Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Kambodža matkailuinfo

Kambodža

Kambodža

Kaakkois-Aasiassa sijaitseva Kambodža on reppureissukohde, joka on toistaiseksi jäänyt vaille valtavia turistimassoja. Kambodžassa voikin kokea ikimuistoisia autenttisia reissuelämyksiä.

Pääkaupunki: Phnom Penh (2,2 milj. as.)
Väkiluku: 14,5 miljoonaa asukasta
Pinta-ala: 181 035 km2
Valtiomuoto: perustuslaillinen monarkia
Valuutta: riel (KHR)
Sähkö: 230V/50Hz, eurooppalainen pistoke
Viralliset kielet: khmer
Muita kaupunkeja: Ta Khmao, Sisophon, Battambang
Naapurimaat: Vietnam, Laos ja Thaimaa
Kansainvälinen suuntanumero: +855
Aikaero: UTC +7

Thaimaan ja Vietnamin väliin sijoittuva Kambodža on epäonnisen historiansa vuoksi yksi maailman köyhimpiä maita, ja on vasta hiljattain alkanut saavuttaa ansaitsemaansa asemaa mielenkiintoisena matkakohteena. Kambodža onkin sopiva reissukohde omatoimimatkaajalle, joka hakee tyydytystä kulttuurinnälkään ja etsii ennennäkemättömiä kohteita. Valtion halkaisevan Mekong-joen vierellä sijaitseva pääkaupunki Phnom Penh on maan ainoa miljoonakaupunki ja selkeästi suurin kaupunki. Kambodžan pääuskonto on threavada-buddhalaisuus, ja se näkyy reissaajalle esimerkiksi temppeleiden ja munkkien muodossa.

Kalliit lennot, halpa hintataso

Lennot Suomesta Kambodžaan maksavat halvimmillaan reilut 600 euroa. Kalleimmillaan lennot ovat kesällä ja jouluna, jolloin hinnat voivat olla jopa tuplasti kalliimmat kuin muina aikoina.

Hintataso Kambodžassa on todella alhainen, sillä maa on yksi maailman köyhimpiä valtioita. Esimerkiksi hostelliyö Phnom Penhissä maksaa halvimmillaan noin kaksi euroa.

cambodia3

Kambodža on monipuolinen matkakohde

Kambodžaan matkustetaan seikkailulomalle etsimään koskemattomia paikkoja ja kaupunkeja, joissa tuntuu kuin aika olisi pysähtynyt vuosisadan päähän. Maasta löytyy myös upeita temppeleitä, ja Kambodžan kuuluisin nähtävyys onkin epätodellisen upea Angor Watin temppeli, joka rakennettiin 1000-luvun alussa.

Kambodžan kaupungit ovat melko pieniä, ja pääkaupunki on ainoa miljoonakaupunki. Phnom Penh tarjoaa hyvät shoppailumahdollisuudet, mutta mikään varsinainen ostosloman kohde Kambodža ei ole. Rantaa taas maan eteläosissa ja saaristossa riittää, ja kauneimmilla kambodžalaisilla rannoilla pääseekin ihastelemaan silmänkantamattomiin jatkuvaa valkoista hiekkaa turkoosia merivettä vasten.

Kambodžassa on todella kuumat oltavat ympäri vuoden, ja miellyttävintä ilmasto on marraskuusta maaliskuuhun, jolloin keskilämpötila laskee noin 26 asteen hujakoille ja vettä sataa vähiten.

Käyttäydy ja pukeudu kunnioittavasti

Paikalliset eivät ole kaikkialla Kambodžassa tottuneet turisteihin, joten ulkomaalaisen on aina suhtauduttava paikallisiin kohteliaasti ja esimerkiksi pyydettävä lupa valokuvaamiseen. Erityisesti pienissä kylissä muualta tullutta saatetaan tuijottaa hyvinkin avoimesti, eikä sitä tule ottaa huonolla: paikalliset eivät vain ole välttämättä koskaan nähneet ulkomaalaista.

Naisten on suositeltavaa pukeutua konservatiivisesti Kambodžan-matkalla. Suurissa kaupungeissa kuten Phnom Penhissä esimerkiksi shortsien käyttäminen on suotavaa, mutta pienemmillä paikkakunnilla kannattaa käyttää polvet peittäviä housuja.  Lähihistorian tragedioista puhuminen ei ole kaikissa tilanteissa kohteliasta, joten puheenaiheen valinnassa on syytä osoittaa tilannetajua.

Kuten monissa muissa kaakkoisaasialaisissa maissa, myös Kambodžassa tulee välttää kaikin keinoin koskettamasta toista ihmistä päähän sekä jalkapohjalla tai sormella osoittamista.

Kambodžan virallinen kieli on kmer, mutta Kambodžassa puhutaan myös ranskaa ja englantia. Ranska on englantia yleisempi kieli sillä sitä opetetaan kouluissa ja käytetään hallinnossa, mutta myös englantia osataan erityisesti nuorten kambodžalaisten toimesta.

Varo miinoja ja taskuvarkaita

Kambodža on melko turvallinen matkakohde. Turisteihin kohdistuvat ryöstöt ja huijausyritykset ovat kuitenkin viime vuosina lisääntyneet. Lisäksi maassa on yhä suuri määrä räjähtämättömiä miinoja, ja erityistä varovaisuutta tulee noudattaa Battambangin, Pursatin, Banteay Meancheyn, Siem Reapin ja Kampong Thomin maakunnissa. Liikkumista tulee välttää etenkin metsissä, riisipelloilla, pienillä teillä ja siltojen lähellä.

Ulkoasiainministeriö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä ennen matkaa Kambodžaan.

cambodia1

Majoittuminen edullista

Suomesta pääsee kätevimmin Kambodžaan lentämällä. Suoria lentoja ei ole, ja nopeimmat välilaskullisetkin lennot kestävät noin 15 tuntia. Nopeimmin Helsingistä Phnom Penhiin pääsee lentämällä Finnairilla ensin Bangkokiin ja jatkamalla sieltä matkaa vaikkapa Bangkok Airwaysin kyydissä. Muita Suomen ja Kambodžan välillä lentäviä yhtiöitä ovat muun muassa China Southern, Malaysia Airlines sekä Singapore Airlines.

Majoittuminen Kambodžassa on todella edullista, ja kahden hengen huone irtoaa hyvätasoisesta hotellista halvimmillaan noin kymmenellä eurolla yö. Majoitusta varatessa on kuitenkin syytä tarkistaa, kuuluuko huoneen hintaan esimerkiksi lämmintä vettä ja ilmastointia, sillä niitä ei ole kaikissa paikoissa tarjolla ilman lisämaksua. Majoituksen voi varata etukäteen, mutta paikan päältä löytyy taatusti edullisia majapaikkoja.

Reissaa Kambodžan sisällä

Lentotarjonta Kambodžan sisällä paranee kokoajan, ja tätä nykyä maansisäinen lentoliikenne kattaa Phnom Penhin, Sihanoukvillen ja Siem Reapin. Reittejä liikennöi Cambodia Angkor Air, ja menopaluulippu Phnom Penhistä Siem Reapiin kestää noin 45 minuuttia ja maksaa noin 150 euroa.

Kambodžan junaliikenne ei ole juuri toiminut vuoden 2009 jälkeen, sillä rautatiet ovat todella huonossa kunnossa ja niiden restaurointi on erittäin hidasta. Suunnitelmia rautatieverkoston eheyttämiseksi on tehty, mutta niiden toteutumisajankohdasta ei ole tietoa.

Junien sijaan Kambodžassa pääsee kätevästi paikasta toiseen linja-autolla. Bussiyhtiöitä on useita, ja esimerkiksi Mekong Express, Sorya ja Capitol tarjoavat useita maansisäisiä reittejä. Suurissa kaupungeissa on bussiasemat, pienissä kaupungeissa tietoa busseista löytyy todennäköisimmin paikalliselta torilta. Linja-autolla matkustaminen Kambodžassa on edullista, ja esimerkiksi bussimatka Phnom Penhistä Siem Reapiin maksaa noin neljä euroa. Bussi ei välttämättä ole turvallisin kulkupeli päästä paikasta toiseen, sillä kuskit ajavat todella kovasti ja saattavat olla pahimmassa tapauksessa jopa humalassa. Onnettomuuksia tapahtuukin todella usein.

cambodia2

Varaudu viisumilla ja rokotteilla

Suomalainen tarvitsee viisumin matkustaessaan Kambodžaan. Viisumin voi joko ostaa rajalta maahan saapumisen yhteydessä tai hankkia etukäteen maan suurlähetystöstä. Turistiviisumi maksaa noin 15 euroa ja on voimassa 30 päivää. Lisätietoa Kambodžan suurlähetystöstä. Passin tulee olla voimassa vähintään kuusi kuukautta Kambodžaan saapumisesta.

Ennen matkaa Kambodžaan on syytä tarkistaa, että perusrokotukset ovat voimassa. Maahan saapuvan kannattaa myös hankkia a-hepatiittirokote sekä malarian estolääkitys matkakohteesta riippuen. Tarkista aina ennen matkaa ajantasaiset rokotussuositukset esimerkiksi rokote.fi-sivustolta.

Tippaa jos haluat

Kambodžassa ei tunneta tippikulttuuria eikä tippaaminen näin ollen ole pakollista. Reissaajan tulee kuitenkin muistaa, että paikallinen elintaso on erittäin alhainen ja mukavalle tarjoilijalle annettu juomaraha on varmasti hyvin arvostettu.

Kambodžalainen eli khmeriläinen ruoka on hyvää ja edullista, ja ateria koostuu yleensä riisistä ja joskus myös nuudelista. Ruoka ei ole tulista, ja chilin sijaan mustapippuria käytetään eniten, ja chili tarjoillaan erikseen. Paikallinen kalatahna prahok on yleinen raaka-aine khmeriläisessä ruuassa.

Nautiskele herkullisesta katuruuasta

Kuten monissa muissa Kaakkois-Aasian maissa, myös Kambodžassa tekee parhaat ruokalöydöt kadulta. Katuruuat ovat yleisesti edullisia ja herkullisia, ja tuoreiden raaka-aineiden takaa kojun edessä kiemurteleva pitkä jono. Valitse koju, missä ruoka tehdään tilauksesta eikä valmiit ateriat seiso tuntikausia kuumassa auringossa.

Sach ko chomkak on kambodžalainen iltapäiväherkku. Hiilillä grillatut naudanlihavartaat tarjoillaan yleensä rapean patongin sisällä kirpeän papaijasalaatin ja mausteisen chilikastikkeen kanssa.

Yksi perinteisimpiä kambodžalaisia aterioita on nuudelikeitto kuy teav, jota syödään yleensä aamiaisella. Liemi valmistetaan joko porsaan tai naudan luista, ja herkullisessa keitossa on niin riisinuudeleita, paistettua salottisipulia, kevätsipulia ja ituja. Usein keittoon lisätään vielä kalapullia ja sianlihaa, joskus myös naudanlihaa. Pääkaupungissa Phnom Penhissä kuy teavista on tarjolla kaupungin oma versio, kuy teav phnom penh, jossa on verta, maksaa, suolia ja kieltä.

cambodia4

Monipuolinen Phnom Penh

Kambodžan eteläosassa sijaitseva pääkaupunki Phnom Penh on maan suurin kaupunki reilulla kahdella miljoonalla asukkaallaan. Kaupunki voi vaikuttaa aluksi melko kaoottiselta, mutta kun meluisaan liikenteeseen tottuu ja oppii antamaan tilaa aina isommille kulkuneuvoille, helpottuu  kulkeminen huomattavasti. Käveleminen paikasta toiseen on Phnom Penhissä hankalaa, sillä autot eivät kunnioita jalankulkijoita yhtään.

Phnom Penh on Kambodžan paras paikka shoppailla, ja kaupungista löytyykin paitsi useita paikallisia tuotteita myyviä toreja, myös länkkäreille tuttuja ostoskeskuksia kansainvälisine ketjuineen. Maan verisestä historiasta muistuttavia paikkoja löytyy Phnom Penhistä useita, joista kuuluisin lienee tuhansien pääkallojen Killing Fields, joka muistuttaa 1970-luvun verisistä vuosista paikkana, missä tuhannet ihmiset menettivät henkensä.

Muutoin Phnom Penhissä voi käyttää aikaa ihastelemalla kaupungin upeaa arkkitehtuuria ja nautiskelemalla hyvästä katuruuasta.

Temppelien Battambang

Luoteis-Kambodžassa sijaitseva Battambangin kaupunki on yksi maan suosituimpia turistikohteita kaupungin useiden muinaisten temppelien vuoksi. Battambangista löytyy myös muita mielenkiintoisia kohteita, kuten esimerkiksi buddhalaiset pyhäköt ja hitaasti puksuttava bambujuna. Kaupungista löytyy niin pikkukaupungin tunnelmaa, moderneja rakennuksia ja siirtomaa-ajan arkkitehtuuria.

Battambangissa riittää nähtävää, ja kaupunki onkin täynnä toinen toistaan mystisempiä patsaita. Upeimmat rakennukset löytyvät Psar Natin eteläpuolelta ja Central marketin läheisyydestä.

Kaunis Koh Rong

Siaminlahdella sijaitseva Koh Rong on yksi Kambodžan kauneimpia saaria, ja Koh Rongilla onkin yli 43 kilometriä rantaviivaa. Pisin ranta löytyy saaren lounaisrannikolta, missä viiden kilometrin mittaisella koskemattomalla rannalla voi kuljeskella ihastelemassa turkoosia vettä tuulessa heiluvia palmuja.

 

Keskustele Kambodžasta Pallontallaajien keskustelupalstalla

Kuvat: Flickr/Jonas Hansel, Flickr/WanderingtheWorld, Flickr/Jonas Hansel, Flickr/Mariusz Kluzniak

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä

Kommentit (1216)

seikkailijatar

22.3.2013

Löysin tälläisen blogin, joka on englanniksi mutta kai suomalaisen kirjoittama. Siinä on tuoretta tietoa varsinkin Siem Reapista. http://pearlspotting.wordpress.com/

Erno

16.6.2013

Ostin juuri finskiltä liput PP:hen BKK:n kautta ja paluu PP->Hong Kong->Helsinki. Molemmissa tapauksissa siis yhdellä välilaskulla. Menoon 17h ja paluuseen 16h. Paluulle olisi saanut 13h vaihtoehdonkin, mutta silloin olisi pitänyt herätä liian aikaisin.

marasan

6.7.2015

Hinnat nyt heinäkuussa 2015 kaksinkertaistuneet noihin muutamiin esimerkkihintoihin.

Eero

23.10.2016

Löysin sivuston, jossa on tosi hyvin kirjoitettu varsinkin Kambodzan viisumeista: http://kambodzassa.fi

  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Majoitustietokanta

Tietokannassa 31 majapaikkaa, 0 ilmaismajoitusta ja 8 kommenttia.

Uusin majapaikka:
Satunnainen majapaikka:

Aiheeseen liittyvät keskustelut

Uusimmat tarjoukset

Suosituimmat maat

Thaimaa

Thaimaa on Kaakkois-Aasiassa sijaitseva suosittu lomakohde, jonka pitkät rannat ja edullinen…

Italia

Italiasta riittää moneksi; historiaa Rooman Colosseumilla, romantiikkaa Veronassa Roomeon…

Espanja

Espanjaan matkatessaan sukeltaa maailmaan, joka on niin kaukana suomalaisesta, kuin vain Euroopan…

Australia

Australia on eteläisellä pallonpuoliskolla sijaitseva mannervaltio, joka on maailman pienin manner,…