Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Näin pakkaat ja säädät rinkan oikein

Näin pakkaat ja säädät rinkan oikein

Jos reissun päällä on pidemmän aikaa, tulee rinkkaan helposti pakattua turhia tavaroita, joille ei loppupeleissä löydykään käyttöä matkan aikana. Pakkausvaiheessa joka ikisen tavaran kohdalla kannattaakin miettiä, onko sitä välttämätöntä ottaa mukaan lisäämään rinkan painoa.

 

Rinkan pakkaaminen

Jos lähtee pidemmälle reissulle, tulee rinkkaan helposti pakattua myös turhia tavaroita. Silloin auttaa, kun käy kaikki mukaan pakatut tavarat vielä kertaalleen läpi ja miettii jokaisen kohdalla, onko se välttämätöntä ottaa mukaan lisäämään rinkan painoa. Rinkan tulisi painaa enintään reilun neljäsosan omasta painosta, sillä silloin sen kantaminen on vielä inhimillistä. Repun paino onkin kääntäen verrannollinen matkan hauskuuteen, joten rinkka kannattaa pitää mahdollisimman kevyenä.

Pakkaaminen kannattaa aloittaa kevyimmistä tavaroista eli vaatteista, jotka pakataan rinkan pohjalle. Niiden päälle pinotaan vähän painavampia tavaroita, kuten esimerkiksi meikkipussi ja vaihtokengät. Painavimpien tavaroiden paikka on mahdollisimman lähellä selkää, mieluiten lantion yläpuolella. Lantioremmien vuoksi valtaosa rinkan painosta jakautuu lantiolle, joten painavien tavaroiden pakkaaminen lähelle selkää helpottaa lantioon kohdistuvaa taakkaa.

Rinkkaa pakatessa kaikki painavimmat tavarat tulisi saada sullottua rinkan sisäpuolelle, sillä ulkopuolella heiluvat painavat tavarat heikentävät tasapainoa erityisesti haasteellisessa maastossa. Ne tavarat, joita tarvitsee reissun aikana eniten, on hyvä laittaa helposti saataville rinkan ylä- tai sivutaskuihin. Harvoin tarvittavat mutta silti tarpeelliset asiakirjat kuten vaikkapa passin kopio ja lentoliput taas kannattaa säilöä rinkan sisällä oleviin piilotaskuihin.

Ennakoiva reissaaja pakkaa vaatteet ja muut kastuvat tavarat rinkan sisällä erillisiin muovipusseihin, jolloin tavarat säilyvät taatusti kuivana. Esimerkiksi suihkua varten tarvittavat tavarat voi pakata omaan pussiinsa ja vaikkapa kaunistautumisvälineet omaan pussukkaan, niin tavaroita ei tarvitse kaivella joka kerta yksitellen rinkan uumenista, vaan ne löytyvät kaikki kätevästi yhdestä paikasta.

 

Rinkan säätäminen ja kantaminen

Rinkan säätäminen tulisi aloittaa aina pakatulla rinkalla, jotta säätövaiheessa pääsee mahdollisimman lähelle todellista rikankantotilannetta. Näillä ohjeilla saat säädettyä rinkan sopivaksi.

  1. Säädä tasapainoremmit (ohuet remmit, jotka lähtevät rinkan olkaremmeistä rinkan yläosaan) löysälle ja anna lantioremmin olla vielä auki
  2. Säädä olkaremmit sopivan mittaisiksi. Sopiva mitta on silloin, kun lantioremmin keskikohta on lantioluun kohdalla ja tasapainoremmit menevät vaakasuorassa hartiaremmeistä rinkan pussiosaan.
  3. Kiristä tasapainoremmit, ei kuitenkaan liian tiukalle
  4. Sulje lantiovyö ja säädä se sopivan mittaiseksi. Kiristä lantioremmi, jotta koko paino ei olisi hartioilla. Kävellessäsi voit vielä kiristää lantioremmiä, jos tarvetta on.

Kun rinkka on pakattu niin, että paino jakautuu tasaisesti sekä olka- että lantioremmille, voi hartioita lepuuttaa avaamalla hartiaremmit ja irrottamalla ne hartioista. Tällöin rinkan paino on kokonaisuudessaan lantioremmillä ja hartiat saavat levätä hetken. Pidemmän lepotauon seurauksena alaselkä rasittuu, joten hartiaremmejä tulisi pitää auki aina vähän aikaa kerrallaan.

 

Katso alla olevat videot mukaan pakattavista tavaroista, rinkan pakkaamisesta ja säätämisestä (kaikki videot ovat englanninkielisiä):

Miten pakata rinkka

Miten säätää rinkka

Tsekkaa myös keskustelupalstan vinkit rinkan pakkaamiseen ja säätämiseen

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä
  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *