Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Malesia matkailuinfo

Malesia


Malesia on täydellinen matkakohde, sillä maasta löytyy kaikkea: paratiisirantoja, suurkaupunkeja sekä kiehtovaa historiaa. Sopiipa Malesia vielä minibudjettireissaajallekin edullisen hintatasonsa vuoksi.

Pääkaupunki: Kuala Lumpur (1,6 milj. as.)
Väkiluku: 26,2 milj. as.
Pinta-ala: 329 730 km2
Valtiomuoto: perustuslaillinen monarkia
Valuutta: Malesian ringgit (MYR)
Sähkö: 240V/50Hz, Iso-Britannian pistoke
Viralliset kielet: Malaiji
Muita kaupunkeja: Penang, Ipoh, Kuching
Naapurimaat: Singapore, Thaimaa, Indonesia, Brunei
Kansainvälinen suuntanumero: +60
Aikaero: UTC +8

Kaakkois-Aasiassa Thaimaan eteläpuolisella niemellä ja Singaporen länsipuolella sijaitsevan Borneon saaren pohjoisosissa oleva Malesia on kohde, jossa voi yhdistää helposti ranta- ja kaupunkiloman. Pääkaupunki Kuala Lumpur on miljoonakaupunki, missä tekemistä riittää.

Mukavan halpa hintataso

Lennot Helsingistä Kuala Lumpuriin maksavat keskimäärin noin 800 euroa, ja ovat kalleimmillaan joulusesongin aikana.

Hintataso Kuala Lumpurissa on todella edullinen, ja esimerkiksi vatsan saa täyteen alle kahdella eurolla ja olutpullon kaupasta reilulla eurolla. Yö malesialaisen hostellin dormissa maksaa edullisimmillaan kolmisen euroa.

MALESIA3

Matkusta vuoden ympäri

Perinteisesti Malesiaan matkataan snorklaamaan ja shoppailemaan, mutta muutakin puuhaa maasta löytyy aina sademetsissä kiertelystä maan mielenkiintoisen historian tutkimiseen. Parhaimmat sukeltelu- ja snorklausvedet lyötyvät niemen itärannikolta sekä Borneolla sijaitsevan Malesian itänurkilta. Pääkaupunki Kuala Lumpur on vähän turhankin mainio shoppailukohde, ja kaupoista löytyy kaikkea vaatteista elektroniikkaan huomattavasti edullisemmin kuin Suomessa. Kauniita rantoja on Malesian rannikot pullollaan, mutta erityisesti Langkawi on saanut kiitosta kauneudestaan ja rauhallisuudestaan. Maassa on myös runsaasti sademetsiä, joiden upeat vesiputoukset tuovat ikimuistoisia reissukokemuksia.

Malesiassa on lämmintä vuoden ympäri, sillä keskilämpötilat pyörivät 26-27 asteen ympärillä kaikkina kuukausina. Vettä sataa eniten huhtikuussa, lokakuussa ja marraskuussa.

Huomioi käyttäytymissäännöt

Malesian pääuskonto on islamilaisuus, joten turistien on osoitettava kunnioitusta erityisesti uskonnollisissa kohteissa vieraillessa pukeutumalla konservatiivisesti pitkiin lahkeisiin ja peittämällä olkapäät. Homoseksuaalisuus on Malesiassa laitonta, joten homoparien on viisasta välttää julkisia hellyydenosoituksia, eikä se ole suotavaa edes heteroparien toimesta.

Myös vasemman käden käyttö on tabu, ja reissaajan tuleekin välttää viimeiseen asti sekä vasemmalla kädellä syömistä että lahjojen antamista vasemmalla kädellä. Myös etusormella ja jaloilla osoittelu on epäkohteliasta, samoin kuin toisen ihmisen päähän koskeminen.

Malesiassa puhutaan malaijia, mutta englantia osataan melko hyvin erityisesti suurissa kaupungeissa. Reissaajan on syytä opetella kohteliaisuussanat paikallisella kielellä jään murtamiseksi.

Huolehdi omaisuudestasi

Malesia on melko turvallinen matkailumaa, joskin vierailua Filippiinien lähistöllä sijaitsevaan Sabahin osavaltion itärannikolle on syytä välttää. Reissaajan kannattaa kuitenkin olla varovainen ja kiinnittää huomiota erityisesti arvokkaaseen omaisuuteen ja passiin kaikkialla, myös hyvämaineisissa kaupunginosissa ja hotelleissa. Turisteihin kohdistuneet varkaudet ovat lisääntyneet viime aikoina kaikkialla Malesiassa, ja erityisesti tapaukset joissa moottoripyörällä ohi ajava varas nappaa käsilaukun turistin olkapäältä ovat valitettavan yleisiä.

Luottokortteja käyttäessä on syytä olla varuilleen luottokorttiväärinkäytösten varalta. Ulkoasianministeriö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä ennen matkaa Malesiaan.

MALESIA2

Edullista majoitusta

Kätevimmin Malesiaan pääsee Suomesta lentäen, mutta suoria lentoja ei ole. Helsingistä Kuala Lumpuriin voi lentää esimerkiksi Amsterdamin, Pariisin, Singaporen ja Hongkongin kautta. Lentoaika yhdellä välilaskulla on lyhimmillään noin 15 tuntia. Lentoja tarjoavat muun muassa Malaysia AirlinesFinnair, Airberlin, KLM, Air Franceja Cathay Pacific.

Malesia on pullollaan halpoja hotelleja ja hostelleja, joista reissaaja saa yösijan parilla eurolla. Majoituksen voi varata etukäteen netissä tai etsiä paikan päällä riippuen siitä, mikä tyyli sopii omalle reissulle parhaiten. Kahden hengen huone kolmen tähden hotellissa Kuala Lumpurissa maksaa halvimmillaan noin kymmenen euroa.

Maan sisäisen liikenteen tarjonta monipuolista

Malesia on melko suuri valtio joka on kahdessa osassa, ja sen vuoksi onkin kätevää, että maan sisällä on tarjolla useita julkisia liikennevälineitä. Junamatkailu Malesiassa on melko hidasta lukuun ottamatta Kuala Lumpurista Ipohiin kulkevia moderneja junia, ja hitaus näkyy myös halvoissa hinnoissa. Esimerkiksi makuupaikka yöjunassa Kuala Lumpurista Butterworthiin maksaa noin kymmenen euroa ja matka kestää vajaat yhdeksän tuntia.  Erityisesti niemimaan alueen junat ovat myös luotettaviaJunaliput voi ostaa etukäteen Keretapi Tanah Melayu Berhadin eli KTMB:n nettisivuilta ja tulostaa ennen matkaa.

Halvin tapa päästä paikasta toiseen Malesiassa on hypätä bussin kyytiin. Linja-autoasema löytyy miltei jokaisesta malesialaiseta kaupungista ja pikkukylästä, ja pitkille välimatkoille on tarjolla rutkasti yöbusseja. Transnasional ja NICE/Plusliner ovat molemmat suuria ja luotettavia bussifirmoja, joiden busseissa on mukavat olot pitkälläkin matkalla. Linjurimatkustaminen on myös edullista, ja esimerkiksi noin viisi tuntia kestävä bussimatka Kuala Lumpurista Penangiin maksaa Transnasionalin kyydissä noin yhdeksän euroa.

Malesian sisäisiä lentoja on tarjolla rutkasti, ja lentäminen onkin ainoa järkevä tapa liikennöidä Malesian niemimaan ja Borneon saaren välillä. Lentoja tarjoavat muun muassa Air Asia, Malaysia Airlines, Firefly sekä Berjaya Air. Esimerkiksi yhdensuuntainen lento Malaysia Airlinesin kyydissä Kuala Lumpurista Kuchingiin kestää alle kaksi tuntia ja maksaa noin 30 euroa. Vastaava matka Air Asian tarjoamana maksaa noin 13 euroa.

Malesiassa on vasemmanpuoleinen liikenne, ja autolla ajaminen Malesiassa voi olla hyvin haasteellista erityisesti kaoottisen liikenteen vuoksi. Liikenneonnettomuuksia sattuu runsaasti, eikä liikennesääntöjä aina noudateta. Takseja on tarjolla monenlaisia, ja turvallisinta on valita virallinen taksi lentokentillä hätistelevien huijareiden sijaan. Kuala Lumpurissa taksit on merkattu värikoodein: punainen taksi on halpa budjettitaksi, sininen taksi reilusti kalliimpi vaihtoehto. Hinnan voi neuvotella kuskin kanssa etukäteen tai mennä mittarin mukaan.

MALESIA4

Viisumia ei tarvita

Suomalainen voi matkustaa Malesiaan ilman viisumia, jos matka kestää alle 90 päivää. Passin tulee olla voimassa vähintään puoli vuotta maahan saapumisesta.

Riippuen siitä mihin päin Malesiaa matkustaa, tulee hankkia rokotuksia ennen matkaa. Japanin aivotulehdusta esiintyy maassa yksittäisinä tapauksina. Malesiaan matkaavan tulee esittää todistus keltakuumerokotteesta jos maahan saapuu alueelta, jossa esiintyy keltakuumetta. Tarkista aina ennen matkaa ajantasaiset rokotussuositukset esimerkiksi rokote.fi -sivustolta.

Älä syö vasemmalla kädellä

Malesiassa ei tarvitse tipata. Hienoissa ravintoloissa laskun loppusummaan voidaan lisätä kymmenen prosentin palvelumaksu. Halutessaan voi jättää noin euron suuruisen tipin tarjoilijalle esimerkiksi baarissa, mutta pakollista tippaaminen ei ole.

Malesialainen ruoka on mausteista ja ruuassa käytetään paljon kookosmaitoa ja tuoreita yrttejä. Ruokaan kuuluu tiukasti myös riisi tai nuudelit. Malesialaisessa ruuassa näkyy paljon vaikutteita intialaisesta, thaimaalaisesta ja kiinalaisesta ruokakulttuurista.

Valtaosa ruuasta syödään haarukalla ja lusikalla niin, että vasemmassa kädessä olevalla haarukalla paloitellaan ruoka, joka syödään sitten oikeassa kädessä olevalla lusikalla. Vasemmalla kädellä syömistä kannattaa välttää.

Nauti katuruuasta

Malesiassa on rikas katuruokakulttuuri, sillä halpaa katuruokaa on saatavilla miltei missä päin Malesiaa tahansa. Halvimmillaan ruoka maksaa

Alueelle tyypillinen katuruoka Otak-Otak on mausteinen tahna joka valmistetaan tuoreesta kalasta, sipulista, munista sekä yrteistä ja mausteista. Tahna paistetaan vihreiden lehtien, esimerkiksi banaanin lehtien, sisällä. Paistovaiheessa tahna muuttuu hyytelömäiseksi pateeksi, jota voi syödä joko suoraan lehdeltä tai lisätä sitä muihin ruokiin. Parhaimmat Otak-Otakit löytyvät Glutton Streetiltä Muarista. Kolmen tikun annos Otak-Otakia maksaa noin 50 senttiä.

Laksa on tunnetuimpia malesialaisia annoksia, ja sitä voi tietysti ostaa myös kadulta. Sarawakin alueen laksa on herkullista kuumaa keittoa, joka on maustettu chilillä, valkosipulilla, maapähkinällä, inkiväärillä ja sitruunaruoholla ja tarjoillaan usein vaikkapa kanan, korianterin ja itujen kanssa. Sarawakin laksa viimeistellään lorauttamalla limemehua herkun päälle. Jokaisella laksaputiikilla on oma herkkureseptinsä, ja herkkua tarjoillaan aikaisesta aamusta alkaen. Kulhollinen höyryävän kuumaa laksaa maksaa noin euron.

MALESIA1

Kosmopoliitin Kuala Lumpur

Malesian pääkaupunki Kuala Lumpur tai kavereiden kesken ”KL” on monipuolinen matkakohde, joka tarjoaa reissaajille niin edullista majoitusta, loistavat ostosmahdollisuudet, mahtavaa ruokaa ja luonnon ihmeitä parin tunnin matkan päässä. Kaupungin suosituimmat nähtävyydet ovat valtavia moderneja rakennuksia kuten esimerkiksi Petronasin kaksoistornit, mutta vastapainoksi kiillolle Kuala Lumpurissa on valtavasti vanhoja brittisiirtokunnan aikaisia rakennuksia.

Parasta tekemistä Kuala Lumpurissa on syödä ja shoppailla. Toki kaupungissa on myös useita museoita, esimerkiksi kaupungin keskustassa sijaitseva islamilaisen taiteen museo. Jos urbaani kaupunkiympäristö alkaa nyppiä, pääsee Kuala Lumpurin sisäisellä julkisella liikenteellä hengittämään raitista ilmaa, nauttimaan luonnon rauhallisuudesta ja kuuntelemaan linnun laulua vaikkapa Kuala Lumpurin lintupuistoon.

Georgetown on kulttuurin kehto

Pohjoisella Penangin saarella sijaitseva Georgetown on täynnä kulttuuria. Penang tunnetaan Malesian ruokaparatiisina ja saaren kulttuuri onkin yhdistelmä intialaista, kiinalaista, malesialaista ja eurooppalaista kulttuuria. Kaupunki on myös Unescon maailmanperintökohde.

Georgetownissa on hurjasti historiallisia rakennuksia aina vanhoista kartanoista kellotorniin. Pikku-Intia, armenialainen katu ja islamistinen museo kertovat alueen värikkäästä ja monimuotoisesta kulttuurista. Georgetownissa on myös reilusti uskonnollisia nähtävyyksiä niin buddhalaisten temppelien, kirkkojen kuin moskeijojen muodossa.

Aktiivilomailijan Ipoh

Malesian niemimaan länsirannikolla sijaitseva Ipoh on Malesian neljänneksi suurin kaupunki ja oli brittien siirtomaavallan aikana Malesian hallinnollisesti toiseksi suurin kaupunki. Ipoh on loistava kohde aktiivilomailijalle, sillä kaupungissa voi paitsi seikkailla sademetsissä, tutkiskella luolia, vaeltaa viidakossa ja golffata.

Vaikka Ipohissa ei ole yhtä hyvät shoppailumahdollisuudet kuin esimerkiksi Kuala Lumpurissa, voi kaupungista löytää upeita tuliaisia todella edullisesti jopa Malesian hintatasoon nähden. Pasar Malam ja Memory Lane ovat parhaita paikkoja tuliaisten ostoon, mutta löytyy Ipohista myös perinteisiä ostoskeskuksia.

 

Pallontallaajien Malesia-aiheisiin keskusteluihin

Kuvat: Flickr/FullofTravel, Flickr/Moayad Hassan, Flickr/Jim Boud, Flickr/David McKelvey

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä
  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Majoitustietokanta

Tietokannassa 61 majapaikkaa, 0 ilmaismajoitusta ja 17 kommenttia.

Uusin majapaikka:
Satunnainen majapaikka:

Aiheeseen liittyvät keskustelut

Uusimmat tarjoukset

Suosituimmat maat

Thaimaa

Thaimaa on Kaakkois-Aasiassa sijaitseva suosittu lomakohde, jonka pitkät rannat ja edullinen…

Italia

Italiasta riittää moneksi; historiaa Rooman Colosseumilla, romantiikkaa Veronassa Roomeon…

Espanja

Espanjaan matkatessaan sukeltaa maailmaan, joka on niin kaukana suomalaisesta, kuin vain Euroopan…

Australia

Australia on eteläisellä pallonpuoliskolla sijaitseva mannervaltio, joka on maailman pienin manner,…