Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Vietnam - Pallontallaajat.net

Vietnam

Vietnam

Aurinkoinen Vietnam houkuttaa reissaajia paitsi eksoottisella kulttuurillaan, myös lämpimällä ilmastollaan.

vietnam5

Pääkaupunki: Hanoi
Väkiluku: 89,6 miljoonaa asukasta
Pinta-ala: 329 560 km2
Valtiomuoto: sosialistinen tasavalta
Valuutta: Dong (VND)
Sähkö: 220V/50Hz, etelässä amerikkalainen pistoke, pohjoisessa eurooppalainen
Viralliset kielet: Vietnam
Muita kaupunkeja: Ho Chi Minh, Hai Phong
Naapurimaat: Kambodža, Laos, Kiina
Kansainvälinen suuntanumero: +84
Aikaero: UTC +7

Kaakkois-Aasiassa sijaitseva Vietnam on pitkä ja kapea valtio, joka on pinta-alan tuoman monipuolisuuden vuoksi mainio matkakohde miltei jokaiselle. Vietnamissa voi nautiskella upeista maisemista, buddhalaisesta kulttuurista ja hyvästä ruuasta. Pääkaupunki Hanoi tarjoaa loputtomiin tekemistä kymmenistä museoista puistoihin, temppeleihin ja sota-ajan muistomerkkeihin.

Todella edullinen hintataso

Halvimmillaan Helsingistä Hanoihin ja takaisin lentää noin 700 eurolla. Liput saa edullisimmin kun on ajoissa liikkeellä ja matka sijoittuu länsimaiden lomasesonkien ulkopuolelle. Kalliimmillaan lentoliput ovat joulun ja uuden vuoden aikaan sekä kesän lomasesonkina heinäkuussa.

Hintataso Vietnamissa on Suomeen verrattuna erittäin edullinen. Ravintolassa syö parilla eurolla ja hostelliyö maksaa edullisimmillaan muutaman euron.

vietnam1

Miljoonakaupunkeja ja koskematonta luontoa

Vietnamiin mennään nauttimaan trooppisesta ilmastosta ja edullisesta hintatasosta. Koska maa on pitkä ja kapea, tarjoaa Vietnamin luonto paljon nähtävää: korkeita vuoria, eksoottisia riisipeltoja, kuvankauniita rantoja, upeita vesiputouksia ja trooppisia saaria. Luontokohteiden vastapainoksi vietnamilaiset miljoonakaupungit tarjoavat toinen toistaan mielenkiintoisempia ravintoloita ja shoppailumahdollisuuksia.

Koska Vietnam on noin 2500 kilometriä pitkä valtio, ilmasto vaihtelee alueittain. Pohjois-Vietnamissa talvi kestää marraskuusta huhtikuuhun, kesä toukokuusta lokakuuhun. Hanoissa talven alin lämpötila on 10 astetta, mutta heinäkuun keskilämpötila noin 32 astetta. Etelässä on trooppinen ilmasto koko vuoden, ja keskilämpötila on reilusti 20 asteen yläpuolella.

Elokuusta marraskuuhun on monsuunikausi iskee Vietnamin rannikolle, ja sen aikana on myös taifuunien uhka.

Käyttäydy kunnioittavasti

Vietnamin pääuskonto on buddhalaisuus, ja reissaajan tuleekin pukeutua konservatiivisesti erityisesti uskonnollisissa paikoissa. Jalkojen kanssa on syytä olla tarkkana, ja istuutuessaan on pidettävä huolta, ettei vahingossa osoita ketään jalkapohjalla. Vietnamilaisissa kodeissa riisutaan kengät sisään tullessa, eikä muita ihmisiä saa koskettaa päähän.

Vietnamissa puhutaan vietnamia, eikä englantia juuri osata. Reissaajan onkin syytä varautua elekieleen ja opetella vähintään kohteliaisuussanat vietnamiksi.

Vietnamissa käytetään pääasiassa käteistä, ja paikallisen valuutan Dongin lisäksi hinnat mainitaan usein myös Yhdysvaltain dollareina. Dongit kannattaa vaihtaa vasta paikan päällä Vietnamissa. Luottokortteja voi käyttää vain muutamissa paikoissa, ja pankkiautomaatteja löytyy erityisesti suurista kaupungeista hyvin.

Ole valppaana

Vietnam on melko turvallinen matkustuskohde, tosin erityisesti Saigonin alueella turisteihin kohdistuneet ryöstöt ovat viime aikoina lisääntyneet. Yleisin ryöstötapa on viedä laukku tai kamera turistin olkapäältä moottoripyörällä ohi kaasuttaessa. Arvotavaroita ei siis kannata säilyttää olalla laukussa, vaan piilossa vaatteiden alle esimerkiksi vyölaukussa.

Syrjäisiltä seuduilta saattaa edelleen löytyä räjähtämättömiä ammuksia, joten kulkuväyliltä poikkeaminen saattaa olla hengenvaarallista. Vietnamin rannikoilla esiintyy taifuuneja kesä-joulukuussa, ja ne aiheuttavat joskus rajuja tulvia ja maanvyöryjä.

Ulkoministeriö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä ennen Vietnamin-matkaa.

vietnam3

Lennä suoraan tai välilaskun kautta

Vietnamiin pääsee kätevimmin Suomesta lentämällä. Finnair lentää suoraan Helsingistä Hanoihin noin kymmenessä tunnissa. Muuten Vietnamiin pääsee nopeimmin välilaskulla esimerkiksi Bangkokin, Hongkongin tai Moskovan kautta. Finnairin lisäksi Suomen ja Vietnamin välisiä lentoja tarjoavat muun muassa Vietnam Airlines, Cathay Pacific, China Southern sekä Singapore Airlines. Lentoaika välilaskullisella lennolla on lyhimmillään noin 14 tuntia.

Vietnamissa majoittuminen on minibudjettireissaajan unelma, sillä majoitus on todella edullista. Hostelliyön saa muutamalla eurolla, mutta kahden hengen siististä hotellihuoneestakaan ei tarvitse maksaa kymmentä euroa enempää. Hostellit ja hotellit ovat Vietnamissa keskimäärin siistimpiä kuin naapurimaissa. Majapaikan voi varata etukäteen, mutta ilman yöpaikkaa tuskin jää, jos etsii yösijan vasta paikan päällä.

Matkusta maan sisällä maitse tai lentäen

Koska useimpien vietnamilaisten kaupunkien väliset etäisyydet ovat hyvin pitkiä, on myös maan sisäinen lentotarjonta kattavaa. Kahden suurimman vietnamilaisen kaupungin, Hanoin ja entisen Saigonin eli Ho Chi Minhin välinen lentomatka on noin kaksi tuntia. Näistä suurimmista kaupungeista on useita yhteyksiä pienimpiin vietnamilaisiin kaupunkeihin. Edullisia Vietnamin sisäisiä lentoja tarjoavat muun muassa VieJet, Jetstar Pacific sekä Air Mekong. Myös Vietnam Airlines liikennöi Vietnamin sisällä. Halvimmillaan lennon saa noin 90 eurolla.

Vietnamin reilun 1700 kilometrin mittainen päärautatie kulkee Hanoin ja Ho Chi Minhin välillä ja pysähtelee matkan varrelle sattuviin kaupunkeihin. Yhtäjaksoinen matka kaupunkien välillä kestää yli 30 tuntia. Istumapaikka välille maksaa noin 50 euroa, edullisin makuupaikka noin 60 euroa. Lippu kannattaa ostaa etukäteen juna-aseman lippuluukusta tai varata internetistä. Jos lipputiskillä kerrotaan junalippujen olevan loppuunmyyty, voi samalle reitille löytyä lippuja vielä asemalla lippuja kaupittelevilta yksityisiltä trokareilta. Lippujen hinnat käyvät sitä alemmas, mitä lähempänä junan lähtö on.

Vietnamissa on loistava sisäinen bussiverkosto, joka kattaa kaikki suuret kaupungit. Bussimatkustamiseen kannattaa varata aikaa, sillä 300 kilometrin mittaiselle matkalle voi linja-autolla kulua jopa kahdeksan tuntia. Suurimpia bussiyhtiöitä ovat Hoang Long sekä Open Tour buses, jotka tarjoavat edullisia pitkänmatkan bussimatkoja. Vajaan 40 tunnin bussimatka Hanoista Ho Chi Minhiin maksaa noin 33 euroa Hoang Longilla, Open tour busesilta saattaa saada liput vielä edullisemmin, noin 20 eurolla.

Autolla ajaminen Vietnamissa on melko vaarallista, ja liikenteessä kuoleekin päivittäin useita ihmisiä. Tiet ovat paikoin erittäin huonossa kunnossa ja paikallisten ajotyyli on melko huolimatonta. Katuvaloja ei juuri ole, joten yöaikaan ajaminen voi olla vaarallista. Liikennesääntöjä ei noudateta yhtä tarkasti kuin Suomessa, ja esimerkiksi punaisten valojen kohdalla ei juuri pysähdytä. Turistien suositellaan joko kulkevan taksilla tai vuokraavan auton kuskeineen. Kansainvälinen ajokortti ei kelpaa Vietnamissa, vaan kuskilla tulee olla paikallinen ajokortti.

Moottoripyörä on yleisimpiä kulkuneuvoja Vietnamissa, sillä niillä pääsee kulkemaan kätevästi ruuhka-aikaan ja pujottelemaan ihmismassojen läpi. Ulkomaalaiset saavat ajaa moottoripyörällä ainoastaan, jos taskussa on vietnamilainen moottoripyöräajokortti. Kypärien käyttö on pakollista aina moottoripyörällä ajaessa.

vietnam2

Lyhyt reissu ilman viisumia

Ennen reissua Vietnamiin kannattaa tarkistaa omasta reissukohteesta riippuen, onko tarvetta Japanin aivotulehdusrokotteelle tai malarialääkkeille. Perusrokotusten tulee olla voimassa. Katso ajantasaiset rokotussuoritukset aina ennen matkaa vaikkapa rokote.fi-sivustolta.

Suomalainen ei tarvitse viisumia, jos matka Vietnamiin kestää alle 15 vuorokautta. Passin täytyy olla voimassa vähintään puoli vuotta maahantulopäivästä alkaen. Vietnamiin saapuessa tulee olla myös lentolippu, jossa näkyy maastapoistumispäivämäärä.

Jos reissu Vietnamiin kestää kauemmin kuin 15 päivää, tulee viisumi hakea Vietnamin suurlähetystöstä Helsingistä.

Ulkomaalaisten matkailijoiden tulee rekisteröityä viranomaisille, ja se hoituu kätevästi omassa hotellissa. Sisäänkirjautumisen yhteydessä kysytään usein passia, jonka voi joutua luovuttamaan henkilökunnalle. Passin takaisinsaamisesta kannattaa huolehtia itse.

Tippaaminen ei ole pakollista

Vietnamissa ei ole pakko jättää juomarahaa, mutta sitä arvostetaan suuresti.

Vietnamilaisessa ruuassa pääosassa ovat kasvikset ja merenelävät. Ruoka vaihtelee alueittain, ja kullakin alueella on yleensä oma erikoisruokansa. Hanavettä ei tule juoda.

Nauti vietnamilaisesta katuruuasta

Autenttisinta vietnamilaista ruokaa löytää kadulta. Tuoreus on taattu kun valitsee suosituimman kojun, jossa käy kova kuhina.

Maailman parhaaksi voileiväksi ylistetty Bahn mi yhdistää perinteisiä vietnamilaisia makuja siirtomaaisäntä Ranskan keittiön kulmakiveen, patonkiin. Puoleksi leikattu patonki paistetaan hiilillä, ja väliin isketään reilusti majoneesia ja pateeta. Niiden päälle lisätään vielä lihaa, kasviksia ja yrttejä, ja maailman paras voileipä on valmis. Joskus leipä viimeistellään muutamalla pisaralla soijakastiketta. Bahn mi -leipiä myydään miltei jokaisessa vietnamilaisessa kadunkulmassa yksi patonki maksaa noin 50 senttiä.

Bo Bia on myöhäisen iltapäivän herkku, jota saa parhaiten Ho Chi Minhistä. Riisipaperiin kiedottu rulla pitää sisällään kiinalaista makkaraa, kuivattuja katkarapuja, pikkelöityä porkkanaa, salaattia, nuudeleita, yrttejä ja maapähkinöitä. Parhaat Bo Biat saa kojusta, joka valmistaa rullat tilauksesta, eikä valmiiksi tehtyjä, kärryssä odottelevia rullia kannata edes vilkaista. Bo Biaa saa ympäri Ho Chi Minhiä, ja yksi rulla maksaa noin 20 senttiä.

Bún Cha -nuudelikeitto valmistetaan grillatusta sianlihasta, tuoreista yrteistä ja nuudelista. Yksinkertaista Bún Cha -keittoa löytyy ympäri Vietnamin, mutta parhaat annokset valmistetaan Hanoissa. Keitto on lounasruoka, ja kulhollinen kuumaa keittoa maksaa hieman alle kaksi euroa. Herkullisimmat nuudelikeitot löytyvät Hanoin Old Quarterista.

Perinteisin vietnamilainen katuruoka on Pho, nuudelikeitto jota on tapana syödä aamiaisella. Pho valmistetaan herkulliseen, sipulilla, inkiväärillä, tähtianiksella ja korianterilla maustettiin lihaliemeen, johon lisätään tuoreita riisinuudeleita, mietoa chiliä, ituja, naudanlihaa, kanaa sekä lihapullia ja hitusen limen mehua. Pho-myyjiä löytyy kaikista vietnamilaisista kaupungeista aamuisin, ja kulhollinen herkullista nuudelikeittoa maksaa edullisimmillaan vajaan euron. Pohjoisen Pho on selvästi yksinkertaisempaa kuin etelässä, ja pohjoisen versiossa on huomattavasti vähemmän lihaa ja yrttejä.

vietnam4

Pääkaupunki Hanoi on maan toiseksi suurin kaupunki

Vietnamin pääkaupunki Hanoi on 6,5 miljoonalla asukkaallaan Vietnamin toiseksi suurin kaupunki. Hanoi on tunnettu 2000-vuotisesta historiastaan, ja historian ystävän päivät kuluvat museoissa, joita kaupungissa riittää. Museoiden lisäksi aika kuluu kaupungin puistoja ja temppeleitä ihastellessa.

Kävely Hoan Kiem -järven ympäri on pakollinen puuha Hanoissa, sillä järven rannalta näkee sekä kilpikonnatornin että Huc-sillan, jotka ovat Hanoin ja Vietnamin symboleita. Hanoi sijaitsee Pohjois-Vietnamissa.

Ho Chi Minh houkuttaa monipuolisuudellaan

Ho Chi Minh eli entinen Saigon on Vietnamin suurin kaupunki ja maan suosituin turistikohde. Kaupungista löytyy historiallisia nähtävyyksiä, vanhoja temppeleitä ja Ranskan siirtomaa-aikaisia rakennuksia. Turismin ansiosta Ho Chi Minhin shoppailumahdollisuudet ja yöelämä ovat parasta, mitä Vietnamilla on tarjota.

Eteläisessä Vietnamissa sijaitsevassa Ho Chi Minhissä asuu noin yhdeksän miljoonaa ihmistä.

Paratiisimainen Halong Bay

Halong Bay on Pohjois-Vietnamissa, Eteläisen Kiinanmeren rannalla sijaitseva sinivihreä paratiisi. Halong Bay tarkoittaa suomeksi laskeutuvan lohikäärmeen laaksoa, ja nimi kuvaa mainiosti alueen taianomaisuutta. Noin 2000 saaresta koostuva Halong Bay on Unescon maailmanperintökohde. Parasta tekemistä Halong Baylla on risteillä ympäri lahtea ja ihastella ympärille avautuvia maisemia.

 

Pallontallaajien Vinkkejä Vietnamiin -keskusteluun 

 Kuvat: Flickr/kristupa, Flickr/JustinJensen, Flickr/WanderingtheWorld, Flickr/Martino’s Doodles, Flickr/Khán Hmoong

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä

Kommentit (1216)

Henri Granqvist

10.2.2014

Pieni korjaus tähän “..metrolippu maksaa alle 20 senttiä..”

Vietnamissa ei ole vielä metroa.

pallontallaajat

11.2.2014

Kiitos kommentista ja pahoittelut, asia on korjattu tietopakettiin!

  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *