- Junat & asemat - vertailua esim. junailuun Itä-Euroopassa.
Lähes kaikki venäläiset junat on samanlaisia, tosin osa Moskovasta Pekingiin menevistä junista on kiinalaisia eikä seuraava välttämättä täysin päde niihin.
Venäläisissä pitkän matkan junissa on yleensä kolme tai neljä matkustusluokkavaihtoehtoa. Kerron aluksi yleisesti kaikkiin luokkiin sopivia juttuja ja sitten jokaisesta erikseen.
Pitkän matkan junissa ei ole istumapaikkoja ollenkaan, vaan kaikki vaunut ovat Eurooppalaistyylisiä, eli toisella reunalla on käytävä ja toisella hyttejä. Junat eivät ole mitään loistokkaita, mutta yleensä kuitenkin siistejä ja jopa kodikkaita. Jokaisessa vaunussa on yksi yhteinen WC, mutta suihkua ei yleensä ole. Vaunuissa on myös 1-2 vaunuemäntää jotka siivoavat vaunua, huolehtivat että samovaarissa on kuumaa vettä, vuokraavat lakanoita ja hoitavat muita yleisiä asioita. Samovaarista saa hakea ilmaiseksi kuumaa vettä, johon on hyvä tehdä esim pikakahvia, teetä, pussikeittoa tai vaikka asemilla myytäviä nuudeleita. Junissa on myös ravintolavaunu, mutta paikallisilla on harvoin varaa syödä siellä.
Paras ja kallein on ensimmäinen luokka jossa ollaan kahden hengen hyteisä ja niihin on usein hyttipalvelu. Ne ei kuitenkaan ole mitään luksushyttejä vaan suurin etu on se että jää vähän enemmän tilaa kun on vähemmän ihmisiä. Molemmille on oma punkka, jonka alle voi laittaa matkatavarat sekä yksi yhteinen pöytä. Muutapa hytissä ei juuri olekaan pieniä koriste-esineitä lukuun ottamatta.
Toisen luokan hytit on muuten samanlaisia kuin ensimmäisen luokan hytit paitsi että niissä on neljä punkkaa/hytti, molemmin puolin kaksi päälekkäin. Yläpunkkalaisille on säilytystilat käytävän päällä. Tämä on ehkä yleisin matkustusluokka.
Kolmas luokka on aika harvinainen, mutta kerran olen sellaisenkin nähnyt. Se on periaatteessa samanlainen kuin toinen luokka, paitsi että hytit on rähjäisempiä, punkat kovempia ja yleisesti ottaen suurempi osuus asioista ei toimi.
Halvin luokka on nimeltään platskartnyi ja se onkin jo melkoinen karjavaunu. Siellä ei ole enää erillisiä hyttejä vaan eräänlaisia avo-osastoja joissa kummallakin seinällä kolme punkkaa päälekkäin. Tämän lisäksi päätyseinällä yläpunkka ja penkki sekä pöytä joista voi taitella yöksi alapunkan. Siis yhteensä kahdeksan punkkaa suunnilleen samassa tilassa missä ensimmäisessä luokssa on kaksi, tosin ylimmille punkille ei yleensä myydä lippuja, vaan ne on kai tarkoitettu matkatavaroille. Olen kyllä nähnyt ihmisten nukkuvan sielläkin.
Platskartnyissa matkustaminen ei ole heikkohermoisia silopeppuja varten. Siellä on usein kuuma, ahdasta, epähygieenistä, meluisaa ja haisevaa. Ei myöskään kannata odottaa minkään teknisen tai puoliteknisen laitteen kuten yövalon, vessanoven lukon, vesihanan tai muun vastaavan toimivan. Kuitenkin oikealla asenteella, parilla lauseella venäjää, fraasisanakirjalla ja ehkä pullollisella votkaa voi matkasta tulla ikimuistoinen.
Pitkien matkojen matkustaminen junassa on melko mielenkiintoinen kokemus, varsinkin Venäjällä. Junassa on opeteltavat uudet elämäntavat, jotta asiat pysyy järjestyksessä rajallisessa tilassa. Myös ajankäsitys häviää pikkuhiljaa, kun koko ajan on liikkeessä, ylittää aikavyöhykkeitä ja aurinko nousee ja laskee milloin mihinkin aikaan. Tähän kun lisätään vielä että aikataulut on kaikkialla Moskovan aikaa, mutta esim. ravintolavaunu on avoinna paikallisen ajan mukaan niin ymmärtää että vähemmästäkin menee sekaisin. Toisaalta ajalla ei oikeastaan ole mitään väliä koska junassa ei voi olla kiire minnekään.
Poikkeuksen elämään hytissä ja ravintolavaunussa tekee pysähdykset asemilla, joita on muutamia päivässä. Asemilla on kioskeja joista voi ostaa karkkia, nuudeleita ja juotavaa. Lisäksi asemille tulee mummoja myymään marjoja, leivonnaisia, vihanneksia, kuivattua kalaa ja jopa valmiita aterioita. Kannattaa olla kuitenkin varuillaa ettei osta mitään pilaantunutta.
Juna-asemat on Venäjällä melko tavanomaisia. Itse asemarakennukset on yleensä valtavia monumentaalisia rakennuksia joissa on suuri asemahalli ja siellä neuvostoaikaisia muistomerkkejä. Lippuluukkuja on suurilla asemilla kymmeniä ja kannattaa olla tarkkana että jonottaa oikealle, koska kaikkia lippuja ei saa kaikilta luukuilta.
Verrattuna junailuun itä-Euroopassa suurimpia eroja ovat valtavat välimatkat paikkojen välillä ja niistä johtuvat erot.