Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Uusi-Seelanti info

Uusi-Seelanti

Tarunhohtoinen Uusi-Seelanti on useimmille tuttu Taru sormusten herrasta -elokuvien kuvauspaikkana. Henkeäsalpaavien maisemien lisäksi maa on tunnettu hurjapäiden suosikkikohteena.

uusiseelanti2

Väkiluku: 4,3 milj.
Pinta-ala: 267 710 km2
Pääkaupunki: Wellington
Valtiomuoto: Perustuslaillinen monarkia
Viralliset kielet: englanti, maori, Uuden-Seelannin viittomakieli
Muita kaupunkeja: Auckland, Christchurch
Naapurimaat: Australia
Kansainvälinen suuntanumero: +64
Aikaero: UTC +12
Valuutta: Uuden-Seelannin dollari, NZD
Jännite: 220-240 V

Australian kaakkoispuolella sijaitseva Uusi-Seelanti on saarivaltio. Pääkaupunki Wellington on maan toiseksi suurin kaupunki pohjoissaarella sijaitsevan Aucklandin viedessä ykköspaikan. Upeiden maisemien lisäksi Uudessa-Seelannissa on useita extreme-puistoja, joissa voi esimerkiksi hypätä benji-hypyn yksin tai kaverin kanssa tai vaikkapa kokeilla, miltä vapaapudotus tuntuu. Maa on siis loistava kohde paitsi luonnon rauhaa rakastavalle reissaajalle, myös vauhtia kaipaavalle matkailijalle.

Etelä- ja pohjoissaaresta muodostuvan valtion kansallissymboli on lentokyvytön lintu Kiivi. Paikalliset tuntenevat yhteenkuuluvuutta linnun kanssa, sillä he tituleeraavat itseään samalla nimellä. Kiiveistä puhuttaessa voi siis olla kyse myös uusiseelantilaisista.

Lennot kalliita, hintataso siedettävä

Matkustaminen Uuteen-Seelantiin on kallista. Lentoliput Helsingistä Aucklandiin irtoavat reilulla tuhannella eurolla, ja matka kestää keskimäärin reilun vuorokauden. Suoria lentoja ei ole, joten matkalla Uuteen-Seelantiin tulee eteen ainakin yksi välilasku.

Uuden-Seelannin hintataso on hieman edullisempi kuin Suomessa, mutta ei merkittävästi. Esimerkiksi dormiyön saa halvimmillaan aucklandilaisesta hostellista noin 12 eurolla, maitopurkin kaupasta reilulla eurolla.

uusiseelanti1

Upeita luontokohteita ja seikkailuja

Uusi-Seelanti on täydellinen ulkoilukohde, ja maassa onkin loputtomasti toinen toistaan upeampia ulkoilureittejä. Hurjapäisyyden asteesta riippuen voi valita joko rauhallisen ulkoiluloman ja käyskennellä luonnossa vaikkapa vaellellen, tai sitten sykettä nostattavan seikkailuloman koskenlaskuineen ja riippuliitoineen.

Uuden-Seelannin suurimmissa kaupungeissa Aucklandissa, Wellingtonissa ja Christchurchissa  riittää tekemistä ja näkemistä myös reissaajan näkökulmasta. Maan ykkösnähtävyydet ovat kuitenkin kaupunkien ulkopuolella sijaitsevat upeat luontokohteet, kuten vaikkapa eteläsaarella sijaitsevat Fox Glacier ja Kaikoura.

Vuodenajat menevät Uudessa-Seelannissa täysin päinvastaisesti kuin Suomessa. Jos siis haluaa nauttia uusiseelantilaisista kesäkeleistä, kannattaa maahan matkustaa silloin, kun Suomessa on talvi. Lämpimintä on tammi-maaliskuussa, jolloin keskilämpötilat lähentelevät 20 astetta. Joulu-tammikuussa on Uudessa-Seelannissa kovin matkustussesonki, mikä näkyy erityisesti hinnoissa. Edullisimmin pääsee, kun matkustaa muulloin.

Englanti riittää matkailijalle

Uuden-Seelannin pääkieli on englanti, jota valtaosa väestöstä puhuu. Aksentti muistuttaa läheisesti australialaista aksenttia, mutta niissä on myös eroja, jotka tosin eivät ole huomattavia ainakaan ei-natiivien korvissa.

Muita virallisia kieliä ovat alkuperäisväestön puhuma maori sekä Uuden-Seelannin viittomakieli. Maorin puhujia on Uudessa-Seelannissa noin 150 000. Uusi-Seelanti oli ensimmäinen maa maailmassa, joka nimesi viittomakielen yhdeksi maan virallisista kielistä vuonna 2006.

Maassa ei ole valtionkirkkoa, mutta siitä huolimatta noin 55% väestöstä on kristittyjä. Reilu kolmasosa ei kuulu mihinkään uskontoon. Maassa on useita pieniä uskonvähemmistöjä, joista suurimmat ovat hinduja ja buddhalaisia. Kulttuuriperimä on sekoitus britti- ja maorikulttuuria, eurooppalaisia tapoja sekä polynesialaisia perinteitä.

Uusi-Seelanti on melko turvallinen matkustuskohde, eikä mitään suurempia turvallisuusriskejä ole. Reissaajalle riittää, kun muistaa pitää huolen omista tavaroistaan ja varoo taskuvarkaita erityisesti väentungoksissa. Uuden-Seelannin yleinen hätänumero on 111. Maa sijaitsee Tyynenmeren tulirenkaan alueella, missä tapahtuu valtaosa maailman maanjäristyksistä. Sen vuoksi maanjäristykset ovat mahdollisia myös Uudessa-Seelannissa.

uusiseelanti4

Lentämällä Uuteen-Seelantiin

Koska Uusi-Seelanti sijaitsee niin kaukana, pääsee sinne kätevimmin lentokoneella. Suoria lentoja Suomesta Uuteen-Seelantiin ei valtavan välimatkan vuoksi ole, ja koneenvaihto tapahtuu yleensä jossain Kaakkois-Aasian tietämillä, esimerkiksi Singaporessa tai Hongkongissa. Helsingistä pääsee lentämään Aucklandiin esimerkiksi Singapore Airlinesilla, Cathay Pacificilla, British Airwaysilla tai vaikkapa Qantasilla. Edestakaiset lennot maksavat keskimäärin reilut tuhat euroa.

Uusiseelantilaisissa kaupungeissa näkee paitsi tuttuja kansainvälisiä hotelliketjuja, mutta myös useita hostelleja. Maaseudun majoitustarjonta on runsasta, ja reissaaja voikin valita vaikkapa koti- tai maatilamajoituksen. Monet tapaavat vuokrata campervanin eli auton, jonka takapenkkien tilalla on pieni nukkumis- ja kokkaustila.

Matkusta Uuden-Seelannin sisällä

Ajamiseen Uuden-Seelannin sisällä saa helposti kulutettua yllättävän kauan aikaa, sillä maisemat ovat niin upeita, että reissaaja joutuu pysähtelemään vähän väliä tienvarsien näköalapaikoille. Lisäksi tiet voivat olla hyvinkin mäkisiä ja kapeita, ja välimatkat pitkiä. Matkaa maan pohjoisimmasta kolkasta eteläisimpään on noin kaksi tuhatta kilometriä.

Eurooppalaisella ajokortilla voi huristella pitkin uusiseelantilaisia teitä vuoden verran, jonka jälkeen on hankittava paikallinen ajokortti. Ajokorttia on pidettävä mukana aina autoa ajaessa, ja siitä tulee olla mukana virallinen englanninkielinen käännös. Ajonopeus ilmoitetaan tutulla km/h-määreellä.

Uuden-Seelannin linja-autoverkosto on toimiva, ja sillä pääsee kätevästi liikkumaan maan sisällä paikasta toiseen melko edullisesti. Bussiyhtiöitä on useita, suurin niistä on InterCity Coachlines, joka ajaa paitsi reittimatkoja, järjestää myös kiertoajeluita. Tarjolla on myös bussipasseja, joilla pääsee kätevästi kiertämään maata bussin kyydissä.

Uuden-Seelannin rautatieverkosto ei ole kovin kattava, sillä vaihteleva maasto vaikeuttaa raidesuunnittelua. Tarjolla on kuitenkin muutamia reittejä, joita voi ihastella myös junasta käsin. Junalla pääsee kulkemaan Greymouthista Aucklandiin.

Lentäminen maan sisällä on vaivatonta, sillä Uudessa-Seelannissa on 35 lentokenttää, joista suurimpia ovat Christchurchin ja Aucklandin lentokentät. Esimerkiksi lento Aucklandista Christchurchiin kestää noin puolitoista tuntia ja maksaa edullisimmillaan vajaat 90 euroa. Uuden-Seelannin sisällä liikennöiviä lentoyhtiöitä ovat muun muassa JetStar, Air New Zealand sekä Qantas.

uusiseelanti5

Matkusta viisumitta

Uuteen-Seelantiin matkaava suomalainen ei tarvitse viisumia, jos matka kestää alle kolme kuukautta. Myöskään rokotusten suhteen ei tarvitse huolehtia, sillä maahan matkustettaessa riittää, että perusrokotukset ovat voimassa. Tarkista kuitenkin aina ajantasaiset rokotussuositukset esimerkiksi rokote.fi-sivustolta.

Tippaaminen ei ole pakollista

Tippaaminen ei ole Uudessa-Seelannissa pakollista eikä sitä edellytetä edes ravintoloissa tai baareissa. Paikalliset tippaavat vain erityisen hyvästä palvelusta, mutta eivät juuri muuten anna tippiä.

Uusiseelantilainen ruokakulttuuri koostuu paitsi maorien vanhasta ruokaperinteestä, myös brittiläisen ruokakulttuurin jäänteistä. Maorilainen ruoka valmistetaan usein maakuoppaan tehdyssä uunissa, ja se on perinteisesti ollut riistaa ja bataattia. Vasta 70-luvulta lähtien uusiseelantilaisilla lautasilla alkoi näkyä kasvavassa määrin kasviksia ja hedelmiä.

Tyypillisin uusiseelaintilainen jälkiruoka on marenkileivos Palvova.

uusiseelanti3

Pääkaupunki Wellington houkuttaa

Pohjoisen saaren eteläkärjessä sijaitsevaa pääkaupunki Wellingtonia ympäröivät korkeat kukkulat ja upea ranta.  Uudelle-Seelannille tyypillisesti luonto on lähellä myös kaupungissa, sillä Wellingtonista pääsee kätevästi useille kävely- ja pyöräreiteille luonnon helmaan. Maan merkittävimmät museot ja parlamenttirakennukset sijaitsevat Wellingtonissa, ja rakennusten ihmettelyn lisäksi kaupungissa kannattaa kiivetä sitä ympäröiville kukkuloille ihastelemaan maisemia. Henkeäsalpaavia näkymiä tarjoavat ainakin Mount Victoria, Mount Kaukau sekä Wrights Hill, jotka sijaitsevat kävelymatkan päässä keskustasta.

Wellingtonin ravintolatarjonta on monipuolinen, ja kaupungista löytääkin paitsi uusiseelantilaisia ravintoloita, myös paikkoja jotka ovat erikoistuneet etnisiin ruokiin aina Japanista Turkkiin.

Uuden-Seelannin suurin kaupunki Auckland

Pohjoissaaren pohjoisosassa sijaitseva Auckland on pilvenpiirtäjistään huolimatta kaupunki, missä luonto ei ole kaukana. Wellingtonin tapaan myös Aucklandia kannattaa ihastella kaupungin yläpuolelta kukkuloilta, ja parhaimpia näköalapaikkoja ovat Mount Victoria, One Tree Hill sekä Mount Eden. Kaupungissa sijaitsee myös maan suurin urheilustadion, ja rugbyyn hullaantuneessa maassa ei voi vierailla näkemättä raivokasta rugbypeliä.

Aucklandin ympärillä on hurjasti vulkaanisia saaria, joista lähimpänä kaupungin keskustaa sijaitsee Rangitoton saari, joka on yhdistetty Motutapun saareen.

Queenstown, hurjapään mekka

Eteläsaaren eteläosassa Wakatipu-järven rannalla sijaitseva Queenstown on paitsi yksi maan suosituimpia turistikohteita, myös todellinen hurjapään taivas. Kaupungissa voi nimittäin harrastaa yhtä sun toista hurjasteluaktiviteettia, kuten vaikkapa benjihyppyä, laskuvarjohyppyä tai esimerkiksi purjelautailua. Tarjolla on myös Queenslandin omia erikoisuuksia, kuten hurjaa nopeutta kiitävää vauhtiveneilyä hulppeissa maisemissa. Vauhtia ei Queenslandista puutu.

Turistimassojen vuoksi kaupungissa on myös äärimmäisen vilkas yöelämä, ja Queensland onkin tunnettu myös bilekaupunkina. Sen vuoksi kaupungin keskustassa kannattaa yöpyä vain, jos aamuyön meteli ei häiritse.

 

Pallontallaajien Uusi-Seelanti-keskusteluun

Kuvat: Flickr/Beckyxrx, Flickr/Heaven’s Gate (John), Flickr/stewartbraid, Flickr/Stuck in Customs

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä

Kommentit (1216)

Salla

30.9.2016

Queenstown , not queensland

  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *