Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Romania - Pallontallaajat.net

Romania

Romania

Väkiluku: 21,4 milj.
Pinta-ala: 237 502 km2
Pääkaupunki: Bukarest (2,6 milj.as.)
Kieli: Romania
Valtiomuoto: Tasavalta
Muita kaupunkeja: Iasi (350 000 as.), Galati (330 000 as.)
Naapurimaat: Ukraina, Moldova, Bulgaria, Serbia ja Unkari
Valuutta: Romanian Leu
Kansainvälinen suuntanumero: +40
 

YLEISTÄ

Romania sijaitsee mustan meren rannalla, Euroopan kaakkoisosassa. Romanian Transylvania on kuuluisa vampyyritarinoiden tapahtumapaikka, ja todellisuudessakin se on hyvin tarunhohtoinen vanhoine linnoineen.

 

MATKUSTAMINEN

Romania on EU:n jäsen, mutta ei kuulu Schengen -alueeseen. Sen vuoksi Romaniaan matkaavalla tulee olla mukana voimassaoleva passi tai henkilökortti. Rekisteröimättä maassa voi oleskella 90 päivän ajan.

LENTÄMINEN

EasyJet lentää Romanian Bukarestiin Milanon ja Madridin kautta. Milanoon pääsee edullisesti Tampereelta Ryanairilla.

AirBalticilla pääsee helposti Suomesta Riian kautta Bukarestiin.

Muita lentoyhtiöitä, joilla pääsee lentämään Romaniaan ovat muun muassa Finnair, LOT ja Lufthansa.
 

RAHA

Romanian valuutta on Leu. Se jakaantuu sataan baniin (lausutaan bahnee). Yksi euro on noin 4,25 Leuta.

Tunnetuimmat luottokortit käyvät suurimmissa hotelleissa ja turistipaikoissa. Käteistä on hyvä olla mukana aina.
 

HINTATASO

Alla esimerkkejä muutamista hinnoista:

Valkoinen leipä kaupassa        0,22 e
Litra maitoa                                 1,05 e
Big Mac                                         2,60 e
Mineraalivesi 0,5 l                       0,60 e
Paikallinen olut 0,5 l                  1,05 e

Bussilippu Bukarestissa        0,45 e
Metrolippu Bukarestissa        0,75 e

www.romaniantourism.com
 

 

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä

Kommentit (1216)

Stella

15.1.2002

Ennen matkaa epäilytti koko Romania, mutta lopulta suuri osa ajasta vierähti siellä. Ns. oikeiden nähtävyyksien lisäksi riitti ihmeteltävää mm. rahassa, ihmisissä ja kulkukoirissa. Bukarestissa eksyimme slummialueelle, mutta toisaalta kaupungista löytyy mm. museoita, jollaisia ei Suomeen tule varmaan koskaan. Köyhyyden ja rikkauden sekamelska oli mielenkiintoinen, mutta hämmentävä. Paikallisten suhtautuminen mustalaisiin oli järkyttävä, heitä ei päästetty sisälle mihinkään.

Juha

8.1.2003

Todella mielenkiintoinen ja halpa maa. Bukarest varmasti Euroopan rumimpien pääkaupunkien joukossa, silti siellä on Euroopan suurin palatsi. Kaikki on siellä vähän rempallaan ja kaduilla rottia ja koiria epäilyttävän paljon. Maaseudulla on todella kauniita keskiaikaisen asun säilyttäneitä kaupunkeja, esim. Sighisoara on todellinen helmi Transylvanian metsäisten kukkuloiden keskellä! Tässä maassa voit törmätä uusilla mersuilla ajaviin ökyrikkaisiin ja aaseilla ratsastaviin maatyöläisiin, upeisiin historiallisiin nähtävyyksiin ja ankeisiin elementtilähiöihin, ilmastoituihin Intercity-
juniin ja karjavaunuilta näyttäviin paikallisjuniin…. 🙂

SN

2.2.2003

Uskomattoman upea maa, jossa asuu OIKEASTI ystävällisisä ihmisiä. Toisaalta köyhyys on monin paikoin käsin kosketeltavaa. Suomalaisen opiskelijan opintotuetkin hakkaavat paikallisten palkat! Tämä on todennäköisesti n. 10 vuoden päästä oikea matkailun mekka, sen verran upeat maisemat maassa on! Mutta aikaa kuluu vielä ennen kuin Ceaucescun raunioittama maa on sellaisessa kunnossa, että sinne ainakaan suomalaisia pakettimatkaturisteja paljonkaan voi viedä. Mutta maassa on seikkailumieliselle matkailijalle vaikka mitä, vuoria Transylvanian Alpeilla, biitsielämää Mustanmeren rannalla, lintujen bongausta Tonavan suistossa, keskiaikaisia (ja vielä siltä näyttäviä) kaupunkeja. Kurjia teitä, länsitasoa olevia InterCity junia. Tiellä voi tulla vastaan IHAN mitä tahansa – leikkivistä lapsista härkiin ja heinävankkureihin, tepastelevista ankoista sikoihin ja jopa rekkoihin, jotka tulevat vastaan omalla kaistallasi! Suosittelen matkaa tähän Euroopan köyhimpään maahan kaikille, jos ei muuten niin ihan sivistymismielessä! Olin siellä itse viime kesänä 2 viikkoa pääasiassa Länsi-Romaniassa (Timisoara – Arad – Lugoj). Budapestista on kohtuuhyvät junayhteydet Aradin ja Timisoaran kautta aina Bukarestiin asti – nopeus ei vain yllä lähellekään länsimaisia ratoja. Reilun 300 km:n matkaa taitetaan n. 6 tuntia!!!

laura

30.6.2003

Hei, Bukarestihan on ihan älyttömän kaunis kaupunki! Täydellisiä vanhoja taloja, sulosia kulkukoiria ja vaikka mitä! Mä ainaki rakastuin!
Muutenkin suosittelen Romaniaa lämpimästi, kaunista on ja ihmiset ystävällisiä, hirveän avoimia, myös joskus negatiivisessa mielessä. Liikenne on aika hurjaa, maanteillä ajetaan sellasta 150km/h. Kannattaa tsekata kaupunki nimeltä Roman. Ja Piatra Neamtin lähellä on paikka nimeltä Lacu Rosu, joka on kans näkemisen arvoinen, vuoria ja hassu järvi. Jos joku kaipaa jotain tietoa tai ystävällisten ihmisten yhteystietoja voi kirjottaa mulle.

Olli

6.8.2003

brasov oli kaunis kaupunki, samoin bran ja rasnov. uskallan sanoa että kiva maa mutta huom, en käynyt bukarestissa muuten kuin rautatieasemalla, jossa kauppiaat vetivät välistä.

samaa mieltä aiemman kirjoittajan kanssa että tästä tulee vielä joskus suuri matkailumaa.

vela

21.9.2003

Suloiset kulkukoirat? Nämä suloiset kulkukoirat purevat päivittäin noin 50:ntä ihmistä ja siitä on mielestäni suloisuus kaukana. (Kyllä, olen koiraihminen, mutta kulkukoirien elämä on silkkaa kärsimystä).

diokenes

6.12.2004

Romaniassa junalippujen hinnat ovat naurettavan halpoja, samoin kuin Bulgariassakin!Junat eivät ole kuitenkaan kovin kummoisia, menin kerran junan vessaan Bukarestista lähtiessäni ja sieltä oli viety koko pönttö, lattiassa oli vain iso reikä, josta kiskot vilisivät.Talvella junat voivat olla todella kylmiä!

mustek

2.1.2005

Lomailin romaniassa nuorisovaihdon merkeissä viime kesänä. Bukarest oli todellakin aivan kammottavan ruma, enpä keksi juuri mitään kauhean hyvää syytä olla siellä yhtään kauemmin kuin tarve vaatii, ellei halua käydä esim Kansan talossa tai shoppailla halvoilla sekä kallilla hinnoilla.

Brasov ja Sighiasora sen sijaan olivat upeita paikkoja, joissa olisin viihtynyt huomattavasti kauemmin kuin bukarestissa. Muutenkin maaseutu on todella kaunista aluetta.

Matkustaminen on halpaa, menit sitten taksilla, junalla tai bussilla. Tosin pahimpaa ruuhka-aikaa kannattaa välttää, sillä tungos on uskomaton. Metron ovi ei bukarestissa sano “plim plom” vaan “KRRtsrWHAM” ja kommunikointi sisällä onnistuu parhaiten kirjallisesti.

Kuten Stella sanoi, paikalliset halveksivat mustalaisia peittelemättä, todistin useaan otteeseen huutotappeluita käytännössä ei mistään.

mirkku

9.7.2005

Romania on hieno maa!Paljon erilaista maisemaa, vuoria, jokia, metsiä. Erityisesti suosittelen vuoristossa vaellusta pyöräilyä tms linkki http://www.adventuretransylvania.comjärjestää kivoja ohjelmia ihan kohtuuhintaan. Luotettava ja pieni järjestäjä. Majoitus pienessä kylässä.

sissi

28.9.2005

musta romania on ihan ykkös paikka olin siel viime kesänä viikon tosin valmis matkalla mutta kävin brasovassa ja timisoarassa.Ja bukaresitissa bukarestissa ei käyty ku tsekkaa kansan talo ja syömässä. SE on mailman toiseks suurin talo heti pentagonin jälkeen. Ja sit siel on riemu kaari joka on hieman isompi ku alku peränen. Ja ku ajeltiin bussilla nähtiin jossain pellolla eiffel-torni tosin hieman pienempänä.Brasovassa oli tosi nätit maisemat ihan ku jossain itävallassa tai jotain.ja Draculan linna oli mahtava ja pelesin kannattaa käydä tsekkaa….

Jockey

21.5.2006

Ylläpidon kommentiksi siirtämä linkki:
http://www.romaniatourism.com
Paljon tietoa matkailusta ja turismista Romaniassa.

Jockey

21.5.2006

Ylläpidon kommentiksi siirtämä linkki:
Romania WebDirectory
Kaikkien aikojen ensimmäinen Romanian matkailua käsittelevä sivusto verkossa. Mielenkiintoista tietoa ja paljon hyviä palveluja kymmenen vuoden kokemuksella.

Jockey

21.5.2006

Ylläpidon kommentiksi siirtämä linkki:
Bucharest Hotel and Travel Guide
Kaikki pääkaupunki Bukarestista.

Jockey

21.5.2006

Ylläpidon kommentiksi siirtämä linkki:
Brasov Travel Guide
Kaikki mitä olet halunnut tietää tästä kauniista vuoristojen ympäröimästä kaupungista Romanian länsi-osassa.

artsibal.amore

11.8.2006

Kun kerran on käyny, niin se riittää.

Trivandrum

16.8.2008

Monesti läpi Romanian pyörällä kulkeneena: sinne on hyvä mennä. Rikollisuus on vähäistä, noin 3000 ajetulla kilometrillä en ole kohdannut kulkukoiria tai rikollisia. Elämän iloa, sitä vastoin. Ainoastaan Tonavan laakso on alue, joka on hankalahko. Älä siellä liiku yöllä, muuten ei sielläkään ole ongelmaa.

Viuha

4.4.2010

Romania on lumoava vastakohtaisuuksien maa. EU:n lipun voi löytää liehumasta romanien asuttaman hökkelikylän reunustalta. Maa kehittynee, mutta on kaukana länsi-euroopan elintasosta. Maisemat Romaniassa ovat lumoavia ja vaihtelevia, Transylvanian lumihuiput kannattaa tarkastaa vaikkapa Braniin (jossa sijaitsee yksi monista maan Draculan linnoista) matkaten. Junan ikkunoista voi ihastella linnoituksia ja kirkkojen kupoleita. Brasov on keski-eurooppalaishenkisellä vanhalla kaupungilla varustettu siistimpi kohdevalinta, Sighisoara samaa sarjaa, tosin pienemmässä koossa. Sibiussa en itse käynyt, mutta paikalliset kovasti suosittelivat. Bukarest on ihastuttava raihnaisuudestaan ja sekavasta liikenteestään huolimatta. Kaupunki tuntuu imaisevan matkaajan osaksi itseään. Paikalliset ihmiset ovat äärimmäisen ystävällisiä, vaikka ensivaikutelma esim. kaupankassalla saattaakin hämätä. Normaalilla varovaisuudella selviää ikävyyksiltä. Hintataso edullinen, mutta esim. hostellejen tarjoamia pakettimatkoja kannattaa tarkastella kriittisesti, hyppäämällä oma-aloitteisesti bussiin säästää useamman pennosen. Kaikki hostellit oman matkani varrella olivat siistejä ja miellyttäviä.

Milla-Riina

8.6.2016

Romania poikkeaa monien suomalaisten mielikuvista. Toisaalta siellä on paljon hyvin erilaisia seutuja. Hökkelikylät ovat vain yksi osa maalaismaisemia, kun taas isommista kaupungeista voi löytää modernia urbaania elämää ja vilkasta yöelämää. Bukarest ei monien romanialaistenkaan mielestä edusta ollenkaan muuta Romaniaa. Suosittelen Bukarestin sijaan tai ohella vierailemaan esimerkiksi Iasissa, Brasovissa tai rannikolla Constantassa. Constantan Mamaia beach on monien muiden Eurooppalaisten turistien suosiossa, vaikkakin Suomalaisille tuntematon.

Olen käynyt Romaniassa kahdesti, ensin 10 päivää ja myöhemmin kaksi kuukautta. Päädyin Romaniaan, koska tapasin Suomessa romanialaisen miehen, josta myöhemmin tuli poikaystäväni. Kokemukseni on siis sikäli moniin turisteihin nähden poikkeava, että vietin aikani paikallisten kanssa ja olen käynyt melkoisen monet syvälliset keskustelut Romaniasta romanialaisen kanssa. Ensimmäisellä kerralla vierailin Iasissa ja vietimme mm. mökkiviikonlopun vuorilla poikaystäväni ja hänen kavereidensa kanssa. Toisella kerralla elimme tavallista opiskelijan ja start-up-yrittäjän arkea Bukarestissa ja muutamia viikkoja ajelimme ympäri Romaniaa.

Ennen ensimmäistä reissua mielikuvani Romaniasta oli lähinnä köyhyyttä ja hökkelikyliä. Isäni varoitti kulkemasta kaduilla yksin, mutta jälkeen päin ajatus melkein naurattaa. En missään vaiheessa tuntenut oloani uhatuksi, vaikka kuljinkin kaduilla toisinaan yksin.

Vaikka monet eivät sitä tiedä, romanialaiset ovat latinoja, joten kulttuuri muistuttaa monin tavoin esim. espanjaa ja italiaa. Osa suomalaisista yhä ekoittaa romanit ja romanialaiset, vaikka ensimmäiset ovat vain yksi vähemmistö Romaniassa. Romanit ovat alkujaan kotoisin Intiasta ja heitä on enemmän Turkissa kuin Romaniassa. Romaniassa, kuten monissa muissa maissa, romanit ovat valitettavan syrjitty, köyhä ja heikosti koulutettu vähemmistö.

Matkustusmaana Romaniasta löytyy monet samat asiat kuin monista turistirystistä, mutta halvemmalla. Etelä-Eurooppalaiseen tapaan ihmiset ovat avoimempia ja sosiaalisempia kuin Suomessa. Kadulla naiselle vislaamisesta ja ulkonäköä kehuvat kommentteista ei siis kannata ahdistua liikaa. Rikollisuus ja esim naisille huutelu on ilmeisesti yleisempää romanien kuin kantaväestön keskuudessa. Rikollisuus on kuitenkin harvinaista ja tavallisella varovaisuudella pärjää.

Toisin kuin yhdessä kommentissa sanottiin, Romania ei ole Euroopan köyhin maa. Monet maat, mukaan lukien esimerkiksi naapurimaa Moldova, ovat BKT/asukas vertailussa heikommilla. Kommunismi on jättänyt jäljet, mutta kehitys on kovaa. Kommunismin ajan ja sen jälkeen syntyneiden sukupolvien välillä on myös helppo nähdä suuria asenneroja. Esimerkiksi monien nuorten vanhempien käsitys on usein huomattavasti vanhollisempi, kun taas nuoret ovat avoimempia ja usein esimerkiksi asiakaspalveluhenkisempiä. Kuten voi nousukkaalta latinomaalta odottaa show-off-kulttuuri ja materialismi näkyvät monin paikoin etenkin nuoremman väestön ulkonäössä ja asenteissa.

Romaniasta löytyy paljon kulttuuria, vuoria, rantalomamahdollisuuksia, merkkituotteita, Euroopan suurin ostoskeskus, vilkas yöelämä, luontoa, maataloutta, maailman suurin rakennus ja kontrasteja yhteiskuntaluokkien ja entisten ja nykyisten asenteiden välillä. Viihdeteollisuus kukoistaa ja esimerkiksi monien yllätykseksi Romaniasta on kotoisin paljon maailmanluokan huippuartisteja (Inna, Alexandra Stan, Edward Maya, Akcent…). Poliittiikassa korruptio on ollut ongelma, mutta siihen puututaan yhä tiukemmin.

Yökerhot: Pukukoodiin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä esim miehet eivät pääse moniin paikkoihin sisälle shortsit jalassa. Itselleni oli joka kerta vaikeaa keksiä riittävän näyttävä pikkumekko ja korkokengät. Osalla paikallisista naisista (riippuen hieman yökerhosta) näyttävyys ja huomiohakuisuus menee omasta mielestäni aika pitkälle. Yökerhoja on hyvin erilaisia ja eri hintatasoilla. Vaikka tanssin suomalaiseksi ihan hyvin, tunsin oloni kovin kömpelöksi, koska paikalliset osaavat kaikki tanssia loistavasti, myös miehet. Monissa on esitanssijat, eli korokkeilla puolialastomana tanssivia naisia tai miehiä.

Pukeutuminen: Latinoille tyyli on tärkeää, samoin kengät. En ole ikinä ennen nähnyt omaa pesuohjelmaa kengille pesukoneessa tai kenkädeodoranttia.

Ruoka: Kannattaa kokeilla paikallista kotiruokaa, jota tarjotaan monissa ravintoloissa (esim. La Mama-ravintolaketju oli ihan hyvä lounaspaikka). En ensin innostunut niistä, mutta loppujan lopuksi mamaliga (maissista tehtyä muussia) smetanan kanssa ja sarmale (lehtiin käärityä lihaa) olivat oikein herkullisia aterioita. Näitä esimerkiksi poikaystäväni äiti tekee perheelleen. Kadun varsilta pienistä putiikeista tai kioskeista välipalaksi maistui usein tuoreet leivät, joiden sisään oli leivottu nakki tai nakki ja juustoa.

Liikkuminen:
Taxi on melko halpa, mutta kannattaa katsoa hinta taxin kyljestä. Hienommat autot maksavat enemmän. Itse käytimme paljon Uberiä.

Bussit ovat halpoja, mutta kesähelteillä hiostavia, eikä kaikissa ole ilmastointia. Omasta mielestäni tämä oli heinäkuisen Bukarestin isoimpia miinuksia.

Junia käytimme mm. matkalla Bukarestista rannikolle Constantaan ja Costinestiin. Eri junat ovat hyvin erilaisia. Yllä joku mainitsi hitaasta junasta. Myös nopeita junia on yleensä tarjolla, mutta nopeus ja uutuus vaikuttaa lipun hintaan.

  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Majoitustietokanta

Tietokannassa 27 majapaikkaa, 0 ilmaismajoitusta ja 27 kommenttia.

Uusin majapaikka:
Satunnainen majapaikka:

Aiheeseen liittyvät keskustelut

Road trip koronan ai...
  • 24 viestiä
  • Viimeisin: mpala, 7 kuukautta sitten

Uusimmat tarjoukset

Suosituimmat maat

Thaimaa

Thaimaa on Kaakkois-Aasiassa sijaitseva suosittu lomakohde, jonka pitkät rannat ja edullinen…

Italia

Italiasta riittää moneksi; historiaa Rooman Colosseumilla, romantiikkaa Veronassa Roomeon…

Espanja

Espanjaan matkatessaan sukeltaa maailmaan, joka on niin kaukana suomalaisesta, kuin vain Euroopan…

Australia

Australia on eteläisellä pallonpuoliskolla sijaitseva mannervaltio, joka on maailman pienin manner,…