6
  • Profiili
Etelä-Ranska
« Vastaus #6 : 31.05.2005, 21:36:32 »
Vähän osittain hieman menee aiheesta ohi mutta menköön...
Eli Etelä-Ranska ja Ranskan "keskiosat" eli pariisista alaspäin??...Ajattelimme ainakin Marseillessa käydä mutta siitä tarvitaan vielä yksi etappi ennen Pariisia.. Jos jollakin on hyvä ehdotus niin kertokaa ihmeessä! :)
Tulemme siis Barcelonasta Marseilleen.
yväksyn ehdot ja olen tasan tai yli 13-vuotias.

absurdin

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 97
  • Profiili
Etelä-Ranska
« Vastaus #7 : 31.05.2005, 21:48:48 »
Toulouse. Kertakaikkiaan ihana tunnelma. Kapeita kujia, hyväntuulisia opiskelijoita ja kivoja kahviloita. Suosittelen!

Pohjoisempana ehdoton paikka olisi Strasbourg, jonain päivänä täytyy mennä uudelleen. Katedraalilla oli uskomattoman mystinen tunnelma iltavalaistuksessa.

Aix-en-Provence positiivinen kokemus myös.

CosmoPolitain

 • Reissaaja
 • Viestejä: 39
  • Profiili
Pariisi-Marseille
« Vastaus #8 : 01.06.2005, 01:34:29 »
Välillä lännempää tietä tullessa St. Flour tai Gorrge du Tarn, idempää Dijon ympäristöineen.

G A Wallin

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 84
  • Profiili
Etelä-Ranska
« Vastaus #9 : 01.06.2005, 09:08:32 »
Avignon oli pieni pettymys. Aitoa ranskalaisuutta jos haet, käväise mahdollisimman pienessä paikassa. Arles on ok, mutta ei siellä montaa päivää jaksa olla. Bongaa se Etelä-Ranskan akvedukti ja käy uimassa sen alla.

Illusion

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 732
  • Profiili
Etelä-Ranska
« Vastaus #10 : 03.06.2005, 11:59:55 »
Avignon ja Arles ovat ihan kivoja kaupunkeja. Camarguen suistoalueella kannattaa käväistä katsomassa tuhansia vaaleanpunaisia flamingoja, muutenkin seutu on kiinnostavaa.

Neiti Q

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 328
  • Profiili
Etelä-Ranska
« Vastaus #11 : 03.06.2005, 12:28:53 »
Tuossa tulikin jo paljon ehdotuksia, mutta raapustan joutessani muutaman lisää:

* St. Paul de Vence ja Fondation Maeght, hieno nykytaiteen kokoelma (lähinnä 1900-luvun taidetta + vaihtuva näyttely). Chagallin hauta kylän hautuumaalla.

* Antibes ja Picasso-museo; venemaaleilla tehtyjä töitä yhdeltä kesältä 1940-luvun puolivälistä

* Villefranche sur Merin pieni ranta heti junaradan vieressä ja piskuinen Pietarin kappeli, jonka Jean Cocteau on koristellut (myös Mentonin kaupungin vihkikäytössä oleva sali on Cocteaun käsialaa, ja Mentonissa on pieni linnoitus täynnä Cocteaun töitä)

* Matisse-museo Nizzassa; hyvät vaihtuvat näyttelyt. (Chapelle Rosarie Vencessa on Matisse-fanin must-kohde.)

* Jos pidät Marc Chagallista, on hänen suurikokoisille raamattuaiheisille töilleen omistettu museo ehdoton kohde. Nizzassa sijaitseva museo ei lainaa töitä muualle.

* Villeneuve-Loubet'n pikkukylän suuri mies oli kokki August Escoffier, kylässä on ihana gastronominen museo ja hyviä ravintoloita. Naapurikylässä Cagnes-sur-Merissä on Renoir-museo - aitoja töitä ei ole, mutta taiteilijaa innoittaneeseen ilmapiiriin pääsee tutustumaan.

*Mouginissa elävä kokkilegenda Roger Vergé tarjoaa ruokaa ja pyörittää kokkikoulua. Tahtoo sinne!

* Aix-en-Provence on viehättävä pienentuntuinen kaupunki, joka henkii sivistynyttä tunnelmaa yliopistonsa ansiosta. Cezanne asui pitkään kaupungissa, siellä on hänen ateljeensa ja tarjolla kaikenlaisia kävelyjä Cezannen jalanjäljissä. Cezannen kymmeniä (vai satoja?) kertoja ikuistamaa Mont Ste Victoirea voi ihailla muun muassa ajamalla D10-maisematietä Aixista itään.

* Luberonin ja Mont Ventoux'n välimaastossa on kaikkein söpöimmät provencelaiskylät. Roussillon, Venasque, Fontaine-des-Vaucluse - kaikki korkealla rinteessä, tarjoavat huimia näkymiä ja pieniä kahviloita :) Viimesyksyisen reissun mieleenpainuvin ateria nautittiin Seguret'ssa La Table du Comtat-ravintolassa. Ihailimme korkealla kukkulalla panoraamaikkunoista, miten ukkonen ja aurinko vuorottelivat ja nautiskelimme menu marchantista.. Hyvätkin ravintolat tarjoavat yleensä kohtuuhintaisia lounaita, niistä kannattaa ottaa vaari, ellei raskas lounas muuten kaada naista tiellä.

(Lisää aiheesta myös täältä: http://www.pallontallaajat.net/interrail/keskustelu/viewtopic.php?t=4929)

(EDIT tää on tätä kun sairaana kirjoittelee, taas sain korjailla nimivirheitä. Ei olleet välttämättä viimeiset virheet..)
Makuni on hyvin yksinkertainen. Haluan vain parasta. (Oscar Wilde)

gia

 • Aloittelija
 • Viestejä: 1
  • Profiili
Etelä-Ranska
« Vastaus #12 : 26.06.2005, 17:16:47 »
Itseä kiinnostaisi paljon Lyon ja Dijon. Kummassakin kaupungissa olen käynyt kerran pari kesää sitten, mutta ajoimme silloin kummankin kaupungin läpi yöllä, jolloin en sitten paljoa kummastakaan paikasta nähnyt, mieleen tosin jäi paremmin kuin hyvin Lyonin läpi virtaavan joki, jonka rannat oli koristeltu lampuilla. Olisi kiva kuulla muiden kokemuksia näistä paikoista, sillä haluaisin päästä niihin käymään vielä joskus ihan päiväs aikaan.
 :)

nomadienne

 • Reissaaja
 • Viestejä: 35
  • Profiili
Etelä-Ranska
« Vastaus #13 : 28.06.2005, 10:18:27 »
Lainaus käyttäjältä: "[-mkds-
"]Vähän osittain hieman menee aiheesta ohi mutta menköön...
Eli Etelä-Ranska ja Ranskan "keskiosat" eli pariisista alaspäin??


Ranskan Lounais-Rannikolla on ihania kaupunkeja, joissa on vähemmän turisteja kuin Provencessä. Bordeaux on alueen "pääkaupunki", joka on mielestäni pysähtymisen arvoinen paikka. Sinne on suora ja nopea junayhteys Marseillesta ja sieltä voi jatkaa matkaa Pariisiin. Kaupunki ei ehkä ole Ranskan kaunein mutta erittäin mielenkiintoinen. La Rochelle, joka on aivan meren rannassa, on mielestäni länsirannikon kaunein kaupunki. Myös ympäröivä maaseutu on ihastuttava. Kivoja pikkukaupunkeja n. 30 km päässä rannasta ovat Saintes ja Cognac.

PiparminttuPipsa

 • Aloittelija
 • Viestejä: 6
  • Profiili
Etelä-Ranska
« Vastaus #14 : 28.06.2005, 13:35:05 »
Ihana reissu tuli tehtyä cote-d'azuriin, vaikka autoomme murtauduttiin ja rinkkamme pöllittiin  :evil:  (onneksi vasta reissun toiseksi viimeisenä päivänä..)

Säät olivat mitä mahtavimmat; aurinkoa ja hellettä riitti, ihmiset ihania - jopa rikosilmoituksen kirjanneet poliisitkin  :wink: ja maisemat upeita.

Nämä paikat ehdittiin kuudessa päivässä koluta (järjestyksessä heti Italian rajalta St Tropeziin asti, jonne ennätimme, ja sitten hiukan sisämaan kautta takaisin):
-Menton; kaunis hiljainen eläkeläiskylä
-Monte Carlo; tarkoituksella vain ohi ajettiin..
-Antibes&Cap d'Antibes; rantoja ja kaunis niemi, jonne piti kävellä, kun teitä ei ollut.
-Cannes; persoonaton ja kolkko, vaikkakin hieno.
-Theoule-sur-mer; yksi suosikkipaikkani! Lahdessa aivan Cannesin kupeessa, pieni kylä, mutta niin kotoinen (Miramariin päin ajaessa upea luonnonpuisto: Pointe de l'Aiguille; jyrkkä lasku/nousu alas rantaan, hienot maisemat ja pieniä salaisia paikkoja, joihin voi tehdä piknikin tai mennä yleensä autioille minirannoille uimaan.)
-Ste Maxime; ei kauhen suurta paneutumista.. Biitsejä.
-St Tropez; ei hetkauttanut.
-Grimaud; toinen suosikkipaikkani! Ah, niin kaunista! Pikkuruinen kylä korkealla vuoren rinteellä (n.30km St Tropezista koilliseen).
-Cogolin; Grimaudin naapurikylä. Ei niin pittoreski, kotoisalla tavalla rähjäisempi.
-Grasse; aika vaisu tuntuma jäi..
-Vence; nopiaan ohi, kun oli niin ahdistava  :?
-St-Paul-de-Vence; kaunis kuin mikä, mutta aivan täynnä jenkkituristeja ja joitain suomalaisiakin ilmastoiduissa dösissään. Turistien takia myös paljon SPdV-krääsää myynnissä.
-Cagnes; Bar Renoir, Hotel Renoir, Restaurant Renoir, etc. Ja Renoirin talo on rempassa heinäkuun puoliväliin asti! Muuten aika karu mesta...
-Nizza; niin pienen kiertelyn jälkeen en uskalla sanoa mitään.. No, hitot! Ei vakuuttanut.

Seuraavalla kerralla sitten vielä etelämpään! Hyviä reissuja kaikille! On jo sinne ikävä..

PmP

Klazu

 • Reissaaja
 • Viestejä: 43
  • Profiili
Etelä-Ranska
« Vastaus #15 : 26.10.2006, 23:43:24 »
Junalla oltiin kaksi viikkoa sitten liikkeellä, mutta Nizza, Monaco, Marseille, Toulouse ja Bordeaux (siinä järjestyksessä) tuli nähtyä. Junastakin pystyy näkemään mukavasti maisemia, sillä rata kulkee aivan Välimeren rannassa Antibasin ja Monacon välin. Todella mahtavia maisemia ja niin ihanan lämmintä ja kesäistä vielä näin lokakuussa!

Kauneimmat paikat olivat varmaan Monaco ja Toulouse. Siistejä ja hyvin erilaisia kaupunkeja. Nizza tuntuu turistirysältä, mutta sisältää sangen hyvät ostosmahdollisuudet. Bordeaux ja varsinkin Marseille ovat sangen sotkuisia paikkoja, vaikka kaunistakin nähtävää on (maisemat esmes Marseillen pääkirkon kukkulalta ovat mielettömät!). Marseillesta muuten tulee mieleen Napoli. Jos jättää siellä puhuttavan kielen huomiotta, voi ihan kuvitella olevansa Italiassa. Samalla tavalla sotkuinen ja "huoleton" kaupunki on. :)

Junamatkat rannikolla ovat sitten aika pitkiä ja TGV:t kulkevat yhtä hitaasti kuin Teoz Corail -pikajunatkin. Marseille - Bordeaux välillä ei juuri ole nähtävää. Matka Etelä-Ranskan poikki kestää junalla yli 8 tuntia. Tarjolla on myös yöjuna yhteys.

misja

 • Reissaaja
 • Viestejä: 30
  • Profiili
Vs: Etelä-Ranska
« Vastaus #16 : 28.05.2008, 13:38:38 »
Missäspäin sijaitsee se kuuluisa akvekdukti?

Miten yleisesti ottaen etelä-Ranskassa pääse kulkemaan? Suurien kaupunkien välillä kulkee toki junat, mutta miten on pienempien kylien laita? Onnistuuko matkaaminen niihin junilla tai busseilla?

gorba (tsov)

 • Reissaaja
 • Viestejä: 54
  • MSN Messenger - ptnurmi@hotmail.com
  • Profiili
Vs: Etelä-Ranska
« Vastaus #17 : 29.05.2008, 08:41:42 »
Tarkoittanet Pont du Gardia. Se on kutakuinkin Avignonin ja Nimesin (joissa kummassakin kannattaa käydä) puolessavälissä. Sinnepäin jos menee kannattaa piipahtaa myös Orangessa, jossa on melkoisen hyvin säilynyt Roomalainen Amfiteatteri.

Montpellier on myös mukava paikka, itse tein reissut Avignoniin, Orangeen yms. Montpellieristä käsin (autolla).

Electra

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 711
  • Profiili
Vs: Etelä-Ranska
« Vastaus #18 : 29.05.2008, 10:24:15 »
La Rochelle, joka on aivan meren rannassa, on mielestäni länsirannikon kaunein kaupunki.

La Rochellen edustalla on myös ovaalinmuotoinen linnoitus, Fort Boyard, jossa on kuvattu joskus Suomenkin TV:ssä näytetty aarteenetsintäohjelma (en nyt muista nimeä...). MUOKS: Seikkailujen linnakehan se oli.


-Grasse; aika vaisu tuntuma jäi..

.......
-Cagnes; Bar Renoir, Hotel Renoir, Restaurant Renoir, etc. Ja Renoirin talo on rempassa heinäkuun puoliväliin asti! Muuten aika karu mesta...

Grasse on parfyymienvalmistuksen "maailmannapa". Kierros Fragonardilla on todella mielenkiintoinen, vanhanajan kosmetiikkatehdas, joka vieläkin on toiminnassa. Suosittelen. Kesällä kukkapellot (laventelia ym.) ovat näkemisen arvoisia.

Cagnesin parasta antia on vuorennyppylällä sijaitseva vanha kaupunki, jonne pääsee (ellei jaksa kiivetä) ilmaisella sukkulabussilla paikalliselta bussien pääpysäkiltä. Mäen päällä on linnamuseo ja monta hyvää ravintolaa (osalla jopa Michelin-tähtiä), kolmisen hotellia ja pari baaria, joista toinen, irkkubaari, on paikallisen yöelämän keskus. Ai niin, unohdin yökerhon, jota ei turisti löydä ellei kysy: Black Cat, joka sijaitsee linnan aukiolla kellariholvissa. Elävää musiikkia joka ilta ja tiivis tunnelma. Ovi on aina lukossa, mutta kelloa soittamalla pääsee sisään.

Miten yleisesti ottaen etelä-Ranskassa pääse kulkemaan? Suurien kaupunkien välillä kulkee toki junat, mutta miten on pienempien kylien laita? Onnistuuko matkaaminen niihin junilla tai busseilla?

Bussit kulkevat pienissäkin kylissä ihan hyvin. Eikä maksa paljoa, olikohan kertalippu jotain 1,40 - 1,60 € viime vuonna.

« Viimeksi muokattu: 16.07.2008, 22:29:23 kirjoittanut Electra »

Melle

 • Reissaaja
 • Viestejä: 30
  • Profiili
Vs: Etelä-Ranska
« Vastaus #19 : 29.05.2008, 19:04:40 »
Bussit kulkevat pienissäkin kylissä ihan hyvin. Eikä maksa paljoa, olikohan kertalippu jotain 1,40 - 1,60 € viime vuonna.

Bussimatkan hinta on tänä vuonna 1 euro,  joten matkabudjetti ei paljon kevene vaikka reissaisi reilumminkin.
Ja bussilla pääse todella hyvin liikkumaan.