Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Blogiohje - Pallontallaajat.net

Blogiohje

1. Blogin luominen

Oman blogin luominen on helppoa! Mene osoitteeseen www.pallontallaajat.net/blogit ja rekisteröidy, minkä jälkeen pääset muokkaamaan blogin ulkoasua ja aloittamaan kirjoittamisen.

2. Sisäänkirjautuminen

Kirjaudu sisään pallontallaajat.netin tunnuksillasi etusivulla. Kun olet kirjautunut sisään, mene blogisivullesi. Silloin sivun ylälaitaan avautuu ohjauspaneeli, jonka avulla pääset seuraamaan blogisi ohjausnäkymää.

Voit kirjautua sisään myös blogisivun (bloginnimi.pallontallaajat.net) yläpalkin kirjaudu sisään -linkistä.

Valitsemasi käyttäjänimi ja salasana lähetetään rekisteröitymisen yhteydessä antamaasi sähköpostiosoitteeseen, mihin saat myös vahvistusviestin rekisteröitymisestä.

3. Unohtunut salasana

Jos olet unohtanut salasanasi, voit tilata uuden Unohtuiko salasana -linkistä. Kirjauduttuasi sisään pääset vaihtamaan salasanasi valitsemalla reunan valikosta Käyttäjät -> Henkilökohtaiset asetukset -> Tilin tiedot

blogiohje1

4. Blogin nimen ja kuvauksen muuttaminen

Valitse vasemman reunan valikosta Asetukset -> Yleinen. Siellä pääset muuttamaan muun muassa blogisi otsikkoa ja blogin oikeassa yläkulmassa näkyvää lyhyttä kuvausta.

blogiohje2

5. Blogin ulkoasun muokkaaminen

Seuraa alla olevia ohjeita vaihtaaksesi esimerkiksi blogin taustaväriä tai banneria.

6. Taustavärin tai -kuvan vaihtaminen

Valitse vasemman reunan valikosta Ulkoasu -> Tausta. Voit valita blogillesi haluamasi taustavärin valitse väri -linkistä aukeavasta valikosta tai syöttämällä värikoodin. Värikoodin voit hakea esimerkiksi osoitteesta: www.somacon.com/p142.php.

Ulkoasu -> Tausta -valikossa voit myös vaihtaa blogisi taustakuvan lataamalla haluamasi kuvan tietokoneeltasi. Blogissasi ei ole pakko olla taustakuvaa.

blogiohje3

7. Bannerin eli otsakekuvan vaihtaminen

Valitse vasemman reunan valikosta Ulkoasu -> Otsake. Voit vaihtaa blogisi banneriksi oman kuvatiedostosi tai valita jonkun valmiin kuvan. Jos haluat käyttää omaa kuvaa, voit joko rajata sen ladattuasi kuvan sivulle tai ladata jo valmiiksi sopivaan kokoon muutetun kuvan. Sopiva koko on 940 x 198 pikseliä.

blogiohje4

8. Omien tietojen lisäys

Seuraa alla olevia ohjeita lisätäksesi blogiin tietoja itsestäsi.

9. Lyhyt esittely ja profiilikuva

Valitse vasemman reunan valikosta Ulkoasu -> Vimpaimet. Jotta saat blogiisi oikeaan reunaan esittelylaatikon, raahaa Image Widget -vimpain oikean reunan sivupalkkiin.  Raahaaminen onnistuu pitämällä hiiren näppäintä pohjassa ja liikuttamalla vimpain oikeaan paikkaan.

Kun vimpain on sivupalkissa, voit muokata sitä. Anna esittelylaatikolle otsikko, lisää valokuvasi tietokoneeltasi ja kirjoita lyhyt esittely itsestäsi. Muista aina tallentaa muutokset!

blogiohje5

blogiohje6

10. Uudet välilehdet

Valitse vasemman reunan valikosta Sivut -> Lisää uusi sivu. Uudelle sivulle voit lisätä tietoja esimerkiksi itsestäsi, blogistasi ja vaikkapa reissuhistoriastasi. Välilehtiin voit lisätä myös valokuviasi tai vaikkapa oman matkailukarttasi. Voit muuttaa sivun otsikkoa ja lisätä tekstin oheen sekä kuvia että videoita. Muista tallentaa muutokset!

blogiohje7

Välilehtien lisääminen blogiin onnistuu helposti, ja tarvittaessa välilehtien taakse voi lisätä myös blogipostauksia kategorioittain tai tunnisteiden mukaan.

Valitse ohjausnäkymä-tilassa kohta Ulkoasu -> Valikot. Sieltä löydät tekemäsi sivut vasemmasta reunasta. Valitse haluamasi sivut ja klikkaa Lisää valikkoon -kohtaa. Valitsemasi sivut siirtyvät sivun oikealla puolella olevaan palkkiin, jossa voit määritellä välilehtien järjestyksen.

Jos haluat lisätä välilehteen kategorian alta löytyvät postaukset, valitse valikot-sivun vasemmasta reunasta kohta Kategoriat. Valitse sieltä haluamasi kategoriat ja klikkaa Lisää valikkoon.

Tunnisteiden alla olevien blogipostausten siirtäminen välilehdiksi onnistuu Valikot-sivun vasemmalla reunalla olevassa palkissa olevasta Mukautetut linkit -kohdasta. Valitse haluamasi tunnisteen yläsivu (esimerkiksi http://esimerkkiblogi.pallontallaajat.net/tag/matkakuvat/) ja lisää linkki URL-kohtaan. Nimeä välilehti ja klikkaa Lisää valikkoon.

Muista tallentaa muutokset!

11. Blogiviestin kirjoittaminen

Pääsen kirjoittamaan uusia tekstejä blogiisi valitsemalla vasemman reunan valikosta Artikkelit -> Lisää uusi. Voit tarkastella ja muokata jo kirjoittamiasi tekstejä valikosta Artikkelit -> Kaikki artikkelit. Valitsemalla tekstin tyypin yläreunan valikosta voit tarkastella esimerkiksi vain julkaistuja tekstejä tai vaikkapa luonnoksia valitsemalla tekstityypin yläreunan valikosta.

blogiohje8

12. Otsikon ja tekstin kirjoittaminen

Muista aina antaa otsikko blogitekstille. Kirjoita teksti isoon laatikkoon.

Voit muokata blogitekstiä yläreunan työkaluilla ja lisätä tekstin joukkoon esimerkiksi linkkejä. Voit myös valita muokkaatko tekstiä graafisessa tilassa vai kooditilassa. Valikot näyttävät eri tiloissa erilaisilta.

Osassa teemoista on käytössä more-nappi, joka löytyy graafisessa editorissa jo tuttujen työkalujen (bold, tekstintasaus yms.) vierestä. More-komennon avulla saat merkittyä tekstiin, mistä kohdasta blogikirjoitus katkeaa etusivulla olevassa teaserissa. More-mahdollisuus on käytössä ainoastaan niissä teemoissa, jotka tukevat etusivun teaser-nostoja.

blogiohje9

13. Kuvien lisääminen

Voit lisätä kuvia tekstialueen yläpuolella olevasta Lisää media -linkistä.

Klikattuasi linkkiä aukeaa valikko, jossa voit lisätä kuvatiedoston tietokoneeltasi. Blogissa julkaistavien kuvien leveys riippuu blogisi sivuleveydestä. Voit muokata kuvat valmiiksi sivusi sallimaan maksimikokoon tai antaa blogijärjestelmän muokata kuvakoko sopivaksi. Silloin valokuvan kuvanlaatu saattaa kuitenkin kärsiä.

Kun kuva on ladattu, voit muokata sitä lisäämällä kuvatekstin ennen kuvan lisäämistä tekstiin. Voit myös valita kuvan koon ja asettelun kuvatekstikentän alapuolella olevasta valikosta. Lisää kuva tekstiin klikkaamalla Lisää tekstiin -nappia.

Voit halutessasi ladata useita kuvia kerralla. Lisättyäsi yhden kuvan tekstiin, pääset muokkaamaan muita kuvia valitsemalla Lisää media -valikosta Mediakirjasto-välilehden.

Muista määrittää postauksellesi artikkelikuva. Artikkelikuva on kuva, joka nousee etusivulle postauksen yhteyteen sekä postauksen alkuun, ja näkyy myös Pallontallaajien sekä Rantapallon blogisivulla blogipostauksesi yhteydessä. Jos käytössäsi on Grid Layout, artikkelikuvan määrittäminen on pakollista, sillä muuten nostojen yhteydessä blogipostauksesta ei näy lainkaan kuvaa.

blogiohje10

blogiohje11

14. Kuvagallerian lisääminen

Lisää media -linkistä pääset uuteen ikkunaan, jonka vasemman sivupalkin Create Gallery -valikosta voit lisätä blogiin myös kuvagallerian. Valitse Upload files lisätäksesi uusia kuvia. Kun olet valinnut galleriaan tulevat valokuvat, voit nimetä ne ja valita gallerian tyylin. WordPressillä on tarjolla kolme erilaista kuvagalleriatyyppiä.

blogiohje12

15. Videoiden lisääminen

Voit lisätä videoita blogiin lataamalla sen ensin YouTube tai Vimeo -palveluun. Kopioi videon linkki blogin tekstikenttään ja olet valmis!

blogiohje13

16. Artikkelin avainsanat

Avainsanojen avulla lukija löytää blogistasi samaa aihealuetta käsittelevät tekstit. Lisää avainsanoja oikean reunan Avainsanat-laatikkoon. Muista painaa lopuksi Lisää, jotta avainsanat tallentuvat tekstiisi.

blogiohje14

17. Artikkelin esikatselu, ajastaminen ja julkaisu

Kun blogiteksti on valmis, oikean yläkulman Esikatselu-linkistä pääset katsomaan, millaiselta kirjoittamasi blogiteksti näyttää blogissa. Jos olet tyytyväinen tekstiin ja artikkeli on valmis, voit julkaista sen heti tai ajastaa julkaisun myöhemmälle. Valikot ajastamiseen ja julkaisemiseen löytyvät oikean reunan Julkaise-laatikosta.

blogiohje15

18. Kommentointi

Seuraa alla olevia ohjeita hallitaksesi blogiisi tulleita kommentteja.

 19. Kommenttien ylläpito ja roskaviestin poistaminen

Pääset tarkastelemaan kommentteja vasemman reunan Kommentit-valikosta. Siirtämällä hiiren osoittimen kommentin päälle aukeaa valikko, jossa kommentin pystyy esimerkiksi merkitsemään roskapostiksi tai poistamaan sen.

blogiohje16

20. Kommentteihin vastaaminen

Kommentteihin voi vastata joko Kommentit-valikossa tai suoraan blogissa, jos olet kirjautunut sisään omilla tunnuksilla. Kommentit-valikossa voit vastata kommentteihin valitsemalla halutun kommentin kohdalta Vastaa.

21. Oman kuvan lisääminen kommenttien yhteyteen

Jos haluat että valokuvasi näkyy kirjoittamiesi kommenttien yhteydessä, liitä avatar-kuva tietoihisi. Se onnistuu valitsemalla vasemman reunan valikosta Käyttäjät -> Your Avatar. Lataa valokuva tietokoneeltasi, muista päivittää muutokset!

blogiohje17

22. Sivupalkin muokkaaminen

Sivupalkki on blogin reunassa oleva palkki, jossa sijaitsevat esimerkiksi tekstiarkisto, kirjoittajan lyhyt esittely ja asiasanavalikko.

23. Järjestyksen vaihtaminen

Voit muokata sivupalkkia valitsemalla vasemmasta reunasta Ulkoasu -> Vimpaimet. Oikean reunan Sivupalkki-laatikossa näkyvät vimpaimet, jotka tällä hetkellä näkyvät sivupalkissasi. Vimpainten järjestystä voit vaihtaa raahaamalla niitä haluttuun paikkaan pitämällä hiiren näppäintä pohjassa.

24. Vimpainten poistaminen tai lisääminen

Vimpaimia voi poistaa ja lisätä raahaamalla niitä paikasta toiseen. Käytössä olevat vimpaimet näkyvät oikean reunan Sivupalkki-laatikossa, poissa käytöstä olevat ovat keskiosan Poissa käytöstä olevat vimpaimet -laatikossa.

Jos haluat laittaa vimpaimia blogin alareunaan, raahaa vimpain Sivupalkki-laatikon sijaan sen alapuolella sijaitsevaan Footer Wigdet Area -laatikkoon.

blogiohje18

 

25. Kävijäseurannan asentaminen

Kävijäseurannan asentamiseksi sinun tulee rekisteröityä Google Analytics -palveluun ja hankkia UA-alkuinen seurantatunnus.

blogiohje19

 

Kun olet saanut seurantatunnuksen, syötä se kohtaan Asetukset -> Google Analytics. Tilastojen hakemiseen kuluu muutama tunti, sen jälkeen pääset selailemaan niitä Google Analytics -tunnuksillasi osoitteessa: google.com/analytics

blogiohje20

 

26. Route Maps -kartan asentaminen

Klikkaa vasemman sivupalkin Map Routes -valikkoon. Valitse sieltä Add New Locations ja lisää karttaan haluamasi kohteet yksi kerrallaan Address-kohtaan, voit kirjoittaa joko paikan tai tarkan osoitteen esimerkiksi Berlin, Germany. Halutessasi voit antaa paikoille myös kuvaukset. Tallenna kohde Save Locations -kohdasta.

Voit muokata kartan reittiviivan paksuutta ja väriä Map Routes -valikon kohdasta Settings.

blogiohje18

Voit lisätä kartan postaukseen, sivupalkkiin tai välilehteen.

Blogipostaukseen saat kartan näppärästi kopioimalla Settings-sivun Shortcode-kohdassa näkyvän koodin (esimerkiksi route height=”500″ width=”500″) ja liittämällä sen postaukseen. Voit muokata kartan kokoa merkkaamalla pikselikoot suoraan koodiin.

Sivupalkkiin kartta lisätään kohdasta Ulkoasu -> Vimpaimet raahaamalla Google Maps Route -vimpain haluttuun paikkaan. Voit nimetä kartan ja antaa sille sopivan koon, esimerkiksi 200 x 200 px. Ellet ole kirjoittanut kohteisiin lisätietoja, rastita Disable Info Pop Up.

Kartan lisääminen välilehteen onnistuu Sivut-valikosta. Lisää uusi sivu, anna karttasivulle otsikko ja lisää kartan koodi kuten lisäisit kartan postaukseen.

27. Instagram-, Google Maps- ja Spotify-tiedoston lisääminen

Lisää Instagram-feed näiden ohjeiden avulla: https://instagram.com/developer/embedding/
Näin lisäät Google Maps -kartan blogiisi (huom. WordPressin editori pitää olla “Teksti” tilassa, ei Graafinen. Eli kirjoituslaatikon oikea yläkulma): https://en.support.wordpress.com/google-maps/
Ohjeet Spotify-tiedoston lisäämiseen: https://en.support.wordpress.com/audio/spotify/

28. Etkö löydä haluamaasi vimpainta?

Jos et löydä vimpainarkistosta haluamaasi vimpainta, voit rakentaa yksinkertaisia listoja itse. Valitse vimpainvalikosta Teksti-vimpain ja lisää se haluamaasi paikkaan. Voit kirjoittaa yksinkertaisillakin koodikomennoilla esimerkiksi listoja suosituimmista postauksistasi (katso järjestys Google Analyticsista, kohta 25), linkkilistoja lukemiisi blogeihin tai vaikkapa käyttämiisi karttapalveluihin.

Html-koodin vinkkejä löytyy useilta verkkosivuilta, esimerkiksi täältä.

29. Ota yhteyttä ongelmatilanteessa

Jos blogin kanssa on ongelmia tai mieleesi tulee jotain kysyttävää blogista, voit lähettää sähköpostia osoitteeseen info@pallontallaajat.net.

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä

Kommentit (1218)

Tapsa

21.1.2016

Hei. Julkaisin tänään matkailua pilke silmäkulmassa blogissani postauksen Palacio Real de Madrid, mikä tuli näkyviin sekä Rantapallon, että Pallontallajien blogit-sivulla. Kuitenkin jos blogia klikkaa, sivua ei löydy. Kokeilin poistaa postauksen ja julkaista uudelleen niin sama juttu. Poistin sen taas ja odotan lisäohjeita. Kuitenkin se tuolla rantapallossa keikkuu, vaikka sivustoa ei löydy…osoitteessa jotain häikkää??? Toivottavasti asia saadaan kuntoon ja voin viimeistään viikonloppuna jutun julkaista sillä juttuja on jonossa muutamia. Terveisiä Salamancasta!!

  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *