Global interrail 2005 + ramboilut (SK)

 (Luettu 8406 kertaa)

Pi

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 550
  • MSN Messenger - typo@arabuusimiehet.com
  • Profiili
Global interrail 2005 + ramboilut (SK)
« : 20.05.2005, 03:36:07 »
Se on sitten taas se aika vuodesta, kun oravat ja muut jyrsijät jahtaavat kuumina toisiaan metsässä ja tässä huushollissa alkaa toisenlainen kuumotus punottaa niskaa. Kesäloma edessä, päälle pari viikkoa palkatonta vapaata, reililippu ja muut tarpeelliset paperihärpättimet on ostettu/varattu, kämppä on lähes siivottu, posti on käännetty ja matkavakuutus on hankittu.

Taitaa olla aika mennä.

Idea on siis se, että ensimmäiset noin pari viikkoa kuljen itä-euroopan suunnalla ilman reililippua, koska sielläpäin hinnat ovat halvemmat (tosin palvelu-/tietotasokin voi olla jopa negatiivisella puolella - niinkuin viimeksikin jouduimme kertomaan romanialaiselle paikallisen VR:n virkailijalle mihin ja minkälaisia junia heidän asemansa ohi kulkee sekä slovakialaiselle infotiskin työntekijälle jouduimme kädestä pitäen kartalta näyttämään, että Sibiu on Romaniassa eikä Kroatiassa) ja vietämme muutenkin aikaa pääasiassa muutamassa paikassa kavereiden luona. Suunnilleen kesäkuun alusta sitten alkaa global-lipun voimassaolo, koska keski-/länsieurooppa ovat kalliimpia kierrettäviä.

Edellisen reissun kokemuksista viisastuneena on 65-litrainen rinkka saanut astua syrjään 41-litraisen rinkkamallisen repun tieltä, varustemäärä on tippunut noin kolmanneksella ja terve itseluottamus omatoimimatkailua kohtaan on kasvanut. Viimeinen yö ennen lähtöä menossa. Nukuttaisi kyllä, mutta olen melko varma, että uni ei silti tulisi, vaikka sitä yrittäisi vähän vällyjen väliin kaveriksi houkutellakin.

Tässä tämänkertainen varustus:

2x t-paita
2x bokserit
2x sukat
1x paksu villapaita
1x pitkät housut, joista saa lahkeet irrottamalla shortsit
+ uimahousut
+ sandaalit
+ makuupussi
+ paksu kirja matkalukemiseksi
+ kännykkä ja -laturi
+ pieni paketti maitohappobakteerikapseleita
+ Imodiumeja (ripulistopparit)
+ desinfioivia käsipyyhkeitä
+ muutamia särkylääketabletteja akuuttien päänsärkyjen *köh* varalta
+ pikkuruiset purkit suihkusaippuaa ja shampoota
+ hammasharja ja -tahna
+ partakone mallia käsihöylä ja pikkuruinen partavaahtopurkki
+ dödö

Lisäksi mukana kulkevat passi + kopio passin naamakuva-aukeamasta (ihan siltä varalta JOS kävisi niin paska säkä, että joku onnistuu passin varastamaan), Visa Electron, reilusti xylitol-purukumia kenttähammasharjaksi ja stressileluksi sekä läjä sisu-askeja ulkomaalaisten säikyttelyyn.

Tällä kertaa mukaan tulehtumaan lähtee myös aivan tuore (lue: tasan viikon vanha) lävistykseni.

Nyt istun vielä kotona, mutta alle 7 tunnin päästä istun Nordic Jet Linen katamaraanissa kohti Tallinnaa, josta minulla on lento Berliiniin. Kylläpä sitä voikin ihminen tuntea itsensä harvinaisen tyhmäksi, kun ei ole aiemmin tullut mieleen katsella lentoja Tallinnasta... Tällä kertaa Helsinki-Berliini -välin kokonaishinnaksi tulee noin 90 euroa (alle puolet Finnairin tai Ryanairin kokonaiskustannuksista ko. välille eikä lentoni ole edes mikään halpalento) ja aikaa koko matkaan kuluu kaikkine odotteluineenkin vain noin 5h (mikä on alle puolet Ryanairiin verrattuna ja vain vähän toista tuntia kauemmin kuin Finnairilla).

Berliinistä tarkoitus on sitten lauantaina suunnistaa kohti Puolaa, mutta siitä lisää myöhemmin...

Tulipas pitkä aloitusviesti, mutta ei kerrota kellekään.

.pi.
Minä poika se reilaan ja reivaan, turhat huolet mäelle heivaan.

Urho_Kekkonen

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 554
  • Profiili
  • Kuvia
  • Sähköposti
Re: Global interrail 2005 + ramboilut (SK)
« Vastaus #1 : 20.05.2005, 08:03:50 »
Lainaus käyttäjältä: "Pi"
itä-euroopan suunnalla ilman reililippua, koska sielläpäin hinnat ovat halvemmat (tosin palvelu-/tietotasokin voi olla jopa negatiivisella puolella - niinkuin viimeksikin jouduimme kertomaan romanialaiselle paikallisen VR:n virkailijalle mihin ja minkälaisia junia heidän asemansa ohi kulkee sekä slovakialaiselle infotiskin työntekijälle jouduimme kädestä pitäen kartalta näyttämään, että Sibiu on Romaniassa eikä Kroatiassa)


Ignoranttien rautatie- ym. virkailijoiden esiintymisalue on paljon laajempi kuin vain Itä-Eurooppa, olen törmännyt paljon mainitsemiasi esimerkkejä pahempaankin tietämättömyyteen mm. Norjassa. Etenkin Norjassa.
http://ihmeellisiaasioita.blogspot.fi/

Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen. Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen.
-Ääntenlaskija 1956

KristiinaE

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 839
  • Profiili
Global interrail 2005 + ramboilut (SK)
« Vastaus #2 : 20.05.2005, 12:08:28 »
Hippahei, ja hyvää matkaa o/ Ehjänä takaisin!

Pi

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 550
  • MSN Messenger - typo@arabuusimiehet.com
  • Profiili
Global interrail 2005 + ramboilut (SK)
« Vastaus #3 : 21.05.2005, 20:14:35 »
Saavuttiin juuri Puolan Poznaniin. Lampotila huitelee noin 20-25 asteen paikkeilla ja toistaiseksi lahes pilveton taivas uhkailee ukkosta horisontissa.

Meinattiin melkein missata juna tanne, kun unohduttiin Berliinin Kreuzbergissa yhteen aivan mahtavaan (ja moneen kertaan palkittuun) turkkilaiseen ravintolaan ja aika vain jotenkin kummasti loikkasi tunnilla eteenpain... ah ja voi sita lammas-annosta grillattujen tomaattien ja jugurttikastikkeen kanssa, minka soin. Takuuvarmasti suosin ko. paikkaa viela uudemmankin kerran. Nimea en tajunnut katsoa, kun se oli niin helpossa paikassa, joten sori, joudutte etsimaan raflan itse ;) Noh, joka tapauksessa, berliinilainen ystavamme Tomas oli onneksi polkupyoralla, joten siina missa mina ja Roosa kavelimme Ostbahnhofille, mista junamme lahti, Tomas polki sinne etukateen ja etuili tylysti jonossa ostamaan mulle lipun (koska reililippunihan on voimassa 3.6.-2.7. kuten taisin ekassa viestissa jo mainita). Samaan aikaan, kun juna lipui laituriin, Tomas juoksi tuomaan mulle lipun, joten tiukalle meni... mutta hei, se on reilaamista se :wink:

No juu, nyt halvan puolalaisen oluen ja ruoan pariin - mennaan samaan raflaan missa viimeksi syotiin iso grilliribs-annos ja maanantaina kayn varjayttamassa paani taas oranssiksi - samassa parturissa kuin kaksi vuotta sitten. :lol:

.pi.
Minä poika se reilaan ja reivaan, turhat huolet mäelle heivaan.

hile

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 379
  • MSN Messenger - reija20_00@hotmail.com
  • Profiili
  • http://spaces.msn.com/members/brxtnrabbit/
  • Sähköposti
Global interrail 2005 + ramboilut (SK)
« Vastaus #4 : 24.05.2005, 14:20:24 »
Hauskaa reissua! Tasta tulee taas paivien kohokohta -Pin paivikset!
 love to see my people living in love ,
I 'ate to see dem fighting an' swimming in blood.

I-Wayne -Living In Love

wertty

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 106
  • MSN Messenger - tiia-eskelinen@luukku.com
  • Profiili
Global interrail 2005 + ramboilut (SK)
« Vastaus #5 : 24.05.2005, 18:36:48 »
sinä senkin... :(
no nauttikaa matkasta kun täältä pois pääsitte  :D...
ja kirjottele lisää kun kerkiät

Pi

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 550
  • MSN Messenger - typo@arabuusimiehet.com
  • Profiili
Global interrail 2005 + ramboilut (SK)
« Vastaus #6 : 25.05.2005, 21:05:15 »
Selan takana huutaa monotoninen miesaani Krakovan aseman kaiuttimista, jalkoja sarkee, suuta kuivaa ja vasyttaa, mutta henkista energiaa on vaikka muille jakaa...

Kaytiin kiertamassa Krakovan pakolliset nahtavyydet eli juutalaisalue Kazimierz, Wawel hillin linna (missa postikorteista kiskotaan kokonainen zloty, kun rautatieaseman tunnelista saa tasmalleen samat kortit 80 groszilla!) ja lisaksi kaupungin ulkopuolella Przegorzalyn TosiTylsa(tm) "linna" (eli hotelli, joku kokoustilajuttu ja rafla), mista tosin oli aivan hemmetin upeat nakymat Wisla-joen yli koko etelaiseen Krakovaan. Lisaksi kierrettiin varmasti toistakymmenta kilometria itse kaupunkia ristiin rastiin. Jalat huutavat armoa, mutta viela taytyy kayda kuuntelemassa moldovalaisen kuoron laulaminen vanhassa kaupungissa, kun ovat kerrankin tanne tulleet.

Jotenkin kummallisesti yopymiset jarjestyivat jalleen kerran ilmaiseksi: Roosan poznanilaisen kirjekaverin kaverin siskon luona :lol: ... Asunnossa on noin 20-30 neliometria, siina asuu kolme opiskelijatyttoa ja kampassa on yksi makuuhuone, keittio ja pieni kylpyhuone. Vuokrakin on edullinen 600 zlotya (n. 200e) kuukaudessa. Meidan onneksemme tytot ovat maksaneet jopa lamminvesilaskun, joten ei tarvinnut kylmassa peseytya. ;)

Nyt junalipun ostoon ja huomenna yojunalla kohti Budapestia.

.pi.

Edit: Poznan-kuulumisia alla...

Ensimmaisena paivana ei tehty oikeastaan mitaan, koska tultiin niin myohaan perille. Kaytiin kaupassa ja sitten vain istuttiin Anian kampilla ja oltiin tyytyvaisia, kun Anian kaikki kolme kamppista olivat poissa. En kylla itse pystyisi enaa kaksi-huonetta-nelja-ihmista -tyyliseen soluasumiseen; etenkaan, kun kampassa ei ollut edes omaa keittiota ja aanieristyksesta ei voida puhuakaan - jopa asuntojen valilla oli pahviseinia, ei pelkastaan soluhuoneiden valilla.

Illalla mentiin kaksi kerrosta ylemmas keittiossa oleviin opiskelijabileisiin, jotka olivatkin positiivinen yllatys. Porukkaa oli paikalla joku pari-kolmekymmenta ja illan "DJ" soitti random mp3sia tietokoneelta kotistereokaiuttimien vedellessa viimeisiaan. Strobonkin olivat jostain hommanneet. Musa oli paskaa, mutta tunnelma katossa ja bilettajat vaihtelevassa humalan tilassa. Yksi kaveri (jonka nimesimme "Samba guyksi" sattuneesta syysta) tarjosi mulle parit erittain vahvat vodkapaukut, kuultuaan, etta olemme Suomesta. Sain viela kutsun ryyppybileisiin pari paivaa myohemmin, mutta se oli sama ilta, kun lahdimme kohti Krakovaa, joten ne bileet jai valiin (huh, onneksi, oli nimittain aika kova poika juomaan se samba guy. Nimim. vodkapaukun resepti 50% viinaa, 50% lantrinkia  :wink:).

Seuraavina paivina herasimme hikisina ja nihkeina - kiitos asuntolan ihanan neuvostosuunnittelun, joka kerasi auringonvalosta rakennukseen mahdollisimman paljon lampoa... ja asteitahan ulkona oli koko maassaoloajan semmoiset tasaiset 25-27 astetta. Toinen positiivinen yllatys oli puolalainen bandi nimelta Fisz (lausutaan "fish"). Varsin erikoista surinaa yhdistettyna kitaran kanssa.

Poznanista en oikein osaa sanoa mitaan enempaa, koska koko kolme paivaa oli melkeinpa edellisen reissun toistoa: syotiin samassa raflassa, kaytiin leffassa, kierrettiin kaupunkia. Kivaa oli.

.pi.

PS. Kaakaonystavat, jotka eksytte Poznaniin: Cocoa Republic. Etsikaa se!
Minä poika se reilaan ja reivaan, turhat huolet mäelle heivaan.

Pi

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 550
  • MSN Messenger - typo@arabuusimiehet.com
  • Profiili
Global interrail 2005 + ramboilut (SK)
« Vastaus #7 : 30.05.2005, 00:09:16 »
Yojuna Krakovasta Budapestiin olikin erikoinen reissu... Tilaa oli reilusti, mutta juna oli lyhyesti sanottuna aivan karsea. Autenttiset imukuppimuovipenkit, ei verhoja, poydat vinossa ja kaikki wc:t aivan kammottavassa kunnossa. Tietenkin tahan kaikkeen oli varauduttu, mutta kylla ensinakyma junaan silti heratti hieman epauskon sekaista hilpeytta.

Asemalla oltiin puoli tuntia aikaisemmin tormatty etela-korealaiseen Jakeen (joo, kylla sen toinen nimi on Kim), joka oli toiseksi cluelessein matkailija, mihin olen tormannyt :) Kaverilla oli pyorilla kulkeva, varmaan 30-kiloinen, matkalaukku, paivalaukku, vyolaukku, yhdistelmalukot, rahavyot, vesipullovyot, halyttimet ja rensselit ja pelit ja vehkeet ja... Koko mies oli yksi kaveleva Partioaitan mainosesite; vain hintalaput puuttuivat :D Itse kaveri osoittautui sitten ihan mukavaksi, vaikkakin vahan hermostuneenoloiseksi. Jake oli kiertanyt taisteluvarustuksensa kanssa Eurooppaa jo kuukauden ja oli noin viikon paasta palaamassa kotiin. Osoitan kylla kunnioitukseni hanelle jo siita, etta han on ylipaataan pystynyt varusteidensa kanssa matkustamaan niin pitkaan.

Rajanylityksia matkalla tuli kaksi, joten passejahan syynailtiin heti useampaan otteeseen ja juuri, kun uni oli voittamassa tulivat lipuntarkastajat (Btw. aikuisten junalippu Krakova-Budapest maksaa yli 53 euroa ja matkassa kestaa reilu 11 tuntia, vaikka kaupunkienvalinen etaisyys on vain reilut 400km). Viela kun juna taman lisaksi kulki siksakkia pitkin Tatra-vuoristoa, joka oli taydenkuun valaisemana erittain vaikuttava naky, jaivat younet varsin vahille.

Sen verran kuitenkin kumpikin torkahdimme, etta jossain Slovakian mitattoman pikkupysakin kohdalla ehdittiin toista rinkkaa jo yrittaa varastaa. Itse en herannyt, mutta Roosa herasi siihen, etta joku astui penkin paalle, ja kun Roosa avasi silmansa, oli tama ei-toivottu vieras jo livahtanut ulos ja sulki compartmentin ovea. Aamulla oli sitten polyinen kenganjalki penkissa muistona. Ensimmainen kerta ikina, kun meille kay mitaan tamansuuntaistakaan ja tietenkin se tapahtuu juuri Slovakiassa, mista edellisenkin reilin kokemukset olivat lahes yksinomaan negatiivisia. Valitettavasti. Mitaan ei onneksi kadonnut, mutta tama taas muistutti siita, etta yojunissa unet otetaan vuorotellen, ei samaan aikaan.

Perjantaiaamuna sitten saavuimmekin Budapestiin, missa lampotila oli jo yhdeksan jalkeen lahes 30 astetta, mutta viikonlopusta lisaa myohemmin.

.pi.
Minä poika se reilaan ja reivaan, turhat huolet mäelle heivaan.

Pi

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 550
  • MSN Messenger - typo@arabuusimiehet.com
  • Profiili
Global interrail 2005 + ramboilut (SK)
« Vastaus #8 : 30.05.2005, 12:25:32 »
Noniin... perjantaiaamuna saavuimme siis Budapestiin ja meidat vastaanotti paikallisen ystavamme lisaksi lahes samanlainen helle kuin kaksi vuotta aikaisemmin elokuussa: 30 asteen raja paukkuu joka paiva, mutta ihan viela ei olla yli 35 asteen menty.

Ensimmaisena silmiin osui taas tama aivan ihanan hassu paikallinen kieli, mille voi hyvantahtoisesti hekotella, kun se on niin hauskankuuloista; Unkari on paikallisten puhumana kuin texasilaisten englanti - leveaa ja laiskaa. 45 minuutin bussikyydin jalkeen suihku oli erittain tervetullut. Maglódin kylassa on rakentaminen ollut hyvin aktiivista kaiken aikaa ja nyt reissun varrella silmiin osuikin useita taloja, joiden paikalla edellisen reissun aikana oli pelkkaa peltoa. Osuipa silmiin yksi mielipuolisen kunnianhimoinen rakennustyomaakin: joku paikallinen on rakentamassa itselleen harmaista Leca-harkoista kunnon nelitornista linnaa ymparoivine muureineen (taytyy ehdottomasti ottaa siita kuva jos vain mahdollista). Linnan mallista tuli joku vanha peli mieleen, mutta en nyt yhtakkia saa paahani pelin nimea... lieko ottanut inspiraationsa siita.

Perjantai meni rauhallisissa merkeissa univelkoja poistellessa ja seuraavan aamun aikaista heratysta odotellessa.

Lauantaina sitten heratys olikin kuudelta ja suihkun seka aamupalan jalkeen lahdimme kahden auton voimin kahdeksan hengen porukalla kavereidemme ja heidan paikallisten kavereidensa kanssa ajamaan kohti Balaton-jarvea. Pakko sanoa kylla, etta olkoon miten turistirysa tahansa niin kylla se vaan on aivan ehdoton nahtavyys kenelle tahansa Unkarinkavijalle - ei 70km pitkaa ja 5km leveaa jarvea voi kuvailla, se taytyy nahda itse.

Lauantaina valitsemamme ranta osoittautui aika epamiellyttavaksi paikaksi, koska yhden minulle tuntemattoman puun kukinta on juuri nyt huipussaan ja se kaytannossa tarkoittaa sita, etta maa on useiden senttien paksuisen pikkuhaituvakerroksen peitossa (kuvia tiedossa, kunhan palaamme takaisin Suomeen) ja nehan paasivat joka koloon ja tarttuivat ihan kaikkialle - erityisesti aurinkorasvalla voideltuun ihoon. Samaten sita haituvaa oli loputtomasti vedenpinnalla, mika teki uimisesta lauantaina varsin epamiellyttavaa.

Yksi mieleenjaanyt paikka lauantailta oli Várpalotan kommunistikaupunki. Sinne ajaminen oli kuin olisi astunut teleportterin lapi parikymmenta vuotta ajassa taaksepain suoraan Venajalle... joka paikassa oli tutuksitulleen nakoisia harmaita betonikerrostaloja, kommunistimuistomerkkeja jne. Onneksi emme jaaneet paikalle pidemmaksi aikaa. Ei silla, etteiko kommunismissa olisi omat hyvat puolensa, mutta se rakennustyyli on jotain sanoinkuvaamattoman RUMAA.

Illalla meilla olikin sitten pieni ongelma, kun piti loytaa majapaikka yoksi, koska kaikki paikat olivat joko kiinni (sesonkiaika ei ole viela alkanut) tai taynna. Lopulta, parin tunnin etsimisen jalkeen, loysimme sopivan paikan Balatonfüredista (kastély szálló - castle hotel), mihin kaikki kahdeksan saatiin majoitettua mukavasti. Paikka oli varsin mukava kolmen tahden hotelli ja erityisesti hintatasoon nahden luksusta (yopyminen kahden hengen huoneessa 15e/hlö). Lisaksi hotellin ravintola oli paikallisen kaverimme mukaan Unkarin halvin... Helppo uskoa, koska maksoin kaksi kunnon ateriaa, kaksi kokista, ison oluen, kolme Finlandia vodka -paukkua seka kahvin ja laskun loppusumma jai karvan verran alle 10 euron. Huone oli siisti, parisanky pehmea ja televisiossa jopa ei-dubattuja kanavia. Ainoa pieni miinus hotellissa oli se, etta kylpyhuoneessa oli muurahaisia, mutta ei niitakaan hairioksi asti. Kaverin huoneessa ei wc vetanyt.

Seuraavana aamuna herattiin epainhimillisen aikaisin (naa unkarilaiset on ihan sekaisin; sunnuntaina liikenteeseen 07:25!) ja jatkettiin matkaa. Ensin kauppaan ostamaan aamupalaa ja pienen parkkipaikka-piknikin jalkeen kohti Tihanyn niemea ja luostarialuetta. Paikka on yksi Unkarin ylpeyksista ja jos kaikki turhakkeet kraasamyynnit unohdetaan niin syystakin - alue on todella kaunista, metsaista seutua ja rakennukset on sailytetty sellaisina kuin ne olivat rakennettaessa. Paikalla on useita erilaisia muistomerkkeja Unkarin historiasta ja tietenkin koko paikan kruunaa itse luostarialue korkeine kirkontorneineen. Nakyma Balaton-jarvelle on yksinkertaisesti upea.

Tihanyn luostarin jalkeen suuntasimme uudelle rannalle Csopakiin, joka osoittautuikin lauantaista huomattavasti miellyttavammaksi paikaksi (kaverimme isoveljen mukaan Balatonin paras ranta). Tama paikka oli selkeasti turisteja varten, koska koko alue oli niin puhdas ja paikalla oli useampia ravintoloita, pienia myyntikojuja seka kioskeja. Sorruin itsekin ostamaan aurinkohatun, mille tulikin heti kayttoa. Rannan kruunasi vesiliukumaki, mista paasi laskemaan jarveen nimellista korvausta (100ft - eli noin 30snt - per lasku) vastaan. Balatonin rannat syvenevat todella hitaasti, mika tuntui vahan holmolta, kun vasta melkein 200m rannasta vetta oli leukaan asti.

Balatonilla kannattaa sitten ottaa huomioon se, etta rannoilla on sisaanpaasymaksu, mika vaihtelee rannasta riippuen noin 150-300 forintin (n. 60snt - 1.2e) valilla.

Noin neljan aikaan iltapaivalla pistimme tavarat kasaan ja lahdimme ajamaan takaisin kohti Budapestia. Tama operaatio osoittautuikin sitten pykalaa hankalammaksi, koska matkalla oli kolme isoa ruuhkaa ja valilla eteneminen olisi ollut nopeampaa vaikka takaperin kontaten. Tomin (se paikallinen kaverimme) mukaan ruuhkien syyna on lahes aina noin parikymppiset pullistelijahirviot, joiden testosteronin maaran mittaamiseen ei tavalliset mittarit riita. Tamakin oli helppoa uskoa, koska pelkastaan talla paluumatkalla vastaan tuli useita kolaroituja autoja, joista yksi sillankaiteen kautta voltin heittanyt tukki liikenteen toiseen suuntaan taydellisesti ties kuinka kauan. Itsemurhaohituksia nahtiin myos Via Baltica -tyyliin kaiken aikaa.  140km:n ajomatkaan meni lopulta reilut 4 tuntia... ja tietenkin samana paivana, kun niita lampoennatyksia rikottiin. Ihanaa.

Tanaan maanantaina sitten paatimme vain istuskella kaikessa rauhassa "kotona" varjossa kesan lammosta nautiskellen ja minakin paasin lopultakin kunnolla paivittamaan jo lahes heitteillejatettya matkapaivakirjaa.

Lavistys on ollut ihan iloinen alusta asti, mita nyt sen verran suuttui Poznanissa, etta korusta irtosi alkuperainen pallo ja jouduin ostamaan paikallisesta (todella pelottavannakoisesta) lavistys-/tatuointiliikkeesta uuden tilalle.

.pi.
Minä poika se reilaan ja reivaan, turhat huolet mäelle heivaan.

Pi

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 550
  • MSN Messenger - typo@arabuusimiehet.com
  • Profiili
Global interrail 2005 + ramboilut (SK)
« Vastaus #9 : 30.05.2005, 13:36:59 »
Pieni korjaus edelliseen... Juuri nyt tata kirjoittaessa Budapestissa on 36 astetta lamminta ja eilen maassa rikottiin lampoennatyksia, kun elohopea kiipesi korkeimpaan lukemaansa 60 vuoteen: 38 astetta.

Ei voi muuta sanoa kuin, etta huh helletta ja pelottaa ajatellakin, mita lampomittarit sanovat taalla kesan kuumimpana kuukautena, elokuussa.

.pi.
Minä poika se reilaan ja reivaan, turhat huolet mäelle heivaan.

anicca

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 507
  • Profiili
Global interrail 2005 + ramboilut (SK)
« Vastaus #10 : 02.06.2005, 19:42:42 »
Pi ja Roosa nähty Budapestissa! :D Matkapäiväkirjan juonipaljastus: jatkavat tänä iltana kohti Belgradia...

Eli ei muuta kun hyvää matkaa! Oli mukava nähdä - vaikkakin pikaisesti!
 következö buszon
Rajta leszek én is

Pi

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 550
  • MSN Messenger - typo@arabuusimiehet.com
  • Profiili
Global interrail 2005 + ramboilut (SK)
« Vastaus #11 : 02.06.2005, 22:49:24 »
Lainaus käyttäjältä: "anicca"
Matkapäiväkirjan juonipaljastus: jatkavat tänä iltana kohti Belgradia...


Voi nena, nyt se spoilas meidan juonen. :D

No juu. Tasta viikosta ei toistaiseksi hirveasti ole kerrottavaa, koska viikonlopun jalkeen meni pari paivaa ihan kaikessa rauhassa varjossa, auringonpolttamia parannellessa. :lol: Onnistuttiin sentaan karistamaan itsemme vain hyvin kevyesti (korkeintaan medium-rare), kun rannalla nakyi semmoisia erittain well-fried ihmisia, jotka ei oikeasti varmasti ainakaan viikkoon nuku selallaan tai pida paitaa paallaan (enpa ollut aikaisemmin nahnytkaan ihmista, joka on taydellisesti polttanut ihan koko selkansa).

Tiistaina kaytiin Tomin ja hanen tyttoystavansa kanssa katsomassa Budapestin kuninkaallista linnaa, mika osoittautui todella torkeaksi turistien rahastuspaikaksi. Maisemat ja rakennukset ovat toki hienoja ja vaikuttavia, mutta kun jo pelkasta linnanmuurille kiipeamisesta veloitetaan puolitoista euroa niin ei kiitos. Vesipullon hintakin oli linna-alueen automaatissa yli kymmenkertainen kauppahintoihin verrattuna (420ft 0.5l pullosta automaatissa vs. 115ft 1.5l pullosta kaupassa). Yksi positiivinen puoli reissusta jai kuitenkin mieleen: tuulenpuuska kaatoi yhden kaupan korttitelineen ja kun kavimme kerailemassa niita maasta ja palautimme ne kaupan myyjalle, han antoi meille rehellisyydesta kiitokseksi nelja korttia ilmaiseksi.

Kirjakaupat ovat osoittautuneet ongelmaksi, koska en ole loytanyt Budapestista viela yhtaan kirjakauppaa, missa myytaisiin englanninkielista fantasiakirjallisuutta... Otin mukaan Robin Hobbin loistavan "The Tawny Man" -trilogian yli 600-sivuisen toisen osan ja uskoin sen riittavan koko reissun ajaksi, mutta tarina osoittautuikin niin kiinnostavaksi, etta luin koko kirjan reilussa viikossa ja nyt pitaisi loytaa trilogian paatososa. Noh, ehka jostain muualta sitten...

Keskiviikkona kierreltiin Roosan kanssa keskustassa kahdestaan ja kaytiin myohemmin illalla Maglódin korkeimman maen paalla katsomassa auringonlaskua, mutta mitaan muuta ei sitten oikein tehtykaan... Hassua miten tehokkaasti sita voikin asettua aloilleen alle viikossa, kun on mukava paikka :D

Tanaan - kuten anicca jo paljasti - suuntaamme kohti Serbiaa ja tarkemmin Belgradia, jossa seuraavat ystavamme jo odottavat. Vahan janskattaa, kun ehti jo asettua, mutta kylla taa tasta taas reilaamiseksi muuttuu :wink:

.pi.
Minä poika se reilaan ja reivaan, turhat huolet mäelle heivaan.

juspu

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 348
  • Profiili
  • Sähköposti
Global interrail 2005 + ramboilut (SK)
« Vastaus #12 : 04.06.2005, 03:13:09 »
Uu-huu.... Siistiä! Ootte nyt just siellä missä itsekin toivoisin olevani tällä hetkellä. Voin vain vajota omiin muistoihin ja valokuviin...ja matkapäiväkirjaan. Pitäkää hauskaa :)

Pi

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 550
  • MSN Messenger - typo@arabuusimiehet.com
  • Profiili
Global interrail 2005 + ramboilut (SK)
« Vastaus #13 : 04.06.2005, 13:55:00 »
Tuli viela Unkarista mieleen, etta selvisi miksi niin monet unkarilaiset ihailevat suomalaisia... ainakin konservatiiviset unkarilaiset. Heidan mielestaan suomalaiset ovat sellaisia ihmisia, joista kaikkien unkarilaisten tulisi ottaa mallia, koska silloin, kun Suomella oli mahdollisuus potkia sosialismi maasta pois, se tehtiin. Aseiden ja verenvuodatuksen kautta, mutta vaikka Venaja oli miten suuri ja mahtava ja pelottava niin suomalaiset painuivat rintamalle riviin ja sanoivat luoti kerrallaan, etta tanne ette perkele tule - eivatka tulleetkaan.

Konservatiivisten unkarilaisten mielesta heidan pitaisi tehda nyt tasmalleen sama (joskaan ei valttamatta fyysisesti aseiden kanssa), mutta kansalaiset eivat uskalla.

.pi.

PS. Otsikon "ramboilut" loppuivat sitten siihen... reililippu on voimassa alken heti.
Minä poika se reilaan ja reivaan, turhat huolet mäelle heivaan.

Pi

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 550
  • MSN Messenger - typo@arabuusimiehet.com
  • Profiili
Global interrail 2005 + ramboilut (SK)
« Vastaus #14 : 04.06.2005, 14:24:12 »
Kaksi vuotta aikaeroa ja pakko sanoa, etta (ainakin) Belgrad on kylla muuttunut todella edukseen.

Jopa automaattiasein aseistettuja poliiseja on yha aivan kaikkialla, mutta he eivat enaa mulkoile blondia skandinaavia yhta epaluuloisesti kuin pari vuotta sitten. Monia vanhoja NATO:n pommitusten jaljilta huonokuntoisia rakennuksia on purettu ja tilalle on rakennettu/rakentumassa uusia hienoja taloja. Nowi Beogradissa viela toistaiseksi dominantit neukkukerrostalot ovat pikkuhiljaa vaistymassa vahan vahemman nakyviksi uusien  hienojen kerrostaloasumalahioiden rakentuessa niiden viereen ja valeihin. Taalla on jo muutama oikeasti idyllinen asuma-alue, koska suuri osa alueen puista on sailytetty ja lintuja on loputtomasti pitamassa laulukonserttiaan.

Rahan saaminen ulkomaisella kortilla ei ole enaa ongelma; keskustassa on useita Visa/Visa Electronin hyvaksyvia automaatteja ja lisaksi ainakin isoimmissa kaupoissa voi jo maksaa Electronilla suoraan kassalla. Valitettavasti myos hinnat ovat nousseet Trg Republiken ymparistossa ja keskusta-alueella yleensakin melkoisesti; yliopiston filosofian laitoksen edessa olevassa плато -ravintolassa sai pihviateriasta ranskalaisilla perunoilla ja isolla oluella maksaa jo liki kymmenen euroa per laaki. Samoin Kalemegdanin linnoituksen alueella (mika tietenkin on turistikohde) 0.5l vesipullosta sai maksaa 40 dinaaria (n. 50snt), kun lahiokioskista saman pullon sai 25 dinaarilla. Euromaaraisesti mitaton, mutta prosentuaalisesti huikea ero. Bussilipun saa 20 dinaarilla kioskeista tai 30 dinaarilla bussikuskilta. Yolipun hinta on 50 dinaaria.

Vaihtokurssi tata kirjoittaessa: 1 EUR = 81.6 DIN

Paikallista valuuttaa ei kasittaakseni vielakaan saa ulkomailta (korjatkaa jos muistan vaarin), joten rahan vaihtaminen taytyy hoitaa vasta Serbian puolella. Kannattaa muuten vaihtaa dinaarinsa euroilla, koska monet paikat luopuvat dinaareista euroja vastaan taysin ilman komissiota - muista valuutoista komissio voi olla jopa todella torkea 5%, kuten Belgradin rautatieaseman vaihtokonttorissa.

Asenteiden hiljalleen tapahtuvasta rentoutumisesta huolimatta on turistin silti hyva pitaa passi aina mukanaan ja vaikka poliiseja onkin kaikkialla he tuskin puuttuvat taskuvarkaan toimiin, vaikka turisti kailottaisi hataansa kurkku suorana, joten pidetaan myos ne seteliniput piilossa ja turvassa.

Matka Belgradiin oli varsin mielenkiintoinen, koska Budapest Keletin asemalla junaa odottaessa yksi paikallinen hostellinpitaja tuli varoittamaan meita kyseisesta junasta ja maalaili siita melkoisia kauhukuvia. "This is a ghost train, there are maybe 5 wagons on the train, one of them is a post wagon and there is only one wagon with compartments. You will be alone in the train and there is no one who will care what happened to you if something goes bad", oli sanoma. Kuulemma kaikki huonot uutiset, mita han on matkustajilta kuullut ovat liittyneet tahan junayhteyteen. Istvan suosittelikin meille, etta nukumme viela yon Budapestissa ja otamme seuraavan paivajunan, jossa hanen mukaansa voimme olla turvassa ja nukkua rauhassa.

Noh, otimme neuvosta vaarin sikali, etta yhytimme asemalta japanilaisen Kein, joka oli myos tulossa Belgradiin ja sovimme hanen kanssaan, etta istumme porukalla samassa compartmentissa. Paattavaisina matkustajina emme kuitenkaan halunneet skipata valitsemaamme junavuoroa - etenkaan, koska belgradilainen ystavamme Jelena odotti meita jo seuraavaksi aamuksi kaupunkiin.

Todellisuus olikin sitten aivan toinen. Junassa todellakin oli postivaunu ja vain yksi istumapaikkavaunu, mutta mikaan muu ei sitten pitanytkaan paikkaansa; juna oli taynna normaalinnakoisia ihmisia, penkit olivat mukavat sangyksikaannettavat kangaspenkit eika mitaan kummallista tapahtunut koko matkan aikana yhta hatajarrupysahdysta lukuunottamatta ja sekin osoittautui junan mekaaniseksi viaksi, joka korjattiin ja matka jatkui pienen odottelun jalkeen. Saimme seuraksemme viela irlantilaisen Marcin, joten jutellessa menikin sitten pikkutunneille asti...

.pi.
Minä poika se reilaan ja reivaan, turhat huolet mäelle heivaan.

Pi

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 550
  • MSN Messenger - typo@arabuusimiehet.com
  • Profiili
Global interrail 2005 + ramboilut (SK)
« Vastaus #15 : 04.06.2005, 14:40:22 »
Ainiin tuli viela Unkarin hintataso -topicista mieleen, etta taalla normaalin 20 savukkeen askin tupakkaa saa 55 dinaarilla (67 snt). Osui vaan kioskilla silmiin... Ei ihme, etta paikalliset ovat todella ketjupolttajia.

.pi.
Minä poika se reilaan ja reivaan, turhat huolet mäelle heivaan.

hile

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 379
  • MSN Messenger - reija20_00@hotmail.com
  • Profiili
  • http://spaces.msn.com/members/brxtnrabbit/
  • Sähköposti
Global interrail 2005 + ramboilut (SK)
« Vastaus #16 : 05.06.2005, 01:30:01 »
Wau, ihanaa, makin tahdon olla siella lampimassa reissaamassa! Kuulostaa mahtavalta!

Yksi pikkujuttu..

Lainaus käyttäjältä: "Pi"
Nimim. vodkapaukun resepti 50% viinaa, 50% lantrinkia  :wink:).


..tah, eiks taa oo normaali blandaus suhde??
 love to see my people living in love ,
I 'ate to see dem fighting an' swimming in blood.

I-Wayne -Living In Love

Pi

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 550
  • MSN Messenger - typo@arabuusimiehet.com
  • Profiili
Global interrail 2005 + ramboilut (SK)
« Vastaus #17 : 09.06.2005, 13:25:41 »
Tama matkapaivakirja menee nyt tauolle epamaaraiseksi ajaksi.

Saavuimme eilen Sofiaan ja ihmettelimme, kun emme saaneet paikallista ystavaamme kiinni puhelimella mitenkaan. Illalla turhautuneena soitin heidan lankaliittymaansa kannykasta ja sain kuulla, etta ystavamme Annie kuoli onnettomuudessa viikko sitten - samana iltana kuin mina olin Maglodin kylan korkeimman maen paalla valokuvaamassa auringonlaskua.

Kaikkein ironisinta koko jutussa on se, etta olin jutellut ohjelmastamme Bulgariassa SMS:ien valityksella Anin kanssa vain pari tuntia ennen hanen kuolemaansa ja saavuimme autuaan tietamattomina kaikesta Sofiaan samana paivana kuin hanen hautajaisensa olivat.

Annie, tama aurinko laski sinulle:

http://www.epidi.com/tmp/IMG_7011.JPG

Global-reili vaikenee.

.pi.

Edit: Muokkasin jättikokoisen kuvan erillisen linkin takaa avautuvaksi, päiväkirjan lukemisen helpottamiseksi.
Minä poika se reilaan ja reivaan, turhat huolet mäelle heivaan.

Roosa

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 937
  • Profiili
Global interrail 2005 + ramboilut (SK)
« Vastaus #18 : 09.06.2005, 13:28:42 »
Sateinen Sofia vastaanotti meidat eilisaamuna tullessamme kaupunkiin. Sofian taivas itki Anin poismenoa. Han oli taman kaupungin helmi, aina yhta iloinen ja hymyileva.

Annie, olet aina sydamessani.

Sofia hiljenee.

Pi

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 550
  • MSN Messenger - typo@arabuusimiehet.com
  • Profiili
Global interrail 2005 + ramboilut (SK)
« Vastaus #19 : 16.06.2005, 18:15:37 »
Noniin... ensijärkytyksestä on selvitty, maa on vaihtunut pariinkin otteeseen ja nyt onkin sitten melkein loputtomasti päivitettävää matkapäiväkirjaan. :shock:

Saavuimme Belgradiin liki kolme tuntia myöhässä, tosin juuri sen takia kerrankin hyvinnukkuneina. Japanilainen Kei tapasi ystävänsä asemalla ja jatkoi aamukahvin jälkeen matkaansa hänen kanssaan, mutta junassa tapaamamme irlantilainen Marc jäi sitten meidän kanssamme kaupungille hengailemaan.

Ensimmäinen päivä meni tutun turvallisissa merkeissä - ensin keskustaan sopivaan paikkaan parille halvalle oluelle ja sen jälkeen bussikyydillä kaverillemme Jelenalle Novi Beogradin sosialismihirviökerrostalojen sekaan. Vaikka tiesin jo etukäteen, mitä odottaa, niin 15-20 -kerroksiset ruskehtavanharmaat betonikammotukset aiheuttivat silti epäuskoista päänpudistelua ja pelonsekaista ihmetystä - eikä vähiten talojen kauhuelokuvahissien takia (hmm, kylläpäs mä tykkään tänään pitkistä yhdyssanoista :lol:).

Marc oli ihan pää pyörällä, koska hän oli vasta noin 12h aikaisemmin junassa kuullut hospitalityclubista meiltä ja nyt häntä jo hyysättiin kuin mitäkin kunniavierasta - pehmeä vuode, ilmainen ruoka, suihkut, kahvit jne. Ainakin kaveri sai kertalaakista hyvän kuvan siitä, mitä hospitalityclub voi parhaimmillaan (tai ainakin toistaiseksi meidän kohdallamme ihan poikkeuksetta) olla.

Illalla käytiin kiertämässä Kalemegdanin linnoitusta porukalla, mutta siitä paikasta kerroinkin jo kaiken olennaisen edellisessä reilipäiväkirjassa, joten ei siitä sen enempää. Kuvitelkaa kivinen luoto lokkien parittelukauden huipussa niin tiedätte miltä paikassa näyttää.

.pi.
Minä poika se reilaan ja reivaan, turhat huolet mäelle heivaan.