Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Ruotsi matkailuinfo

Ruotsi

Ruotsi

Pääkaupunki: Tukholma (864 000 as.)
Väkiluku: 9,5 miljoonaa asukasta
Pinta-ala: 450 295 km2
Valtiomuoto: perustuslaillinen monarkia
Valuutta: kruunu (SEK)
Sähkö: 230V/50Hz, eurooppalainen pistoke
Viralliset kielet: ruotsi
Muita kaupunkeja: Göteborg, Malmö, Uppsala, Luulaja
Naapurimaat: Suomi, Norja ja Tanska
Kansainvälinen suuntanumero: +46
Aikaero: UTC +1

Suomen länsipuolella sijaitseva Ruotsi on suurin Pohjoismaa, ja se on sopiva matkakohde paitsi kaupunkireissujen, myös ranta- ja aktiivilomien ystäville. Pääkaupunki Tukholma sopii loistavasti shoppailuun ja kulinaristisiin rientoihin, Ruotsin Lappi taas tarjoaa luonnonystävälle mahtavat ulkoilumaastot. Tekemistä riittää myös rantakohteena tunnetussa Visbyssä ja talviurheiluun mainiosti sopivassa Åressa.

Lähelle pääsee halvalla

Ruotsiin voi matkustaa joko lentokoneella, laivalla tai autolla riippuen siitä, missä päin Suomea asuu. Pohjoissuomalaiset pääsevät länsinaapuriin helpoiten maitse, kun Turusta ja Helsingistä Ruotsiin matkaa kätevimmin laivalla. Helsingistä ja Oulusta voi lentää suoraan Tukholmaan. Menopaluulennot Helsingistä Tukholmaan saa edullisimmin 75 eurolla, ja halpoja lentoja saa ympäri vuoden. Ainoastaan kiireisimpinä sesonkeina, kuten esimerkiksi jouluna, lennot kannattaa ostaa hyvissä ajoin.

Ruotsissa on hieman kalliimpi hintataso kuin Suomessa johtuen kruunun vahvasta kurssista suhteessa euroon. Hostelliyö Tukholmassa maksaa halvimmillaan noin 20 euroa yö, ateria edullisessa ravintolassa noin 11 euroa hengeltä.

ruotsi2

Tekemistä joka makuun

Suomalaiset matkustavat Ruotsiin pääasiassa shoppailemaan ja nautiskelemaan kotimaata eurooppalaisemmasta tunnelmasta. Maassa riittää puuhaa jokaiselle rantaleijonasta extreme-matkailijaan. Ruotsi on myös sopiva kohde automatkailuun, sillä maassa on paljon näkemistä. Ruotsin ilmasto on hyvin samankaltainen Suomen ilmaston kanssa, ja parhaimmillaan sää on toukokuusta elokuuhun.

Ruotsiin lähtiessä matkustetaan tavallisesti Tukholmaan, mutta mainio vaihtoehto perinteiselle Tukholman-visiitille on ajaa autolla Haaparannalta Ruotsin läpi Tukholmaan ja ajaa siellä auto Suomeen palaavaan laivaan.

Tuttu kulttuuri

Ruotsalainen kulttuuri ei suurilta linjoilta juuri poikkea suomalaisesta kulttuurista, eikä suomalaiselle tule Ruotsin-matkalla vastaan suuria yllätyksiä. Ruotsissa puhutaan ruotsia, mutta jos kielitaito on ruosteessa, pärjää reissaaja mainiosti länsinaapurissa myös englannin kielellä. Ruotsinkieliset kohteliaisuussanat kannattaa palautella mieleen. Haaparannalla pärjää pitkälti myös suomeksi.

Matkustaminen on turvallista

Ruotsi on turvallinen matkakohde, mutta arvotavaroiden ja luottokorttien kanssa on syytä olla tarkkana. Ulkoasiainministeriö suosittelee paitsi matkavakuutuksen hankkimista Ruotsin-matkaa varten, mutta myös matkustusilmoituksen tekemistä.

Suurissa kaupungeissa, kuten Tukholmassa, Göteborgissa, Malmössä sekä Linköpingissä on syytä olla varuillaan öiseen aikaan liikkuessa. Lisäksi väenpaljouksissa tulee varoa taskuvarkaita.

Bo01 området med Turning Torso i Västra Hamnen

Lennä, risteile tai aja autolla

Ruotsiin pääsee kätevästi Suomesta autolla, lentokoneella ja laivalla. Paras kulkupeli riippuu omasta asuinpaikasta. Finnair, Norwegian ja SAS lentävät Helsingistä suoraan Tukholmaan. Matka-aika suoralla lennolla on noin tunti. SAS lentää puolessatoista tunnissa Oulusta Tukholmaan.

Tallinksilja ja Viking Line tarjoavat matkoja Turusta ja Helsingistä Tukholmaan. Edullisimmillaan ilman tarjouksia neljän hengen hytin Helsinki-Tukholma-Helsinki -risteilylle saa 80 eurolla. Matka-aika Helsingistä Tukholmaan laivalla on noin 15 tuntia.

Pohjois-Suomesta matkustaa kätevästi Ruotsin puolelle autolla. Suosituimpia rajanylityspaikkoja on Tornio-Haaparannan alue.

Ruotsissa on tarjolla useita majoitusvaihtoehtoja, ja kaupungeissa pääsee majoittumaan edullisimmin hotelleissa ja hostelleissa. Halvimmillaan yö tukholmalaisessa hostellissa maksaa noin 20 euroa, kahden hengen huone hotellissa noin 60 euroa. Maaseudulla ja erityisesti Ruotsin Lapissa edullisin vaihtoehto on usein vuokrata mökki. Lisätietoa mökin vuokraamisesta Ruotsissa.

Ruotsin sisällä matkustaminen vaivatonta

Ruotsin sisällä pääsee kätevästi liikkumaan niin junalla, linja-autolla, omalla autolla kuin lentokoneellakin. Ruotsin junayhtiö SJ liikennöi kattavasti ympäri maan, ja liput kannattaa ostaa etukäteen, ei kuitenkaan yli kahta kuukautta ennen matkaa sillä tarjousliput tulevat yleensä myyntiin kaksi kuukautta etukäteen. SJ:n junaliput ovat melko kalliita, joten jos suunnitelmissa on tehdä useampi junamatka Ruotsin sisällä, voi reilikortin ostaminen olla edullisin vaihtoehto. SJ:n lisäksi Ruotsissa liikennöi myös kaksi muuta junayhtiötä: Veolia Transport sekä Inlandsbanan.

Myös bussilla pääsee kulkemaan Ruotsissa helposti. Suurin linja-automatkoja tarjoava yhtiö Swebus liikennöi 300 kohteeseen ympäri Ruotsia. Linja-autolla matkustaminen on hieman edullisempaa kuin junalla suhailu, esimerkiksi vajaan seitsemän tunnin bussimatka Göteborgista Tukholmaan maksaa noin 40 euroa. Ruotsissa liikennöiviä bussiyhtiöitä ovat Swebusin lisäksi myös muun muassa Bus4You sekä Ybuss.

Ruotsissa pääsee kätevästi paikasta toiseen myös lentokoneella. Halpalentoyhtiö Norwegian tarjoaa lentoja Ruotsin sisällä Tukholmasta, Visbystä, Luulajasta, Uumajasta, Kiirunasta sekä Göteborgista. Myös SAS lentää useisiin kohteisiin Ruotsin sisällä. Muita Ruotsalaisten kaupunkien välillä liikennöiviä lentoyhtiöitä ovat muun muassa Nextjet, Direktflyg sekä Malmö Aviation.

Autolla ajaminen Ruotsissa on melko samanlaista kuin Suomessa. Välimatkat voivat olla pitkiä ja maisemat vaihtua hitaasti. Vaaratilanteita aiheuttavat pääasiassa tielle eksyvät porot ja hirvet.  Tukholmassa on käytössä ruuhkavero, mutta se ei koske Suomessa rekisteröityjä autoja. Ruotsissa vuokratulla autolla matkustaessa ruuhkavero tulee maksaa.

ruotsi3

Passia ei tarvita

Suomalainen voi matkustaa Ruotsiin ilman passia, mutta henkilöllisyys on pystyttävä todistamaan kysyttäessä passilla, henkilökortilla tai ajokortilla. Myös lasten on kyettävä todistamaan henkilöllisyytensä. Ruotsiin matkustaessa ei tarvitse huolehtia erikseen rokotuksista, sillä perusrokotukset riittävät mainiosti. Tarkista kuitenkin aina ajantasaiset rokotussuositukset vaikkapa Rokote.fi-sivustolta.

Testaa hapansilakkaa

Ruotsissa ei ole pakko jättää juomarahaa, sillä se sisältyy laskuun. Jos palvelu on erinomaista, tippiä voi jättää haluamansa summan.

Ruotsalainen ruoka on tunnettu kaikkialla maailmassa Ikean lihapullien ja korvapuustin muodossa. Niiden lisäksi perinteisiä ruotsalaisia ruokia ovat esimerkiksi pyttipannu ja hernekeitto. Ällöttävimpiin ruotsalaisiin herkkuihin kuuluu kammottavan hajuinen, säilykkeinä myytävä hapansilakka.

Baarin jälkeen tunnbrödrullea

Ruotsalainen katuruokakulttuuri on melko rajallista, ja valtaosa ruuista syödään sisällä ravintolassa. Baarikansa nauttii yön pikkutunteina tunnbrödrullea, eli rieskaa, joka pitää sisällään nakin, perunamuusia sekä katkarapusalaattia. Tunnbrödrulleja myydään pienissä grillikioskeissa, ja kahden nakin rieskarulla maksaa noin seitsemän euroa.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Kuningasperheen Tukholma

Ruotsin pääkaupunki Tukholma on Ruotsin suurin ja vanhin kaupunki. Vajaan kahden miljoonan asukkaan Tukholma koostuu 14 saaresta, joita yhdistää lähes 50 siltaa. Vesi on siis kaupungissa läsnä miltei kaikkialla. Tukholman suosituimpia nähtävyyksiä ovat vanhan kaupungin pikkukatujen lisäksi kuningasperheen useat palatsit sekä tietysti Gröna Lundin huvipuisto.

Tekemistä Tukholmassa riittää. Päivät saa kulumaan notkumalla Södermalmin pikkuputiikeissa ja kahviloissa, ihmettelemällä Norrmalmin hektistä tunnelmaa ja kiertelemällä Östermalmin museoita ja metsikköä. Vaikka Tukholma sijaitseekin vain kivenheiton päässä Suomesta, on kaupungissa hyvin keskieurooppalainen tunnelma.

Göteborg on opiskelijakaupunki

Aivan ruotsin länsirannalla sijaitseva Göteborg on maan toiseksi suurin kaupunki puolella miljoonalla asukkaallaan. Göteborg on opiskelijakaupunki ja sen yliopisto onkin Skandinavian suurin. Göteborg on ruokakaupunki ja sen merellinen sijainti takaa, että ravintoloissa on aina tuoretta kalaa tarjolla. Sen lisäksi Göteborgissa on todella vahva kahvilakulttuuri, ja pieniä, korvapuusteja tarjoilevia kahviloita löytyy hurjasti.

Tekemistä riittää myös Göteborgin ulkopuolella, sillä kaupungin edustan saaristo on valtavan kaunis, ja tuhansista saarista koostuvaa saaristoa kaunistavat pienet kalastajamökit sekä veden sileiksi hiomat kalliot.

Pohjoissuomalaisten tuttu Luulaja

Pohjoinen Luulaja on pieni kaupunki, jonka monipuoliset ostosmahdollisuudet ja kaunis keskusta houkuttelevat pohjoissuomalaisia automatkailijoita. Luulajan kirkkokaupunki Gammelstad henkii vanhanajan tunnelmaa punaisine tupineen ja pikkuruisine katuineen, ja gammelstad onkin Unescon maailmanperintökohde.

 

Keskustele Tukholmasta

Kuvat: Fredrik Broman/imagebank.sweden.se, Ola Ericson/imagebank.sweden.se, Henrik Trygg/imagebank,sweden.se, Justin Brown/imagebank.sweden.se

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä

Kommentit (1218)

Päivi

24.2.2003

Tukholman lisäksi kannattaa reisata Pohjois-Ruotsissa ja Taalainmaalla, ainakin jos haluaa hienoja maisemia nähdä. Erityisen hieno on Riksgränsen. Jällivaarassa kannattaa käydä Dundret-tunturin huipulla (sinne pääsee myös autolla). Skånessa nättiä aluetta on Lund-Landskrona.

Kirahvee

31.1.2004

Uppsalan tuomiokirkko on näkemisen arvoinen, jos ei halua mennä sisälle niin sitä kannattaa käydä ihailemassa ulkopäin, on meinaan niin pirun hieno!

Cheve

16.8.2004

Minä en myöskään reilannut, mutta ihastuin Västerbotteniin.. Niin samaa kuin kotoinen Pohjanmaa, mutta silti erilaista.

Erityisesti, ja oikeastaan matkani kohokohtana, suosittelen Umeåta (Uumaja suomeksi).. En koko kaupunkia ehtinyt koluta, mutta silti ‘koivujen kaupunki’ ihastutti runsailla koivuilla, kauniilla kirkolla ja Umeälven oli niin kaunis. Shoppailuunkin saa aikansa kulumaan kiitettävästi.

niin ja todella idyllinen leirintäalue, nimeltää Lufta Camping, sijaitsee Umeåsta 70 kilometriä pohjoiseen, Ånäsetissa. Ja ihan E4:n varrella. Et voi missata.

Minä niin

11.11.2004

Menkää hyvät ihmiset GÖTEBORGIIN! Ihana paikka, vietin siellä joskus kuukauden ja tuntui aivan kodilta. Helppo kulkea ja vaikka Helsingin kanssa saman kokoinen, tämä kaupunki on paljon kodikkaampi!HUOM! Jos menet kesällä, mene ihmeessä Lisebergin huvipuistoon, todella ihana idyllinen paikka!

Stockholmare

15.4.2005

Tukholma on upea kaupunki.Mielestäni yksi kauneimmista euroopassa

tirmo

15.5.2006

Ylläpidon kommentiksi siirtämä linkki:
Tukholman turistiopas

tirmo

15.5.2006

Ylläpidon kommentiksi siirtämä linkki:
Göteborg

Jockey

20.5.2006

Ylläpidon kommentiksi siirtämä linkki:
Visit Sweden
Ruotsin matkailun virallinen verkkosivusto.

mackan

2.8.2006

Tukholma, Gamla stan, hötorget ja sen vieressä sijaitseva kauppahalli..upeat kahvilat ja putiikit, tunnelbana..Tukholmaan mä haluisin..siis ihan muuttaa asuun!Tai muuallekki Ruotsiin..

hillama

7.12.2006

Uumeå, Uumaja eli nykyinen asuinpaikka vuoden ajan..ihana pikkukaupungin henki..Hiukan Oulua pienempi, vanhoja puurakennuksia säilytetty, koivujen kaupunki 🙂 ja just iahant tuolla kaupungissa nuo pikkukaupat kun vain viitsii lähteä kävelemään keskustassa. Keskustan sisus autoton, hyvät pyörätiet minun mielestä, yliopistokaupunki, paljon muinoin suomesta muuttaneita, käykääpä tsekkaamassa Uumajan suomalainen kerho:
http://www.uumajalaiset.se/
Tuntuu että täällä on enemmän kuin Oulussa vaikka samaa kokoluokkaa esim. Emmaushaus.. Kannattaa tulla kesällä käymään, paljon kivaa nähtävää, suloinen paikka 🙂

maichi

15.12.2006

Lund Lund Lund… Kauneimpia kaupunkeja joita olen nähnyt!

lennox

8.6.2007

Ylläpidon kommentiksi siirtämä linkki:
Allt om Stockholm
Allt om Stockholm. Ravintolat, baarit, kaupat.

karimar

3.12.2009

tukholma.net

hanna82

19.8.2011

Ylläpidon kommentiksi siirtämä linkki:
Tukholma – Pieni matkaopas
Tukholman pieni matkaopas kertoo Tukholman nähtävyyksistä, ajanvietemahdollisuuksista ja antaa vinkkejä mm. majoituksen löytämiseen ja liikkumiseen.

riqpe

30.6.2012

Pyörämatkaajan tulisi tietää että Ruotsissa ei rautateillä pysty kuljettamaan polkupyöriä kuten Suomessa, ja niiden saaminen busseihinkin on vaikeaa ellei mahdotonta. Kalmar-Kööpenhamina väliä kulkee juna jossa pyöriä voi viedä, mutta tältä linjalta erkaneminen ei virallisesti onnistu.

Turisti-infon ainoa neuvo on vuokrata auto jolla pyörät saisi kuskattua.

  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Majoitustietokanta

Tietokannassa 32 majapaikkaa, 2 ilmaismajoitusta ja 30 kommenttia.

Uusin majapaikka:
Satunnainen majapaikka:

Aiheeseen liittyvät keskustelut

Road trip koronan ai...
  • 24 viestiä
  • Viimeisin: mpala, 7 kuukautta sitten

Uusimmat tarjoukset

Suosituimmat maat

Thaimaa

Thaimaa on Kaakkois-Aasiassa sijaitseva suosittu lomakohde, jonka pitkät rannat ja edullinen…

Italia

Italiasta riittää moneksi; historiaa Rooman Colosseumilla, romantiikkaa Veronassa Roomeon…

Espanja

Espanjaan matkatessaan sukeltaa maailmaan, joka on niin kaukana suomalaisesta, kuin vain Euroopan…

Australia

Australia on eteläisellä pallonpuoliskolla sijaitseva mannervaltio, joka on maailman pienin manner,…