Euroopan parhaat patikkareitit

 (Luettu 33337 kertaa)

rinja

 • Reissaaja
 • Viestejä: 57
  • Profiili
Euroopan parhaat patikkareitit
« : 08.01.2006, 00:19:27 »
Heipä hei taas!
Missä Euroopassa on parhaat patikointireitit teidän mielestänne? Kansallispuistoalueet ja vähän pienemmätkin rykäisyt kiinnostavat, kunhan on hienot maisemat ja paljon raitista ilmaa  :D Tietty voi suositella vaellusreittejä täältä koto-Suomestakin! :)


P.S. Jos aikaisempi topic tästä aiheesta on, niin saa siirtää sinne - en löytänyt tosin vaik yritin etsiä.
 Joskus on mentävä kauas nähdäkseen lähelle - Nuuskamuikkunen

tirmo

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 837
  • Profiili
  • http://my.opera.com/tirmo/albums/
Euroopan parhaat patikkareitit
« Vastaus #1 : 08.01.2006, 00:41:38 »
minua kiinnostaisi hadrians wall ja camino, sillä kun voi valita useammasta reitistä, jos vaan jaksaa kävellä. ja maisemat on taatusti upeita atlantin rannikolla.  :D

oletko lukenut kirjan jalan halki ranskan? hauska tarina oman reitin toteuttamisesta, vaikka muut hulluna pitäisivätkin.
Krooninen euforia ¤ Ladurée

Neiti Q

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 328
  • Profiili
Euroopan parhaat patikkareitit
« Vastaus #2 : 08.01.2006, 11:59:48 »
Veikkaan, että suomalaiseen makuun rauhallisimmat reitit löytyvät kotoisesta Lapistamme. Siellähän voi kulkea ihan omia polkujaankin, mikä ei kai muualla Euroopassa ole aina mahdollista/sallittua. Oma kokemukseni rajoittuu Kevon kanjoniin, ja sitä voin kyllä maisemien puolesta suositella. Sopii hyvin aloittelijallekin, yöpymispaikkoja on tiuhassa ja maasto vaihtelevaa, reitti kulkee pääosin veden äärellä. (Näistä kotimaisista vaellusreiteistä on keskusteltu aiemmin Pohjoismaat-osiossa, muistelen!)

Ulkomailta itselläni on patikointikokemusta lähinnä Kroatiasta. Muutaman vuoden takaisella lomallamme tähtäsimme moniinkin kansallispuistoihin, mutta useimmat niistä osoittautuivat hyvin kansoitetuiksi ja palveluilla kyllästetyiksi teemapuistoisi. Paklenica oli poikkeus, siellä pääsi erämaatunnelmaan puolen päivän patikoinnin jälkeen. Aloitimme retkemme kansallispuiston pääportilta, mutta muutaman kilometrin "valtatien" jälkeen polku muuttui kapoisemmaksi hävitäkseen sitten syvemmällä metsäisessä vuoristossa paikoin täysin. Palveluita oli niukasti: yksi kahvila, josta sai makkaraleipiä iltaviiteen asti, ja yksi majatalo, josta sai yösijan ja juomaa. Alueella olisi voinut viettää useita päiviä retkeillen ja erikorkuisia vuorenkärkiä huiputtaen, mutta meille riitti yksi yö majatalossa ja paluu seuraavana päivänä toista kautta. Tästä yllättävän raskaaksi käyneestä Crny Vrchin (alle kilsan korkuinen) huiputtamisesta ja Male Paklenican patikoinnista olen (kai) kirjoittanut aiemmin Kroatia-aiheisiin ketjuihin. Anyway: meitä kohtasi yksi iso ongelma; reitit oli arvioitu nopeille kulkijoille, ei reppu selässä helteessä rahjustaville. Mistä seurasi toinen ongelma, juomaveden loppuminen kesken reissun. Lähteitä ei ollut majatalon lisäksi. Patikoinnin venyminen oli koitua kohtalokkaaksi myös siksi, ettemme olleet varanneet evästä - kyllähän sitä nyt kaurapuuron voimin viisi tuntia kävelee! Ehkä normaali ihminen pärjäisikin rasituksessa ilman ravintoa, mutta kun diabeetikkomieheni alkoi hoippua, tiesin, että enää ei olla normaalin rajoilla.. Ystävällisten vastaantulijoiden eväsleipien ansiosta selvisimme ennen pimeän tuloa ihmisten ilmoille. Se pitää vielä kertoa Paklenican eduksi, että alue on ihan merenrannassa, joten korkeimmilta huipuilta näkee aina edustan saaret ja veden, tosi kaunista!

Patikoinnin mekasta Sveitsistä vielä sen verran, että siellä sinänsä komeat alppimaisemat ovat niin suosittuja, että joka huipulla on ruuhkainen ravintola.. Emme yrittäneet varsinaisesti patikoida, kunhan kuljeskelimme hieman joillain korkeilla paikoilla. Siitä jäi vähän hassu fiilis, kun alppipolut olivat suomalaisen kylätien tasoisia väyliä. Patikointi taitaa sveitsiläisille olla myös jonkin sortin puhdistautumisriitti, sen verran tiuhaan poluilla näkyi keppien kanssa nilkuttavia kulkijoita (oma polvivamma alkoi tuntua mitättömältä, enhän tarvinut edes tukisidettä..). Maisemat ovat toki omaa luokkaansa, jos vehreys ja kaukana siintävät aurinkoiset lumihuiput sattuvat miellyttämään silmää ;)
Makuni on hyvin yksinkertainen. Haluan vain parasta. (Oscar Wilde)

tzt

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 208
  • Profiili
Euroopan parhaat patikkareitit
« Vastaus #3 : 09.01.2006, 16:16:59 »
Chamonixissa on paljon kivoja reittejä, jotka tosin ovat ajoittain hieman ruuhkaisia. Samoin Meri-Alpeilla Mercantourin kansallispuistossa on aika hauskoja reittejä hulppeiden näkymien kera.

juspu

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 348
  • Profiili
  • Sähköposti
Euroopan parhaat patikkareitit
« Vastaus #4 : 09.01.2006, 23:40:43 »
Itse olin jokunen vuosi sitten Bulgariassa Rila-vuorilla vaeltamassa. Oli hienoa ja upeat maisemat. Reitti kulki melko ylhäällä, ja jos en väärin muista niin kovin kaukana 2000 metristä ei käyty, ellei jopa mennyt yli. Voin kyllä muistaa täysin väärin. Lunta sieltä kuitenkin löytyi ;) Reitti oli mäkistä. Vähän tekstiä ja pari kuvaa.
Retkeilymajoja siellä tuntui olevan melko tiheään. Me käppäiltiin pienillä repuilla, shortseilla selvisi koko matkan, välillä pitkä paita oli ihan mukava päällä. Makuupussiakaan ei ollut mukana. Paikalliset retkeilivätkin omat eväät mukanaan, viinipullot ja muut herkut.
Meidän kulkema reitti oli ainakin helppo, ei siinä voi eksyä jos vähänkää osaa lukea karttaa ja ottaa summittaista suuntaa. Kartta ja kompassi oli kuitenkin hyvä olla mukana, vaikka oli siellä reitit merkattu aika hyvin, mutta kun reittejä kulki aika monta ja välillä ristiin, niin oli mukavempaa tarkistaa suunta.

illusia

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 752
  • Profiili
  • http://www.illusiafinland.blogspot.fi/
Re: Euroopan parhaat patikkareitit
« Vastaus #5 : 10.01.2006, 12:08:40 »
Euroopassa olen patikoinut Irlannissa, Kroatiassa ja viimeksi Azoreilla (Sao Miguel). Irlanti on varsinainen patikkamaa, majoitus löytyy helposti reitin varrelta ja rinkkojen kuljetuskin järjestyy majapaikan puolesta, mikäli et halua koko varustusta kantaa selässäsi. Suosittelen Dinglen niemimaata! Jos reissupäiväkirja kiinnostaa, ota yhteyttä
[email protected]
http://www.illusiafinland.blogspot.fi/
Törkeän täynnä elämää
- Ismo Alanko -

Tunkki

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 83
  • Profiili
Euroopan parhaat patikkareitit
« Vastaus #6 : 05.02.2006, 23:55:22 »
Evo Lammilla on aika kaunis ja helppo. Lapissa, mm. Saariselällä löytyy monenlaista.

Jos extremeä haluat, kävele HKI-Heinola moottoritien vartta juhannusaattona.

olivia

 • Reissaaja
 • Viestejä: 55
  • Profiili
Euroopan parhaat patikkareitit
« Vastaus #7 : 07.03.2006, 17:07:14 »
Viime kesänä talsimani camino de Santiago eli pyhiinvaellus Espanjan Santiago de Compostelaan on ylivoimaisesti parhain ulkomaanreissuni jonka olen tehnyt (lähes vuosittain kuitenkin jossain ollut - tosin olen vielä nuori :) ). Täällä taisi joku vanha keskustelu caminosta ollakin. Pointtina siis kävellä ikivanhaa pyhiinvaellustietä läpi pikkukylien ja uskomattoman kauniiden maisemien. Ilmapiiri caminolla on ihan mielettömän hyvä, jokaisella vaeltajalla kun on sama päämäärä, niin avuliaisuus ja yhteenkuuluvaisuus on ihan omaa luokkaansa. Majoitus on halpaa ja askeettista ja aamulla herätessä ennen auringonnousua ei ikinä tiedä missä seuraavan kerran päänsä painaa tyynyyn.

Jotkut ihmiset kyllä tapaavat ottaa loukkauksena sen että ei-katoliset kävelevät pyhiinvaellusreittiä ja pitävät sitä liikuntana/huvina/tavallisena vaelluksena, toivottavasti täällä ei tarvitse sotia tästä.

Ready

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 221
  • Profiili
Madeiran levadat
« Vastaus #8 : 30.04.2006, 14:39:53 »
Jäimme ihan koukkuun maaliskuisella Madeiran reissulla patikointiin sikäläisten kastelukanavien, levadoiden varsilla. Näitä levadoita on satoja kilometrejä sinänsä pienellä ja jyrkällä saarella. Niiden avulla siirretään vettä sateisemmasta saaren pohjoisosasta kuivemmille etelä- ja itärinteille jotta viljely onnistuu sielläkin ympäri vuoden.

Eihän näitä alunperin patikointiin ole tarkoitettu mutta kastelukanavien varsilla kulkee huoltopolut ja usein jopa betonireunus jota pitkin voi kulkea pitkiäkin matkoja asumattomille seuduille, rotkojen rinteille, upean vehreän luonnon keskelle missä vesiputoukset kohisevat ja eukalyptusmetsät tuoksuvat. Reitit siis itsessään ovat tasaisia mutta nousu tai laskeutuminen reitille voi olla jyrkkä, levadoiden reunukset ovat välillä hyvinkin jyrkkiä ja kapeita ja voivat olla vailla suojakaiteita, eli haasteitakin riittää. Välillä levadat menevät myös tunneleihin joten taskulamppu voi olla tarpeen. Sää saattaa olla keskitalven sateilla vähän ongelma, sateet voivat huuhtoa turvarakenteita mennessään ja polut olla huonossa kunnossa.  Levadoita on helppo seurata, vain kylissä ne on valillä katettu betonilla mutta opasteviittoja tuntuu kyllä löytyvän melko hyvin ,sekä paikalliset tai muut patikoijat neuvovat aina mistä reitti jatkuu. Usein paikallisiin taloihinkin pääsee vain levadaa pitkin, ei siis minkäänlaista autotietä perille. Uskomatonta miten ovat saaneet talonsa ko. syrjäseuduille jyrkkiin rinteisiin rakennettua. (Yhdessä paikassa näimme tätä tekniikkaa kun tiputtivat tiiliä ränniä pitkin alarinteessä olevaan hiekkakasaan.) Osin syrjemmillä seuduilla on myös talot autioituneet ja jopa kokonaisia hylättyjä kyliä, varmasti kulkuyhteyksien huonouden vuoksi.

Itse kävimme reissullamme viidellä eri levadalla. Otimme aloittelijoina rauhallisesti, teimme noin 10 kilometrin päivätaipaleita ja pidimme paljon eväs- ja maisemankatselutaukoja. Hienointa on että monelle reitille pääsee Funchalin kaupungista kätevästi suoraan paikallisbussilla ja ihan kaupungin kupeesta suurimmalta ostoskeskukselta pääsee suoraan miltei erämaareitille. Ehdottomasti lähdemme uudelleen Madeiralle patikoimaan!
It's a dangerous business
going out your door.
You step on to the road
and if you don't keep your feet,
there's no knowing where you might be swept off to.

Bahiya

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 87
  • Profiili
Euroopan parhaat patikkareitit
« Vastaus #9 : 30.04.2006, 14:54:12 »
Tosiaankin nuo Madeiran levadat ovat vertaansa vailla. :) Joistain kohdista on huikeat näkymät merelle tai alas rotkoon. Kannattaa varata kunnon kengät mukaan, että niillä pystyy kävelemään kapeitakin reunoja pitkin.
Tulee ihan mieleen miten tuli käveltyä levadoja aurinko paistoi ja oli niin ihana kävellä kun vesi solisi jalkojen alla. Voisin lähteä heti uudestaan.  :P

tirmo

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 837
  • Profiili
  • http://my.opera.com/tirmo/albums/
North Sea Trail
« Vastaus #10 : 06.07.2006, 17:20:17 »
Tämän päivän HBL:n innoittamana: North Sea Trail vaikuttaa aika kunnianhimoiselta, jos koko matkan, 6000km, köppöstelee. Lyhyempinä pätkinä useassa maassa ja hienoja maisemia matkan varrella katsellessa voisi olla ihan hauska osa reissua!  :D
Krooninen euforia ¤ Ladurée

aada

 • Reissaaja
 • Viestejä: 27
  • Profiili
Euroopan parhaat patikkareitit
« Vastaus #11 : 13.07.2006, 12:36:09 »
Jos Etelä-Puolassa liikutte ja patikoiminen kiinnostaa, niin kannattaa käydä tsekkaamassa Morskie Oko niminen vuoristojärvi. Sinne pääsee helposti bussilla parilla vaihdolla. Ensin täytyy ottaa bussi esim. Krakovan pääasemalta Zakopaneen (busseja lähtee pari tunnissa) ja varata aikaa n. 2 tuntia. Sitten Zakopanen keskustasta hypätään minibussiin, joka vie ylemmäs vuorille. Sen jälkeen alkaa 9km taivallus Morskie Okolle. Kannattaa varata retkeen koko päivä aikaa ja lähteä jo aikaisin Krakovasta, nimittäin viimeinen bussi Zakopanesta Krakovaan lähtee klo 20.00. Me oltiin laiskoja heräämään aamulla ja siksi meinattiin myöhästyä bussista. :oops:

PS. Jos jalat eivät kanna enää vuoristojärveltä takaisin bussille, on mahdollisuus ostaa paikka hevoskärryistä n. 5e hintaan. Kannattaa tinkiä!  8)
ähdetään jo!

purhonev

 • Aloittelija
 • Viestejä: 19
  • Profiili
Madeira
« Vastaus #12 : 13.07.2006, 18:35:10 »
Yksi ääni täältäkin Madeiran levadoille. Kaikki olennainen tulikin tuossa jo sanottua näistä, tässä pari matkakuvaa.

Madeiran matka

illusia

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 752
  • Profiili
  • http://www.illusiafinland.blogspot.fi/
Euroopan parhaat patikkareitit
« Vastaus #13 : 14.07.2006, 09:48:26 »
Madeiran levadat ovat tosiaan mainioita patikoimiseen. Tuo Santiago de Compostela on yksi minun (monista) haaveistani. Sitä odotellessa voi lukea vaikka Susanna Linnan kirjaa "Simpukankuorelta kotiin".

Lähden elokuussa patikoimaan Tsekin Trutnoviin. Onko kenelläkään kokemuksia kyseisestä alueesta?
http://www.illusiafinland.blogspot.fi/
Törkeän täynnä elämää
- Ismo Alanko -

Ready

 • Himoreissaaja
 • Viestejä: 221
  • Profiili
Euroopan parhaat patikkareitit
« Vastaus #14 : 18.07.2006, 12:03:00 »
Sveitsin lomalta palattuamme: Upeamaisemaisia patikkareittejä löysimme Interlakenin seudulta Bernin Alpeilta, joiden komeimmat huiput ovat Jungfrau, Eiger ja Mönch, yli 4000 metrisiä.
Meille sattui aika helteiset säät joten sinänsä ei suosinut patikointia, mutta paria helppoa (ei niin paljon nousua) reittiä kokeiltiin. Sinänsä ei olla kokeneita patikoijia, joten tuskin oltaisiin viileämmälläkään säällä kokeiltu suuria korkeuseroja sisältäviä reittejä. Mm. nousemalla Lauterbrunnenista Mürrenin ylhäällä sijaitsevaan kylään löytyy paljon vaihtoehtoja. Tosin tänä kesänä halvin rinnejuna Lauterbrunnen-Grutschalp välillä on remontissa ja joutuu käyttämään kalliimpaa köysirataa. Ihanaa oli tallustella kukkivien alppiniittyjen keskellä lehmänkellojen kilinässä ja edessä mahtava edessä aukeava lumihuippuisten vuorien panoraama!
Toinen hieno reittien aloituspaikka on Grindelvaldin kylästä köysiradalla Firstille. (tuo köysirata on n. 5000 metriä pitkä ja maisemat ovat hienot koko parikymmenminuttisen matkan) ja sieltä pääsee moneen suuntaan.

Reitit on hyvin viitoitettu, jos tietää päämääränsä on vaikea eksyä.
Seutu mukaanlukien Interlakenin molemmilla puolilla olevat Briexersee ja Thunersee on niin kuvankaunista että tuonne täytyy ehdottomasti päästä uudelleen!
It's a dangerous business
going out your door.
You step on to the road
and if you don't keep your feet,
there's no knowing where you might be swept off to.

PetraJii

 • Tonnitallaaja
 • Viestejä: 1 714
  • Profiili
  • http://my.opera.com/PetraJii/albums/
Euroopan parhaat patikkareitit
« Vastaus #15 : 18.07.2006, 12:20:13 »
Eikö Skotlantia suosittele kukaan vai onko se niin itsestäänselvyys patikointikohteena? Sinne päin suuntaamassa vajaan kahden viikon päästä.
t's enough for this wide-eyed wanderer
That we got this far

Pipru

 • Reissaaja
 • Viestejä: 58
  • Profiili
Euroopan parhaat patikkareitit
« Vastaus #16 : 18.07.2006, 13:50:59 »
Lainaus käyttäjältä: "Neiti Q"
Veikkaan, että suomalaiseen makuun rauhallisimmat reitit löytyvät kotoisesta Lapistamme. Siellähän voi kulkea ihan omia polkujaankin, mikä ei kai muualla Euroopassa ole aina mahdollista/sallittua. Oma kokemukseni rajoittuu Kevon kanjoniin, ja sitä voin kyllä maisemien puolesta suositella. Sopii hyvin aloittelijallekin, yöpymispaikkoja on tiuhassa ja maasto vaihtelevaa, reitti kulkee pääosin veden äärellä


Kovasti muistelisin, että Kevo on kansallispuistoaluetta, eikä siellä saa kulkea kuin merkittyjä reittejä! Ja näin vois myös päätellä, että yöpyminenkin on sallittua vaan varsinaisilla yöpymispaikoilla...?? Maisemien puolesta suosittelen myös minä Kevoa, vaikka porukkaa sielä kyllä kulkee melkolailla! Jos ei halua törmätä muihin vaeltajiin (ainakaan kovin suurella todennäköisyydellä) suosittelen vieressä olevaa Muotka tunturia. Koska valmiita polkuja ei oo kun pätkä vanhaa postipolkua ei muita koko viikkoon näkyny. Maisemat kans luonnollisesti tosi upeet!!


Lainaus käyttäjältä: "Neiti Q"
Patikoinnin mekasta Sveitsistä vielä sen verran, että siellä sinänsä komeat alppimaisemat ovat niin suosittuja, että joka huipulla on ruuhkainen ravintola.. Emme yrittäneet varsinaisesti patikoida, kunhan kuljeskelimme hieman joillain korkeilla paikoilla. Siitä jäi vähän hassu fiilis, kun alppipolut olivat suomalaisen kylätien tasoisia väyliä.


Riippuu mitä huiputtaa. Nämä vuoret mihin pääsee vähintään pururataa vastaavaa tietä ylös asti on just näitä "turistikohteita", jotka ei sitten niin kovin ylhäällä sijaitsekkaan. Maisemia kyllä todellakin niilläkin korkeuksilla jo riittää!! Jos vaan kunto ja edellytykset riittää suositten ns. "ihan oikeaa vuoren vallotusta". Korkealla, vaikeakulkuisessa maastossa ei liikennettä taikka ravintoloita kyllä paljoakaan näe. Meidän huiputtaman vuoren huipulle ei millään olis voinu pystyttää edes pientä mökkiä, saati sitten ravintolaa :) Toki vuoren alarinteillä sitten oli tällanen perinteinen maatalo, joka toimi myös "ravintolana". Kuulemma sen pyörittäminen oli lähinnä harrastus, koska asiakkaita kävi suht harvaan. Mutta näin siis mun kokemuksella Kanderstegissa...maalaisjärjelläni kuvittelisin että sama pätis aika pitkälti muuallaki :wink:
Mutta Ihaa", sanoi Puh osaanottavasti, "mitä me voimme... tuota kuinka me voimme... entä jos me..."
"Oikein", sanoi Ihaa. "Hyviä ehdotuksia. Joku varmasti käy. Kiitos Puh"

menninkäinen

 • Tosireissaaja
 • Viestejä: 75
  • Profiili
Euroopan parhaat patikkareitit
« Vastaus #17 : 18.07.2006, 14:49:30 »
Italiassa lähellä Genovaa oleva Cinque Terren patikointipolku on ihastuttava vuoristoinen kalastajakylästä toiseen luikerteleva reitti. Voipi tosin olla aika turistintäytteinen pahimpaan loma-aikaan, mutta muuten upea ja rauhallinen.

Kroatiassa olen myös tepastellut kauniissa luonnonpuistoissa, jotka ovat olleet keskenään hyvinkin erilaisia, mutta lumoavia esim. Plitvice ja Mljet.

Korsika olisi varmaan myös ollut upea patikointikohde, mutta käyntini aikana koko saari oli aivan sumussa monta päivää. Ehkä sinne pitäisi uskaltautua joskus uudelleen.

Neiti Q

 • Tuplatonnitallaaja
 • Viestejä: 2 328
  • Profiili
Euroopan parhaat patikkareitit
« Vastaus #18 : 21.07.2006, 09:34:30 »
Lainaus käyttäjältä: "Pipru"
Lainaus käyttäjältä: "Neiti Q"
Oma kokemukseni rajoittuu Kevon kanjoniin, ja sitä voin kyllä maisemien puolesta suositella. Sopii hyvin aloittelijallekin, yöpymispaikkoja on tiuhassa ja maasto vaihtelevaa, reitti kulkee pääosin veden äärellä


Kovasti muistelisin, että Kevo on kansallispuistoaluetta, eikä siellä saa kulkea kuin merkittyjä reittejä! Ja näin vois myös päätellä, että yöpyminenkin on sallittua vaan varsinaisilla yöpymispaikoilla...??Ihan oikein. Kevon kanjonissa on tosi tarkkaa seka kulkemisen etta yopymisen ja tulenteon kanssa, mutta telttapaikkoja on aika tiuhaan. Kevo ei ollut mikaan hyva esimerkki vapaasta kulkemisesta, mutta kansallis|luonnonpuistojen ulkopuolellahan Suomessa on meininki vapaa.
Makuni on hyvin yksinkertainen. Haluan vain parasta. (Oscar Wilde)

Matkaajanainen

 • Reissaajaguru
 • Viestejä: 957
  • Profiili
Vs: Euroopan parhaat patikkareitit
« Vastaus #19 : 01.07.2008, 14:06:06 »
Olisiko tuoreempia kokemuksia patikoinnista? Itse olen miettinyt yhtenä vaihtoehtona syys-lokakuussa 4 yötä jossain kivassa vuoristomaisemassa jossa voisi vähän patikoidakin... max 20km päivässä ja yöksi takaisin hotellille. Ja kohde jossa pärjää englannilla ja muutamalla saksan sanalla ja pystyy kulkemaan julkisilla kulkuvälineillä! Hakusessa siis kohde Suomen ulkopuolelta.
Soarele este galben