Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)

 (Luettu 90669 kertaa)

baambi

 • Aloittelija
 • Viestejä: 11
  • Profiili
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #200 : 28.02.2018, 19:15:06 »
Tuolla aika jännä juttu Astanasta: https://www.veikkaus.fi/fi/x/kaukaiset-kiekkokaupungit-astana

Korostaa kyllä sitä vaikutelmaa, jonka travelerwillem, jorgus ja servechilled jo kukin välittivät. Toisaalta kaupunki alkoi kiinnostaa kaikessa keinotekoisuudessaan ja scifi-arkkitehtuurinsa takia. Ehkä muutama päivä siellä ja sitten Almatyyn? Toisaalta ei kyllä tee mieli tippaakaan tukea sitä ihmisoikeuksia polkevaa diktatuuria, josta tuo juttukin kertoo.

ginger_spice

 • Reissaaja
 • Viestejä: 22
  • Profiili
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #201 : 04.03.2018, 00:56:31 »
Kävin viime vuonna Kazakstanissa ja Kirgisiassa ja käymisen arvoisia paikkoja molemmat. Listaan tähän vähän vaikutelmia.

- Yöjunalla köröttää vaivatta Astanasta Almatyyn, ja Almatysta pääsee myös Bishkekiin melko vaivatta. Tottuneena Venäjän-kävijänä Kirgisia oli päräyttävämpi paikka kuin Kazakstan, joka yllättävän monella tavalla muistutti Venäjää mielestäni. Kirgisia ja Kazakstan oli oikeastaan keskenään aika erilaisia, Kazakstan on Keski-Aasian lippulaiva öljyrahoillaan ja Nazarbajev-henkilökultillaan, Kirgisiassa taas oli jotain todella aitoa ja omanlaistaan. Bishkekissä huivipäiset kirgiisinaiset myivät basaarissa karjaeläinten ruhon osia ruoaksi ja kamelinmaitoa valtavista pöniköistä. Bishkekissä myös ainakin viime keväänä vielä säänneltiin sähköä, ja katuvalot pimenivät yöksi. Turvatonta ei silti ollut.
- Jos menee Kirgisiaan, kannattaa tsekata ehdottomasti Skazka-kanjoni ja Issyk Kul -järvi. Varsinkin tuo kanjoni saa hieromaan silmiään, on niin epätodellisen näköinen paikka.
- Vegetaristeille toivotan onnea matkaan. Itse olen vege ja hetkittäin tuli ikävä koto-Suomen sapuskoja. Alue on pitkälti aroa jossa ei oikein kasva mikään, joten kasvisten tarjonta on vähän niin ja näin ja tuoreudesta voi ainakin talvikuukausina vain haaveilla. Nälkäkuolemaa ei tule koska kasvisruokia kyllä on tarjolla ravintoloissa aina muutama menussa. Lihansyöjille on sitten tarjolla jos jonkinmoista herkkua, meidän seurueesta useampikin kokeili hevosenlihaa. Kulinaristin unelmakohde Keski-Aasia ei silti ole.
- Kaupungeissa kannattaa unohtaa ostoskeskukset ja suunnata basaareihin, koska paikallinen elämä keskittyy aika paljon niiden ympärille. Bishkekin Osh-basaari oli valtavuudessaan aika vaikuttava.
-   Astanaan riittää päivä tai kaksi ja kaupunki kannattaa tsekata oikeastaan sen absurdiuden takia. Se on Keski-Aasian Dubai, jossa mikään ei oikein ole miltä näyttää. Uudelle puolelle on rakennettu järisyttävän futuristisia rakennuksia ja monumentteja, mutta siellä ei kai oikein asu ketään. Vanha puoli on sitten se mihin oikea paikallisten elämä keskittyy, mutta siellä ei juurikaan ole nähtävää. Uudella puolella on jurtan malliseksi rakennettu hämmentävä ostoskeskus, jonka kattokerroksessa on tekohiekalla varustettu allasklubi kaupungin kermalle.  Jos kulttuurishokkia kaipaa, suosittelen käyntiä diktaattori Nursultan Nazarbajeville omistetussa viisikerroksisessa museossa. Propagandaa parhaimmillaan.
- Almatyssa viihtyy mielestäni huomattavasti paremmin kuin Astanassa, joskin siellä kaikki nähtävyydet on ripoteltu eri puolille kaupunkia. Kannattaa puksuttaa vaijerihissillä Kok Tobe -näköalatornille ihastelemaan kaupunkia.
- Medeun luistinrataa ei pääse katselemaan ilmaiseksi vaan täytyy maksaa pääsymaksu, oli minun vieraillessani siinä 5 euron hujakoilla.
- Kazakstanissa vaikuttavinta oli auton kyydissä istuminen, kun kuski paineli läpi autioiden arojen joilla kirmasi villihevoslaumoja. Kaupunkien ulkopuolella ei ole liikennettä nimeksikään.
- Samaa mieltä aiempien kanssa, että kyrilliset kirjaimet ja edes muutama sana venäjää kannattaa olla hallussa, jos lähtee näihin maailman kolkkiin omin päin. Paikallisten enkun osaaminen kun on vähän niin ja näin.
 

jokuli

 • Reissaaja
 • Viestejä: 34
  • Profiili
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #202 : 21.04.2018, 01:54:51 »
Tällä kertaa Uzbekistan mainostaa e-viisumia. Kellään kokemusta vai kuuluuko samaan sarjaan, kun toi jo muutamaan kertaan peruuntunut viisumivapaus?

Starbucks

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 863
  • Profiili
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #203 : 27.12.2018, 12:38:27 »
Uzbekistan ja Tajikistan e-viisumit hoituu netissä helpohkosti. Ainoastaan Uzbek e-viisumissa kuvien latauksessa oli pientä säätöä. Vain .jpg kuvat hyväksyttiin ja maksu ($20) vain visa-kortilla. Molemmista päätös ja e-viisumit meiliin tuli muutamassa vuorokaudessa. Maahantulossa ei mitään säätöä. Ei turhien lappujen täyttöä koneessa tai kentällä. Passi + printti e-viisumista passintarkastajalle. DYU otettiin kuva, TAS ei mitään. Ite olin ulkona käsimatkatavaroilla 10 min koneesta poistumisen jälkeen.
Uzbekistan  pääsee lentäen  myös ilman viisumia 5 vrk ilmaisella transit viisumilla. Maastapoistuminen pitää olla Uzbekistan Airways lento.
Nämä tiedot joulukuu 2018
« Viimeksi muokattu: 27.12.2018, 12:45:01 kirjoittanut Starbucks »

wellu1979

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 243
  • Profiili
Vs: Keski-Aasia(Kazakstan,Kirgisia...)
« Vastaus #204 : 27.12.2018, 13:52:24 »
Voi kiitoksia. Jospa nuo nyt pysyisivät pari vuotta samoina ehtoina, jos kerkeis käymään....