Ulkomaille töihin FAQ rakentuu täällä

 (Luettu 161107 kertaa)

Suvih

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 886
  • Profiili
Ulkomaille töihin FAQ rakentuu täällä
« : 26.11.2005, 21:18:53 »
Olisi varmaan kiva koota jotain FAQia asioista joita pitää ottaa huomioon ulkomaille töihin lähtiessä. Itsehän en mistään mitään tiedä, mutta kootaanpa tänne niitä niin voin vaikka teidän tietojen pohjalta kirjoittaa tuonne FAQ-osioon jotain :)

Tinja

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 431
  • Profiili
  • Tintin oma hostelli
Ulkomaille töihin FAQ rakentuu täällä
« Vastaus #1 : 27.11.2005, 00:17:10 »
Aloitetaan Irlannista. Itselläni oli alussa onneksi irlantilainen kaveri auttamassa, joten vastavuoroisesti yritän helppiä muita, jotka sinne hakevat töihin. Yritän muistaa kaiken oleellisen ja lisäilen sitä mukaa kun muisti palautuu.

Omana sääntönäni voisin pitää sitä, että ota mukaan n. 1000 e. Sillä maksaa ensimmäisen kuun vuokran ja takuun. Voit myös majoittautua hostelliin, sen osoite kelpaa myös virallisia papereita varten. Halpoja hostelleja löytyy keskustan läheisyydestä, n. 70e/vko. www.daft.ie kannattaa ehdottomasti tsekata asunnon tai kämppisten etsinnässä! Ota huomioon, että moni tarjoaa huonetta jaettavaksi, ei pelkkää asuntoa... Halvempi ja rauhallisempi vaihtoehto kyllä hostellissa asumiselle.
Asuntoja ja työpaikkoja löytyy myös Evening Herald lehdestä joka torstai.

Seuraavaksi tarvitset Personal Public Service (PPS) numeron. Pyydä hostellista todistus siitä, että asut siellä. Vastaavasti jos asut omassa kämpässäsi tai jaat huoneen, pyydät vuokranantajaa tai kämppäkaveriasi kirjoittamaan todistuksen asumisestasi ja lisäksi tarvitset sähkö- tai minkä tahansa laskun hänen nimellään, joka on osoitettu siihen asuntoon. Sitten otat selvää mikä on lähin social welfare office. Dublin on jaettu aluettain, D1-D22 (muistaakseni). Esimerkiksi jos asut Stoneybatterissa, joka on D7, lähin welfare löytyy Navan Roadilta (jonne on jokunen kilometri, mutta kuuluu samaan alueeseen kuitenkin...).
Sinne tarvitset passin, todisteen osoitteestasi ja jonkun laskun. Jos olet jo etukäteen hankkinut työpaikan, he yleensä auttavat PPS numeron hankkimisen kanssa. PPS numeron tarvitset, jotta maksat vain normaalin verotuksen, joka on 20%. Muutoin olet ns. hätäverotuksessa, joka on 42%. Jos olet ollut "hätäverotuksessa" jonkin aikaa, saat liian veron osuuden takaisin jossakin tulevassa palkkakuitissasi.
Päätös PPS numerosta tulee joidenkin viikkojen kuluessa, muistaakseni kesti n. 3 viikkoa. PPS numero pitää ilmoittaa esimerkiksi pankkitiliä avatessa ja työsopimuksia tehdessä (itse tein sopimuksia ainoastaan Lufthansan kanssa; baareihin ja kauppoihin yleensä vain otetaan ihmisiä sisään).

Töitä Irlannista on helppo löytää, jos ei ole turhan tarkka mitä haluaa. Esimerkiksi kauppoihin ja pubeihin on helppo päästä ja kaikkein paras keino on kävellä esimerkiksi keskustassa ja katsella liikkeiden ja pubien ikkunoita, josko siellä sattuisi näkymään esimerkiksi "Wanted Lounge Staff" tms. Pyytää päästä puheille managerin (esimies) kanssa ja antaa CVn. Mä pääsin pubiin töihin varsin nopeasti, haastateltiin heti cv'ta annettaessa ja sanottiin, että tule lauantaina töihin. Voisin kyllä varoittaa tästä pubista työilmapiirinsä vuoksi, mutta enpä taida :) Useimmiten palkka maksetaan viikottain ja kannattaa todellakin tarkastaa, että tehdyt tunnit ovat oikein. Joskus niissä on ollut huimiakin heittoja...

Jos vaihdat työpaikkaa helpoin tapa selvitä verotoimistosta on soitto (tämä koskee tietääkseni vain ensimmäistä työpaikkaa, ainakaan seuraavissa ei mun tarvinnut tehdä mitään seuraavien papereiden saamista varten). Kuulema jonot ovat usein todella pitkät, mutta itse sain asiat hoidettua nopeasti soittamalla.
Tarvitset P45 ja P60 lomakkeet. Pyydä työnantajaltasi firman numero (company number tai vastaava joku virallinen; ei siis mikään puhelinnumero) ja lisäksi asioimistasi varten tarvitset PPS numeron. Nämä lomakkeet lähetetään työnantajallesi. Seuraavaan työpaikkaan viet P45 lomakkeen, jotta et joudu uudestaan hätäverotukseen. P60 jää sinulle itsellesi (en tiedä mitä varten se on, mutta siitä on hyötyä, jos aiot hakea verojasi takaisin kun palaat takaisin Suomeen). Seuraavista työpaikoista saat P45'n automaattisesti.

Pankkitilin avaamiseen tarvitset PPS numerolapun, todistuksen asumisestasi tai kirjeen työnantajaltasi (joka on helpoin tapa joka paikassa) sekä passin. Itselläni oli tili AIB'ssa, mutta kaverini kyllä kehotti avaamaan tilin jossakin toisessa ja hiukan halvemmassa paikassa. Muistaakseni puolesta vuodesta menee maksuja n. 15e tai jotain... Jos työnantajallasi on ns. oma pankki eli heidän palkkasekkinsä saa lunastettua vain yhdessä konttorissa, silloin joudut avaamaan tilin siellä. Monet työnantajat kyllä maksavat palkan joko suoraan tilille tai käteisenä (esim. pubissa jossa olin töissä maksettiin joka perjantai-ilta palkka käteisenä; oli kiva kävellä yöllä kotiin n. 300 e taskussa...). Niin ja esim. AIB'ssa eivät avaa uusia tilejä kl. 12-14 välisenä aikana...

Töitä kannattaa katsoa www.nixers.com ja www.fas.ie josta löytyy hieman "parempia" töitä.

Virallisemmin koko sepustukseni: http://europa.eu.int/eures/main.jsp?catId=2104&acro=living&mode=text&recordLang=en&lang=fi&parentId=2086&countryId=IR

Pablo

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 751
  • ICQ Messenger - 64924128
  • MSN Messenger - samjeric@hotmail.com
  • Profiili
Ulkomaille töihin FAQ rakentuu täällä
« Vastaus #2 : 27.11.2005, 18:53:14 »
Miten jos joku pistäisi tänne niitä kysymyksiä mihin kaivataan vastauksia. Olisi sitten helpompi vastailla niihin ja ehkä helpompi etsiä se oikea informaatiokin. Kirjoitan jotain Norjasta myöhemmin kunhan inspiraatio iskee.
ämä on minun totuuteni.

ellina

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 743
  • Profiili
Ulkomaille töihin FAQ rakentuu täällä
« Vastaus #3 : 29.11.2005, 14:48:38 »
Innostuinpa minäkin ajankuluksi laatimaan tällaisen sepustuksen. Pidemmäksi ajaksi Australiaan töihin meno on kuulemani mukaan melkoista paperisotaa sekä usein tarvitaan joku työnantaja, joka kutsuu työntekijän sinne, ns. sponsoroi. On kuitenkin aloja, joille on helppo päästä töihin. Esimerkiksi sairaanhoitajista on kova pula. Yksinkertaisinta työskentely on Working & Holiday –viisumilla. Puhunkin tässä enemmän WH-viisumilla työskentelystä, koska minulla on siitä enemmän kokemusta. Viisumin saa hyvin kätevästi täyttämällä hakemuksen internetissä. Itse sain myönteisen päätöksen sähköpostiini jo neljässä tunnissa. Se voi kestää kauemmin, jos pitää toimittaa lääkärintodistuksia tai muista syistä. WH-viisumissa on tiettyjä ehtoja, esim. voit työskennellä 3 kk yhteen menoon yhdellä työnantajalla, ei saa olla lapsia elätettävänä ja täytyy olla 18-30 -vuotias hakiessaan viisumia. Viisumin myöntämispäivästä on vuosi aikaa saapua maahan ja voit oleskella vuoden saapumispäivästäsi alkaen. 31-vuotiaskaan ei ole liian vanha, kunhan on hakenut viisumia 30-vuotiaana. Uututena on WH-viisumi 2 vuodeksi, mutta aluksi pitää anoa tuota vuoden WH-viisumia ja mennä sillä Ausseihin. Oltuaan vuoden maassa ja tehtyään vähintään 3 kuukautta hedelmänpoiminta ym. töitä, voi anoa toista vuotta. Tietoa eri viisumeista, niiden ehdoista sekä mahdollisuus hakea e –visaa netin kautta:
http://www.immi.gov.au/

Kun menet Ausseihin on ensinnä hankittava viisumitarra passiin. Sen lisäksi tärkeitä asioita työnteon kannalta on hankkia Tax file number. Yleensä sen saaminen kestää vähintään muutaman päivän, mutta voit silti aloittaa työskentelyn. Tässä tapauksessa merkitset vain tässä tapauksessa työpaikassa täytettäviin lappuihin, että olet hakenut sitä, muttet vielä saanut. Enemmän tietoa verotuksesta löytyy Australian Taxation Officen sivuilta http://www.ato.gov.au
Jos menet WH-viisumilla töihin täytät joka työpaikassa Tax file declaration –paperin. Verotus on non-residentille laillisesti 29%. Monet työnantajat kuitenkin ottavat pienemmän veron, mikä on käytännössä laitonta. Tuokin vaihtelee paljon. Nämä jutut aiheuttavat paljon sekaannusta niin työntekijöille kuin työnantajille. Aika yleistä on myös maksaminen shekillä tai ”cash in hand” veroilla tai ilman. Minulla oli pankkitili Westpacissa, joka oli huono siinä mielessä, ettei sen konttoreita ollut joissain pienemmissä paikoissa ja jouduin sen vuoksi joskus lähtemään jostain paikasta mukanani yli 1 000 AUD käteistä, kun palkka maksettiin käteisenä. Muita isompia pankkeja ovat mm. ANZ, Commonwelth ja National. Pankkitilin hankkiminen hoituu vaivattomasti.  

Työnsaanti on suhteellisen helppoa edellyttäen, ettei ole kovin valikoiva. Isommissa kaupungeissa se on luonnollisesti vaikeampaa, muttei mahdotonta. Täytyy vain olla tosi aktiivinen. Tällöin hyvä keino voisi olla rekrytointifirmat. Oman alan töitä saat todennäköisesti parhaiten, jos olet sairaanhoitaja, kätilö ym. terveydenhoitoalan ammatissa. Monissa baari- ja kahvilatöissä, rakennusalalla sekä terveydenhoitoalalla täytyy olla suoritettuna jonkinlainen pikku tutkinto päästäkseen töihin. Tämäkin vaihtelee osavaltioiden mukaan. Kaikissa et tarvitse samoja kursseja. Näitä tarvittavia kursseja järjestää ainakin Travellers Contact Point: http://www.taw.com.au/DesktopDefault.aspx?tabindex=5&tabid=51
Jos haet parempia/kevyempiä töitä, tarvitset kunnollisen CV:n.  Jos aiot tehdä lähinnä hedelmänpoimintaa, ei kukaan edes kysy CV:tä.

Jos et pelkää kovaa työtä, on aina jossain päin Australiaa farmitöitä. Eläinten kanssakin työskentelyä erityisesti karjatiloilla on jonkin verran tarjolla, mutta esim. hedelmänpoimintaa tai muuta siihen liittyvää on tarjolla ympäri vuoden. Kannattaa tarkistaa sadonkorjuukalentereista tietoa, milloin, missä ja minkäkinlaista työtä on tarjolla. Voit esimerkiksi tutkia Harvest Trailin sivua ja soittaa sen palvelunumeroon. Hyvä keino on myös katsella backpackereiden ilmaislehtien ilmoituksia, esim. TNT magazine. Australiassa on hyvin yleisiä working hostelit. Niitä on sekä kaupungeissa että maaseudulla. Nämä hostellit välittävät työpaikkoja asukkailleen ja järjestävät tarvittaessa kyyditystä työhön. Maaseudulla on hostelleja, joissa oikeastaan kaikki ovat töissä eri farmeilla. Itse olen toiminut yleensä niin, että olen soittanut hostelliin etukäteen ja kysellyt työtilanteesta. Monet opaskirjat mm. Lonely Planet kertovat yleensä, onko hostellilla työnvälitystä. Hostellien nettisivuiltakin kerrotaan yleensä tästä. Jotkut leirintäalueetkin välittävät töitä, samoin jotkut farmit majoittavat työntekijöitään.

Hyödyllisiä linkkejä Australiaan menijöille:
www.dundernews.com
http://www.saunalahti.fi/~ssandhol/australia/Australia2003.pdf
http://personal.inet.fi/surf/ikuturso/oz.pdf
http://www.tntmagazine.com/au/
http://www.travellers.com.au

Erilaisia työnhakulinkkejä.
Australialaisia työpaikkasivustoja http://jobsearch.com.au
Harvest Trail (hedelmänpoiminta yms.) http://jobsearch.gov.au/HarvestTrail/
vapaaehtoistyötä majoitusta ja ruokaa vastaan http://www.wwoof.com.au/

Korjatkaa ja kommentoikaa, jos on jotain isoja virheitä tai jos puuttuu jotain olennaista. Kirjoitin tämän aika vauhdilla. :wink:

Kat

 • Reissaaja
 • Viestejä: 32
  • Profiili
Ulkomaille töihin FAQ rakentuu täällä
« Vastaus #4 : 07.12.2005, 13:48:31 »
Kysymys: onko ausseihin mahdollista päästä töihin jos on YLI tuon 30 vuotta, eli WH-viisumi ei tule enää kyseeseen? Miten kannattaisi toimia tällaisessa tapauksessa?
2

ellina

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 743
  • Profiili
Ulkomaille töihin FAQ rakentuu täällä
« Vastaus #5 : 07.12.2005, 14:52:44 »
Ei se ihan mahdotonta ole, mutta vaikeampaa kuin WH-viisumilla. Tässä on lyhyesti tietoa asiasta, jonka kopioin eräältä sivulta:

Työviisumin saaminen ei ole yleensä helppoa, sillä työnantajan tulee olla tiedossa jo viisumia haettaessa. Käytännössä työpaikan saaminen Suomesta käsin ei sekään ole helppoa, sillä useat työnantajat harkitsevat vain jo työluvan omaavia henkilöitä. Maassa on kuitenkin pulaa esimerkiksi ammattitaitoisista
sairaanhoitajista. Australialaisen yrityksen, joka haluaa palkata vieraan maan kansalaisen, tulee hakea siihen lupaa maahanmuuttovirastosta eli DIMIA:sta.

Viisumityypeistä saat asiantuntevampaa tietoa Dundernewsin ja  DIMIA:n sivuilta.

kempi

 • Aloittelija
 • Viestejä: 16
  • Profiili
Ulkomaille töihin FAQ rakentuu täällä
« Vastaus #6 : 07.01.2006, 12:18:35 »
Kartotitteko tilannetta jo Suomesta käsin miten pitkälle, oliko työpaikat / -haastattelut jo valmiina vai ihan kylmiltään vaan asenteella paikan päälle? Tämä riippuu tietysti paljon maastakin.

Jos jollain on konkreettista tarinaa esim. Hollannista tai Skotlannista, niin arvostetaan. Kaikenlaista tarinaa, myös paperiasioista yms

Suomesta käsin pystyy selvittämään EU-maiden paikallisen byrokratian, yleisen työmarkkinatilanteen ja muut asiat aika hyvin työkkärin Eureksen kautta. Eureksen kautta pystyy myös hakemaan hanttihommiin, kuten varmasti monet tietää. Tiedä sitten, toimiiko järjestelmä käytännössä miten hyvin.

Edit:

Infopaketit työnhausta ja töistä vanhoissa EU/ETA-maissa, mukana pdf-maaoppaat 15 maahan:
http://www.mol.fi/mol/fi/01_tyovoimapalvelut/02_tyonhaku_ulkomailta/03_yleista/01_vanhat/index.jsp

Uudet EU-maat ja maaoppaat:
http://www.mol.fi/mol/fi/01_tyovoimapalvelut/02_tyonhaku_ulkomailta/03_yleista/02_uudet/index.jsp

Samoilta sivuilta löytyy tietoa myös ei-EU-maista sekä CIMOn oppaita, joissa paino enemmän opiskeluissa ja vaihdoissa.

Kuten Tinja tossa jo huomautti, virallista tietoa löytyy ainakin EU:n EURES-portaalista, suomeksi http://europa.eu.int/eures/home.jsp?lang=fi Erityisesti kohta Eläminen ja työskentely päävalikossa ylhäällä.Mutta käytännön kokemuksia olisi kiva kuulla.

vanilla

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 217
  • Profiili
Ulkomaille töihin FAQ rakentuu täällä
« Vastaus #7 : 07.01.2006, 17:23:31 »
Tässä muutama kysymys aihetta koskien,
arvostaisin paljon, jos joku viitsii vastailla!

Poikaystäväni opiskelee USA:ssa yliopistossa (mutta on suomalainen), ja mä haluaisin myös muuttaa sinne lähivuosina. Ainut ongelma taitaa olla raha, sillä opinnot siellä ovat järjettömän kallista puuhaa... Eli jonkinlaista työtä pitäisi saada joko opiskelun ohelle tai sitten kokopäiväisesti.
Oon kuullut, että työluvan saaminen on aika hankalaa. Pitääkö siihen olla hyvät perustelut (poikaystävän asuminen siellä ei varmaan riitä?). Ja minkälainen mahdollisuus opiskelijalla/nuorella ihmisellä ylipäätään on saada töitä?
Mulla on vain suomalainen lukiokoulutus sekä valokuvaajan perustutkinto. En taida olla kovin toivottu ko. maahan. :(

Entäs sitten työharjoittelut tms. (ammattiopistot, korkeakoulut), millainen työlupa/viisumi niihin tarvitaan? Ja onko sellainen helppo saada?

Siljams

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 316
  • Profiili
  • Sähköposti
Ulkomaille töihin FAQ rakentuu täällä
« Vastaus #8 : 07.01.2006, 20:25:02 »
Lainaus käyttäjältä: "Pablo"
Miten jos joku pistäisi tänne niitä kysymyksiä mihin kaivataan vastauksia. Olisi sitten helpompi vastailla niihin ja ehkä helpompi etsiä se oikea informaatiokin. Kirjoitan jotain Norjasta myöhemmin kunhan inspiraatio iskee.


Katselin mielenkiintoista avointa työpaikkaa Norjassa, viitsisitkö kertoa jotain Norjan verotuksesta ja yleisestä hintatasosta. Yritän laskeskella onko järkevää lähteä ansaitsemaan pariksi kuukaudeksi, vai yritänkö saada kesätöitä Suomessa.
a merien yllä savuavat sydämet!

Pablo

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 751
  • ICQ Messenger - 64924128
  • MSN Messenger - samjeric@hotmail.com
  • Profiili
Ulkomaille töihin FAQ rakentuu täällä
« Vastaus #9 : 07.01.2006, 22:44:08 »
Lainaus käyttäjältä: "siljams"
Katselin mielenkiintoista avointa työpaikkaa Norjassa, viitsisitkö kertoa jotain Norjan verotuksesta ja yleisestä hintatasosta. Yritän laskeskella onko järkevää lähteä ansaitsemaan pariksi kuukaudeksi, vai yritänkö saada kesätöitä Suomessa.


Ulkomaalainen maksaa 5 ensimmäistä vuotta 15 prosenttia vähemmän veroa. Rahat tosin saa vasta veronpalautusten yhteydessä kesäkuussa. Viime vuonna oma veroprosenttini taisi olla jotain 20% paikkeilla. Jos vain pari kuukautta olet, niin suurinpiirtein sama varmaan sullakin.

Oslossa vuokra on ehkä suurin menoerä, jonkinlaisen huoneen tai solun saa alkaen 350€. Oma yksiö on sitten jo tuplasti kalliimpi. Elämiseen muuten menee ehkä 600-700€ kuussa. Jos tekee paljon duunia ja elää vähemmän, niin vähemmälläkin pärjää.

Kyllä täällä pystyy parissa kuukaudessa säästämään rahaa, jos se on ainoa prioriteetti. Liksat on pääsääntöisesti paremmat kuin Suomessa, mutta toisaalta kaikki myös kallimpaa, mut halvallakin pystyy elämään jos vain haluaa.
ämä on minun totuuteni.

Siljams

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 316
  • Profiili
  • Sähköposti
Ulkomaille töihin FAQ rakentuu täällä
« Vastaus #10 : 08.01.2006, 11:50:16 »
Kiitos vastauksesta! Osaisitko vielä kertoa mikä on se summa jonka jälkeen joutuu vasta maksamaan veroa. (Suomessa 2100e).
a merien yllä savuavat sydämet!

Pablo

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 751
  • ICQ Messenger - 64924128
  • MSN Messenger - samjeric@hotmail.com
  • Profiili
Ulkomaille töihin FAQ rakentuu täällä
« Vastaus #11 : 08.01.2006, 21:19:13 »
Lainaus käyttäjältä: "siljams"
Kiitos vastauksesta! Osaisitko vielä kertoa mikä on se summa jonka jälkeen joutuu vasta maksamaan veroa. (Suomessa 2100e).


Veroviraston nettisivuja penkoessa sain sellaisen käsityksen, että se olisi 29 997 kruunua eli noin 3750€. En tosin ole ollenkaan varma päteekö tuo vain tietyn ikäisiin ja vaikuttaako kansalaisuus tai vakituinen asuinmaa siihen.
ämä on minun totuuteni.

luzniq

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 83
  • Profiili
Ulkomaille töihin FAQ rakentuu täällä
« Vastaus #12 : 16.01.2006, 23:07:20 »
Tuota tuota...

Olisikos kellään mitään kivoja vinkkejä, mitä kautta voisi löytää marata-alan töitä ESPANJASTA? Esimerkiksi työ jossakin hotellissa kiinnostaisi, tarjoilijan hommatkin käy! Paras mahdollinen olisi puhtaasti matkailualan homma (mikä?!). Suomen työkkärin sivuilla ei ainakaan vielä (ehkä myöhemmin keväällä?) löydy mitään tuon suuntaista kyseisessä maassa. Myöskään euresin sivustoille jättämäni cv:n perusteella ei näy kesäksi töitä sieltäpäin. Kummallista, sillä luulisi niitä paikkoja kuitenkin olevan pilvin pimein? Millekään järjestölle en toista kertaa vähiä rahojani anna, eli itse haluaisin paikan löytää ja oikeaa palkkaa saada. Niin, ja sitten mietin vielä, että aina olisi plussaa, jos kyseinen paikka ei olisi pelkkä suomituristirysä.. Espanjan lisäksi mielelläni silti enkkua ja saksaa parantelisin! Niin, ja onko kellään tietoa esim. juuri tarjoilijan palkoista kyseisessä maassa?

Apuja? Anyone?
destination unknown-

AnnaBananah

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 71
  • Profiili
Ulkomaille töihin FAQ rakentuu täällä
« Vastaus #13 : 17.01.2006, 21:50:00 »
Lainaus käyttäjältä: "luzniq"
Tuota tuota...

Olisikos kellään mitään kivoja vinkkejä, mitä kautta voisi löytää marata-alan töitä ESPANJASTA? Esimerkiksi työ jossakin hotellissa kiinnostaisi, tarjoilijan hommatkin käy! Paras mahdollinen olisi puhtaasti matkailualan homma (mikä?!). Suomen työkkärin sivuilla ei ainakaan vielä (ehkä myöhemmin keväällä?) löydy mitään tuon suuntaista kyseisessä maassa. Myöskään euresin sivustoille jättämäni cv:n perusteella ei näy kesäksi töitä sieltäpäin. Kummallista, sillä luulisi niitä paikkoja kuitenkin olevan pilvin pimein? Millekään järjestölle en toista kertaa vähiä rahojani anna, eli itse haluaisin paikan löytää ja oikeaa palkkaa saada. Niin, ja sitten mietin vielä, että aina olisi plussaa, jos kyseinen paikka ei olisi pelkkä suomituristirysä.. Espanjan lisäksi mielelläni silti enkkua ja saksaa parantelisin! Niin, ja onko kellään tietoa esim. juuri tarjoilijan palkoista kyseisessä maassa?

Apuja? Anyone?


Itse ainaki tuota Euresin hakukonetta käyttämällä löysin useampiakin työpaikkoja Espanjan hotelleista. Suurin osa haki hotelleihin ns. tourist entertainereita, mutta oli myös resepsuunin ja baarin/ravintelin puolella hommia tarjolla - useita! Lisäksi useassa pyydettiin jonkin moisia saksan kielen taitoja espanjan ja englannin lisäksi.

Itse mielin kanssa ainakin kesäksi töihin Espanjaan ja oikeastaan minkälainen vaan työ kelpaa. Mutta ehkä juuri joku hotelli tai vastaava homma.

Ja tsekkaas nämä:
http://www.alli.fi/sivu.php?artikkeli_id=330 (Alliansin hotellityöohjelma Espanjassa)
http://espanja.com/

Lisäksin mol:in sivuilla oli linkkejä työnhakuun ulkomailta ja sitä kautta ainaki itse päädyin vaikka millasille sivuille missä tarjottiin töitä Espanjassa.

Good luck! 8)
ylpeminen, ryyppääminen ja naiminen turmelevat terveyden. Mutta elämästä tekee elämän kylpeminen, ryyppääminen ja naiminen. -Roomalainen hautakirjoitus

Suvih

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 886
  • Profiili
Ulkomaille töihin FAQ rakentuu täällä
« Vastaus #14 : 18.01.2006, 01:33:53 »
Saa nähdä missä vaiheessa saan koottua tuon FAQ:in kun tieto on kovin hajanaista enkä itsekään asiasta vielä oikein tiedä. Toivottavasti tämä palvelee näinkin, yritän sitten myöhemmin mahdollisesti koota jotain (kun tulin luvanneeksi...).

Besserwisser

 • Aloittelija
 • Viestejä: 6
  • Profiili
Ulkomaille töihin FAQ rakentuu täällä
« Vastaus #15 : 01.02.2006, 13:44:51 »
:?:  KYSYMYS MUUTTO-/RAHTIKUSTANNUKSISTA:

Olen mukana eräässä rekrytointiprosessissa ja jos hyvin käy, saattaa edessä olla pikainen muutto Etelä-Ruotsiin.  Kun kohde on noin lähellä ja tarkoitus viipyä siellä pitemmän aikaa, tuntuisi järkevältä siirtää tavaroitani sinne.  Suurimmat huonekalut ja muu ylimääräinen kama lienee järkevää jättää Suomeen, mutta tv, tietokone, hifi-kamat, astiat, kodinkoneita, vaatteet ym. voisin ottaa mukaan. Tavaraa saattaisi kertyä ehkä 200-300 kg.

Onko siis kokemuksia rahtivaihtoehdoista? Mitä firmoja suosittelette ja mitä tuollaisesta kuormasta joutuu maksamaan? Kuljetusliikkeiden nettisivuilla pyydetään yleensä jättämään tarjouspyyntö, eikä edes suuntaa antavasta hintatasosta ole mitään mainitoja.

Jos muuttokustannuksia on jo käsitelty muiden otsikoiden alla niin linkki oikeaan keskusteluun riittää vastaukseksi.

tirmo

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 837
  • Profiili
  • http://my.opera.com/tirmo/albums/
Ulkomaille töihin FAQ rakentuu täällä
« Vastaus #16 : 01.02.2006, 14:21:02 »
onko auton lainaaminen/vuokraaminen poissa kysymyksestä? ainakin yksinkertaista ja saa niin paljon tavaraa mukaan kuin mahtuu.
Krooninen euforia ¤ Ladurée

Besserwisser

 • Aloittelija
 • Viestejä: 6
  • Profiili
Ulkomaille töihin FAQ rakentuu täällä
« Vastaus #17 : 01.02.2006, 20:09:53 »
Lainaus käyttäjältä: "tirmo"
onko auton lainaaminen/vuokraaminen poissa kysymyksestä? ainakin yksinkertaista ja saa niin paljon tavaraa mukaan kuin mahtuu.Tuo on tietysti yksi vaihtoehto, mutta melko hidas, vaivalloinen eikä edes erityisen halpa.  Yksinkertaisempaa olisi matkustaa itse sinivalkoisin siivin ja jättää kamat vaikka DHL:n tai Transpointin kuskattavaksi. Toisaalta muuttaminen ei koskaan ole kovin yksinkerataista tai mukavaa, tekipä sen miten tahansa tai olipa matkaa kilometri tai 1000 kilometriä. Pitänee lähetellä tajouspyyntöjä, kun muutto tulee ajankohtaiseksi.

miumau

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 566
  • Profiili
Ulkomaille töihin FAQ rakentuu täällä
« Vastaus #18 : 13.02.2006, 13:08:17 »
italia, mità nàin àkkiseltààn tulee mieleen.

byrokratian pykàlàt:

ensimmàiseksi hommataan codice fiscale, joka tuntuu olevan jokin sosiaaliturvatunnuksen ja verokortin ristetys. koodin saa làhimmàstà ministero della finanzen toimistosta, mukaan tarvitsee valokopion passista. minulle infopisteen herra yritti kovasti vàittàà ettà tarvitsen oleskeluluvan ennenkuin voin saada codice fiscalen, mutta menin omalla vuorollani koodia anomaan ja viisi minuuttia myòhemmin minulla se jo oli. koodin voi periaatteessa laskea myòs netissà, mutta parempi toki varmistua ja hakea mustaa valkoisella. codice fiscalen tarvitsee voidakseen maksaa veroja, ja ainakin tààllà milanossa myòs pelkàstààn saadakseen julkisen liikenteen kuukausilipun.

seuraavaksi tarvitaan oleskelulupa, eli permesso di soggiorno, ja tàmà onkin jo hieman tuskallisempi operaatio. italiassa saa oleskella kolme kuukautta ilman oleskelulupaa, mutta  monet tyònantajat vaativat oleskeluluvan hakemista ennen tyòsopimuksen allekirjoittamista.
questurasta kannattaa etukàteen kysyà milloin on EU:n kansalaisten asiointipàivà tai -vuoro, esimerkiksi milanossa se on arkisin ennen puoltapàivàà. ainakin suurimmista toimistoista lòytyy oma luukku EU-laisille, ja tàlle luukulle on huomattavasti lyhyemmàt jonot.
oleskelulupaa varten tarvittavat liitteet vaihtelevat sen mukaan onko aikeissa opiskella, tyòskennellà vai etsià tòità. lisàtietoa liitteistà polizia di staton sivuilta. joka tapauksessa kannattaa ottaa kopioita kaikesta mahdollisesta, minulta halusivat kopiot passista, eurooppalaisesta sairaanhoitokortista ja luottokortista. tyònhakijana minun olisi periaattessa pitànyt todistaa ettà tilillàni on ainakin vajaa 5000 euroa, mutta italialaiseen tyyliin asia selvisi sovittelemalla. kannattaa varautua siihen ettà edes questurassa kaikki tyòntekijàt eivàt tiedà ettà suomi kuuluu EU:hun, joten on vain parasta pitàà omista oikeuksistaan kiinni, vàittàà vastaan ja tarvittaessa soittaa suurlàhetystòòn (puh (+39)068522311).
kun paperisotkut saadaan selvitettyà niin oleskeluluvan saa mukaansa yleensà jo samana pàivànà pienen odottelun jàlkeen.


kàytànnòn asiat:

italiassa ei ole valtakunnallista tyòvoimatoimistoa niinkuin suomessa. useilla kunnilla kuitenkin on virallinen toimisto, josta kannattaa kàydà kyselemàssà lisàtietoja esimerkiksi elàkkeistà. yksityisten tyònvàlitystoimistojen palvelu on toki ilmaista, ja nàiden avulla lòytàà suht helposti ainakin osa-aikasta ja vàliaikaista tyòtà.
parhaat sivustot tyònhakuun ovat
www.motorelavoro.it
www.catapulta.it
jàlkimmàinen on kerran viikossa lombardian ja muutaman muun pohjois-italialaisen regionen alueella ilmestyvàn tyòpaikkatarjouksia sisàltàvàn lehden verkkoversio.

asunnon etsintà oli ainakin omalta osaltani painajaismaista. asunnonvàlitystoimistojen palveluita kannattaa harkita, sillà tarinoiden mukaan toimistot laskuttavat huikeita summia pelkàstà listasta vapaista asunnoista. itse lòysin lopulta asunnon jàttàmàllà ilmoituksen osoitteeseen www.affittistudenti.it
tosin myòs yksityisillà vuokraajilla on ns. rahastuksen maku suussaan; kovin monet tuntuivat haluavan kolmen kuukauden vuokran + yhden-kahden kuukauden takuuvuokran. kuten kaikkialla muuallakin, kannattaa pitàà huoli ettà vuokrasopimuksessa on kaikki pykàlàt kohdallaan.

GOzou

 • Aloittelija
 • Viestejä: 11
  • Profiili
Ulkomaille töihin FAQ rakentuu täällä
« Vastaus #19 : 14.02.2006, 12:55:36 »
Lainaus käyttäjältä: "Besserwisser"
:?:  KYSYMYS MUUTTO-/RAHTIKUSTANNUKSISTA:

Olen mukana eräässä rekrytointiprosessissa ja jos hyvin käy, saattaa edessä olla pikainen muutto Etelä-Ruotsiin.  Kun kohde on noin lähellä ja tarkoitus viipyä siellä pitemmän aikaa, tuntuisi järkevältä siirtää tavaroitani sinne.  Suurimmat huonekalut ja muu ylimääräinen kama lienee järkevää jättää Suomeen, mutta tv, tietokone, hifi-kamat, astiat, kodinkoneita, vaatteet ym. voisin ottaa mukaan. Tavaraa saattaisi kertyä ehkä 200-300 kg.

Onko siis kokemuksia rahtivaihtoehdoista? Mitä firmoja suosittelette ja mitä tuollaisesta kuormasta joutuu maksamaan? Kuljetusliikkeiden nettisivuilla pyydetään yleensä jättämään tarjouspyyntö, eikä edes suuntaa antavasta hintatasosta ole mitään mainitoja.


Jos muuttokustannuksia on jo käsitelty muiden otsikoiden alla niin linkki oikeaan keskusteluun riittää vastaukseksi.


Itse mietin kanssa josko lentäisi itse ja kamat tulisi sitten rahtifirman kautta, mutta itse tyydyin vuokraamaan pakettiauton. Itse en olisi jaksanut pakata kamojani niin hyvin, että olisin uskaltanut ne rahtifirmalla lähettää.
Parista rahtifirmasta kysyin tarjouspyyntöä, DHL:n antamaa en enää muista ja toisesta ei ole tänä päivänäkään vielä vastattu.

Pakettiauto:
Aamulla Tukholmassa ja iltapäivästä Göteborgissa, jolloin kamojen purku. Seuraava päivä puuttuvien tavaroiden ostamista ja kämpän kuntoon laittoa. Seuraavana aamuna pari kaveria, jotka mukaan olin nakittanut, ajoivat Tukholmaan ja iltalauttaan. Jos on vaan frendejä, jotka suostuu lähtemään, niin se on hemmetin hyvä, ettei itse tarvitse kaikkea kantaa, palauttaa autoa ja lentää takaisin.

Kannattaa mainostaa kavereille lomana tota matkaa, koska sitä se todellakin kuulemma oli. :D

UPS:
http://wwwapps.ups.com/calTimeCost?loc=en_FI