Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Kuuba matkailuinfo

Kuuba

Eksoottinen Kuuba houkuttelee reissaajia paitsi kommunismin tarjoamalla kulttuurieksotiikalla, myös upeilla paratiisirannoilla.

KUUBA1

Pääkaupunki: Havanna (2,2 milj. as.)
Väkiluku: 11,4 miljoonaa asukasta
Pinta-ala: 110 860 km2
Valtiomuoto: sosialistinen tasavalta
Valuutta: peso (CUP) (CUC)
Sähkö: 110V/220V 60 Hz, eurooppalainen ja yhdysvaltalainen pistoke
Viralliset kielet: espanja
Muita kaupunkeja: Santiago de Cuba (555 800 as.), Camagüey (347 600 as.), Holguín (319 100 as.)
Naapurimaat: Haiti, Jamaika, Yhdysvallat ja Meksiko
Kansainvälinen suuntanumero: +53
Aikaero: UTC -5

Karibialla sijaitseva Kuuba on saari, joka sopii omatoimireissukohteeksi kulttuurinnälkäiselle seikkailijalle, joka pärjää yhden matkan ilman valtavia ruokaelämyksiä. Matka kommunistiseen Kuubaan on kuin hyppäisi aikakoneeseen, sillä perillä odottaa näkymä, joka on kuin suoraan vanhasta elokuvasta valtavine kiiltävine maantielaivoineen ja siirtomaa-aikaa henkivine rakennuksineen. Rappioromantiikasta voi nauttia erityisesti pääkaupunki Havannassa.

Kuuba ei ole halpa kohde

Lennot Helsingistä Havannaan maksavat keskimäärin noin 800 euroa. Halvimmillaan lennot saa noin 600 eurolla, kun varaa ne riittävän ajoissa ja matkustaa sesonkien ulkopuolella. Kalleimmillaan lennot ovat joulusesongin aikaan.

Kuubassa on toistaiseksi käytössä kaksi valuuttaa: turistien peso (peso convertible) ja paikallisten peso (peso cubano/moneta nacional). Kahden valuutan järjestelmästä pyritään parhaillaan pääsemään eroon osana Kuuban talousuudistusta, mutta kyseessä on väistämättä todella pitkä projekti. Käytännössä kaikki on reilusti edullisempaa paikallisten pesoilla kuin turistipesoilla ostettuna, mutta turistit eivät aina saa maksaa paikallisten pesoilla. Turistipesoilla maksettuna maan hintataso on samaa luokkaa kuin Suomessa, mutta kauppasaarron aiheuttaman heikohkon tarjonnan vuoksi rahaa ei kulu juuri muuhun kuin asumiseen, syömiseen ja paikasta toiseen siirtymiseen. Kuubalaista valuuttaa ei saa viedä ulkomaille, joten rahan vaihtaminen onnistuu vasta perillä Kuubassa. Ulkoministeriö suosittelee käyttämään vaihtovaluuttana dollarin sijaan euroa.

KUUBA2

Aurinkoa, sikareita ja rommia

Kuubaan matkustetaan yleensä rennolle lomalle palmujen katveeseen polttelemaan paikallisia sikareita ja juomaan rommia. Rantalöhöilyn lisäksi Kuuba tarjoaa menneen ajan tunnelmaa viime vuosisadalle jämähtäneiden kaupunkien muodossa. Myös aktiivilomailija löytää puuhaa Kuubasta, sillä saaren rannoilla on mainiot snorklaus- ja sukellusmahdollisuudet. Shoppailemaan Kuubaan ei kannata lähteä, sillä maassa ei ole juuri mitään ostettavaa sikarien ja rommin lisäksi.

Kuubassa on aurinkoista ympäri vuoden, ja kylmintä on joulu- ja tammikuussa, jolloin keskilämpötila on noin 22 astetta. Kuuminta on kesäkuusta syyskuuhun, ja silloin päivälämpötila kipuaa lähelle 40 astetta. Kesäkuusta marraskuuhun on hurrikaanikausi, jolloin saarella saattaa esiintyä hirmumyrskyjä ja tulvia.

Tue paikallisia

Kuuba on sosialistinen maa, ja se näkyy esimerkiksi tavaroiden vähyytenä, ruuan puutteena ja kansan köyhyytenä. Keskiverto kuubalainen tienaa kuukaudessa reilut kymmenen euroa, joten reissaajan kannattaakin viedä rahansa mieluiten muutamiin valtion sallimiin yksityisten omistamiin majapaikkoihin eli casa particulareihin ja syödä vastaavissa yksittäisten kuubalaisten omistamissa paladareseissa. Poliittisia aiheita on syytä välttää keskustellessa paikallisten kanssa.

Kuubassa puhutaan espanjaa, joka tosin ei ole aivan samanlaista kuin Manner-Espanjassa puhuttu kieli, vaan lähempänä esimerkiksi naapurisaarella sijaitsevan Dominikaanisen Tasavallan espanjaa. Englantia puhutaan huonosti, mutta matkaan voi lähteä, vaikka espanja ei olisikaan hallussa. Perusfraaseilla, elekielellä ja ystävällisellä hymyllä pääsee pitkälle. Turistipaikoissa pärjää mainiosti englannilla.

Ole valppaana Havannassa

Kuuba on melko turvallinen matkustusmaa, mutta kesä-marraskuun hurrikaanikausi voi aiheuttaa vaaratilanteita. Reissaajan tulee olla valppaana erityisesti Havannassa, missä turisteihin kohdistuneita ryöstöjä sattuu useammin kuin muualla Kuubassa. Omista arvotavaroista tulee pitää hyvää huolta eikä yksin liikkumista suositella erityisesti yöaikaan.

Ulkoministeriö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä ennen matkaa Kuubaan.

KUUBA3

Majoitu paikallisten kodeissa

Suomesta pääsee kätevimmin Kuubaan lentämällä. Lentoja Helsingistä Havannan tarjoavat useat yhtiöt, esimerkiksi Aeroflot, Air Europa, Air France ja KLM. Suoria lentoja ei ole, mutta perille voi päästä yhdellä välilaskulla. Lentoaika on välilaskusta riippuen nopeimmillaan noin 14 tuntia. Lennot maksavat halvimmillaan 600-800 euroa.

Majoittuminen Kuubassa ei ole aivan yhtä yksinkertaista kuin esimerkiksi Euroopan kohteissa. Varsinaisia hotelleja on hyvin vähän, mutta minibudjettireissaaja ja autenttisia elämyksiä etsivä matkaaja majoittuu paikallisten ylläpitämissä casa particulareissa. Ne ovat yksityisten asuntoja, joihin on ostettu lisenssi mahdollistamaan vieraiden majoittumisen asunnon huoneissa. Huoneiden hinnat ovat yleensä kahdelta hengeltä, ja majoitus maksaa keskimäärin noin 20 euroa yöltä. Hintaan ei sisälly aamiaista, mutta sen voi ostaa erikseen muutamalla eurolla. Kaikki lisäpalvelut ovat maksullisia lentokenttäkyydistä pulloveteen, ja hinnoista kannattaa neuvotella etukäteen. Casa particulareja on tarjolla ympäri Kuubaa, myös pienillä paikkakunnilla. Paras tapa löytää edullinen majoitus casa particularista on kävellä ympäriinsä ja käydä kyselemässä majoitusta taloista, joiden ulko-ovessa on sinivalkoinen tarra merkkinä siitä, että talossa on tarjolla laillista kotimajoitusta.

Matkusta Kuubassa

Paras tapa kiertää Kuubaa on hypätä bussin kyytiin. Viazul-yhtiön bussit ovat ilmastoituja pitkänmatkan busseja, jotka ovat melko hyvin aikataulussa, mutta rapistuneet linja-autot ovat auttamatta jäämässä ajan jalkoihin, sillä ne ovat jo parhaat päivänsä nähneet. Liput maksetaan turistien pesoilla, ja sen vuoksi linja-autoissa onkin pääasiassa ulkomaalaisia, sillä harvalla paikallisella on varaa kalliisiin bussilippuihin. Paikalliset käyttävätkin Astro-yhtiön busseja, joiden autot ovat huomattavasti nykyaikaisempia kuin Viazulin kotterot.

Kuubassa pääsee liikkumaan myös junalla, joka tosin on melko epäluotettava liikenneväline, sillä kuubalaiset junat ovat harvoin aikataulussa. Junat ovat vanhoja ja huonokuntoisia, eikä niissä ole esimerkiksi ravintolavaunuja tai muita palveluja. Junalla matkustaminen on todella edullista. Liput ja aikataulut selviävät parhaiten paikan päällä rautatieasemalla.

Kuubalaisten kaupunkien väliset etäisyydet ovat melko pitkiä, ja paras tapa kulkea pitkiä välimatkoja on lentää. Maansisäisiä lentoja tarjoavat Cubana de Aviación, Aero Caribbean ja Aerogaviota. Lento Havannasta maan toisella puolella sijaitsevaan Santiago de Cubaan kestää noin kaksi ja puoli tuntia ja maksaa noin sata euroa.

Auton saa vuokrattua noin 50 eurolla päiväksi, ja vaikka valtaosa kuubalaisista autoista on vanhoja jenkkirautoja, ovat vuokra-autot yleensä melko uusia eurooppalaisia malleja. Liikennettä on vähän, mutta valtateillä vastaan saattaa körötellä paitsi polkupyöriä, myös jalkaisin liikkuvia kauppiaita ja hevosvetoisia kärryjä. Teillä on kylttejä melko huonosti, joten matkalle kannattaa pakata tarkka kartta. Jos joutuu osalliseksi auto-onnettomuuteen jossa sattuu vakavia henkilövahinkoja, on vaarana joutua odottamaan oikeudenkäyntiä jopa yli vuosi. Kuubassa on oikeinpuoleinen liikenne.

KUUBA4

Hanki turistikortti

Suomalaisen viisumina Kuuban-matkan yhteydessä toimii turistikortti, joka riittää jos matka kestää alle 30 vuorokautta. Turistikortin saa Kuuban suurlähetystöstä Helsingistä, ja sitä voi hakea myös postitse. Passin on oltava voimassa kuusi kuukautta matkan päättymisestä.

Kuubaan matkaaville suositellaan A hepatiittirokotusta. Myös perusrokotusten kuten jäykkäkouristusrokotteen tulee olla voimassa. Tarkista aina ennen matkaa ajantasaiset rokotussuositukset esimerkiksi rokote.fi-sivustolta.

Yksipuolinen ruokakulttuuri

Kuubassa ei ole pakko tipata, mutta juomarahan jättäminen on suositeltavaa, jos kohdalle sattuu hyvää palvelua. Kuubalainen tietää päivässä noin euron, joten tippien ei tarvitse olla valtavia. Tippi tulee antaa huomaamatta eikä juomarahaa ole viisasta antaa suurieleisesti. Tippaa aina turistien valuutassa!

Kuubalainen ruokakulttuuri on melko köyhää, ja kauppasaarron vuoksi myös raaka-aineita on heikosti saatavilla. Perinteinen kuubalainen ruoka on riisiä ja papuja, eikä maa tarjoa suuria makunystyröitä hiveleviä ruokaelämyksiä. Valtaosa ravintoloista on valtion omistamia, ja niiden sijaan nälkäisen reissaajan kannattaakin ruokailla joko omassa casa particularissa tai paikallisten koteihin pystytetyissä pienissä paladares-ravintoloissa. Syöminen ei ole halpaa, sillä jopa paladares-ravintoloissa ateria maksaa noin seitsemän euroa. Myös ruuan laatu vaihtelee.

Osta eväät paikallisilta

Heikosta ruokatilanteesta huolimatta myös Kuubassa on tarjolla katuruokaa. Tyypillisin katuruoka on pikkuruisten kojujen myymät voileivät ja pizzat, joita voi ostaa paikallisten valuutalla. Annoksen saa noin 30 sentillä. Laatu vaihtelee myyjästä riippuen, ja hyvän paikan löydettyä siitä on suositeltavaa pitäytyä.

Paikalliset myyvät vajaalla eurolla kodeistaan pieniä laatikoita, joiden sisällä on annos riisiä, kasviksia, ruokabanaaneja sekä sian- tai naudanlihaa.

KUUBA5

Suosittu Havanna

Havanna on ollut kautta historian yksi Kuuban suosituimmista matkakohteista, ja kaupungissa riittääkin nähtävää museoiden, hallintorakennusten ja puistojen muodossa. Havannassa on myös rommi- ja sikaritehtaat, jotka ovat loistavia paikkoja ostaa kuubalaisia tuliaisia. Havanna on mainio kohde historian ystävälle, mutta sinne matkustaa valtavasti turisteja ympäri vuoden, joten jonot turistikohteisiin ovat aina pitkiä.

Havanna on selvästi Kuuban kallein paikka, ja se näkyy erityisesti majoituksen hinnassa, joka voi olla jopa kaksi kertaa niin kallis kuin muualla maassa.

Rantalomailijan Santiago de Cuba

Historiallinen Santiago de Cuba oli kuubalaisen vallankumouksen synnyinkaupunki ja se sijaitsee aivan Kuuban etelärannikolla. Santiago de Cuba on loistava paikka rantalomailijalle, sillä kaupungista löytyy juuri sitä postikorttimaista valkoista rantahiekkaa kehystettynä upeilla palmuilla.

Sympaattinen Santiago on maan toiseksi suurin kaupunki, mutta siellä on selvästi rauhallisempaa kuin pääkaupunki Havannassa. Rantojen lisäksi kaupungissa riittää ihasteltavaa esimerkiksi San Pedro de la Rocan linnan muodossa, joka on yksi Unescon maailmanperintökohteita.

Sympaattinen Trinidad

Kuuban keskiosassa sijaitseva Trinidad on Kuuban upeimpien luontokohteiden koti, sillä Trinidadista käsin pääsee esimerkiksi ihastelemaan vesipuistoja mutta sen vuoksi kaupungissa on valtavasti turisteja. Turistien suuri määrä aiheuttaa sen, että kaupungissa asioiminen on melko helppoa myös kieltä taitamattomalle reissaajalle.

Kaupungin keskusta on rauhoitettu autoilta, joten mukulakivikadulla voi käveleskellä rauhassa ihastellen värikkäitä rakennuksia. Jo keskustan tuntumasta voi ihastella taustalle levittäytyvää vuoristoa.

 

Pallontallaajien Reppumatkaajan Kuuba -keskusteluun

 Kuvat: Flickr/somebody_, Flickr/marcoderksen, ja Flickr/Franck Vervial

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä

Kommentit (1216)

Severi

28.9.2015

Toimiiko Airbnb Kuubassa?

Aniandra

17.10.2015

Juuri katsoin että toimii, mutta selvisi että toistaiseksi vain USAsta voi tehdä varauksia.
http://www.bbinnvinales.com/bedandbreakfastrentweb/

  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *