Pyörällä Viroon

 (Luettu 11246 kertaa)

Neiti Q

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 328
  • Profiili
Pyörällä Viroon
« : 23.07.2005, 11:32:01 »
Heitän toiveikkaana muhimaan seuraavan matkanpoikasen. Olen jo kauan halunnut mennä polkupyörällä Saarenmaalle, mutta epäilen, että saari käy nopeasti pieneksi varsinkin reilumpiin päivämatkoihin tottuneelle miehelleni. Kysyisinkin nyt paikalla käyneiltä vinkkejä, miten pyöräilijän aika kuluisi Saarenmaalla. Tai ylipäätään Virossa. Yksi vaihtoehto voisi olla esim. lentää pyörien kanssa Riiaan ja tulla takaisin polkien. Onko joku kulkenut hiljattain Via Balticaa, millainen meininki siellä on? Muistelen että viisi vuotta sitten tie ei ollut huippukunnossa mutta autolla piti ajaa lujaa.. Entäs vaihtoehtoiset tiet, tuleeko matkanteosta mitään jos yrittää valita muun kuin Via Baltican; kierteleekö pienemmät tiet tuskaisesti?

Ja vielä, jos jollain olisi kokemuksia, saako esimerkiksi Saarenmalla helposti majoitusta ex tempore. Hotelliinhan aina pääsee, mutta miten on yksityismajoituksen laita? Vieläkin kuntoutusvaiheess aolevan polveni takia en haluaisi lyödä etukäteen lukkoon päivämatkoja, ja sitten taas toisaalta, polvi ei veny etsimään majaa päivän päätteeksi ihan tolkuttomia kilometrejä..

Tällaisia tässä pohdin laukkuja pakatessani.. Sveitsistä palattuamme on vielä pari viikkoa lomaa jäljellä, ja kummallisella tavalla kaikki on ihan auki.
Makuni on hyvin yksinkertainen. Haluan vain parasta. (Oscar Wilde)

Jouni

 • Triplatonnitallaaja
 • Viestejä: 3 011
  • Profiili
Pyörällä Saarenmaalla heinäkuussa 2002
« Vastaus #1 : 23.07.2005, 19:33:13 »
Tämä selostus syntyi puhtaasti muistista, sillä muistiinpanot ja kuvat ovat muualla. Voin kertoa matkasta myöhemmin lisääkin.

Olin Saarenmaalla ja Hiidenmaalla pyöräilemässä vajaan viikon kesällä 2002. Maisemat ovat melko tasaisia ja pyörä todella nieli kilometrejä kuin tyhjää vain jopa tällaisen ei-niin-kokeneen polkijan alla. Aluksi menimme bussilla Tallinnasta Virtsuun, josta lautalla yli Kuivastuun. Lauttamatkalla alkoi karmea ukonilma ja olimme onnellisia, ettei ensimmäinen etappi ollut kauempana kuin Orissaaressa. Ensimmäisen yön olimme Orissaare Gymnaasiumissa, hassu paikka! :)

Heräsimme aamulla Orissaaressa kaatosateeseen. Orissaaresta on Kuressaareen muistaakseni noin 60 kilometriä ja koko matkan satoi vettä. :evil: Loppumatkasta iloa tuotti jopa vesilätäköihin ajaminen, koska roiskuva vesi tuntui lämpimältä ajoviiman kylmettämillä ennestään märillä jaloilla. Nukuimme Kuressaaressa perhemajoituksessa kolme yötä. Yhtenä päivänä pyöräilimme Kuressaaresta lounaaseen työntyvällä niemellä ja toisena kävimme laivalla Abrukan saarella.

Noin 50 kilometrin matka Kuressaaresta pohjoiseen Leisiin taittui lentäen. Matkalle osui Kaalin kraaterilampi ja kivoja tuulimyllyjä. Leisissä yövyimme maatilamajoituksessa ja kävimme pyöräilemässä lähistön hienoilla merenrantateillä.

Leisistä siirryimme seuraavana aamuna Triigiin, josta pääsee lautalla yli Hiidenmaalle vain pari kertaa päivässä, kannattaa tarkistaa aikataulut! Saman päivän aikana pyöräilimme saaren läpi Heltermaahan, josta menimme lautalla mantereelle Rohukülään. Hiidenmaan isoimmassa kylässä eli Kärdlassa emme käyneet. Saarenmaalta jäi käymattä Kihelkonnan suunta.

Kyllä minusta Saarenmaalla ja Hiidenmaalla riittää hyvinkin viikoksi nähtävää, ellei sitten reissun ainoa tarkoitus ole polkea pyörän mittariin satoja kilometrejä päivässä. Ei Saarenmaa ole sitä varten. Siellä kuuluu ottaa rennosti, niin paikallisetkin tekevät. :D

Saarenmaan päällystetyt tiet ovat pääsääntöisesti öljysorateitä ja ainakin minusta alkoi jossain vaiheessa tuntua, että öljysoratien jokaikinen pikku kivi vastustaa pyörän menoa. :) Liikenne on varsin rauhallista, mukava pyöräillä.

Löysin melko hyvän karttapalvelun.
14 vuotta, 3 kuukautta ja 20 päivää matkaan Forssaan.

kaurahiutale

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 232
  • Profiili
Vs: Pyörällä Viroon
« Vastaus #2 : 12.02.2009, 09:36:23 »
Löytyykös täältä lisää kokemuksia pyöräilystä Saarenmaalla? Onko teillä ollut omat vai vuokra pyörät mukana?

Trivandrum

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 83
  • Profiili
Vs: Pyörällä Viroon
« Vastaus #3 : 06.04.2009, 17:29:31 »
Olen Viroa vääntänyt fillarilla noin kymmenen kertaa.

Saarenmaa sopii myös pitkiin päivämatkoihin tottuneelle. Suositan kolmen viikon ajoreittiä: 1) Fillarit taksilla/bussilla Hiiunmaan lautalle. 2) Hiiunmaan ympäri (max 3 päivää). 3) Hiiunmaalta lautalla Saaremaan Orissaareen. 4) Saaremaan kierto pohjoispuolitse, 5) Saaremaan "pääkaupungista" laivalla Riian lahden ylitse lähelle Kolkan niemeä ja sieltä 6) paluu Riikaan.
   Kun miehesi janoaa kilometrejä, anna hänelle kaksi päivää aikaa ajaa Tallinnaan, Käytä sinä se ostoksiin Riikasta ja tule bussilla Tallinnaan (halpaa, ja yksi pyörä mahtuu yleensä mukaan bussiin). Ja ojenna sitten "voipuneelle kilometritykille" visalaskusi.

Siitä se lähtee. Vakavasti ottaen: Viro on Euroopan parhaimpia pyöräretkimaita. Sille vetää vertoja vain Unkari ja Slovakia. Miksi? Etäisyydet voi aina säätää toivomakseen. Väsymystilaa pystyy säätelemään. Ja riittävästi seikkailua, ainakin aloittelijalle.

Pallonmallaaja

 • Reissaaja
 • Viestejä: 21
  • Profiili
  • nettipokeri suomalaisille ja pokerihuoneet missä pelata
Vs: Pyörällä Viroon
« Vastaus #4 : 08.08.2009, 00:28:44 »
Via Balticaa oli aika tylsää ajella pyörällä jos etsii suomesta poikkeavia maastoja. Itse viisastuneena kokeilisin muita reittejä jos vain mahdollista. Maasto on kuitenkin helppoa ja pitkänkin pätkän vetää melko helposti. Pyörä on matkavälineenä täysin suvereeni jos paikat kestää ja tarmoa piisaa.

Otettiin Eurolinesin bussi Pärnusta Riikaan (polvi hyyty muutamaksi päiväksi) ja siinä on se ongelma että lipputoimiston täti ei voi taata että pyörä pääsee kyytiin. Se jäi nähtäväksi mikä on tilanne kun bussi tulee ja onko bussissa tilaa. No tilaa oli ja liput ostettiin kuskilta.

kiikunsuora

 • Reissaaja
 • Viestejä: 37
  • Profiili
Vs: Pyörällä Viroon
« Vastaus #5 : 09.08.2009, 23:11:51 »
5) Saaremaan "pääkaupungista" laivalla Riian lahden ylitse lähelle Kolkan niemeä ja sieltä 6) paluu Riikaan.

Saarenmaa-Ventspils laivayhteys ei ole toiminnassa tänä vuonna:
http://www.slkferries.ee/index.php?keel=2

Niin ja Pallonmallaja on ihan oikeassa siinä, ettei Via Balticaa pitkin kannata pyöräillä. Maisemat ovat aika tylsiä ja lisäksi tiellä ohitellaan siihen malliin, että autoilijoiden on pakko väistää pientareelle.

Pienemmiltä teiltä löytyy varmasti paremman pyöräilyreitit.

Tero_elTravellero

 • Aloittelija
 • Viestejä: 9
  • Profiili
Vs: Pyörällä Viroon
« Vastaus #6 : 09.07.2013, 18:25:25 »
Ajettiin äskettäin Tartosta kohti etelää Vöruun. Vörun pohjoispuolella reitti kulki vanhaa postitietä pitkin. Sen varrella on yöpymispaikkoja ja muutamia kauppoja. Reitti näytti olevan paikallisten motoristien ja polkupyöräilijöiden suosiossa. Havaintoni vahvisti reitin varrella olevan pitserian omistaja. Oli mahtavaa löytää tien varrelta Pizza Olive -niminen paikka, jossa pitsauunista loimotti ihan oikea tuli ja letut paistuivat kiviarinalla rapeiksi, kun maitohappo jo korvensi pohkeita ja maha vaati lisää sisältöä. Vörusta matka jatkui Suur-Munamäelle ja sieltä edelleen Latvian Aluksneen.

Reitti oli hyvin metsäinen ja sopivan mäkistä aloittelijalle, sillä onhan Munamäki Viron korkein huippu. Teiden pinnoitteet olivat hyvässä kunnossa ja liikennettä melko vähän.

Tartosta kulkee LatEst-niminen merkattu reitti Otepään kautta Valkaan. Se voisi olla myös kokeilemisen arvoinen. Myös Otepään reitille osunee paljon mäkiä.