Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Portugali info

Portugali

Portugali on eksoottinen Euroopan länsinurkalla sijaitseva matkakohde, jonka pitkät rannat, värikkäät kaakelein koristellut talot ja kapeat kujat houkuttavat auringonnälkäisiä reissaajia vuoden ympäri.

Pääkaupunki: Lissabon (600 000 as.)
Väkiluku: 10,5 milj.
Pinta-ala: 92 090 km2
Valtiomuoto: tasavalta
Valuutta: euro (EUR)
Sähkö: 230V/50Hz, eurooppalainen pistoke
Viralliset kielet: portugali
Muita kaupunkeja: Porto, Faro, Sintra
Naapurimaat: Espanja
Kansainvälinen suuntanumero: +351
Aikaero: UTC +0

Atlantin rannalla, Iberian niemimaalla sijaitseva Portugali on Euroopan läntisin valtio. Maan suosituin turistikohde on Marokon länsipuolella sijaitseva Madeira, mutta manner-Portugalilla on vähintään yhtä paljon tarjottavaa. Kiehtova Fado-musiikki, herkullinen ruoka ja kaunis arkkitehtuuri tuovat matkailijan Portugaliin, mutta osansa on myös rantojen kauneudella ja surffaukseen sopivilla olosuhteilla.

Nauti Portugalin halvasta hintatasosta

Menopaluu Helsingistä Lissaboniin maksaa edullisimmillaan noin 200 euroa, ja halvimmillaan liput saa kun varaa ajoissa ja välttää koulujen lomasesonkeja ja pyhäpäiviä. Suosituin sesonki on toukokuusta elokuuhun, jolloin lippujen hinnat ovat kalleimmillaan. Portugalissa asuminen, syöminen ja juominen on edullisempaa kuin Suomessa, esimerkiksi ravintola-annos maksaa noin seitsemän euroa ja hostelliyö Lissabonissa halvimmillaan alle yhdeksän euroa.

portugali 178

Lämmintä vuoden ympäri

Portugaliin mennään nauttimaan hyvästä ruuasta ja juomasta, musiikista, välimerellisestä tunnelmasta sekä lämmöstä ja rantaelämästä. Maassa on myös useita luonnonnähtävyyksiä, ja se onkin loistava kohde myös maisemannälkäiselle aktiivilomailijalle. Maa on helppo ottaa haltuun autolla, ja paikasta toiseen pääsee kätevästi kulkemalla kaunista rannikkoa pitkin.

Lämpimintä Portugalissa on heinä- ja elokuussa, jolloin vuorokauden keskilämpötila pysyttelee kokoajan 20 asteen paremmalla puolella, ja lämpimimmillään mittari kohoaa lähemmäs 30 astetta. Lämpötila pysyttelee plussan puolella koko vuoden, ja kylmimmät kelit joulu- ja tammikuussa ovat kymmenen asteen tietämillä.

Ota rennosti ja pussaa poskelle

Portugalissa puhutaan portugalia, joka kirjoitettuna on kuin espanja mutta kuulostaa puhuttaessa enemmän venäjältä. Reissaaja pärjää mainiosti myös englannilla erityisesti suurkaupungeissa, mutta maaseudulla voi olla tarpeen turvautua elekieleen. Muutama portugalinkielinen kohteliaisuussana on syytä opetella ennen matkaa. Valtaosa portugalilaisista on roomalaiskatolisia, mikä näkyy erityisesti juhlapyhinä.

Portugalissa lomailija pääsee nollaamaan täydellisesti, ja suomalainen täsmällisyys on syytä unohtaa heti lentokentällä ja vaihtaa päälle rento suhtautuminen myös aikaan. Jos sovit tapaamisen paikallisten kanssa tiettyyn aikaan, ei kannata vetää turhaa stressiä jos et ehdikään paikalle ajoissa. Sama toimii myös toisin päin, eikä ole tavatonta jos treffikumppanisi saapuu paikalle myöhässä. Tervehdi rennosti poskisuudelmalla molemmille poskille.

Portugali on turvallinen matkakohde, mutta ulkoasianministeriö suosittelee kuitenkin matkustusilmoituksen tekemistä ennen Portugalin-matkaa. Taskuvarkaiden ja ryöstelijöiden suhteen on syytä olla varuillaan turistialueilla, mutta erityisesti Lissabonin metro- ja raitiovaunulinjoilla 15 ja 28 sekä Lissabonista Cascaisiin ja Sintraan vievillä junayhteyksillä. Pimeällä kuljettaessa on syytä osoittaa erityistä varovaisuutta.

portugal1

Majoitu edullisesti hotellissa

Suomesta pääsee kätevimmin Portugaliin lentämällä Helsingistä Lissaboniin Finnairin tai TAP Portugalin suoralla lennolla, joka kestää noin viisi tuntia. Muualle Portugaliin pääsee suoralla lennolla myös Madeiralle, jonne lennetään pääasiassa lomalentoja. Muita Suomesta Portugaliin liikennöiviä lentoyhtiöitä ovat muun muassa Lufthansa, Air France, KLM ja British Airways. Välilaskullinen lento Helsingistä Lissaboniin kestää keskimäärin seitsemän tuntia.

Majoittuminen Portugalissa on melko edullista Keski-Eurooppaan verrattuna. Esimerkiksi Lissabonista voi saada kahden hengen huoneen kolmen tähden hotellista noin 30 eurolla yö, ja hotellimajoittuminen saattaakin olla edullisempaa kuin majoittua hostellissa.

Liikkuminen Portugalin sisällä vaivatonta

Portugali on noin 660 kilometriä pitkä valtio, ja maassa riittää näkemistä. Portugalissa pääsee kulkemaan kätevästi linja-autolla, sillä bussiyhtiöitä on useita. Kaikilla ei ole nettisivuja, joten parhaan tiedon saa kyselemällä paikallisilta. Liput kannattaa aina varata etukäteen. Bussiyhtiö Rede Expressos liikennöi kattavasti Portugalissa ja kulkee jokaiseen portugalilaiseen kaupunkiin. Rede Expressosin kyydissä kolmen tunnin matka Lissabonista Portoon maksaa noin 20 euroa. Muita Portugalissa liikennöiviä bussiyhtiöitä ovat muun muassa RENEX ja Rodovaria do Norte. Kansainvälisiä bussikyytejä tarjoaa esimerkiksi Eurolines.

Portugalin kansallinen junayhtymä CP – Caminhos de Ferro Portugueses kattaa Portugalin mainiosti aivan pohjoisinta ja kaakkoisinta kolkkaa lukuun ottamatta. Tarjolla on viidenlaisia junia, joista nopeimmat liikennöivät suurimpien kaupunkien kuten Faron, Lissabonin ja Porton välillä. Nopeat junat eli Alfa Pendular -junat ovat kalliimpia kuin esimerkiksi InterCity -junat.  Junalla matkustaminen on hieman kalliimpaa kuin bussimatkustaminen, ja esimerkiksi matka Lissabonista Portoon maksaa noin 30 euroa.

Portugalin sisäisiä lentoyhteyksiä ei ole paljoa tarjolla, mutta TAP Portugal lentää maan sisällä Lissabonista Faroon ja Portoon.

Oman auton saa Portugalissa vuokrattua yhtä helposti kuin muissa Euroopan maissa, mutta liikennekäyttäytyminen eroaa huomattavasti verrattuna Suomeen.  Paikalliset saattavat ajella ylinopeutta tai jättää huomiotta punaiset valot, mutta turistin on syytä noudattaa liikennesääntöjä tarkkaan. Paikallisilla poliiseilla on oikeus vaatia sakkojen maksamista heti sakotustilanteessa, ja ellei maksua irtoa voidaan pantiksi vaatia kuskin ajokorttia. Automurrot ovat yleisiä, joten autoihin ei kannata koskaan jättää mitään arvokasta. Portugalissa on oikeanpuoleinen liikenne.

portugal2

Muista aina tipata

Portugaliin matkaavan ei tarvitse huolehtia erityisistä rokotuksista, jos perusrokotteet ovat kunnossa. Tarkista kuitenkin aina ajantasaiset rokotussuositukset esimerkiksi rokote.fi-sivustolta. Suomalaiselta ei vaadita viisumia Portugalin-matkan yhteydessä, ja passin lisäksi toinen hyväksyttävä matkustusasiakirja on virallinen henkilökortti.

Tippaaminen kuuluu asiaan Portugalissa, sillä palkat ovat pienet. Riippumatta siitä sisältyykö ravintolassa palvelumaksu serviço laskuun vai ei, tulee tippiä jättää kymmenestä prosentista ylöspäin. Jos palvelumaksu on lisätty laskuun, riittää kymmenen prosenttia. Hotelleissa laukunkantajalle voi jättää euron tai pari, hotellihuoneen siivoojalle euron per päivä. Taksikyytiä maksaessa tippiä voi jättää 10% tai pyöristää summan seuraavaan viiteen euroon.

Nauti herkullisista leivoksista

Portugalilainen katuruokakulttuuri ei juuri kukoista, mutta portugalilaisten kahviloiden leivostarjonta on sen verran huumaava, että mukaan voi hakea leivoksen jos toisenkin kadulla syötäväksi. Tyypillisin portugalilainen leivos on Pastel de Belem tai Pastel de Nata -kermaleivos, missä kupin muotoinen lehtitaikina pitää sisällään aimo annoksen vaniljakreemiä. Pastel de Nata tarjoillaan joko kanelin kanssa tai ilman. Leivoksia löytyy lähes jokaisesta portugalilaisesta leipomosta ja kahvilasta, ja ne maksavat noin euron kappaleelta.

Pastelarioita eli portugalilaisia ravintola-kahviloita löytyy miltei jokaisesta kadunkulmasta. Aamulla pastelarioista saa häyryävän kuumia leivonnaisia, iltaisin perinteisiä portugalilaisia ruokia.

Pastel de Nata on myös portugalilainen yöherkku, ja esimerkiksi pääkaupungissa Lissabonissa toimii yöpastelarioita, jotka tarjoavat uunituoreita kermaleivoksia aamuyön tunteina baareista poistuvalle juhlakansalle.

portugali (95)

Keltaisten raitiovaunujen Lissabon

Portugalin pääkaupunki Lissabon on tunnettu kolisevista keltaisista raitiovaunuistaan, mahtavista näköalapaikoistaan ja kauniista kaakeleistaan. Lissabon on täydellinen kaupunkilomakohde, ja se tarjoaa paitsi loistavat shoppailumahdollisuudet, on myös täynnä toinen toistaan parempia ravintoloita.

Suuntaa aamulla pastelarian kautta Alfaman kaupunginosassa sijaitsevalle Feira da Ladra -kirpputorille ja nauti alueen vanhoista taloista ja pikkuruisista kaduista. Jatka matkaa keskustan shoppailualueelle Chiadoon ja päätä ilta Bairro Alton baarikaduilla.

Porto on omanlaisensa

Espanjan rajan vieressä sijaitseva Porto erottuu muista portugalilaisista kaupungeista paitsi vaihtelevalla arkkitehtuurillaan, myös kaupunkilaisten vahvalla kulttuuri-identiteetillä. Portolaiset pitävät itseään toki portugalilaisina, mutta Porton ajatellaan olevan oma kansakuntansa ja näin ollen sillä on myös oma vahva kulttuurinsa.

Porton historiallinen keskusta on Unescon maailmanperintökohde, ja kaupungista löytyykin useita arkkitehtuurityylejä, eikä ole harvinaista nähdä keskiaikaista ja modernia rakennustyyliä vierekkäisissä rakennuksissa. Portolaisia kutsutaan usein nimellä tripeiros, joka viittaa kaupunkilaisten historiaan, kun kaikki hyvä liha pakattiin valtamerilaivoihin ja 1400-luvun portolaisille jäi syötäväksi vain huonommat ruhonosat, kuten vatsalaukku.  Mahalaukku on edelleen yksi kaupungin kulinaristisista erikoisuuksista.

Eteläinen lomakaupunki Faro

Eteläinen rantakaupunki Faro on Portugalin rento bilekaupunki, joka on erityisesti kesäsesonkina eurooppalaisten lomailijoiden ykköskohde. Talvikuukausina kaupunki rauhoittuu, ja valkoisilla hiekkarannoilla voi tepastella rauhassa, tosin kylmimpinä kuukausina eli joulu-tammikuussa lämpötila on vain hieman kymmenen asteen yläpuolella.

Faro on loistava tukikohta, jos haluaa kierrellä pitkin eteläistä Portugalia.

 

Keskustele Portugalista keskustelupalstalla

Kuvat: Flickr/Moranguitta, Flickr/szeke

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä

Kommentit (1216)

laystage

31.5.2003

Alentejossa, joka on alue etelä-Portugalin (Algarve) ja Lissabonin välissä, on erittäin mukavia pikkukyliä meren rannalla. Ne ovat vielä tähän asti säästyneet hotelleilta ja massaturismilta. Kylät ovat erittäin rauhallisia päiväsaikaan, mutta iltaisin/öisin riittää menomestoja jos vielä rankan rannalla makaamisen jälkeen jaksaa 🙂

Jukka

12.11.2004

Albufeirassa pari viikko oli aika puuduttavaa. Johtunee siitä, etten saa juurikaan kiksejä rantalomista ja biitsillä ei jaksa kauaa makailla. Ruoka saman hintaista tai kalliimpaa kuin Suomen rafloissa.

Parin päivän reissu Albufeirasta Lissaboniin jätti hyvät fiilikset, iso kaupunki, arkkitehtuuria laidasta laitaan ja paljon nähtävää. Huumediilerit häiritsi hieman, sadan metrin matkalla mömmöjä tarjottiin 10 kertaa.

Hotellissa lorautettiin suoraan silmään huonehinnoissa – omaa tyhmyyttä kun en pyytänyt hintoja paperille, vaan luotin asiakaspalvelijan sanaan, vaikka pariin otteeseen hinnan varmistinkin (“fourteen euros” muuttui check outin koittaessa “forty euroksi”).. Joka tapauksessa, suht edullinen majoitus Lissabonin keskustan tuntumassa.

c

13.3.2005

algarvessa kannattaa välttää kalliita turistirysiä esim albufeira. faro on suht halpa, siellä on hyvä ranta ja hyvät kulkuyhteydet muihin kyliin/kaupunkeihin. käykää katsomassa munkkien luista rakennettua kappelia ja syökää grilltattuja sardiineja.

Juha Kalliovaara

14.7.2005

Madeiralla tuli kaytya pari vuotta sitten. Tosi hieno paikka, paasee luontoonkin temmeltamaan! Kastelukanavien eli levadojen reunoja pitkien vaeltaminen on todellinen elamysreissu, varsinkin jos valitsee haastavamman reitin(ja sateella, niinkuin eraat), niilla tosin voi valilla olla useampien kymmenien metrien pudotuksia alas eika mistaan turvakaiteista tietoakaan… Ei siis pelkka turistirysa, vaan saarella on muutakin nahtavaa. Eikun auto vuokralle ja ajelemaan jos kiinnostaa.

Talla hetkella asustelen Coimbrassa, joka on todellinen opiskelijakaupunki. Jos sattuu taallapain reissaamaan, niin kannattaa poiketa. Keskustassa riittaa hienoja paikkoja missa kayda. Ja Toukokuun alussa on meno aivan hullua, Queima das Fitas pistaa ihan mitka vaan pippalot matalaksi. 9 paivaa ihan hullua juhlimista!

Tassa lahistolla on tullut kaytya mm. Leiriassa, Aveirossa ja Figueira da Fozissa, kaikki ovat n. 50 000 asukkaan kaupunkeja. Ihan kivoja paikkoja, ei kuitenkaan mitaan jarisyttavan ihmeellista. Kuitenkin simmoisia paikkoja joita on mukava kayda vilkaisemassa reilimatkalla.

Porto on aika iso kaupunki, siella on tullut muutamaan kertaan kaytya. Meno on huomattavasti hurjempaa siella kuin pikkupaikoissa, joten kannattaa olla varuillaan illalla pimeilla kujilla. Hienoja maisemia, monumentteja, Dragãon mahtava futisstadion, isoja ostoskeskuksia… Nakemista riittaa pitemmaksikin aikaa kaupungissa! Erityisesti jokiranta on todella hienoa seutua.

Farossa en ole viela kaynyt, mutta huomenissa olisi tarkoitus parin paivan reissu tehda sinnekin. Eli siita lisaa myohemmin…

Jos joku on Coimbran seutuville tulossa, niin pistakaa vaikka mulle sahkopostia ajoissa niin voidaan ehka tormailla taalla jossain! Ei ole viela yhtaan Suomalaista taalla nakynyt(omien kavereiden lisaksi), joten olisi mukavaa valilla simmoisiakin ihmetyksia nahda. Majoituskin varmaan onnistuu helposti jos taallapain reilaa…

juke

22.8.2005

Oltiin viikon verran surffaamassa Lissabonin lähellä ja meillä oli ainakin ihan mielettömän hauskaa! Tavattiin älyttömän mukavia ihmisiä ja saatiin surffata aamusta iltaan! 🙂 http://www.tingasurf.com

fluffy

28.9.2005

Portugali on aivan ihana maa! en edes tajua miten joku voisi olla tykkäämättä siitä. Kulttuuri on todella mienenkiintoinen ja maisemat ihanat. Kannattaa käydä Portugalissa Sau Vicenten niemellä. Ehkä vähän tylsähkö, mutta sen arvoinen!! historia on myöski aivan ihana! Albufeira oli mielestäni hyvä kaupunki, varsinkin illat vietetty vanhassa kaupungissa keskustassa. Intiaanit ovat myös aivan mahtava juttu, ja muut ohjelmisto siellä alhaalla.. huono juttu vain, että ne ovat aina samat niin niihin ehtii kyllästyä viikon lopussa… 😀 ihan maa kuitenkin

zztd

3.1.2006

Asuin Portugalissa jonkin aikaa, ja suosittelen maahan lähtöä ilman muuta. Etelän rannikko on sitä samaa p*skaa kuin muutkin turistirysät (anteeksi, kai niistäkin joku tykkää ;), mutta länsirannikko ja sisämaan pikkukylät Lissabonin eteläpuolella ovat näkemisen arvoisia. Hieno maa, ja yhtä poikkeusta lukuunottamatta myös kaikki tapaamani ihmiset olivat äärettömän sydämellisiä. “Vanhanajan” kyläjuhliakin järjestetään, mutta niistä ja muustakin kannattaa lyöttäytyä paikallisten kanssa juttusille -vastaanotto on mitä todennäköisimmin positiivinen! Ottakaa ilo irti tästä ihanasta maasta, se on tutustumisen arvoinen.

tirmo

18.5.2006

Ylläpidon kommentiksi siirtämä linkki:
Portugal.org
Tietoa matkailusta ja maasta.

tirmo

18.5.2006

Ylläpidon kommentiksi siirtämä linkki:
Visit Portugal
Portugalin matkailusivut

Jockey

21.5.2006

Ylläpidon kommentiksi siirtämä linkki:
RentaVista
Vuokraa loma-asuntoja Lissabonista.

etial

4.2.2009

Azorit on myös upea paikka, jos pitää luonnosta eikä kaipaa ranta- tai yöelämää.

hanna82

26.9.2012

Ylläpidon kommentiksi siirtämä linkki:
Lissabon – Pieni matkaopas
Lissabonin pieni matkaopas kertoo Lissabonin nähtävyyksistä, ajanvietemahdollisuuksista ja antaa vinkkejä mm. majoituksen löytämiseen ja liikkumiseen.

  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Majoitustietokanta

Tietokannassa 35 majapaikkaa, 0 ilmaismajoitusta ja 8 kommenttia.

Uusin majapaikka:
Satunnainen majapaikka:

Aiheeseen liittyvät keskustelut

Road trip koronan ai...
  • 24 viestiä
  • Viimeisin: mpala, 7 kuukautta sitten

Uusimmat tarjoukset

Suosituimmat maat

Thaimaa

Thaimaa on Kaakkois-Aasiassa sijaitseva suosittu lomakohde, jonka pitkät rannat ja edullinen…

Italia

Italiasta riittää moneksi; historiaa Rooman Colosseumilla, romantiikkaa Veronassa Roomeon…

Espanja

Espanjaan matkatessaan sukeltaa maailmaan, joka on niin kaukana suomalaisesta, kuin vain Euroopan…

Australia

Australia on eteläisellä pallonpuoliskolla sijaitseva mannervaltio, joka on maailman pienin manner,…