Auto vs Juna

 (Luettu 2419 kertaa)

Sisu

 • Aloittelija
 • Viestejä: 8
  • Profiili
Auto vs Juna
« : 28.05.2005, 00:14:41 »
Tässä olis parin viikon päästä reissu alkamassa kohteisiin Ruotsi-Tanska-Hollanti-Saksa-Itävalta...... ja autolla olis tarkoitus mennä,mutta olisiko se juna sittenkin parempi vaihtoehto?

Hyvä puoli autossa tietenkin on että saa itse päättää koska menee ja minne,mutta voisko joku kokenut vähän kertoa niistä ei hyvistä asioista jotka eteen tulee jos auton valitsee menopeliksi. Esim: minne auto parkkiin kun päättää olla monta päivää yhdessä kaupungissa, onko se nyt niin paljon halvempaa kun kuukauden rail lippu jos otetaan mukaan kaikki camping,silta,motari ym maksut.
Tietty junalla meno tuo enemmän seikkailuhenkeä mutta menettääkö sitä jotain olennaista jos autolla lähtee?

MaD

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 345
  • MSN Messenger - miikamiettinen@hotmail.com
  • Profiili
  • South East Asia, Canada
  • Sähköposti
Auto vs Juna
« Vastaus #1 : 28.05.2005, 12:47:31 »
Ei hyviä asioita ovat ensinnäkin auton parkkipaikan hommaaminen kaupungeista. Niitä ei meinaa aina löytyä ja jos kauan on reissussa niin ne tulevat vielä kaiken lisäksi kalliiksikin... esim. Hollannissa on muistaakseni Euroopan kalleimmat parkkipaikat. Jos meinaa kaupunkeihin lähteä niin suosittelisin jättämään auton esim leirintäalueelle ja lähtemään sieltä vaikka junalla tai bussilla kaupunkiin, jos vain mahdollista.

Motari maksuja ei ole ainakaan Saksassa, Tanskassa eikä Hollannissa... eikä tietenkään Ruotsissaa... Ne tulevat kieltämättä aika kalliiksi... ainakin jos on pienellä budjetilla liikkeellä.

Camping paikat ovat huomattavasti hostelleja halvempia... itse maksoimme halvimmasta leirintäalueesta n.3€/hlö (sis. auton + telttapaikan) ja kalleimmasta n. 12€/hlö (sis auton + telttapaikan + maksun 3:sta henkilöstä).... keskihinta oli jossain 7€:n paikkeilla henkilöä kohden. Suosittelisin menemään yöpymään leirintäauleille, sillä ne ovat halvempia ja niissä on paremmat ruuanlaittomahdollisuudet (ainakin yleensä) kuin esim. hostelleissa.

Ruotsista pääsee Saksaan (3hlö + auto) laivalla (2 eri laivamatkaa) hintaan n.45€, joten se ei ainakaan tule kovin kalliiksi.... tietysti jos jää Tanskaan kiertelemään ja kiertää manner Tanskan kautta Saksaan niin sittenhän ei tarvitse kuin mennä yhdellä autolautalla meren yli. Juutinrauman sillan kautta on tietääkseni kalliimpaa mennä Tanskaan kuin lautalla.
Surutonta nuoruusaikaa...
-Irwin Goodman

Stypid

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 69
  • Profiili
Auto vs Juna
« Vastaus #2 : 28.05.2005, 14:49:12 »
Ihan vinkkinä se, että muistaakseni tanskassa mantereen kautta kierrettäessä tuli vastaan yksi silta, jonka maksu oli 35e. Joten oman kokemukseni mukaan kannattaa lautoilla mennä.

Tuosta autolla liikkumisesta se, että yleensä se tuntuu tuollapäin helppoa olevan, mutta aina on tuo parkkipaikka ongelma. Ja tietty siihen vielä lisänä se, että kenen auto ja tahtooko omistaja jättää autoaan pariksi päiväksi jonnekkin kauemmaksi kaupungista. Meillä ei tahtonut ja koko reissun tarkoituksena olikin siis kierrellä pienempiä paikkakuntia. Niiden näkeminenhän mielestäni autolla helpommin onnistuukin, koska aina voi kivaa paikkaa etsiä ja vaihtaa suuntaa sinne, minne nokka näyttää. Isot kaupungit ehtii kierrellä sitten joskus reilireissulla erikseenkin.

Tosin junalla en koskaan ole mennyt ja kiinnostaisi kovasti sekin.  :roll:
Elämää ei voi pidentää, mutta sitä voi leventää-

Viltsu77

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 338
  • Profiili
siltamaksu
« Vastaus #3 : 30.05.2005, 18:48:51 »
Toi siltamaksu on per auto, eli jos on vaikka neljä henkilöä mukana ni ei oo kauheen paha hinta ku jakaa kaikkien kesken. Joku kerto ku oltiin menossa autolla köpikseen ruotsista että lautat on suunnilleen saman hintaisia ku se silta, mut vaa paljon hitaampia. Ei oo sen enempää kokemusta ku vaan kuulopuheita :)

Autolla jos menee Tanskaan, ni länsirannikolla on hienot hiekkarannat ja hyvät leirintäalueet, mistä saa vuokrattua suht edullisesti mökin.

Juzt

 • Triplatonnitallaaja
 • Viestejä: 3 911
  • Profiili
Auto vs Juna
« Vastaus #4 : 31.05.2005, 00:40:37 »
Riippunee hyvin paljon siitä montako henkeä on lähdössä että kannattaako autoa valita. Jos yksin menee niin juna lienee ehdottomasti halvempi, plus että minä en ainakaan jaksaisi yksisteni ajella noinkin pitkiä matkoja.

Jos taas on auto täynnä niin kulut saattavat jäädä selvästikkin vaikkapa viiden globalin hintaa alemmaksi, riippuen tietenkin erinäisistä asioista, ei vähäisimpänä matkaajien iästä. Autolla käytännössä kaikki itse matkustamiseen liittyvät kulut ovat kutakuinkin per auto, ei per pää, joten isolla porukalla on kaikki selkeästi edullisempaa. Seikkailumieltäkin tai ainakin tunnelmaa löytynee autostakin, jos on hyvä ja sopivan kokoinen porukka.


Potenttiaalisista majoituspaikoista kannattaa varmaan kysellä miten pysäköinti on järjestetty.
Mutuna veikkaisin että edullisia tai ilmaisia pysäköintipaikkoja löytyy monesta paikasta, jos on sijainnin suhteen valmis vähän tinkimään (vrt. Suomi)
Kuitenkin jos majapaikoista on mitään hajua niin soita ja tiedustele mitä maksaa, keskustaparkkeerauksen hinnoista voi löytyä ihan netistäkin.

Jos autoon päätyy niin kannattaa myös varautua siihen että se hajoaa kesken matkan, itse en ole automatkailua juuri harrast anut mutta tuttavaperheen uudehko asuntoauto piti ainakin käyttää kahdesti huollossa erinäisten vikojen takia tienpäällä.  Huollon hinta riippuu sitten melko paljon maasta jossa kulkupeli päättää levitä. Toki hintaan (sekä matkan että huollon) ja etenkin leviämistodennäköisyyten vaikuttaa myös auton merkki, malli, ajomäärä ja ikä. Kuluja laskeskellessa kannattaa myös huomioida ettei bensa ole ainoa menoerä, vaan kyllä tuhannet lisäkilometrit näkyvät myös seuraavan huollon lähestymisenä, myyntiarvon laskemisena ja kuluvien osien kulumisena.
Jos henkilöitä on lähdössä 2 tai alle niin unohtaisin auton heti.
Jos isompi porukka niin laskeskele about hinta-arvoita ja päätää sen mukaan, tässä topicissa on jo hintatietoa tullutkin, ja netistä ja puhelimella saa runsaasti lisää. Jos menee about tasan kulut niin sitten ihan fiilaripohjalta kumpi tuntuu mukavammalta, tosin jos lasken vai selkeät faktakulut, niin tasatilanteessa se juna on tod. näk. halvempi mm. edellämainittujen lisäseikkojen vuoksi.
"I bet we could get videos of all the sites, get a VCR in our hotel room...
we'd never even have to go outside!"
- Joseph Francis Tribbiani

Viltsu77

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 338
  • Profiili
Kuluja
« Vastaus #5 : 31.05.2005, 08:12:02 »
Lainaus käyttäjältä: "Juzt"

Jos taas on auto täynnä niin kulut saattavat jäädä selvästikkin vaikkapa viiden globalin hintaa alemmaksi, riippuen tietenkin erinäisistä asioista, ei vähäisimpänä matkaajien iästä.


No luulis tosiaan joo.
Meitä oli autoretkellä 3 henkilöä ja kilometrejä kertyi 5000km. Auto selvisi ehjänä koko ton matkan, joten ainoat kulut olivat bensa mitä tuli autoon eli n. 500euroa. Ton 500e ku jakaa kolmella, ni aika pieneks jäi kyllä matkustuskustannukset. Autona palveli Honda Civic vm-84 :)

1963

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 143
  • Profiili
Auto vs Juna
« Vastaus #6 : 31.05.2005, 16:28:04 »
Autoa pitää ajaa selvin päin.
voir un corps, c'est la grande menace pour l'esprit.

Expat

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 319
  • Profiili
Re: Kuluja
« Vastaus #7 : 31.05.2005, 16:31:40 »
Lainaus käyttäjältä: "Viltsu77"
Autona palveli Honda Civic vm-84 :)

Nostan hattua suorituksen kunniaksi.  8)  Itse en olisi moiseen uskaltautunut enää tällä iällä.  :roll:

Viltsu77

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 338
  • Profiili
Re: Kuluja
« Vastaus #8 : 31.05.2005, 16:43:22 »
Lainaus käyttäjältä: "Expat"
Lainaus käyttäjältä: "Viltsu77"
Autona palveli Honda Civic vm-84 :)

Nostan hattua suorituksen kunniaksi.  8)  Itse en olisi moiseen uskaltautunut enää tällä iällä.  :roll:


Vähä se kieltämättä jännitti itteäkin, mut selvittiin ihan hyvin. Putki palo puhki Saksassa, Belgiassa jouduttiin kääntää renkaat edestä taakse aurauskulmien takia, ettei kulu puhki ja valot pimeni paluumatkalla Ruotsissa. Muuten kärry kesti ihan kivasti :)

MaD

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 345
  • MSN Messenger - miikamiettinen@hotmail.com
  • Profiili
  • South East Asia, Canada
  • Sähköposti
Auto vs Juna
« Vastaus #9 : 31.05.2005, 22:18:17 »
Lainaus käyttäjältä: "1963"
Autoa pitää ajaa selvin päin.


Jos on vinkkarit ja hätävilkut päällä ja ajaa alle 60km/h niin kait sitä saa pienessä sievässä ajella  :D  :D  :D

Meillä tuli matkaa n. 7000km ja n. 150€/hlö meni dieseliin rahaa... 3 heppua oli reissussa.
Surutonta nuoruusaikaa...
-Irwin Goodman

Ready

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 221
  • Profiili
Re: siltamaksu
« Vastaus #10 : 31.05.2005, 22:20:01 »
Lainaus käyttäjältä: "Viltsu77"
Joku kerto ku oltiin menossa autolla köpikseen ruotsista että lautat on suunnilleen saman hintaisia ku se silta, mut vaa paljon hitaampia. Ei oo sen enempää kokemusta ku vaan kuulopuheita :)


Hitaudesta olen jonkin verran eri mieltä. Helsingborgista Helsingöriin menee lauttoja miltei non stoppina "normaaliin aikaan" liikuttaessa. Lauttaliput voi ostaa usein yhdessä esim. ruotsinlaivan lippujen kanssa, ainakin Viking myi niitä taannoin, joten lipunosto ei vie aikaa. Lautalla ehtii kätevästi pitää pienen kahvi ja vessatauon, jonka joka tapauksessa joutuisi pitämään.

Itse liputan autolomailun puolesta (vaikkei ole junalla matkusteltukaan) koska autossa tavarat kulkevat kätevämmin mukana. Ei tarvitse kantaa mitään selässään ja voi pakata reilummin tavaraa mukaan. Voi olla esim. kuivamuonatkin ja priimuskeitin mukana jos haluaa ruokailuissa säästää. Kannattaa varautua että kaikilta leirintäalueilta ei löydy keittonurkkausta. Saksassa on hyvin varustellut leirintäalueet yleensä.

Jos tarkoituksena on kierrellä enemmän isoja kaupunkeja, olen samaa mieltä siitä että silloin juna voi olla kätevämpi. Leirintäalueet saattavat olla kaukana keskustasta ja pysäköinti välillä kallista ja hankalaa, sekä liikenteessä sompaillessa ei juuri nähtävyyksiä ehdi katsella kun on täysi työ "pysyä kartalla".  Autolomailu soveltuu parhaiten pienissä ja keskisuurissa kaupungeissa sekä maaseudulla kiertelyyn. Mutta esim. Wienissä pärjää autolla ok...

Ja vielä se hyvä puoli on autolomailussa että pääsee kätevästi poikkeamaan kaikkiin yllättäviin mielenkiintoisiin ja syrjäisiinkiin paikkoihin, etkä ole muista kuin omista aikatauluistasi riippuvainen. Esim. alpeille jos haluat, kun mainitsit tuon Itävallan, autolla pääsee loistavasti hienoille alppiteille ja korkeallekin ajelemaan.
It's a dangerous business
going out your door.
You step on to the road
and if you don't keep your feet,
there's no knowing where you might be swept off to.

Viltsu77

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 338
  • Profiili
Re: siltamaksu
« Vastaus #11 : 01.06.2005, 00:30:21 »
Lainaus käyttäjältä: "Ready"
Lainaus käyttäjältä: "Viltsu77"
Joku kerto ku oltiin menossa autolla köpikseen ruotsista että lautat on suunnilleen saman hintaisia ku se silta, mut vaa paljon hitaampia. Ei oo sen enempää kokemusta ku vaan kuulopuheita :)


Hitaudesta olen jonkin verran eri mieltä. Helsingborgista Helsingöriin menee lauttoja miltei non stoppina "normaaliin aikaan" liikuttaessa. Lauttaliput voi ostaa usein yhdessä esim. ruotsinlaivan lippujen kanssa, ainakin Viking myi niitä taannoin, joten lipunosto ei vie aikaa. Lautalla ehtii kätevästi pitää pienen kahvi ja vessatauon, jonka joka tapauksessa joutuisi pitämään.


Juuh .. voipi pitää paikkansa. Ei oo tosiaan noista lautoista kokemusta muuta kuin väliltä Rodby - Puttgarden.