Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Australia info

Australia

Australia

 Väkiluku: 21 766 711
Pinta-ala: 7,7 milj. km2
Pääkaupunki: Canberra
Valtiomuoto: Perustuslaillinen monarkia
Viralliset kielet: Englanti
Muita kaupunkeja: Sydney, Melbourne, Brisbane
Naapurimaat: Uusi-Seelanti, Papua-Uusi-Guinea
Kansainvälinen suuntanumero: +61
Aikaero: +8 /+10 UTC
Valuutta: Australian dollari (AUD)
Jännite: 230V

Australia sopii matkakohteena melkeinpä kaikille, sillä maasta löytyy niin sykkiviä miljoonakaupunkeja, silmiä hivelevän kauniita rantoja ja koskematonta erämaata. Australian kaakkoisosassa sijaitsevat paitsi pääkaupunki Canberra, myös muut suositut australialaiset kaupunkikohteet kuten Sydney ja Melbourne. Koska Australiaan matkustaminen kestää helposti yli vuorokauden, kestää Australian-matka yleensä useita viikkoja.

Australiassa on kuusi osavaltiota: New South Wales, Victoria, Queensland, South Australia, Western Australia ja Tasmania.

Vuorokauden lentomatka

Lentäminen on nopein tapa päästä Suomesta Australiaan, ja lentoaika Helsingistä Sydneyhyn on nopeimmillaan noin 24 tuntia. Suoria lentoja ei ole, ja useimmat lentoyhtiöt tekevät välilaskun Hong Kongissa, Kuala Lumpurissa tai Singaporessa. Lennot maksavat edullisimmillaan noin tuhat euroa. Jos lennot varaa ajoissa, voi ne saada ympäri vuoden reilulla tuhannella eurolla.

Hintataso Australiassa ei ole kovin paljon Suomea alhaisempi, ja esimerkiksi syöminen on pitkälti samanhintaista kuin suomalaisissa ravintoloissa. Ruokakaupassa hintaeroja huomaa pääasiassa hedelmäosastolla, missä hedelmät ovat huomattavasti edullisempia kuin Suomessa.

australia1

Jokaiselle jotain

Australia sopii monipuolisuutensa vuoksi matkakohteeksi jokaiselle. Aktiivilomailija voi kuluttaa aikaa vaikkapa surffaten loppumattomilla rannoilla tai seikkaillen erämaassa, rentoa lomaa hakeva taas saa päivät kulumaan löhöämällä rannalla ja shoppailemalla. Australia on mainio kohde myös viinin ja ruuan ystäville, ja suurin osa maan viineistä viljellään Australian eteläosassa.

Paras aika matkustaa Australiaan on silloin, kun Suomessa on kurja sää. Lämpimintä Australiassa on joulu- ja tammikuussa, jolloin vuorokauden keskilämpötila on noin 22 astetta. Kylmintä on heinäkuussa, kun keskilämpötila vajoaa 12 asteeseen. Maaliskuusta kesäkuuhun sataa eniten. Heinä- ja elokuu ovat australialaisittain talvikuukausia.

Englantia vahvalla aksentilla

Australiassa puhutaan englantia. Tosin maan aksentti on niin vahva, että siihen tottumattomalta voi mennä aikaa ymmärtää murretta. Englannin lisäksi Australiassa puhutaan useita aboriginaalien kieliä. Muita kielivähemmistöjä ovat kiina, italia, arabia ja kreikka. Australiassa reissaava pärjää siis mainiosti pelkällä englannilla.

Valtavia kulttuurieroja ei Australiaan matkaava koe, mutta alkuperäisväestön oloihin on syytä tutustua ennen matkaa. Aboriginaaleja on jäljellä Australiassa enää vajaa puoli miljoonaa, mikä on ainoastaan reilu kaksi prosenttia kaikista australialaisista. Useimpien australialaisten juuret ovatkin Iso-Britanniassa tai Irlannissa. Australian suosio maahanmuuttokohteena näkyy, sillä vain neljäsosa ausseista on syntyperäisiä australialaisia.

Varaudu kuumiin oloihin

Matkustaminen Australiassa on melko turvallista. Suurin terveysriski on aurinko, joka saattaa polttaa ihon karrelle jopa pilvisenä päivänä. Auringolta tuleekin suojautua paitsi päähineellä ja aurinkolaseilla, myös korkealla suojakertoimella varustetulla aurinkovoiteella. Aurinko polttaa kuumimmin keskipäivän aikaan, jolloin on viisainta pysytellä varjossa. Kuuman auringon alla ollessa nesteytyksestä huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeää.

Suomen ulkoasiainministeriö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä ennen matkaa. Lisätietoja matkustusilmoituksesta.

australia2

Lentotarjonta hyvä

Koska Helsingin ja Sydneyn välimatka on noin 15 tuhatta kilometriä, Suomesta on kätevintä matkustaa Australiaan lentämällä. Edullisimmat, noin tuhannen euron lennot Suomesta Australiaan saa, kun lennot varaa riittävän aikaisin eli useita kuukausia ennen matkaa. Helsingistä voi lentää Sydneyyn vaikkapa Pekingin kautta Air Chinalla, Singaporen kautta Qantasilla tai vaikkapa British Airwaysilla Lontoon kautta. Myös Finnair lentää Sydneyyn Singaporen kautta yhteistyössä One Worldin lentoyhtiöiden kanssa.

Australiaan voi matkustaa myös halpalentoyhtiöillä, esimerkiksi Norwegianilla ensin Oslosta Bangkokiin ja sieltä Australiaan vaikkapa Scoot-lentoyhtiöllä.

Majoituksen hinta liikkuu Australiassa suunnilleen samoissa hintaluokissa kuin Suomessa: hostelliyö maksaa noin 14-20 euroa, motellihuone noin 60 euroa ja hotellihuone kolmen tähden hotellissa noin sata euroa.

Liikkuminen maan sisällä helppoa

Australian valtavan koon vuoksi maansisäisiä lentoja on tarjolla reilusti, ja matkailijan onneksi kilpailua riittää. Australian sisällä lentävät muun muassa JetStar, Tiger Airways sekä Virgin Australia. Esimerkiksi edestakaiset lennot Sydneystä Melbourneen maksavat edullisimmillaan hieman yli sata euroa.

Myös junamatkailu on helppoa, ainakin suurimpien kaupunkien välillä. Rail Australian Junaliikenne keskittyy pääasiassa Kaakkois-Australian suurkaupunkien ympärille, mutta olemassa on myös junayhteyksiä, joilla pääsee rannikolta toiselle. Lisäksi tarjolla on junapasseja, joilla voi tutustua useampaan kohteeseen kätevästi yhdellä lipulla.

Linja-autolla kulkeminen on kätevää Australiassa, sillä bussifirmoja on useita ja ne ajelevat monien kohteiden välillä. Jos vasemmanpuoleinen liikenne ei houkuta lähtemään auton rattiin, on bussimatkustaminen hyvä vaihtoehto.

Australiassa toimii useita bussifirmoja, mutta kattavin kohdevalikoima on Greyhoundilla. Yrityksellä on lisäksi tarjolla erilaisia bussipasseja, joilla voi esimerkiksi matkustaa vuoden aikana 15 000 kilometriä. Tarjolla on kilometripassien lisäksi myös perinteisiä päiväpasseja.

Aja autolla Australiassa

Autolla ajaminen Australiassa ei juuri poikkea suomalaisesta ajotyylistä, tosin australialaiset körryyttelevät tien vasemmalla puolella ja suurimmassa osassa paikallisia autoja on ratti sijoitettu niin ikään oikealle. Valtaosa aussiautoista on automaattivaiheisia, mutta myös manuaalipelejä on saatavilla riippuen autovuokraamon valikoimasta. Manuaaliautoissa on vaihdekeppi luonnollisesti kuljettajan vasemmalla puolella.

Suurimpien kaupunkien väliset tiet ovat hyvässä kunnossa ja teiden varsilla on useita pysähtymispaikkoja. Autioimmilla alueilla saattaa joutua ajamaan satoja kilometrejä ilman, että vastaan tulee edes bensa-asemaa. Samoin näiden alueiden tiet saattavat olla hyvinkin heikossa kunnossa.

Australiassa ajaessa tulee olla englanninkielinen ajokortti, eli EU-ajokortti ei virallisten määräysten perusteella käy, ja  kansainvälisen ajokortin hankinta on suositeltavaa. Tosin sääntöjen tiukka noudattaminen on aina kohdalle sattuneesta viranomaisesta kiinni, ja voi olla että ratin taa pääsee pelkällä EU -ajokortilla.

australia5

Australiaan matkaava tarvitsee viisumin

Australiaan matkaavan tulee hankkia sähköinen viisumi ennen reissua, viisumi on maksuton, ja se hankitaan kätevästi  netistä. eVisitor -viisumilla voi oleskella Australiassa korkeintaan 90 päivää.

Monet matkustavat Australiassa Working Holiday -viisumilla, joka on tarkoitettu 18-30 -vuotiaille, ja se mahdollistaa enintään 12 kuukauden oleskelun Australiassa ja lyhytaikaisen työskentelyn maassa. Working Holiday -viisumilla saa työskennellä saman työnantajan palveluksessa enintään puoli vuotta, ja se myönnetään kullekin hakijalle vain kerran. Lisätietoa Working Holidaysta.

Ennen Australian matkaa ei tarvitse huolehtia rokotteista, tarkista kuitenkin ajantasaiset rokotussuositukset vaikkapa rokote.fi-nettisivulta.

Australiassa on kolme aikavyöhykettä: New South Walesissa, Australian Capital Territorylla, Victoriassa, Tasmaniassa ja Queenslandissa toimiva Eastern Standard Time (UTC +10), South Australiassa ja Northern Territorylla voimassa oleva Central Standard Time (UTC +9) sekä Western Australian Western Standard Time (UTC +8). Aikaero Suomeen on siis kuudesta kahdeksaan tuntia.

Laaja ruokakulttuuri

Australiassa ei ole pakko tipata, sillä palveluvero 10% (GST) lisätään ravintolassa laskuun. Juomarahaa ei ole siis pakko jättää, mutta halutessaan voi jättää kymmenen prosenttia tippiä hyvästä palvelusta, ja sitä taatusti arvostetaan. Myöskään baareissa tai taksissa ei tarvitse tipata, mutta monesti saatetaan jättää vaihtorahat tai pienet kolikot taksikuskille tai baarimikolle.

Australialainen palvelukulttuuri on erittäin rentoa, jopa kalliimmissa ravintoloissa.

Se, että vain neljäsosa australialaisista on syntyperäisiä ausseja, näkyy erityisesti ruokakulttuurissa. Ravintolavalikoima kattaa miltei maailman jokaisen kolkan, ja jokaiselle löytyy todellakin jotain. Australialaisia erikoisuuksia ovat kengurun, krokotiilin ja emun lihasta valmistetut ateriat. Myös kasvissyöjille löytyy runsaasti vaihtoehtoja.

australia4

Juhli ja nauti auringosta Sydneyssä

Australian kaakkoisrannalla sijaitseva Sydney on maan tunnetuin kaupunki, eikä vähiten symbolisen oopperatalonsa vuoksi. Se on myös Australian suurin ja vanhin kaupunki. Sydney on auringonpalvojalle täydellinen matkakohde, sillä kaupungissa on jopa 300 aurinkoista päivää vuodessa. Lisäksi Sydneyssä on useita rantoja, joista suosituimpia ovat Bondi Beach ja Tamarama Beach. Sydneyllä on tarjottavaa myös auringonlaskun jälkeen, sillä kaupunki on tunnettu vilkkaasta ja monipuolisesta yöelämästään, mistä löytyy jokaiselle jotain. Esimerkiksi klubit sijaitsevat Darling Harbourin alueella, kun taas esimerkiksi opiskelijapubit löytyvät Inner Westin alueelta.

Oopperatalon lisäksi muita Sydneyn tunnettuja nähtävyyksiä ovat oopperatalon vieressä sijaitseva satamasilta, kaupungin korkein rakennus Sydney Tower sekä esimerkiksi Darling Harbour -alue, joka on kaupungin suosituimpia turistialueita ravintoloineen ja kauppoineen.

Aktiivilomailijan Canberra

Pääkaupunki Canberra on Australian turvallisin matkakohde, sillä kaupungissa on maan alhaisimmat rikosluvut. Tämä tekojärvien läheisyyteen rakennettu pääkaupunki on loistava kohde niin aktiivimatkaajille kuin museoita rakastaville reissaajille. Canberran keskusta jakautuu kahteen osaan, jotka erottaa keskellä virtaava joki. Pohjoispuolelta löytyvät kaupungin ostoskeskittymä, kun eteläpuolella sijaitsevat Canberran hallintorakennukset: korkein oikeus, Australian parlamenttitalo ja kansalliskirjasto.

Aktiivilomailija saa Canberrassa aikaa kulumaan vaikkapa melomalla Burley Griffin -järvellä tai pyöräilemällä Canberran useilla maastopyöräilyreiteillä. Kulinaristi pääsee herkuttelemaan viinitiloilla, ja lasten kanssa viihtyy esimerkiksi Mount Stromlon observatoriossa.

Urheilullinen Melbourne

Melbourne on Australian toiseksi suurin kaupunki neljällä miljoonalla asukkaallaan, ja paitsi maan kulttuuripääkaupunki, varmasti myös Australian urheilupääkaupunki. Melbournessa on nimittäin kehitetty australialainen jalkapallo (Australian Rules football), valtaosa kaupungista pysähtyy Melbourne Cupin eli hevoskisojen ajaksi ja ajetaanpa kaupungissa myös yksi Formula 1:n osakilpailu. Toki Melbournessa on myös kulttuuria, ja esimerkiksi kaupungin viktoriaanista arkkitehtuuria sopii ihastella.

Melbournen suosituimpia nähtävyyksiä ovat esimerkiksi Flinders Streetin rautatieasema, Eureka Tower, The Yarra sekä kapungin lukuisat museot.

 

Pallontallaajien Australia-keskustelualueelle

Kuva: flickr/nosha, flickr/Surrealize, flickr/stevoarnold, flickr/monkeyc.net, flickr/tay mign wei

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä

Kommentit (1218)

Irmeli Ahola

23.7.2014

Olemme mieheni kanssa suunnittelemassa ensi joulun seutuun matkaa Australiaan tyttäremme luokse. Mitä lentoa suosittelette? Onko hyviä kokemuksia?

vuokko

20.9.2014

Me kuljettiin täältä Sydneystä ensin Qantaksella Hong KOngiin ja siitä Finskillä, sama toisinpäin . On hyvää ja turvallista kyytiä . Myös Singaporen kautta samoilla koneilla pääsee.

  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Majoitustietokanta

Tietokannassa 82 majapaikkaa, 0 ilmaismajoitusta ja 23 kommenttia.

Uusin majapaikka:
Satunnainen majapaikka:

Aiheeseen liittyvät keskustelut

Uusimmat tarjoukset

Suosituimmat maat

Thaimaa

Thaimaa on Kaakkois-Aasiassa sijaitseva suosittu lomakohde, jonka pitkät rannat ja edullinen…

Italia

Italiasta riittää moneksi; historiaa Rooman Colosseumilla, romantiikkaa Veronassa Roomeon…

Espanja

Espanjaan matkatessaan sukeltaa maailmaan, joka on niin kaukana suomalaisesta, kuin vain Euroopan…

Australia

Australia on eteläisellä pallonpuoliskolla sijaitseva mannervaltio, joka on maailman pienin manner,…