Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Etelä-Korea matkailuinfo

Etelä-Korea

Etelä-Korea

 Miljoonakaupunkien maa

Etelä-Koreaan matkustetaan pääasiassa kaupunkilomalle nautiskelemaan miljoonakaupunkien metropolitunnelmasta. Mainioita kaupunkiloman kohteita ovat esimerkiksi pohjoinen pääkaupunki Soul tai aivan maan kaakkoisnurkassa, Tyynenmeren rannalla sijaitseva Busan. Politiikasta ja historiasta kiinnostuneet matkaavat Pohjois- ja Etelä-Korean rajalle tiirailemaan suljetun valtion sisäpuolelle. Aktiivilomailijoille ja luontomatkaajille parhaiten sopivat kohteet sijaitsevat Etelä-Korean maaseuduilla. Upeita elämyksiä pääsee kokemaan esimerkiksi Ullengdon tai Jejun saarilla.

Paras aika matkustaa Etelä-Koreaan on kesäkuusta syyskuuhun, jolloin kelit ovat kohdillaan eli vuorokauden keskilämpötila lähellä 20 astetta. Kuumin kuukausi on elokuu, jolloin lämpötila kohoaa yli 30 asteen. Kesäisin ja alkusyksystä on tulvien ja voimakkaiden hirmumyrskyjen eli taifuunien vaara.

Muista kohtelias käytös

Eteläkorealaiset ovat tavattoman ystävällisiä ja hyväkäytöksisiä, ja samaa odotetaan myös maahan saapuvalta turistilta. Korealaiset tervehtivät toisiaan kumartamalla, ja vaikka se saattaa tuntua aluksi oudolta, on tapa hyvä omaksua ennen matkaa. Tavaroiden nostamiseen tai vastaanottamiseen erityisesti vanhemmalta henkilöltä on syytä käyttää kahta kättä kunnioituksen osoittamisen merkiksi. Sama pätee myös kättelyyn: vanhempaa henkilöä kätellessä oikealla kädellä voi toisen käteen tarttua samanaikaisesti myös vasemmalla kädellä. Mitä syvemmälle maaseudulle matkustaa, sitä tarkempia paikalliset käytössäännöistä ovat.

Kaikkialla Etelä-Koreassa puhutaan koreaa, ja sinne matkaavan onkin syytä opetella edes perusfraasit paikallisella kielellä. Valtaosa eteläkorealaisista on opiskellut englantia, mutta parhain kielitaito on nuorilla opiskelijoilla. Suurissa kaupungeissa pärjää pelkällä englannilla, mutta maaseudulla se voi olla jo melko hankalaa.

Vältä mielenosoituksia

Etelä-Korea on turvallinen matkakohde, mutta tilanne voi muuttua nopeasti pohjoisen uhan vuoksi. Maassa järjestetään paljon mielenosoituksia, jotka sujuvat yleensä rauhallisesti, mutta pahimmissa tapauksissa mielenosoittajien ja poliisien välillä on ollut myös väkivaltaisia yhteydenottoja. Mielenosoituksia on siis syytä välttää eikä niitä ole suositeltavaa valokuvata.

Ulkoasiainministeriö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä ennen matkaa Etelä-Koreaan.

ETELÄ-KOREA3

Valitse länsimainen tai paikallinen majoitustyyli

Suomesta pääsee Etelä-Koreaan parhaiten lentämällä. Finnair lentää suoraan Helsingistä Souliin, ja matka-aika suoralla lennolla on noin yhdeksän tuntia. Muita Helsingin ja Soulin välillä liikennöiviä lentoyhtiöitä ovat muun muassa China Southern, Cathay Pacific sekä Turkish Airlines. Välilaskullinen lento kestää välilaskun pituudesta riippuen lyhimmillään noin 15 tuntia. Lentojen hinta vaihtelee 550-750 euron välillä.

Majoittuminen on Etelä-Koreassa edullista verrattuna Suomeen ja esimerkiksi kahden hengen huone maksaa soulilaisessa hotellissa halvimmillaan noin 30 euroa yöltä. Halvimman hinnan saa, kun varauksen tekee hyvissä ajoin ennen matkaa. Tarjolla on länkkäreille tuttua länsimaista majoitusta mutta myös korealaistyyppisiä majapaikkoja. Korealaistyyppisissä huoneissa suurimpana erona on lattialämmitys ja se, ettei huoneissa ole sänkyjä vaan patjat on ladottu suoraan lattialle. Huoneissa ei ole myöskään tuoleja, vaan vieraiden oletetaan istuvan lattialla matalien pöytien ääressä.

Näe Etelä-Koreaa

Koska Etelä-Korea on melko pieni maa, pääsee sen sisällä liikkumaan kätevästi paikasta toiseen. Vaikka välimatkat eivät ole hurjan pitkiä, on tarjolla myös maansisäisiä lentoja. Esimerkiksi lento Busanista Souliin kestää vajaan tunnin ja maksaa halvimmillaan noin 75 euroa. Korean sisäisiä lentoja tarjoaa Korean air ja Asiana Airlines. Korean sisäisiä lentoja on tarjolla monipuolisesti useaan kohteeseen ympäri maata.

Korealaiset junat ovat melko nopeita ja tarjoavat mainion vaihtoehdon bussilla matkustamiselle. Korailin junaverkosto on kuitenkin melko suppea, ja kattaa pääasiassa vain suurimmat kaupungit. Tarjolla on paitsi tavallisia tasaiseen tahtiin puksuttavia junia, myös supernopeita junia, jotka pyyhältävät parhaimmillaan jopa 300 kilometrin tuntivauhtia. Junalla matkustaminen ei ole erityisen halpaa, sillä esimerkiksi kahden tunnin matka nopeassa junassa Soulista Busaniin maksaa noin 40 euroa.

Bussilla matkustaminen on tyypillisin tapa kulkea Etelä-Koreassa paikasta toiseen, ja maan bussiverkosto kattaakin laajasti kaikki kaupungit ja kulkee myös syrjäseuduille. Bussit kulkevat tiheästi ja ovat yleensä hyvin aikataulussa. Linja-autolla matkustaminen on kaikkein edullisin tapa päästä kulkemaan paikasta toiseen Etelä-Korean sisällä, ja esimerkiksi noin neljän ja puolen tunnin bussimatka Soulista Busaniin maksaa noin 16 euroa. Bussiyhtiöitä on useita, ja ne löytää keskitetysti Kobusin nettisivuilta.

Etelä-Koreassa on oikeanpuoleinen liikenne ja autolla ajaminen vaatii kansainvälisen ajokortin. Tiet ovat hyvässä kunnossa ja viitoissa on kirjoitukset sekä koreaksi että englanniksi. Meno tien päällä ei ole verrattavissa eteläkorealaisten kohteliaaseen käytökseen, sillä siitä ei näy muistoakaan liikenteessä. Vaikka liikennesääntöjä noudatetaan melko hyvin, on viisasta totutella eteläkorealaiseen liikennekäyttäytymiseen ennen ratin taa hyppäämistä.

ETELÄ-KOREA2

Viisumia ei tarvita

Ennen matkaa Etelä-Koreaan tulee tarkistaa omien perusrokotteiden voimassaolo. Maahan matkaaville suositellaan hankittavaksi myös Hepatiitti A -rokotetta. Tarkista aina ajantasaiset rokotussuositukset ennen matkaa esimerkiksi rokote.fi-sivustolta.

Suomalainen ei tarvitse viisumia matkustaessaan Etelä-Koreaan, jos matka kestää korkeintaan 90 vuorokautta.

Ole tarkkana ruokapöydässä

Tippaaminen ei ole pakollista Etelä-Koreassa, mutta joissakin ravintoloissa hintaan lisätään automaattisesti kymmenen prosentin palvelumaksu. Jos juomarahaa haluaa jättää, tulee tippi antaa huomaamattomasti taittamalla seteli ja laittamalla se tarjoilijan käteen sen sijaan, että setelin jättäisi pöytään tai heiluttelisi tippiä ilmassa.

Kohtelias käytös ja tiukka etiketti jatkuu myös ruokapöytään. Nuorempien henkilöiden ei tule tarttua syömäpuikkoihin tai aloittaa syömistä ennen vanhempia, eikä lopettaa syömistä ennen kuin samassa pöydässä olevat vanhemmat henkilöt ovat syöneet kylliksi. Myös vieraat ovat yhtä kunnioitettuja kuin vanhemmat henkilöt, joten he voivat aloittaa syömisen ensimmäisenä.  Koreassa ei ole tapana nostaa riisi- tai keittokulhoa pöydästä avustamaan syömisessä, vaan jokaiselle ruokailijalle annetaan yleensä metallinen lusikka syömistä varten.

Korealainen keittiö pohjautuu kasviksiin, riisiin ja lihaan. Ruoka on melko tulista ja siinä käytetään paljon valkosipulia. Ruoka on pääosin vähärasvaista, mutta ruuanlaitossa käytetään runsaasti suolaa. Korealainen ateria rakentuu riisin ja keiton ympärille, ja aterialla on yleensä tarjolla useita lisukkeita joita on aterialla tarjolla vähintään kolmea eri sorttia.

Nauti katuruuasta

Tunnetuin korealainen ruoka on maan mausteinen kansallisruoka kimchi, joka valmistetaan kauden vihanneksista. Jokaisella alueella on oma kimchinsä, mutta perinteisesti kimchi valmistetaan kiinankaalista, chilistä, kalakastikkeesta, sipulista, valkosipulista, inkivääristä ja retiisistä. Herkkua on tarjolla jokaisessa korealaisessa ravintolassa, ja sitä voi syödä joko lisukkeena tai pääruuan pohjana.

Hotteok on grillattu pehmeä pannukakku jossa on makea pähkinäinen ja kanelinen täyte. Paistamisen jälkeen yksi sivu viilletään auki ja sisään laitetaan seesaminsiemeniä, pähkinöitä ja auringonkukan siemeniä. Herkku tarjoillaan eteläkorealaisilla kaduilla kuumana paperikupista. Parhaiten Hotteokia löytää Busanin PIFF-aukiolta, missä annos maksaa hieman alle euron.

ETELÄ-KOREA4

Megalomaaninen Soul

Etelä-Korean pääkaupunki Soul on valtava miljoonakaupunki, jonka trendikkäistä klubikeskuksista pääsee hetkessä luonnon keskelle vaikkapa vuorivaellukselle. Megalomaanisia ostoskeskuksia tasapainottaa iso kasa kauniita puistoja, ja kontrastit näkyvät Soulissa myös arkkitehtuurissa, joka on sekoitus upeita moderneja pilvenpiirtäjiä ja kauniita muinaisia perinteitä kunnioittavia palatseja ja temppeleitä.

Elektroniikkatrendien syntymäpaikkana tunnettu Soul on paitsi välkkyvien valomainosten, myös katuruuan kehto. Soulilaiset kadut ovatkin täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia ruokakojuja, jotka tarjoavat halpoja herkkuja yllättävään nälkään.

Satamakaupunki Busan

Muutaman miljoonan asukkaan Busan sijaitsee aivan Korean niemimaan kaakkoisrannalla, ja on yksi maailman vilkkaimpia satamakaupunkeja. Kaupunki tunnetaan paitsi valtavasta satamasta, myös upeista rannoista, luonnonnähtävyyksistä ja kuumista lähteistä. Tunnelma Busanissa on huomattavasti rennompi kuin pääkaupungissa Soulissa, mutta vilkkaan sataman vuoksi miltei yhtä kansainvälinen.

Tiiraile rajaelämää Panmunjeomissa

Koreoiden välisellä demilitarisoidulla alueella Panmunjeomissa vierailu on kiehtovaa paitsi historian, myös eri maiden kulttuureista kiinnostuneen reissaajan näkökulmasta. Panmunjeom sijaitsee Pohjois- ja Etelä-Koreoiden raja-alueella ja tarjoaa mahdollisuuden päästä kurkistamaan maailman vartioiduimman ja aseistetuimman rajan menoa. Liikkuminen ei ole vapaata, vaan rajan näkeminen vaatii opastetulle kierrokselle osallistumisen.

 

Pallontallaajien Etelä-Korea Soul -keskustelualueelle

Kuvat: Flickr/slack12, Flickr/robert.molinarius, Flickr/xoxoryan, Flickr/whiteXbread

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä
  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Majoitustietokanta

Tietokannassa 10 majapaikkaa, 0 ilmaismajoitusta ja 0 kommenttia.

Uusin majapaikka:
Satunnainen majapaikka:

Aiheeseen liittyvät keskustelut

Uusimmat tarjoukset

Suosituimmat maat

Thaimaa

Thaimaa on Kaakkois-Aasiassa sijaitseva suosittu lomakohde, jonka pitkät rannat ja edullinen…

Italia

Italiasta riittää moneksi; historiaa Rooman Colosseumilla, romantiikkaa Veronassa Roomeon…

Espanja

Espanjaan matkatessaan sukeltaa maailmaan, joka on niin kaukana suomalaisesta, kuin vain Euroopan…

Australia

Australia on eteläisellä pallonpuoliskolla sijaitseva mannervaltio, joka on maailman pienin manner,…