Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Thaimaa info

Thaimaa

Thaimaa on Kaakkois-Aasiassa sijaitseva suosittu lomakohde, jonka pitkät rannat ja edullinen hintataso houkuttelevat kaikenikäisiä reissaajia ympäri maailmaa. Vaikka Thaimaa on oivallinen perhekohde, löytyy sieltä uudenlaista koettavaa myös seikkailunhaluiselle omatoimimatkaajalle.

thaimaa1

Väkiluku: 66 milj.
Pinta-ala: 514 000 km2
Pääkaupunki: Bangkok
Valtiomuoto: Perustuslaillinen monarkia
Viralliset kielet: Thai
Muita kaupunkeja: Phuket, Koh Samui
Naapurimaat: Kambodza, Laos, Myanmar
Kansainvälinen suuntanumero: +66
Aikaero: GMT +7
Valuutta: Thaimaan Baht
Jännite: 220V

 

Thaimaa on yksi reppureissaajien ikisuosikkikohteita, mutta pikkuhiljaa siitä on muodostunut myös yksi maailman suosituimmista lomakohteista. Thaimaan-lomilta haetaan edullisia tuliaisia, auringonlaskuja hiekkarannalla sekä lämpöä ja lepoa.

Koska turistimassat kerääntyvät myös Thaimaassa pääosin tietyille alueille, voi omatoimimatkaaja löytää maasta edelleen suuria seikkailuja ja autenttisia elämyksiä. Edullinen hintataso pitää huolen, että myös minibudjettireissaaja voi rauhassa nautiskella Thaimaan erikoisuuksista, kuten tuoreista hedelmistä ja erilaisista hemmotteluhoidoista. Vaikka edulliset virvokkeet ja kuuma aurinko houkuttavatkin nauttimaan lämmöstä täysin rinnoin, on buddhalaisessa maassa erityisen tärkeää käyttäytyä kulttuuria kunnioittaen.

Halpa hintataso kompensoi lentojen hintaa

Kovimman sesongin eli joulun ja uudenvuoden tienoilla lennot Suomesta Thaimaahan ovat kalliimmillaan, ja lipuista voi joutua pulittamaan helposti yli tuhat euroa. Halvimmillaan Thaimaahan lentää yhden tai useamman välilaskun kautta sesongin ulko-, alku- tai loppupuolella. Silloin liput voi saada 600-700 eurolla.

Vaikka lentolippujen hinta saattaa kirpaista, voi lohduttautua tietoon alhaisesta hintatasosta. Esimerkiksi aterian saa katukeittiöstä jopa eurolla ja tunnin hieronnan noin viidellä eurolla. Thaimaahan kannattaakin lähteä tyhjän rinkan kanssa, sillä erityisesti vaate- ja kenkävarastojen täydentäminen Thaimaan-matkalla on hyvin edullista. Myös majoitus on Thaimaassa halpaa.

 

thaimaa4

Ajanvietettä jokaiselle ympäri vuoden

Tekemistä Thaimaassa riittää joka lähtöön, ja lyhyenkin vierailun aikana ehtii helposti seikkailla miljoonakaupungissa, patikoida viidakossa ja vaikkapa löhötä rannalla. Paikallista elämää pääsee näkemään vierailemalla kylissä ja temppeleissä, upeasta luonnosta henkeäsalpaavine auringonlaskuineen ja kauniine vesipuistoineen pääsee nauttimaan täysin ilmaiseksi.

Myös vesipedoille riittää puuhaa, sillä Thaimaassa on loistavat sukellusmahdollisuudet ja sukelluskurssille voi halutessaan osallistua kotoisasti suomen kielellä. Thaimaan kovin matkustussesonki osuu marras-helmikuulle, jolloin lämpötila on 30 asteen hujakoilla. Keväällä kuuman kauden aikaan turisteja on vähemmän, samoin kuin sadekaudella eli kesäkuusta lokakuuhun, jolloin lämpötila pysyttelee 20 asteen hujakoilla.

Ystävällinen ja kunnioittava käytös kannattaa

Thaimaassa hyvä käytös ja kohteliaisuus ovat ykkösasioita, ja se on myös jurottavan suomalaisen muistettava. Hymyjä vilisee joka tilanteessa puolin ja toisin, ja myös reissaajilta odotetaan kohteliasta ja ystävällistä käytöstä.

Buddhalaisuus on Thaimaan pääuskonto, ja Buddhan kuviin tuleekin suhtautua kunnioituksella. Sama pätee kuninkaan kuviin, joita esiintyy esimerkiksi seteleissä, eikä niitä sen vuoksi kannata rypistellä taskun pohjalla. Erityisesti markkinoilla tingitään rennosti miltei kaikesta, joten tinkimiseen on fiksuinta suhtautua leikkimielisellä asenteella ja pysyä ystävällisenä läpi kiihkeän hintakamppailun. Englannilla pärjää erityisesti turistikohteissa, mutta edes kohteliaisuussanat olisi syytä opetella thaiksi.

Maassa on useita upeita temppeleitä ja muita pyhiä paikkoja, jotka vetävät puoleensa myös turisteja. Kuten aina uskonnollisessa kohteessa vieraillessa, myös thaimaalaisissa temppeleissä tulee pukeutua ja käyttäytyä kunnioittavasti. Olkapäät ja polvet tulee olla peitettyinä temppeliin astuessa, ja omaan käytökseen kannattaa kiinnittää huomioita.

Thaimaa on turvallinen matkakohde

Thaimaassa on turvallista, kunhan pitää maalaisjärjen mukana. Lompakko saattaa kadota helposti torin tungoksessa, joten omista arvotavaroista on syytä pitää kiinni. Kuten monissa muissa turistikohteissa, myös Thaimaassa löytää helposti uuden ystävän, joka näyttää paikkoja ja päivän päätteeksi huomaat kuluttaneesi kaikki rahasi uuden ystäväsi enon kaupassa.

Matkabudjetin menettämisen uhan lisäksi myös Thaimaassa lomaillessa turistiripuli saattaa iskeä, joten erityisesti jääpalojen ja muiden juomien kanssa kannattaa olla tarkkana ja juoda vain pullotettuja juomia. Katuruoka on pääosin turvallista, kunhan se on kunnolla kypsytettyä. Katuruuan tuoreuden takuu on pitkät jonot, joten vatsapöpöjen välttämiseksi on suositeltavaa ruokailla kojuilla, joissa joutuu jonottamaan.

thaimaa5

Lento- ja majoitusvaihtoehtoja joka lähtöön

Edullisten suorien lentojen saaminen Helsingistä Bangkokiin vaatii aikamoista tuuria, ja halvimmillaan lentoliput välille irtoavat yhden tai useamman välilaskun avulla. Edullisia lentoja tarjoavat esimerkiksi Turkish Airlines ja Malaysia Airlines, joilta lennon voi saada alle 700 eurolla, mutta välilaskujen vuoksi lentoajat ovat usein hyvin pitkiä.

Nopeimmin Bangkokiin pääsee Finnarin suoralla lennolla Helsingistä, jolloin matka-aika on noin kymmenen tuntia. Myös norjalainen halpalentoyhtiö Norwegian lentää Thaimaahan.

Majoitus Thaimaassa on helppoa, sillä tarjontaa riittää bungaloweista hotelleihin. Majoittua voi edullisesti jopa viiden tähden hotellissa, mutta halvimmat majapaikat löytyvät reppureissaajien suosimista hotelleista, mistä majoituksen saa parhaassa tapauksessa muutamalla eurolla.

Erityisesti sesonkiajan ulkopuolella majoitusten varaaminen etukäteen ei välttämättä ole järkevää, sillä tyhjissä hostelleissa voi helposti neuvotella itselleen huomattavasti listahintoja edullisemman diilin.

Matkusta Thaimaan sisällä

Thaimaan sisällä liikkumiseen voi valita tutun taksin, eksoottisen tuktukin tai vaikkapa songtaun eli lava-auton. Takseissa ei yleensä ole Bangkokia lukuun ottamatta mittareita, joten taksimatkan hinta kannattaa sopia etukäteen ennen matkan alkamista. Sama sääntö toimii myös pyörätaksien ja tuktukien kanssa. Songtaussa istumapaikat sijaitsevat auton lavalla, mihin on pystytetty kaksi penkkiriviä. Lavat ovat yleensä katettuja, joten songtaun kyydillä voi porhaltaa myös sateisena päivänä. Skoottereiden vuokraaminen on yleistä ja edullista, mutta niillä ajaminen kaoottisen liikenteen seassa on melko vaarallista.

Maansisäisiä lentoja saa yllättävän edullisesti, ja niitä tarjoavat esimerkiksi Nok Air, Orient Thai ja Air Asia. Paikasta toiseen pääsee kätevästi myös bussilla, millä matkustaa edullisimmin kun suuntaa paikallisille tarkoitetulle bussiasemalle ja välttää turisteille tarkoitettuja linja-autoja.

Myös Thaimaan junaverkosto on kattava, ja sillä pääsee kulkemaan melkeinpä kaikkialle muualle paitsi Phuketiin ja Krabille. Thaimaassa huristellaan autoilla tien vasemmalla puolella, ja liikenne on osittain hyvin kaoottista. Edullisimman autonvuokrausdiilin saa paikallisilta pienfirmoilta, mutta maassa on myös suuria kansainvälisiä ketjuja.

Reissu vaatii pientä suunnittelua

Ennen Thaimaan-matkaa on hyvä tarkistaa, että perusrokotukset, kuten A-hepatiitti, MPR ja kurkkumätä-jäykkäkouristus -rokotukset ovat voimassa. Malarian estolääkityksen ja Japanin aivotulehduksen vastaista rokotetta tulee harkita matkustaessa joihinkin maan osiin, tarkista kuitenkin päivitetyt rokotussuositukset vaikkapa rokote.fi -nettisivuilta.

Thaimaahan matkustava suomalainen ei tarvitse viisumia, jos matka kestää alle 30 vuorokautta ja maahan saavutaan lentäen. Jos Thaimaahan saapuu esimerkiksi junalla tai bussilla, saa maassa oleskella enintään 15 vuorokautta.

thaimaa3

Tippi kuuluu ravintolakulttuuriin

Thaimaalaisten työntekijöiden palkat ovat pienet, joten tippaaminen on tarpeen. Ravintolassa riittää noin 20 bahtin (50 senttiä) tippi koko pöytäseurueelta, eikä sen suurempia pyöristyksiä tarvitse miettiä. Katukeittiössä ei tarvitse tipata, ja vaihtorahan voi odottaa saavansa takaisin kokonaisuudessaan. Taksimatka pyöristetään lähimpään tasalukuun ja hotellissa laukunkantajan kouraan voi sujauttaa pienen setelin. Siivoojille ei ole tapana antaa juomarahaa.

Thaimaalainen ruoka lähtee liikkeelle riisistä, jota lapataan lautaselle ensimmäisenä. Thaimaassa on paljon ravintoloita, ja paikallisetkin syövät usein ulkona, joten tiukan paikan tullen ruokatapoja voi vakoilla myös viereisestä pöydästä. Pöytä tilataan usein täyteen ruokia, ja kaikki lappaavat haluamaansa ruokaa omalle lautaselleen. Alku- tai pääruokia ei eritellä, vaan annokset tuodaan pöytiin sitä mukaa, kun ne valmistuvat.

Vaikka thairuoka on tunnettu tulisuudestaan, eivät kaikki ruuat polta. Turistikohteissa ruokia voi olla jopa vaikea löytää tulisina, sillä niitä voi olla miedonnettu länkkärien makuun sopiviksi.

Riisi syödään yleensä lusikalla, vaikka pöydässä on myös haarukka. Sen tarkoitus onkin helpottaa lusikalla syömistä, eikä haarukkaa ole tapana tunkea suuhun asti. Puikoilla syödään vain nuudelikeittoja.

Monenlaista katuruokaa

Thaimaalaisilla kaduilla näkee katuruokakojuja tiheään, ja niistä saatava ruoka on usein paitsi edullista, myös herkullista. Kojun ulkonäön ei kannata antaa hämätä, sillä usein kytyisimmästä ruokakojusta löytää kaikkein parhaimmat ruokaelämykset, myös Thaimaassa. Katukokit hakevat raaka-aineet usein päivittäin suoraan ruokatorilta, mutta varmista ruuan tuoreus valitsemalla myyjä, jonka kojulla on pitkä jono.

Kaikkein tunnetuin thaimaalainen katuruoka-annos lienee Phat Thai, joka koostuu nuudeleista, grillatusta tofusta, kuivatuista katkaravuista, suolatusta retiisistä, salottisipulista ja munista. Koko herkku maustetaan kalakastikkeella, taateliuutteella ja sokerilla. Annos tarjoillaan maapähkinöiden ja limen kanssa, ja se maksaa noin euron. Halpaa Phat Thaita löytää esimerkiksi Bangkokista Thip Samai -ravintolasta.

Toinen Thaimaalle tyypillinen katuruoka on Kuaytiaw, joka on yksinkertaista, halpaa ja hyvää. Kuaytiawista on useita versioita, mutta perinteisin versio on myös yksinkertaisin: ohuita riisinuudeleita, porsaan keittolientä sekä porsaasta tai kalasta tehtyjä pyöryköitä, jotka tarjoillaan korianterin, itujen ja valkopippurin kanssa. Kuaytiaw on todella edullista, sillä annos maksaa vain noin 50 senttiä. Kuaytiawia myydään esimerkiksi Bangkokin Victory Monumentin lähistöllä.

bangkok1

Pääkaupunki on monipuolinen kauttakulkupiste

Bangkok on kohde, jossa miltei jokainen Thaimaassa vieraileva käy ellei muuten niin sen vuoksi, että kaupunki on kauttakulkupiste määränpäähän. Thaimaan pääkaupunki on maan suurin kaupunki, josta löytää sekä temppeleitä että ostoskeskuksia. Kaupungissa on useita kulttuurisia nähtävyyksiä aina kansallismuseon thaimaalaisesta kulttuurista kertovasta näyttelystä lukuisiin temppeleihin ja alttareihin. Myös Bangkokin juhlakulttuuri on moninaista.

Useimmat viettävät Bangkokissa päivän tai pari tasaten jet lagia ja jatkavat sen jälkeen matkaansa lopulliseen reissukohteeseen. Reppureissaajakatu Khao San Road on täynnä kansainvälisiä travellaajia ympäri maailmaa sekä tietysti edullisia hostelleja ja pikkuputiikkeja, mutta valitettavasti myös huijareita. Toisille Khao San Road on Bangkokin paras paikka, toiset taas välttävät sitä kaikin keinoin.

Bangkokin hintataso on melko halpa ja tarjontaa on vaikka kuinka, joten siellä kannattaa tehdä ostoksia ja syödä ravintoloissa erityisesti, jos on jatkamassa maan suisittuihin lomakohteisiin, kuten vaikkapa Phuketiin, missä kaikki on huomattavasti kalliimpaa.

Phuket on suosittu turistikohde

Pääasiassa pelkästä turismista elävä Phuket on saari, joka pääelinkeinonsa vuoksi ei ole maan autenttisin. Saaren suosion syy on kuitenkin selvä, sillä Phuketista löytyy kilometritolkulla valkoista hiekkaa, turkoosia vettä ja upeita maisemia, joissa sielu lepää. Tekemistäkin Phuketissa on reilusti, sillä auringonoton lomassa voi nauttia vaikkapa vesihiihdosta, riippuvarjoilusta, snorklaamisesta tai sukeltelusta. Saaren upeiden rantojen lisäksi tekemistä löytyy myös sisämaasta.

Suomalaiselle matkaajalle tuskin tulee orpo olo Phuketissa, sillä saari on myös muiden pohjoismaalaisten suosiossa. Sisäänheittäjät saattavatkin alkaa huudella ohikulkevalle kalpealle suomalaiselle jopa Suomen kielellä.

Hintataso Phuketissa on selvästi kalliimpi kuin esimerkiksi Bangkokissa, ja samasta annoksesta saattaa joutua Phuketissa maksamaan Bangkokiin verrattuna jopa kolminkertiasen hinnan.

Suosittu saarihyppely

Phuketin lisäksi Thaimaassa on reilusti muita saaria, jotka ovat huomattavasti rauhallisempia ja autenttisempia kuin suosittu Phuket. Koh Lanta, Koh Samui ja Koh Phi Phi ovat vielä melko lailla turistien kansoittamia, mutta rauhaa löytyy esimerkiksi Koh Tarutaolta tai vaikkapa Ko Adangilta.

Saarille pääsee kätevästi joko lautalla tai veneellä. Useimmille reissaajille ei pelkästään yhden saaren näkeminen riitä, ja saarihyppely onkin monien valinta. Silloin pääsee näkemään useita saaria lyhyessä ajassa, ja halutessaan voi jäädä pidemmäksi aikaa niihin, jotka eniten miellyttävät. Saarihyppelyreissuja voi ostaa paketteina matkatoimistoista, mutta edullisimman hinnan ja autenttisimman kokemuksen saarihyppelystä saa, kun sen tekee omatoimisesti.

 

Pallontallaajien Thaimaa-keskustelualueelle

Kuvat: Flickr/ccdoh1, Flickr/telmo32, Flickr/snappit photography, Flickr/Stuck in  Customs, Flickr/drburtoni, Flickr/AraXav

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä

Kommentit (1218)

Birgitta 59

13.1.2014

Viesti
Onko Pohjois-thaimaa sopiva kohde keski-ikäiselle reissaajalle. Hyväkuntoinen.

aaasiaaan

12.3.2014

Tippaaminen ei todellakaan kuulu kulttuuriin. Länkkärit sen on kehitellyt ajanmyötä, jonka takia sitä nyt jotkut vaan antavat.

Aasiaan

18.9.2014

Tippaaminen on hyvästä juurikin mainitusta syystä, että palkat ovat pienet. Ei tippiä, hinnat nousee.

Aasiaan

25.9.2014

Ja tippaaminenhan on siis palvelumaksu jota aasiassa ei yleensä laskuun sisällytetä toisin kuin poikkeuksetta kalleissa euroopan ravintoloissa.

Ratchasima

16.11.2015

Viesti On yleistä, että esim. hotellin huoneen siivoojalle tippiä annetaan.

  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Majoitustietokanta

Tietokannassa 121 majapaikkaa, 0 ilmaismajoitusta ja 55 kommenttia.

Uusin majapaikka:
Satunnainen majapaikka:

Aiheeseen liittyvät keskustelut

Halvalla Thaimaaseen
  • 5 viestiä
  • Viimeisin: wellu1979, 4 kuukautta sitten
Thaimaa aukeaa koron...
  • 7 viestiä
  • Viimeisin: wellu1979, 6 kuukautta sitten

Uusimmat tarjoukset

Suosituimmat maat

Thaimaa

Thaimaa on Kaakkois-Aasiassa sijaitseva suosittu lomakohde, jonka pitkät rannat ja edullinen…

Italia

Italiasta riittää moneksi; historiaa Rooman Colosseumilla, romantiikkaa Veronassa Roomeon…

Espanja

Espanjaan matkatessaan sukeltaa maailmaan, joka on niin kaukana suomalaisesta, kuin vain Euroopan…

Australia

Australia on eteläisellä pallonpuoliskolla sijaitseva mannervaltio, joka on maailman pienin manner,…