Marokko ja uusi vuosi

 (Luettu 10483 kertaa)

Lucide

 • Reissaaja
 • Viestejä: 24
  • Profiili
Marokko ja uusi vuosi
« : 18.12.2005, 23:32:27 »
Heips palontallaajat!
Olen viikon verran suunitellut uuden vuoden reissua Marokkoon ja olen käyttänyt Lonely Planet Thorntree ja TripAdvisor saitteja suurena apuna. Nyt sitten jonkun kummallisen mutkan kautta löysin pallontallaajat...
Onkohan kukaan mahdollisesti samoilla kulmilla uutena vuotena?
Lennän 29.12 Casablancaan, 30.12 junalla Marrakechiin pariksi päiväksi, sitten 1.1. junalla Fèsiin ja 2-4.1 perhemajoituksessa Moulay Idriss nimisessä kylässä lähellä Meknèsiä ja Volubilisia. 4.1 Rabat'iin ja 5.1 takaisin kotiin...
Olen naisihminen ja reissaan yksin eikä ole ihan ekasta reissusta kyse, Marokkoon tosin kyllä.
Olisi kiva "törmäillä" suomalaisiin ja todennäköisyys siihen lienee suurin Marrakechissä. Olen ulkosuomalainen  mutta tykkään turista maanmiesten ja -naisten kanssa...
Hieman etukäteen ahdistaa huomio jota tulen saamaan; mielelläni olisin kyllä ihan samalla huomiolla kuin Euroopassa, mutta minkäs teet. Tunisia oli siinä suhteessa aika karsea. Ei ne miehet yleensä kait pahaa tarkoita, luulevat olevan kohteliaita, mutta rajansa kaikella. Pitäisiköhän pitää huivia josko saisi olla rauhassa? No ehkä puhisen turhaan, haluan todella tutustua Marokolaiseen kulttuuriin. Suomalaiset tuntuvat tuntevan Agadirin mutta se lienee enemmän massa(ranta)turismikohde. Taitaa tuo Marrakechkin olla aika turistien kyllästyttämä.
Junat lienevät aika OK ja luotettavia. Bussillakin olisi hauska reissata jos aikaa olisi, viikossa "kaiken" näkeminen on kyllä aika turhaa riehumista... Ens kerralla sitten vuoret ja Sahara ;-)

Muuten, kun kauhistellaan vatsatauteja ja ripujeja niin hyvä on muistaa, että Afrikassa ei koskaan syödä mitään mikä ei ole keitetty, hedelmistäkin syödään vaan niitä missä on paksut kuoret. Juomiin ei ikinä jäitä. Ja käsien desinfiointi joka välissä. Olen armoton kulinaristi ja salaatit maistuvat niin hyvältä kun pääsee takaisin Eurooppaan. Mutta ei salaattia Afrikassa. Kiersin 3 viikkoa Länsi Afrikkaa ja en saanut mitään pöpöä. Tietysti kun ei ole onnea niin kaikkea sitten sattuu...

Terveisiä kaikille pallontallaajille!

Neiti Q

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 328
  • Profiili
Marokko ja uusi vuosi
« Vastaus #1 : 19.12.2005, 11:32:11 »
Moi,
reittisi kuulostaa kivalta!

Toivottavasti löysit täältä pallontallaajista myös Marokko-keskustelut, jotka ovat tainneet liikahtaa pois Afrikka-osion etusivulta..

Olimme muutama vuosi sitten joulun Marokossa, liikuimme pariskuntana ja herätimme kovasti kiinnostusta. Ehdimme jo tuskastuakin sinänsä hyväntahtoiseen kontaktinottoon; en usko että siinä olisi huivi auttanut. Enemmän auttaisi kenties se, että menisi tylysti vain omia polkujaan - mikä tosin ei ollut oma käsitykseni mukavasta kulttuuriin tutustumisesta. Mitään ikävää ei varsinaisesti tapahtunut, se täytyy paikallisten puolustukseksi sanoa. Takuuvarma keino säästyä "oppaaksi" haluavilta ja kerjäläisiltä on palkata joku opas vierelleen. Sikäli ihan hyvä idea, että sittenpä se yksi tietty henkilö kertoo sulle maan tavoista.

Kaikkia muita meidän matkalta kertyneitä vinkkejä olen jakanut muissa ketjuissa. Sanotaan nyt vielä se, että jos haluat nopeasti liikkua paikasta toiseen, satsaa hyvätasoisiin CTM-busseihin. Kimppataksi on toinen hyvä vaihtoehto.
Makuni on hyvin yksinkertainen. Haluan vain parasta. (Oscar Wilde)

Lucide

 • Reissaaja
 • Viestejä: 24
  • Profiili
Marokko ja uusi vuosi
« Vastaus #2 : 19.12.2005, 12:29:47 »
Hei!
Ilmeisesti  kaytitte opasta, mista otitte ja paljon ylensa maksoitte? Riippuu tietysti paikasta, mutta olisi ihan kiva tietaa noin mika olisi kohtuullista. Mustassa Afrikassa taytyy aina neuvotella haikki hinnat, ihan kaikki... Se kuuluu kulttuuriin, mutta on pidemman paalle tosi rasittavaa.

Neiti Q

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 328
  • Profiili
Marokko ja uusi vuosi
« Vastaus #3 : 19.12.2005, 13:11:44 »
Ei me tietty heti aluksi hoksattu, että opas olisi säästänyt hermoja, mutta joissain paikoissa, kun joku paikallinen oli lyöttäytynyt kylkeemme, asia oli heti todennettavissa.

Esimerkiksi Marrakeshissa oli yksi kaupunkipalatsi, joka mainittiin opaskirjassamme. Kun kuikuilimme ovella, että voisikohan tuonne mennä, joku mies tuli sanomaan, että hän voi viedä, ja niin sitten seikkailimme virastotalon uumenissa kunnes pääsimme kauniille sisäpihalle. Mies oli joku kauppias, joka oli (kai) tyytyväinen, kun sai meiltä sitten jonkin setelin.
Yleensä näitä oppaaksi haluavia oli myös virallisten nähtävyyksien luona, esim. koraanikoulussa joku pappa halusi opastaa. Muistelen hämärästi, että kun tarjosimme palkaksi noin 250 rahaa (ei hajuakaan enää paljonko se on), pappa EI ollut tyytyväinen. Ei oltu kyllä mekään; joku hönkii muutamaa ranskankielistä lausetta eikä osaa sanoa mitään muuta...
Varsinkin medinoissa oppaasta olisi iloa, ja etenkin, jos olet kiinnostunut niistä nahankäsittelylaitoksista, joita on mm. Marrakeshin ja Fesin basaarialueen reunoilla, saat varmasti enemmän irti, jos joku kertoo jotain. Kurantteja hintoja en valitettavasti osaa kertoa.

Marokko ei kai varsinaisesti ole mustaa Afrikkaa, mutta kyllä niissä hinnoissa aina tuntui olevan neuvotteluvaraa. Paitsi kimppataksi, se oli säntillisesti määrätty se hinta!
Makuni on hyvin yksinkertainen. Haluan vain parasta. (Oscar Wilde)

Lucide

 • Reissaaja
 • Viestejä: 24
  • Profiili
Marokko ja uusi vuosi
« Vastaus #4 : 19.12.2005, 13:53:49 »
OK, kerronpa kunhan tulen takaisin miten meni oppaiden kanssa...
Rahayksikko on Dirham ja 250 lienee noin 25 e mika kuulostaa hurjalta hinnalta oppaan palveluista. Katsellaan.

Joo ei Marokko ole mustaa Afrikkaa, kommenttini oli tarkoitettu yleiseksi tokaisuksi.

Neiti Q

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 328
  • Profiili
Marokko ja uusi vuosi
« Vastaus #5 : 19.12.2005, 14:08:55 »
Kiitos muistin virkistyksestä.. Ei me todellakaan oltaisi mitään 25 euroa jostain yhdentekevästä 20 minuutin opastuksesta maksettu. Paha maku jäi siitä, että vaikka joku väkisin tuppautui seuraan, niin silti jäi korvaus palveluksista mukamas aina liian pieneksi - mikään ei riitä.

Mukavaa reissua!
Makuni on hyvin yksinkertainen. Haluan vain parasta. (Oscar Wilde)

sigrid

 • Aloittelija
 • Viestejä: 1
  • Profiili
Marokko ja uusi vuosi
« Vastaus #6 : 22.12.2005, 21:37:48 »
Reissasin juuri itse kaksi viikkoa Marokossa melko samalla reitillä kun mihin aiot. Tulin itse maahan Tangerista, sieltä Marrakechiin, Zagoraan, takaisin Marrakechiin, Fesiin ja takaisin Tangeriin.

Asun Espanjassa ja mielestäni Marokossa ei naisiin kiinnitetty sen kummempaa huomiota kun täälläkään. Huivin käyttöä mietimme mekin, mutta ei sille ollut mitään tarvetta, ja yksi meistä on todella perusskandinaaviblondi. Kutsuhuutoja kuulee, mutta yleensä eivät yritä lyöttäytyä lähemmäksi.

Näitä oppaita, kauppiaita ja sisäänheittäjiä kyllä pyörii jatkuvasti ympärillä rasittavuuteen asti, mutta niistä pääsee eroon kun sanoo napakasti että ei kiinnosta. Muutenkin näin talviaikaan hustlereita yms on huomattavasti vähemmän liikkeellä kun sesongin aikaan.
Oppaiden palveluille meillä ei ollut käyttöä. Luimme Rough Guidea ja etsimme paikat itse.

Suosittelen kyllä Atlas-vuorille tai autiomaahan matkaamista. Maisemat ovat huomattavasti kiinnostavammat kuin pohjoisessa,  
tai Marrakechissa.

Ruoka on muuten Marokossa todella hyvää. Olimme perusvarovaisia, eikä kukaan sairastunut vatsatautiin.
 
Hauskaa matkaa!
ain kuolleet kalat uivat virran mukana

Lucide

 • Reissaaja
 • Viestejä: 24
  • Profiili
Marokko ja uusi vuosi
« Vastaus #7 : 23.12.2005, 20:55:15 »
Tervehdys sinne Madridiin!
Ehkä suotta huolehdin häirinnästä kaikki varmaan menee ihan OK.
Etelä kiinnostaisi kovasti, ehkä seuraavalla kerralla keskityn niille kulmille.
Löysin muuten hospitality clubin http://www.hospitalityclub.org/ avulla naisen Rabatista joka näyttäisi kaupunkia ja majoittaa yhdeksi yöksi. Marokosta klubissa on tosi vähän naisia.

Tetveisia Dublinista!
Lucide

Dela

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 311
  • Profiili
  • Sähköposti
Marokosta
« Vastaus #8 : 27.12.2005, 14:43:52 »
Lainaus käyttäjältä: "Neiti Q"
Kiitos muistin virkistyksestä.. Ei me todellakaan oltaisi mitään 25 euroa jostain yhdentekevästä 20 minuutin opastuksesta maksettu. Paha maku jäi siitä, että vaikka joku väkisin tuppautui seuraan, niin silti jäi korvaus palveluksista mukamas aina liian pieneksi - mikään ei riitä.


Noita avuliaita oppaita on ilmeisesti moneen junaan. Marrakeshissä etsiessämme hotellia ja homman ollessa täysin hallussa, alkoi meita piirittää mies josta ei sitten päästy millään eroon. Käytös ei ollut oikeastaan enää kohteliasta vaan ylitti röyhkeyden rajat monet kerrat.

Kaikki hotellit johon olimme menossa olivat mukamas "täynnä" ja hän ehdotti omiaan tilalle, tietenkin arvattavista syistä. Saimme hänet jopa kerran eksytettyä, mutta meidät uudestaan havaitessaan hän alkoi seuraamaan meitä jälleen. Sitten kun löysimme mielestämme oikean hotellin, hän jäi loukkaantuneena odottamaan hotellin ulkopuolelle aivan kuin olisimme tehneet jotain väärää. Olisi pitänyt maksaa palkkio "palveluksesta" jota emme ikinä halunneet.

Tämän kirjoituksen tarkoituksena ei ole saada ketään varpaisilleen ja pelokkaaksi sillä marokkolaiset ovat hyvin ystävällisiä, hymyileviä ja avuliaita ihmisiä. Ja ihan oikeasti vielä.

Enemmänkin tarkoituksena on todeta se, että Marokossa kaupankäynnin kulttuuri on ehkä hieman jalostuneempaa kuin meillä täällä Suomessa, ja syyllistämistä käytetään surutta hyväkseen kauppaa tehdessä.

Esim. matto-ostoksilla kauppias antaa usein todellisuutta vastaavaa lähes viisinkertaisen hinnan (esim. 2500). Sitten kauppias kysyy paljon olisit itse valmis maksamaan tuotteesta. Jos sanot vaikka 500, olet tavallaan jo sitoutunut ostamaan tuotteen, hinta kyllä hilataan alas juuri kun olet poistumassa liikkeestä. Kauppias toki yrittää hilata hinnan yli puolenvälin. Jos et ole valmis ostamaan, älä tarjoa sillä muuten olet sanojesi syöjä, ainakin kauppiaan mielestä. Niin ehkä pääset liikkeestä pois ilman puoliväkisin myytyä mattoa :)

Marokosta kannattaa muuten lukea nimimerkki Neiti Q:n aiemmat loistavat kirjoitukset. Niissä kerrotaan hyvin mm. dyyneille pääsemisestä.
Ilmaisia matkoja ja majoitusta käyttäjien välillä: www.freetrippers.com

Neiti Q

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 328
  • Profiili
Re: Marokosta
« Vastaus #9 : 27.12.2005, 15:27:14 »
Lainaus käyttäjältä: "Dela"
Käytös ei ollut oikeastaan enää kohteliasta vaan ylitti röyhkeyden rajat monet kerrat.
--
Esim. matto-ostoksilla kauppias antaa usein todellisuutta vastaavaa lähes viisinkertaisen hinnan (esim. 2500). Sitten kauppias kysyy paljon olisit itse valmis maksamaan tuotteesta. Jos sanot vaikka 500, olet tavallaan jo sitoutunut ostamaan tuotteen, hinta kyllä hilataan alas juuri kun olet poistumassa liikkeestä. Kauppias toki yrittää hilata hinnan yli puolenvälin. Jos et ole valmis ostamaan, älä tarjoa sillä muuten olet sanojesi syöjä, ainakin kauppiaan mielestä.


Juu, röyhkeyttä tuli koettua sitäkin, kuulostaa hyvin tutulta kuvailemasi. Meillekin loukkaantui yksi poika, jonka matkaa dyyneille emme halunneet kustantaa - ja laittoi "serkkunsa" vastaan seuraavan kaupungin porteille. Mutta se on eri tarina se..

Kaupankäynnistä jäi siitäkin välillä paha maku, aivan kuten Delakin mainitsi. Esim. kun en saanut tingattua joidenkin tossujen hintaa haluamalleni tasolle ja jätin ostamatta, haukuttiin barbaariksi (berberi olisi kai ollut kohteliaisuus muukalaiselle?). Ei ollut ihan sisäistettynä tuo että jos tarjoaa jonkin hinnan, on sitoutunut ostamaan. Kaupankäynnin lomassa sai myös herkästi kuulla, että onhan teillä länsimaisina varaa tällaiseen hintaan. Paras esimerkki kauppiaiden lyhyestä pinnasta - tai mistä lie erilaisesta kaupankäyntikulttuurista - oli se, että kyseltyämme yhtenä päivänä useassa liikkeessä hintoja ja etsiessämme haluamaamme lamppumallia, sai mieheni seuraavana päivänä haukkumanimen aasi - hän kun oli lopulta kävellyt ostamatta ohi kauppojen! Aasithan ne vaan vetelee kujilla laput silmillä....
Makuni on hyvin yksinkertainen. Haluan vain parasta. (Oscar Wilde)

nala

 • Vieras
Marokko ja uusi vuosi
« Vastaus #10 : 27.12.2005, 16:46:40 »
Vähän samanlaisia kokemuksia minullakin.. Tosin tavallisesti kadulla juttelemaan tulleet ja palveluksiaan tarjoavat sai karistettua vaihtamalla kohteliaasti muutaman sanan ja jatkamalla matkaa. Ärsyyntymisestä tai suuttumisesta tuntuvat saavan kimmokkeen jatkaa yrittämistä... Kannattaa totutella ajatukseen, että esim. joillain bussiasemilla oli käytännössä miltei mahdotonta päästä bussin kyytiin ilman, että asemalla aina hengailevat (itsenäiset yrittäjät?) tulivat heittämään rinkkaa katolle tai tavarakonttiin - ja palkinnoksi oli luonnollisesti annettava muutama lantti.

Marokossa pätee varmasti sama sääntö kuin muuallakin maailmassa: valtaosa ihmisistä on hyväntahtoisia ja ystävällisiä. Monesti tulivat opastamaan harhailevan näköistä turistia (mulla on tapana yleensä seikkailla ilman karttoja) oikeaan suuntaan medinan umpikujilla ilman sen kummempia taka-ajatuksia.

Toisaalta taka-ajatuksistakaan ei koskaan voi tietää: Tutustuin eräässä vähän pienemmässä paikassa ystävälliseen omanikäiseeni tyyppiin, joka sitten parin päivän aikana esitteli minulle paikkoja, kutsui kotiinsa juomaan teetä kavereidensa kanssa jne. Mitään ei tyrkytetty ostettavaksi, vaikka vierailtiin serkun basaarissa ja muuta sellaista. Kunnes sitten poislähtöpäivänä tuli ilmi, että minun tulisi nyt vastapalveluksena auttaa häntä salakuljettamaan muutama ihminen Espanjan puolelle Ceutaan... että se siitä pyyteettömästä ystävällisyydestä :lol:

Ehkäpä länkkäri on aina länkkäri, nuhjuisena reissaajanakin eriarvoisempi ja rikkaampi passittoman marokkolaisen silmissä.