Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Indonesia matkailuinfo

Indonesia

Pääkaupunki: Jakarta (9,6 milj. as.)
Väkiluku: 245, 5 miljoonaa asukasta
Pinta-ala: 1 904 569 km2
Valtiomuoto: tasavalta
Valuutta: indonesian rupia (IDR)
Sähkö: 230V 50Hz, eurooppalainen pistoke
Viralliset kielet: indonesia
Muita kaupunkeja: Surabaya (2,8 milj. as.), Bandung (2,4 milj. as.), Bekasi (2,3 milj. as.)
Naapurimaat: Intia, Malesia, Singapore, Filippiinit, Itä-Timor, Papua-Uusi-Guinea ja Australia
Kansainvälinen suuntanumero: +62
Aikaero: UTC +7-+9

Kaakkois-Aasiassa sijaitseva valtava 18 000 saaresta koostuva Indonesia on maailman suurin saarivaltio, jossa riittää rantaviivaa. Maa on mainio reissukohde paitsi seikkailunnälkäiselle kulttuureista kiinnostuneelle aktiivireissaajalle, myös rentouttavien rantalomien ystävälle.

Indonesiaan matkataankin paitsi nautiskelemaan lämmöstä, rannoista ja auringosta, myös seikkailemaan sademetsiin ja juhlimaan bilerannoille. Valtaosa indonesialaisista on muslimeja, joten juhlia ei voi ihan joka paikassa.

Indonesiassa on halpa hintataso

Lennot Helsingistä Jakartaan maksavat halvimmillaan noin 650 euroa, ja edullisimmin liput saa varaamalla hyvissä ajoin ennen matkaa ja matkustamalla joulusesongin ulkopuolella.

Indonesian hintataso on matala, ja yli puolet maan asukkaista elää köyhyydessä. Paikalliset tuotteet ovat huomattavasti tuontitavaroita edullisempia, tinkiminen on yleistä. Esimerkiksi aterian saa noin kahdella eurolla, vesipullon noin 20 sentillä ja bussilipun reilulla 30 sentillä.

INDONESIA1

Indonesia sopii kaikille

Indonesia sopii mainiosti niin aktiivi- kuin rantalomailijalle eikä saarilta rannat lopu. Maan useat miljoonakaupungit tarjoavat myös urbaaneja elämyksiä betoniviidakoiden ja pilvenpiirtäjien muodossa, mutta yleisimmin Indonesiaan matkataan rantojen perässä.

Indonesiassa on lämmintä ympäri vuoden, ja paras aika matkustaa onkin kesäkuusta elokuuhun, jolloin keskimääräinen lämpötila on 26 asteen tietämillä ja sademäärä vuoden vähäisin. Lämpötila on 30 asteen hujakoilla vuoden ympäri, mutta marras-huhtikuussa on sadekausi, jolloin Indonesiaa voi koetella myös tulvat ja mutavyöryt.

Vältä vasenta kättä ja ole kohtelias

Kunniallinen käytös ja kasvojen menettämisen pelko ovat indonesialaisen käytöskulttuurin peruspilareita. Sen vuoksi myös mahdollisissa kiistatilanteissa tulee pysyä rauhallisena, hymyillä ja olla korottamatta ääntä missään vaiheessa. Toisen haukkuminen, syyttely tai pahimmassa tapauksessa jopa julkinen nolaaminen on pahimpia asioita, mitä turisti voi paikalliselle tehdä. Pidä siis pää kylmänä myös ikävissä tilanteissa.

Indonesiassa tervehtimään kättelemällä, mutta musliminaisia tulee tervehtiä vain, jos he tarjoavat kättään. Vasemmalla kädellä ei tule koskea mitään, eikä ketään tule osoittaa sormella. Jos jotain on pakko osoittaa, voi sen tehdä käsi auki osoittamalla oikealla peukalolla.

Pukeutumisen tulee olla konservatiivista erityisesti maaseudulla, ja bikineissä voi hillua pääasiassa vain Balin ja Lombokin rannoilla. Muualla naisten tulee pitää jalat ja kaula peitettynä, myös uidessa. Shortsien ja minihameen käyttäminen yhdistetään helposti prostituutioon.

Indonesiassa puhutaan indonesiaa, mutta myös englannilla pärjää. Vanhukset saattavat osata hollantia, kun taas koulutetut muslimit voivat ymmärtää arabiaa. Maaseudulle matkustaessa on syytä opetella edes perusfraasit paikallisella kielellä.

Varaudu luonnonmullistuksiin

Indonesia ei ole hirvittävän turvallinen matkustuskohde, sillä maassa on paitsi sekä maanjäristysten että tulivuoren purkauksien vaara, myös terrorismin uhka. Lisäksi Indonesiassa esiintyy paljon vesikauhua, joten vapaana kulkevia eläimiä on syytä varoa ja purruksi tultuaan tulee kiirehtiä saamaan rokote. Myös ulkomaalaisiin kohdistuva näpistely on lisääntynyt erityisesti Balilla.

Balin lisäksi Lombokin rannikkovesissä on todella voimakkaita merivirtauksia, jotka aiheuttavat kymmeniä kuolemantapauksia vuosittain. Virtaukset ovat voimakkaimmillaan talvella. Ulkoministeriö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä ennen matkaa Indonesiaan.

INDONESIA2

Ei suoria lentoja

Indonesiaan pääsee Suomesta parhaiten lentämällä. Suoria lentoja ei ole, mutta välilaskullisia lentoja tarjoavat muun muassa Malaysia Airlines, KLM ja China Southern. Lentoaika Helsingistä Jakartaan on välilaskujen määrästä ja pituudesta riippuen lyhimmillään noin 15 tuntia.

Turistipaikoissa, kuten Balilla ja Lombokissa, majoitusvaihtoehtoja on useita huippuhalvoista hostelleista viiden tähden luksushotelleihin. Maaseudulla vaihtoehtoja on huomattavasti vähemmän, mutta reppureissaaja voi usein valita halpojen hotellien, hostellien ja vierastalojen välillä. Suosittuihin turistikohteisiin matkustaessa majoituksen voi varata etukäteen netistä, mutta jos matkustaa sesonkien ulkopuolella, löytyy majapaikka taatusti myös paikan päältä, jolloin voi keskustella myös yöpymisen hinnasta.

Käytä eri liikennevälineitä

Indonesia on valtava saarista koostuva valtio, ja maan sisällä liikkuminen voi tuntua hieman kinkkiseltä. Sitä se ei kuitenkaan ole, sillä Indonesiassa pääsee liikkumaan kätevästi, kun ottaa käyttöön kaikki kulkupelit lentokoneesta laivaan.

Saarelta toiselle pääsee kulkemaan näppärästi laivoilla, jotka risteilevät saarten välillä. Suurin laivayhtiö PELNI liikennöi jokaisella asutulla indonesialaisella saarella, mutta erityisesti ruuhka-aikaan muuten tilavat laivat pakataan täyteen jopa tuplasti niin suurella ihmismassalla, kuin sinne alun perin mahtuisi. Koska saaria on valtava määrä, saattaa matkaan kulua useita päiviä. Hinnoittelu on päiväperusteista ja hinnat lähtevät 11 eurosta ylöspäin per päivä. PELNIn lisäksi Indonesian saarten väliä liikennöi myös muun muassa ASDP.

Indonesian sisäisiä lentoreittejä on tarjolla mukavasti, ja maan sisällä liikennöi muun muassa Garuda, Lion Air, Air Asia ja Citilink. Lennot eivät aina ole ajoissa eikä lentoyhtiöiden turvallisuus ole ykkösluokkaa, mutta pitkien välimatkojen taittaminen on siitä huolimatta järkevintä ja jopa turvallisinta lentokoneella. Lentäminen on myös melko edullista, sillä esimerkiksi noin kolmen ja puolen tunnin mittainen matka Jakartasta Manadoon maksaa Lion Airin kyydissä reilut 60 euroa. Osa indonesialaisista lentoyhtiöistä on asetettu EU:n toimesta lentokieltoon unionin alueella. Yhtiön turvallisuusasteeseen kannattaa siis tutustua ennen lentojen ostamista.

Junamatkailu suurilla Sumatran ja Jaavan saarilla on melko mutkatonta, sillä Kereta Api -junayhtiö liikennöi valtaosassa Jaavaa ja osassa Sumatraa. Pääkaupungista Jakartasta pääsee helposti liikkumaan muualle Jaavan saaren osiin, Sumatrassa junaliikenne keskittyy saaren pohjoiseen ja eteläiseen kolkkaan. Liput voi varata netistä kolme kuukautta ennen matkaa.

Indonesian suurten saarten sisällä pääsee liikkumaan melko kätevästi linja-autoilla. Bussityyppejä on kolmenlaista: economy, express ja luxury. Paras hinta-laatusuhde on express-busseilla, sillä economy-bussit paitsi pysähtelevät enemmän, jumittuvat myös nopeita busseja helpommin liikenneruuhkiin kiertoreittiensä vuoksi. Nopeus näkyy kuitenkin hinnoissa, sillä luksusbussit ovat noin kolme kertaa niin kalliita kuin economy-bussit.

Liikenne Indonesiassa on melko kaoottista, eikä liikennesääntöjä juuri noudateta. Auton vuokraaminen on halpaa ja helppoa, ja myös polttoaine on edullista. Auton ajamiseen vaaditaan autoliitosta saatava kansainvälinen ajokortti suomalaisen ajokortin lisäksi. Kaoottisen liikenteen vuoksi kuskin vuokraaminen on suositeltavaa.

INDONESIA3

Hanki viisumi etukäteen tai lentokentältä

Suomalainen tarvitsee viisumin matkustaessaan Indonesiaan. Sen voi ostaa etukäteen Indonesian suurlähetystöstä Helsingistä tai lentokentältä maahan saapumisen jälkeen. Etukäteen hankittu viisumi on voimassa 60 päivää, lentokenttäviisumi 30 päivää. Passin tulee olla voimassa vähintään kuusi kuukautta maahan saapumisesta. Passin lisäksi Indonesiaan tulevalla on oltava lentolippu ulos Indonesiasta. Matkustajilta peritään lentokenttäveroja, jotka tulee maksaa paikallisella valuutalla lähtöselvityksen yhteydessä.

Ennen Indonesian-matkaa tulee hankkia A hepatiittirokote. Matkakohteesta riippuen myös japanin aivotulehdusta vastaan on suositeltavaa hankkia rokotus. Tarkista aina ennen matkaa ajantasaiset rokotussuositukset vaikkapa rokote.fi-sivustolta.

Jätä juomarahaa

Indonesiassa tulee jättää juomarahaa. Esimerkiksi ravintolassa voi jättää tippiä kymmenisen prosenttia tai noin 50 senttiä hyvästä palvelusta, ellei juomarahaa ole sisällytetty laskuun. Joissain ravintoloissa hintaan lisätään myös kymmenen prosentin verot.

Taksikuskien tippaaminen ei ole pakollista, mutta kuskeilla on harvoin vaihtorahaa mukana, joten loppusumman voi pyöristää ylöspäin.  Vuokratuille autokuskeille ei myöskään ole pakko antaa tippiä, mutta hyvän palvelun takaamiseksi juomarahaa voi jättää noin euron.

Indonesiassa syödään paljon riisiä, nuudeleita ja keittoja. Valtavan pinta-alan vuoksi myös ruokakulttuurit vaihtelevat rajusti sijainnista riippuen. Esimerkiksi sumatralaiseen keittiöön on haettu vaikutteita Intiasta ja Lähi-idästä, mutta kiinalaisen ruokakulttuurin vaikutukset näkyvät useimmissa indonesialaisissa keittiöissä.

Indonesiassa syödään yleisesti käsin ruokailuvälineiden sijaan, mutta ruokailuun tulee käyttää ainoastaan oikeaa kättä.

Syö katuruokaa

Katuruokakulttuuri kukoistaa Indonesiassa, sillä edullisimmat ja usein myös herkullisimmat sapuskat voi ostaa suoraan pienistä kojuista. Vatsan saa täyteen alle eurolla, mutta hygieniasta kannattaa huolehtia ja valita koju, joka näyttää asialliselta. Pitkä jono kertoo kojun suosiosta ja takaa sen, etteivät ruuat ja raaka-aineet ole maanneet useita päiviä kuuman auringon alla.

Usein asiakkaan silmien alla valmistettava Martabak Manis on herkullinen jälkiruoka, joka on kuin taitettu, täytetty pannukakku. Kookosmaidosta valmistettu taikina paistetaan voissa ja täytetään kondensoidula maidolla, suklaalla, pähkinöillä ja juustolla. Herkku tarjoillaan Jakartassa makeana, muualla Indonesiassa suolaisena. Makeita herkkuja saa Jakartasta ainakin Jalan Pecenongan -kadulta noin eurolla.

Lihapullakeitto Bakso on yksi suosituimpia indonesialaisia katuruokia, ja sitä myydään kaikkialla sympaattisissa työnnettävissä kärryissä. Lihapullia on kahta kokoa, ja suurten lihapullien sisällä on keitetty kananmuna. Liha voi olla vaikkapa kanaa tai sikaa, ja se kannattaa tarkistaa myyjältä. Lihapullien kanssa tarjotaan maittavaa lientä, keitettyjä munia ja kevätsipulia. Alueesta riippuen keiton joukkoon saatetaan lisätä myös tofua tai chilitahnaa.

INDONESIA4

Jättimäinen Jakarta

Indonesian pääkaupunki Jakarta on valtava reilun kymmenen miljoonan ihmisen kaupunki, jossa riittää ihmeteltävää pilvenpiirtäjien ja moninaisen kulttuurin muodossa. Kaupungista löytyy niin upeita monumentteja, hauskoja teemapuistoja, mielenkiintoisia museoita kuin kauniita uskonnollisia rakennuksia. Jaavan saaren luoteisosassa sijaitseva Jakarta on myös maan kulttuurinen, poliittinen ja taloudellinen keskittymä.

Jakartasta löytyy tekemistä kaikille. Kaupungissa on maan parhaat shoppailumahdollisuudet, kiitos useiden ostareiden ja torien. Vaikka budjetti ei sallisi jatkuvaa shoppailua, kymmenillä toreilla ihmettelyyn voi käyttää vaikka koko päivän.

Suosittu Bali

Indonesian suosituimpiin lomasaariin kuuluva Bali on tunnettu paitsi upeista hiekkarannoista, henkeäsalpaavista auringonlaskuista, mutta myös mahtavista luontokohteista. Edullinen hintataso ja eksoottinen kulttuuri houkuttavat turisteja Balille vuosi toisensa jälkeen, ja niiden lisäksi saarella on myös loistavat sukellus- ja surffausmahdollisuudet.

Bali eroaa muusta Indonesiasta vahvasti kulttuuriltaan, sillä valtaosa balilaisista on hinduja. Se näkyy katukuvassa erityisesti temppelien ja veistosten muodossa. Myös musiikki ja tanssi ovat tärkeä osa balilaista kulttuuria, ja myös ne houkuttelevat saarelle vierailijoita. Bali tarjoaa reissaajalle paratiisin, eikä saaren suosio lomakohteena ihmetytä.

Kaunis Lombok

Balin itäpuolella sijaitseva Lombok tarjoaa upeita paratiisirantoja ja mieleenpainuvia vesiputouksia, mutta on hieman naapuriaan Balia rauhallisempi. Saarella eletään edelleen samalla tavalla kuin vuosisatoja sitten, ja valtaosa yrityksistä on paikallisten perheiden omistamia.  Tekemistä riittää niin sukeltelun, snorklauksen, vaeltamisen kuin pyöräilyn muodossa, ja saaren useat kaupungit tarjoavat myös hyvät shoppailumahdollisuudet.

 

Pallontallaajien Indonesia-keskusteluun

Kuvat: Flickr/tropical Living, Flickr/BEST PHOTO, Flickr/Christoph_Bauer, Flickr/Wild Sumatra

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä

Kommentit (1216)

Mappe

12.4.2015

Balilla matkatessamme hyvänä apuna oli http://www.ilovebali.fi/
Edulliset hinnat ja kaikki varaukset onnistuu helposti suomen kielellä.

  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Majoitustietokanta

Tietokannassa 89 majapaikkaa, 1 ilmaismajoitusta ja 11 kommenttia.

Uusin majapaikka:
Satunnainen majapaikka:

Aiheeseen liittyvät keskustelut

Uusimmat tarjoukset

Suosituimmat maat

Thaimaa

Thaimaa on Kaakkois-Aasiassa sijaitseva suosittu lomakohde, jonka pitkät rannat ja edullinen…

Italia

Italiasta riittää moneksi; historiaa Rooman Colosseumilla, romantiikkaa Veronassa Roomeon…

Espanja

Espanjaan matkatessaan sukeltaa maailmaan, joka on niin kaukana suomalaisesta, kuin vain Euroopan…

Australia

Australia on eteläisellä pallonpuoliskolla sijaitseva mannervaltio, joka on maailman pienin manner,…