Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Meksiko matkailuinfo

Meksiko

Monipuolinen Meksiko on maailman suosituimpia matkailumaita. Reissaajat suuntaavat Meksikoon paitsi eksotiikan, myös edullisen hintatason ja paratiisirantojen perässä.

MEKSIKO1

Pääkaupunki: Meksiko City (12,3 milj. as.)
Väkiluku: 112,4 miljoonaa asukasta
Pinta-ala: 1 972 550 km2
Valtiomuoto: tasavalta
Valuutta: peso (MXN)
Sähkö: 127V 60Hz, yhdysvaltalainen pistoke
Viralliset kielet: espanja
Muita kaupunkeja: Iztapalapa (1,8 milj. as.), Ecatepec de Morelos (1,8 milj. as.), Guadalajara (1,6 milj. as.)
Naapurimaat: Yhdysvallat, Kuuba, Belize ja Guatemala
Kansainvälinen suuntanumero: +52
Aikaero: UTC -6 – -8

Väli-Amerikassa sijaitseva Meksiko on monipuolinen matkakohde, joka on tunnettu paitsi herkullisesta ruuasta ja eksoottisesta kulttuurista, myös valtavasta pääkaupungista Meksiko Citystä ja upeista luontokohteista. Meksiko on loistava kohde paitsi rantalöhöilijälle ja kaupunkilomailijalle, myös seikkailuja etsivälle kulttuurinnälkäiselle aktiivireissaajalle.

Halpa hintataso kompensoi lentojen hintaa

Meksikoon lentää Helsingistä reittilennolla noin 750 eurolla. Liput ovat halvimmillaan vuoden alkupuolella ja kalleimmillaan kesä- ja joulusesonkien aikana, jolloin lentolipuista voi joutua maksamaan yli tuhat euroa.

Meksikossa on Suomeen verrattuna edullinen hintataso, joka tosin vaihtelee paikkakuntien mukaan. Suosituissa turistikeskuksissa kuten esimerkiksi Cancúnissa tai Meksiko Cityssä on selvästi kalliimpaa kuin muualla Meksikossa. Pääsääntönä voi pitää, että mitä syrjemmälle matkustaa, sitä halvemmalla pääsee. Esimerkiksi yö guadalajaralaisessa hostellissa maksaa noin viisi euroa.

MEKSIKO2

Paratiisirantoja ja miljoonakaupunkeja

Meksikoon matkustetaan nautiskelemaan paratiisirannoista ja lämpimästä ilmastosta, mutta myös ihmettelemään muinaisia temppeleitä ja kauniita vesiputouksia. Maa sopii siis loistavasti matkakohteeksi niin ranta- kuin aktiivilomailijalle. Yhdeksän miljoonan asukkaan pääkaupunki Meksiko City tarjoaa metropolitunnelmaa sitä kaipaaville.

Meksiko on hyvä matkakohde ympäri vuoden, mutta paljolti riippuu siitä, mihin päin valtavaa maata matkustaa: Cancúnissa on kuuma ympäri vuoden, ja kesäkuukausien aikana lämpötila voi kohota jopa 40 asteeseen. Meksiko Cityyn tai Oaxacaan kannattaa matkustaa lämpimimpien kuukausien aikana eli huhtikuusta kesäkuuhun, kun keskilämpötila on 20 asteen hujakoilla. Tijuanassa on lämpimintä heinäkuusta syyskuuhun, kun lämpötila nousee lähemmäs 30 astetta. Maata koettelee hurrikaanikausi kesäkuusta marraskuuhun, jolloin on hirmumyrskyn vaara. Maassa esiintyy usein myös maanjäristyksiä.

Ulkoministeriö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä ennen matkaa Meksikoon.

Puhu espanjaa ja ota rennosti

Meksikossa puhutaan espanjaa, mutta koska maa on yksi maailman suosituimpia turistikohteita, pärjää reissaaja myös englannilla erityisesti suosituissa turistikeskuksissa erityisesti, jos suunnitelmissa on löhötä valtaosa reissusta lomakeskuksissa. Autenttista Meksikoa etsivän on syytä opetella edes perusfraasit espanjaksi.

Valtaosa meksikolaisista on kristittyjä, eikä uskonto erityisesti näyttäydy reissaajalle. Kulttuurierot näyttäytyvät pienissä asioissa, esimerkiksi aikakäsityksessä. Ei ole tavatonta, että paikalliset myöhästyvät tapaamisista ainakin 15 minuuttia, joten ulkomaalaisilta vaaditaan kärsivällisyyttä ja ymmärrystä. Loma Meksikossa onkin loistava tapa rentoutua myös omien tiukkojen aikakäsitysten suhteen.

Ole valppaana

Meksikon turvallisuus riippuu pitkälti siitä, minne matkustaa. Huumerikollisuus ja uhka huumesodan sivulliseksi uhriksi joutumisesta on pahin erityisesti rajakaupungeissa kuten Juarezissa ja Tijuanassa, mutta myös muualla Meksikossa, etenkin Michoacanin, Guerreron, Sinaloan, Chihuahuan, Sonoran, Coahuilan, Tamaulipasin, Durangon, Nuevo Leonin, Veracruzin ja Zacatecasin osavaltioissa. Reissaajan on syytä harkita, kannattaako korkean riskin alueille matkustaa.

Rikollisuus on hyvin yleistä ja pääkaupunki Meksiko Cityssä liikuttaessa tulee osoittaa varovaisuutta. Myös rannikon turistikohteissa kannattaa olla varovainen. Väkivalta liittyy usein rikoksiin, joten esimerkiksi ryöstötilanteessa ei suositella vastarintaa.

MEKSIKO3

Majoitu halvalla

Meksikoon pääsee Suomesta helpoiten lentämällä. Lentojen hinta riippuu valtavasti siitä mihin päin maata on matkustamassa, mutta esimerkiksi lennot Helsingistä Guadalajaraan maksavat noin 750 euroa, samoin lennot Cancuniin, joka on yksi Meksikon suosituimmista lomakohteista. Lentoja Suomen ja Meksikon välillä tarjoavat muun muassa American Airlines,  Airberlin sekä Air France. Suomesta ei ole suoria lentoja Meksikoon, ja lennon kesto riippuukin välilaskujen määrästä ja pituudesta. Esimerkiksi lentoaika Helsingistä Cancúniin yhdellä välilaskulla on lyhimmillään noin 15 tuntia.

Meksikosta löytyy kaikentasoista majoitusta suurista kansainvälisistä luksushotelliketjuista pieniin halpoihin hostelleihin. Majoituksen hinta on huomattavasti halvempi kuin Euroopassa tai Yhdysvalloissa, joten edes minibudjettireissaajan ei ole pakko tyytyä siihen edullisimpaan vaihtoehtoon. Esimerkiksi kahden hengen huone guadalajaralaisessa hotellissa maksaa 22 euroa, hostelliyö Meksikossa halvimmillaan noin kolme euroa. Edullisen hinnan takaamiseksi majapaikan voi toki varata etukäteen, mutta halpaa majoitusta löytyy taatusti myös paikan päältä.

Liiku maan sisällä

Meksikossa pääsee kulkemaan kätevästi paikasta toiseen bussilla, autolla tai lentokoneella, sillä maan junaliikenne on todella suppeaa.

Koska Meksiko on suuri maa, on maansisäisiä lentoyhteyksiä tarjolla rutkasti. Meksikon sisällä liikennöivät muun muassa halpalentoyhtiöt Interjet, Volaris ja Viva aerobus sekä täyden palvelun lentoyhtiöt Aeromar, Aeromexico ja Magnicharters. Lennot saa melko edullisesti, ja esimerkiksi lento Guadalajarasta Mexico Cityyn Interjetin siivillä maksaa halvimmillaan noin 43 euroa. Lentoja on tarjolla kaikkien suurimpien kaupunkien välillä.

Meksikossa on tarjolla valtava määrä eri bussiyhtiöitä, joiden reitit kattavat melkeinpä maan kaikki kolkat. Suurimpia bussiyhtiöitä ovat muun muassa ABC, ADO, Estrella de Oro, FYPSA ja Primera Plus. Pitkänmatkan busseista kannattaa valita express-linja aina kun se on mahdollista, sillä muuten matka venyy useiden pysähdyksien vuoksi. Tarjolla on ensimmäisen ja toisen luokan bussien lisäksi myös luksusbusseja, joissa matka sujuu mukavasti. Bussilla matkustaminen on myös melko edullista, sillä esimerkiksi seitsemän tunnin bussimatka Tjiuanasta Puerto Peñascoon maksaa noin 28 euroa.

Meksikolainen liikenne on selvästi kaoottisempaa kuin Suomessa, ja ruuhkia on niin kaupungeissa kuin suurilla teillä. Liikennesääntöjä ei noudateta tarkasti, mikä aiheuttaa vaaratilanteita erityisesti jalankulkijoille. Tiet, joissa on käytössä tietullit ovat parhaassa kunnossa. Auton vuokraamisen yhteydessä tulee ottaa paikallinen vakuutus, ja pienten autovuokraamojen lisäksi Meksikossa voi vuokrata auton myös kansainvälisiltä ketjuilta.

Matkusta ilman viisumia

Ennen matkaa Meksikoon reissaajan suositellaan hankkivan A hepatiitti -rokote. Matkakohteesta riippuen myös malarialääkitys voi olla viisasta hankkia. Tarkista aina ennen matkaa ajantasaiset rokotussuositukset esimerkiksi rokote.fi-sivustolta.

Suomalainen ei tarvitse viisumia matkustaessaan lomamatkalle Meksikoon, jos matka kestää alle 180 päivää. Passin tulee kuitenkin olla voimassa vähintään puoli vuotta matkan päättymisen jälkeen.

MEKSIKO4

Tippaa ja nauti ruuasta

Palvelualojen työntekijöiden palkat ovat Meksikossa todella pienet, ja palkka koostuukin pääasiassa tipeistä. Ravintoloissa on tapana jättää noin 15 prosentin tippi hyvästä palvelusta, ja joissakin ravintoloissa palvelumaksu lisätään automaattisesti laskuun, jolloin lisätippiä ei tarvitse jättää. Siivoojille voi jättää pari euroa per päivä, ja ruokakaupassa ostoksia pakkaaville kavereille riittää noin 20 senttiä.

Meksikolainen ruoka on maailmankuulua, mutta kuten kaikkialla muualla maailmassa, myös Meksikossa ruoka vaihtelee alueittain. Pohjoisessa syödään paljon naudasta ja vuohesta valmistettuja aterioita, ja vaikka ruokakulttuuri onkin saanut vaikutteita Yhdysvalloista ja Euroopasta, maistuu lautasella perinteiset meksikolaiset maut: korianteri ja muut tuoreet yrtit. Keskisessä Meksikossa valtaosa aterioista perustuu maissiin ja ruoka on todella mausteista. Maan kaakkoisosissa syödään paljon mausteisia kasvisruokia ja kanaa, ja lautasella näkyy Karibian vaikutus. Rannikolla taas nautiskellaan paitsi kaloista ja äyriäisistä, myös maissista.

Osta ruoka kadulta

Meksikossa katuruokakulttuuri kukoistaa, kärryistä ja kojuista löytyy lukematon määrä erilaisia paikallisia herkkuja tacoista tamaleseihin. Suosituin meksikolainen katuruoka on taco, joka tehdään alusta asti paikan päällä alkaen maissitaikinan pyörittelystä. Ruokakojuilla pääsee ihastelemaan sorminäppäryyttä vaativaa lätyn pyörittelyä. Pehmeän lätyn väliin voi laittaa melkeinpä mitä vain, mutta tyypillisesti herkkuun laitetaan mausteista naudan- tai kananlihaa, salaattia, yrttejä ja juustoa. Hinta vaihtelee kojusta riippuen, mutta halvimmat tacot saa noin 30 sentillä.

Maissinlehtiin kääritty Tamale on meksikolainen aamiaisherkku, joka voi olla makea tai suolainen. Tyypillisesti maissinlehtien sisään kääräistään kanaa tai sianlihaa, joka on maustettu tulisella salsa-kastikkeella. Kyljessä voi olla myös joko juustoa tai chiliä. Herkku voidaan paketoida myös banaaninlehtiin. Lopuksi tamale höyrytetään pehmeäksi. Herkkua saa erityisesti Mexico Citystä Coyocananista noin 50 sentillä.

Gordita on herkku, jonka paksu maissitaikina täytetään jauhetulla sianlihalla, chorizo-makkaralla tai juustolla ja chilillä. Päälle laitetaan leikattua salaattia, sipulia sekä tietysti tulista kastiketta. Taikina on paksua ja rasvaista leivostaikinaa, ja herkun nimi gordita tarkoittaakin suomeksi pientä rasvaista. Gorditaa löytää kaikkialta Meksikosta noin 50 sentillä.

MEKSIKO5

Sympaattinen Oaxaca on rauhallinen kohde

Kaakkois-Meksikossa, samannimisessä osavaltiossa sijaitseva Oaxaca on noin 265 000 asukkaan kaupunki, joka on mainio kohde reissaajalle, joka haluaa nähdä tavallista meksikolaista elämää. Kaupunki on melko rauhallinen ja parasta tekemistä onkin kuljeskella pitkin mukulakivikatuja nautiskellen rennosta tunnelmasta.

Kaupungin tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat alueen arkeologiset löydöt kuten esimerkiksi Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva Monte Alban, mutta myös kaupungin keskustassa sijaitsevat museot ja nähtävyydet. Erityisesti Oaxacan kulttuurille omistettu museo ja entisen Meksikon presidentti Benito Juarezin kotitalo ovat mielenkiintoisia vierailukohteita.

Museoita ja arkkitehtuuria Guadalajarassa

Keskellä Meksikoa sijaitseva Jaliscon osavaltion pääkaupunki Guadalajara on maan toiseksi suurin kaupunki 1,5 miljoonalla asukkaallaan. Kaupunki on täynnä paitsi upeaa arkkitehtuuria, myös mielenkiintoisia museoita. Guadalajara jakautuu useisiin kaupunginosiin, ja valtaosa nähtävyyksistä sijaitsee Centro Historico -alueella, joka on täynnä toinen toistaan upeampia rakennuksia.

Tekemistä ja näkemistä riittää myös muissa kaupunginosissa, ja kaupungissa voi käyttää aikaa vaikkapa jalkapallon tai härkätaistelujen seuraamiseen.

Vilkas Mexico City

Meksikon pääkaupunki Mexico City on kaukana leppoisasta lomakohteesta, sillä vajaan yhdeksän miljoonan asukkaan kaupunki on yksi maan vaarallisimmista paikoista. Kaupungin metropolialue on yksi maailman suurimmista, ja se näkyy erityisesti kaupungin hinnoissa, jotka ovat keskimäärin korkeammalla kuin muualla Meksikossa.

Valtavassa kaupungissa riittää tekemistä ja näkemistä jokaiselle, joten puuhasta ei taatusti tule pula. Mexico Cityssä on eniten museoita koko maailmassa, mutta myös todella monipuolinen yöelämä, sillä baareja ja klubeja löytyy joka lähtöön. Tyypillisesti Mexico Cityssä vierailevat reissaajat ihastelevat paitsi Centro Historicon ja Chapultepecin puiston ympäristöllä sijaitsevia nähtävyyksiä, mutta vierailevat myös Teotihuacanin raunioilla kaupungin ulkopuolella.

 

Keskustele Meksikosta Pallontallaajien keskustelualueella

Kuvat: Flickr/mdanys, Flickr/Alejandro Castro, Flickr/ArmandoH2O, Flickr/gabrielsaldana, Flickr/Iztok Alf Kurnik

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä

Kommentit (1216)

jorma grönlund

23.11.2016

Hei olen kiinnostunut menemään tijuanasta Veracruziin bussilla. Millainen reitti ois hyvä, missä kantsii pysähtyä jne mikä on bussimatkan noin hinta?

lumina22

23.12.2016

Olen menossa ensiviikolla tihuanaan ja sieltä bussilla los mochiksen. Los mochista junalla kuparikanjonien kautta bussilla veracruziin. Oisko kokemusta ko matkasta

  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *