Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Sri Lanka - Pallontallaajat.net

Sri Lanka

Pääkaupunki: Sri Jayewardenepura Kotte (136 000 as.), kaupallinen pääkaupunki Colombo (752 000 as.)
Väkiluku: 21,5 miljoonaa asukasta
Pinta-ala: 65 610 km2
Valtiomuoto: sosialistinen tasavalta
Valuutta: Sri Lankan rupia (LKR)
Sähkö: 230V/50Hz, intialainen sähköpistoke
Viralliset kielet: sinhala, tamili
Muita kaupunkeja: Dehiwala (246 000 as.), Moratuwa (208 000 as.), Negombo (128 000 as.)
Naapurimaat: Intia, Malesia
Kansainvälinen suuntanumero: +94
Aikaero: UTC +5,5

Intian kaakkoispuolella sijaitseva Sri Lanka on monipuolinen saarivaltio, joka tarjoaa puuhaa niin rantaleijonille kuin viidakoita rakastaville aktiivilomailijoille. Metropoleja ja miljoonakaupunkeja Sri Lankasta on turha etsiä, mutta mielenkiintoista paikalliskulttuuria löyty senkin edestä. Valtaosa srilankalaisista on buddhalaisia tai hinduja. Kaupallinen pääkaupunki Colombo sijaitsee Sri Lankan länsirannikolla ja on myös maan suurin kaupunki 750 000 asukkaallaan.

Halpa hintataso houkuttaa

Lennot Helsingistä Colomboon maksavat noin 700 euroa, ja liput saa siihen hintaan ympäri vuoden, jos ne varaa hyvissä ajoin. Sri Lankan valuutta on Sri Lankan rupia, ja yksi euro on noin 182 Sri Lankan rupiaa. Hintataso on Suomeen verrattuna edullinen, sillä esimerkiksi aterian saa noin eurolla, vesipullon 20 sentillä ja olutpullon kaupasta vajaalla eurolla.

srilanka1

Monipuolinen saarivaltio

Sri Lanka on mainio lomakohde, ja saarelle matkustetaankin pääasiassa nauttimaan lämpimästä ilmastosta ja upeasta luonnosta. Koska rantaa riittää, vesiurheilumahdollisuudet ovat mainiot ja tekemistä löytyy surffauksesta snorklailuun. Rannalta sisämaahan kulkiessa ei voi olla törmäämättä vehreisiin viidakoihin eikä kauniisiin vesiputouksiin, ja maa onkin täydellinen kohde rantoja rakastaville aktiivilomailijoille.

Kaupunkilomien ystävä ei Sri Lankasta saa paljoa irti, vaikka kaupallinen pääkaupunki Colombo tarjoaakin vierailijoilleen ihmeteltäväksi museoita, taidegallerioita ja muistoja. Shoppailijan unelmakohde Sri Lanka ei ole, sillä esimerkiksi Colombon ostosmahdollisuudet rajoittuvat pääasiassa paikallista käsityötä myyviin kojuihin ja turistikauppoihin.

Sri Lankassa on lämmintä ja aurinkoista ympäri vuoden, ja keskilämpötilat ovat kaikkina kuukausina 25-30 asteen tuntumassa. Sri Lankassa on pääasiassa trooppinen ilmasto, ja monsuunikausi on jakautunut alueittain: saaren lounaisosassa sataa toukokuusta elokuuhun ja on kuivaa joulukuusta maaliskuuhun, pohjois- ja itäosa Sri Lankasta taas kärsii monsuuneista lokakuusta tammikuuhun ja kuivasta kaudesta toukokuusta syyskuuhun.

Kunniota kulttuuria, pukeudu konservatiivisesti

Valtaosa Sri Lankan paikallisväestöstä on joko buddhalaisia tai hinduja, joten myös reissaajien tulee pukeutua konservatiivisesti erityisesti uskonnollisissa kohteissa vieraillessa. Temppeleissä ja muilla pyhillä paikoilla tulee peittää olkapäät, reidet ja sääret. Kengät tulee jättää temppelivierailun ajaksi säilöön. Yleisesti konservatiivinen pukeutuminen on suotavaa, mutta rannalla voi uida tutussa uimavarustuksessa.

Ainoastaan noin kymmenen prosenttia srilankalaisista puhuu englantia, mutta erityisesti Colombossa ja muissa suurissa kaupungeissa sekä turistikohteissa pärjää, vaikka ei puhuisi paikallisia kieliä lainkaan. Sri Lankassa on kaksi kieltä: sinhala ja tamili.

Pysy turvassa

Sri Lankan 26 vuotta kestänyt sisällissota päättyi vasta vuonna 2009, ja poliittinen tilanne on nykyään melko vakaa. Joillakin alueilla liikkumista rajoitetaan yhä purkamattomien miinakenttien vuoksi, joten paikallisten varoituksiin on syytä suhtautua vakavasti. Julkisen liikenteen käyttöä, yleisötapahtumia ja väentungoksia suositellaan välttämään, ja yleistä tarkkaavaisuutta ja huolellisuutta on syytä noudattaa.

Ulkoministeriö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä ennen matkaa Sri Lankaan.

srilanka2

Majoitus monipuolista, lentäminen helppoa

Suomesta lentää Colomboon noin reilulla 700 eurolla ympäri vuoden. Liput saa sitä edullisemmin mitä aikaisemmin ne varaa. Sri Lankaan ei pääse Suomesta suoralla lennolla, ja Helsinki-Colombo -väli kestää lentäen lyhimmillään noin 14 tuntia. Väliä liikennöi muun muassa Turkish Airlines, Malaysia Airlines, Qantas sekä Singapore Airlines.

Sri Lankassa on nykyään tarjolla majapaikkoja monipuolisesti kaikista hintaluokista. Perinteisiä halpoja rantahotelleja löytyy yhä runsaasti, mutta niiden rinnalle on noussut luksushuviloita ja ökyhotelleja, mutta myös pieniä hostelleja. Majapaikkoja on melko runsaasti erityisesti suurissa kaupungeissa, joten majoitusta ei ole välttämätöntä varata etukäteen.

Yö colombolaisessa hostellissa maksaa noin kuusi euroa, kahden hengen huone keskitason hotellissa noin 20 euroa ja viiden tähden hotellissa lähemmäs sata euroa yöltä.

Kulje maitse Sri Lankassa

Suomen ulkoministeriö kehottaa välttämään Sri Lankan julkista liikennettä mahdollisten liikenneonnettomuuksien tai pommi-iskujen vuoksi, ja suosittelee niiden sijaan käyttämään luotettavia autovuokraamoja kuskeineen. Maan bussi- ja junaverkosto on kuitenkin kattava. Junat ovat hieman hitaampia kuin bussit, mutta hinta on halvempi ja matkustaminen huomattavasti mukavampaa kuin ahtaassa linja-autossa. Junissa on yleensä kolme luokkaa, ja erityisesti turistikauden aikana liput kannattaa varata etukäteen. Sri Lankan raiteet kulkevat mahtavaa maisemareittiä, jotka tarjoavat reissaajalle ikimuistoisia maisemia.

Sri Lankan yleisin liikkumismuoto on kolmipyöräiset three-wheelerit, jotka tunnetaan myös tuktukeina. Kolmipyöräisiä menopelejä on kaikkialla Sri Lankassa, ja niillä pääsee kulkemaan kätevästi paikasta toiseen. Ajoneuvot eivät ole kuitenkaan turvallisimmasta päästä, sillä niissä ei ole turvavöitä. Turisteilta nyhdätään kyydistä usein korkeampi maksu kuin paikallisilta, ja joskus tuktukilla matkustaminen voi olla huomattavasti kalliimpaa ja hitaampaa kuin esimerkiksi julkisen liikenteen käyttäminen. Älä maksa tuktuk-kyydistä 30 senttiä enempää kilometriltä lyhyillä matkoilla, yli 15 kilometrin matkoilla noin 20 senttiä kilometriltä on vielä asiallinen hinta. Joissakin kolmipyöräisissä menopeleissä on mittari, ja asiakkaan on syytä huolehtia, että kuski napsauttaa sen päälle reissun alkaessa. Muutoin hinnoista tulee aina sopia ennen matkaa.

Auton vuokraaminen on usein turvallisin ja nopein vaihtoehto päästä liikkumaan paikasta toiseen Sri Lankan sisällä. Yleensä auton hintaan kuuluu myös kuljettaja, joten Sri Lankassa ei ole pakko ajaa autolla vaikka sellaisen vuokraisi. Liikenne on vasemmanpuoleista ja kaoottista, eikä pimeällä matkustamista suositella.

srilanka3

Hanki rokotteet ja viisumi ennen matkaa

Sri Lankaan matkustaville suositellaan hepatiittirokotusta sekä japanin aivotulehdusrokotetta riskinarvion perusteella. Malarian estolääkitystä suositellaan osassa Sri Lankaa. Tarkista ajantasaiset rokotussuositukset ennen matkaa esimerkiksi rokote.fi-sivustolta.

Suomalaisen tulee hankkia elektroninen viisumi ennen matkaa Sri Lankaan. Maksullisen viisumin voi hankkia aikaisintaan kolme kuukautta ennen matkaa ja se on voimassa 30 vuorokautta. ETA-viisumi maksaa noin 22 euroa.

Nauti eksoottisesta ruokakulttuurista

Sri Lankassa tulee tipata. Takseissa on tavallista pyöristää summa ylöspäin, mutta tipin voi myös jättää antamatta, jos palvelu on ollut huonoa. Kylpylöissä ja ravintoloissa tulee tipata noin kymmenen prosenttia laskun loppusummasta. Temppeleissä vieraillessa on asiallista jättää muutama kolikko lahjoituslaatikkoon erityisesti, jos osallistuu munkin vetämälle kierrokselle.

Srilankalainen ruoka on hyvin samankaltaista eteläintialaisen ruuan kanssa ja ruoka on melko mausteista. Sri Lankassa syödään oikealla kädellä käyttäen ainoastaan sormenpäitä, mutta tarjolla on tarvittaessa myös ruokailuvälineitä.

Ruoka on yleisesti todella halpaa, ja jo eurolla saa komean aterian. Perinteisin srilankalainen annos koostuu riisistä ja currysta, ja autenttisinta ruokaa saa aterioimalla jossakin useista pienistä kahviloista, joita kutsutaan tuntemattomasta syystä Sri Lankassa hotelleiksi. Tarjolla on usein pääasiassa edellä mainittua yksinkertaista ruokaa. Ruuasta veloitetaan usein painon mukaan, ja normaalikokoisen annoksen saa noin eurolla.

Valtaosa annoksista tarjoillaan ilman ruokailuvälineitä, jolloin ruoka lapataan ääntä kohti mukana tulevan banaaninlehden tai leivän avulla. Tamilit eivät syö nautaa, ja he ovat myös äärimmäisen tarkkoja siitä, ettei yhteiskäytössä olevan ruoka-astian ruokailuväline koske muiden syöjien lautasta. Jos tarjolla on yhteinen annos, on asiallista ottaa pieniä annoksia ja santsata sen sijaan, että lappaisi lautasen täyteen jo ensimmäisellä kierroksella.

Syö katuruokaa

Tyypillisin srilankalainen ruoka-annos on hopper – pannukakkutyyppinen aamiais- ja lounasruoka. Paperinohut taikina paistetaan kulhon muotoon, ja rapeiden reunojen lisäksi hopperissa on parasta herkullinen keskusta. Tyypillisesti hopper täytetään katta sambolilla, chilistä, sipulista ja limestä valmistetulla muhennoksella. Hopper-annos käsittää yleensä kaksi hopperia, ja niitä löytää esimerkiksi Colombosta Dehiwalan ja WEllawattan alueelta. Annos maksaa noin 10-30 senttiä.

Kottu Roti on toinen tyypillinen srilankalainen ruoka. Annoksessa on yleensä ohut roti-leipä, kasviksia ja lihaa. Parhaalta Kottu Roti maistuu katukojusta ostettuna ja parhaan kojun löytää haastattelemalla paikallisia.

srilanka4

Colombo on Sri Lankan suurin

Sri Lankan kaupallinen pääkaupunki Colombo on myös Sri Lankan suurin kaupunki, joka on tarjoaa reissaajalle kulttuurielämyksiä ja rättimarketteja. Kaupungissa on useita temppeleitä, joista osa toimii myös museoina, muun muassa Gangaramayan temppeli, joka on yksi Colombon tärkeimpiä buddhalaisia temppeleitä. Colombossa pääsee nauttimaan myös rantaelämästä ja maan monipuolisimmasta katuruokatarjonnasta.

Vaikka Colombo ei ole miljoonakaupunki, tuo pilvenpiirtäjien muodostama upea siluetti suurkaupungin tuntua.

Tamilikulttuuria Jaffnassa

Pohjoisen Sri Lankan suurin kaupunki Jaffna on Tamilien kulttuurinen pääkaupunki, mutta myös monien sodan aikana käytyjen suurten taisteluiden tapahtumakenttä. Vaikka kaupunki on edelleen osaltaan sodan repimä, löytyy Jaffnasta muun muassa runsaasti kauniita temppeleitä. Etelä-Intian läheisen sijainnin vuoksi Jaffnassa näkyy runsaasti vaikutteita intialaisesta kulttuurista, mutta myös islamista, Hollannista, Portugalista ja Iso-Britanniasta. Jaffnassa on hindujen lisäksi runsaasti kristittyjä, mikä näkyy esimerkiksi katukuvassa kirkkojen muodossa.

Rentoilua, siirtomaa-ajan henkeä ja paratiisimaisemia Gallessa

Galle on Sri Lankan rauhallisuuden kehto. Kaupunki on todella hiljainen eikä liikennettä ole juuri nimeksikään, mutta parasta Gallessa on sen kauneus. Modernin keskustan sydämessä sijaitsee vanha Hollantilaiskortteli Fort, joka on maan parhaiten säilynyt muisto siirtomaa-ajoilta. Fort tarjoaa kuvitteellisen aikamatkan menneeseen siirtomaa-aikaan, jota kaupungin rauhallisuus vielä alleviivaa. Gallessa ei ole Fortin lisäksi juuri muuta nähtävää, mutta rauhallinen tunnelma on kokemisen arvoinen.

Pallontallaajien Sri Lanka -keskusteluun

Kuvat: Flickr/Malcom Browne, Flickr/Sudesh Rx, Flickr/Hash Milhan

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä

Kommentit (1216)

iida34

4.2.2016

Heippa!

Mulla on tarkoituksena lähteä Kaakkois-Aasiaan reissaamaan touko-elokuussa 2016. Tarkoitus olisi aloittaa reissu Sri Lankalla ja erityisesti surffileirillä. Olisiko kellään kokemuksia tai vinkkejä paikallisista surffileireistä ja kouluista ja niiden hintaluokista? Jonkin verran olen aihetta kolunnut Googlen avulla, mutta olisi lisäksi kiva kuulla ihmisten kokemuksia 🙂

  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Majoitustietokanta

Tietokannassa 12 majapaikkaa, 0 ilmaismajoitusta ja 0 kommenttia.

Uusin majapaikka:
Satunnainen majapaikka:

Aiheeseen liittyvät keskustelut

Uusimmat tarjoukset

Suosituimmat maat

Thaimaa

Thaimaa on Kaakkois-Aasiassa sijaitseva suosittu lomakohde, jonka pitkät rannat ja edullinen…

Italia

Italiasta riittää moneksi; historiaa Rooman Colosseumilla, romantiikkaa Veronassa Roomeon…

Espanja

Espanjaan matkatessaan sukeltaa maailmaan, joka on niin kaukana suomalaisesta, kuin vain Euroopan…

Australia

Australia on eteläisellä pallonpuoliskolla sijaitseva mannervaltio, joka on maailman pienin manner,…