Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Unkari - Pallontallaajat.net

Unkari

Unkari

Väkiluku: 10,2 milj.
Pinta-ala: 93 030 km2
Pääkaupunki: Budapest
Kieli: Unkari
Valtiomuoto: Tasavalta
Muita kaupunkeja: Miskolc, Debrecen, Szeged
Naapurimaat: Itävalta, Slovakia, Ukraina, Romania, Serbia, Kroatia, Slovenia
Valuutta: Unkarin forintti
Kansainvälinen suuntanumero: +36
Jännite: 230V
 

YLEISTÄ

Unkari on Itä-Euroopassa sijaitseva valtio, jonka vaikealta kuulostavan kielen sanotaan olevan sukua suomen kielelle. Paikan päälle matkustava suomalainen voi vain todeta, että sukulaisuus ei ymmärtämistä helpota.
 

KYLPYLÄT

Vaikkei muuten olisi kylpylöistä kiinnostunut, kannattaa vierailua harkita Unkarissa. Maa pursuaa kuumista lähteistä, ja sen vuoksi kylpylöitä on rakennettu tiuhaan.
 

MATKUSTAMINEN

LENTÄMINEN

Budapestin lentokenttä on Unkarin ainoa suuri kansainvälinen lentokenttä. Sinne pääsee helposti junalla Budapestin keskustasta. Nuygatin rautatieasemalta matka lentokentälle kestää puoli tuntia, junalippu maksaa noin 1,3 euroa.

Lentokentällä myydään junalippuja Budapestin keskustaan Terminaali ykkösen turisti-infossa sekä laituri B:n lippuautomaatissa.

Lentokenttäjuna saapuu Terminaali ykköseen, muihin terminaaleihin pääsee bussilla 200E. Bussilippuja saa lentokentän kioskista.

Suomesta Unkariin lentäviä lentoyhtiöitä ovat muun muassa Finnair, Austrian Airlines sekä Czech Airlines.

AirBaltic lentää useista Suomen kaupungeista Budapestiin Riian kautta. Norwegian lentää Helsingistä Budapestiin Tukholman Arlandan kentän kautta.


www.hungary.com

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä

Kommentit (1216)

juspu

24.5.2002

Unkari on hieno paikka ja ihmiset ystävällisiä. Ravintoloissa kuuluu jättää tippiä tarjoilijalle ja useimmissa “turisti-ravintoloissa” se automaattisesti lisätään laskuun, joten ei pidä ihmetellä jos loppusumma onkin 10% suurempi. Budapestissä vähän sivummalle kun menee syömään paikalliseen “räkälään” niin voi saada Suuren, siis _Suuren_ annoksen hyvää safkaa ja ison oluen n. 4 euroa. Kun taas Vaci Utcalla(?) pelkkä olut voi maksaa melkein tuon 4 euroa. Paljon hyviä mestoja, mutta netistä löytää tietoa. Jos löytää 😉 Maalaisjärkeä käyttämällä Budapest ei ole sen vaarallisempi kuin Helsinki. Kannattaa käydä maaseudulla ja esim. Balaton-järvellä, vaikka onkin mahdoton turistirysä. Balatonilla saksa on paljon hyödyllisempi kuin englanti, jota ei kovin moni siellä tuntunut osaavan.

hctrombi

17.2.2003

Unkari on hieno maa. Budapest on käymisen arvoinen, mutta myös yliarvostettu. Suosittelen pienempiä kaupunkeja. Pécs, Györ, Szeget ovat nastoja. Myös Balaton on kuulemma nasta kesällä (paikallinen nuoriso pitää villejä mökkibileitä, mutta rumat saksalaiset ikä-ihmiset pilaavat fiilistä). Budapestin Pohjois-puolella oleva “tonavan mutka” on myös suosittu, mutta minulla ei ole omaa kokemusta. Itä-Unkarista löytyy upeaa, hieman erilaista luontoa, mutta köyhyys ja ehkä hieman nihkeämmät kaupungit tekevät paikasta vähemmän suositeltavan (eipä ainakaan turistilaumat ärsytä)

Keyda

28.2.2003

Olin melko vasta Unkarissa, tosin vain viikon…Mutta sen verran näin, että tuli halu nähdä lisää. Kesällä unkari on varmasti mahtava paikka, talvi oli hieman nuhruinen kokemus…Kahden vuoden päästä, kun koulu sallii, on minullakin unelmissa palata Várpalotaan ja Budapestiin. Ja nähdä monta paikkaa lisää. Onneksi sain viikon reissullani paljon paikallisia ystäviä, joten aivan yksin ei minun tarvitse unkaria tutkia..

sari

24.3.2003

Hei!Unkarissa Balatonin rannat eli esim. Balatonfüred ovat kauniita kaupunkeja rantalomaa haluaville sekä Veszprem kulttuuria ja historiaa haluaville(vanha kaupunginosa löytyy). Budabest tietenkin kirkkoineen(Mikaelin kirkko) ja siltoineen ehdoton…:)

Hekke

20.4.2004

Budapest on hieno eurooppalaistyylinen kaupunki mikä ehdottomasti tyydyttää kulttuurinnälän ainakin hetkeksi. Maaseudut ovat mahtavia ja jos on mahdolisuus niin isoihin metsiin kannattaa mennä tutustumaan.Tunnelmaa 🙂

Magyarlány

5.10.2004

Olen asunut itä-Unkarissa ja vaikka elintaso saattaa poiketa hieman suomalaisesta niin sielläkin riittää nähtävää ja hienoja paikkoja. Esim. Debrecen on nähtävän arvoinen paikka eikä lainkaan nuhruinen.Pohjoisessa Eger on aivan ihastuttava. Itä-Unkarissa ihmiset ovat erittäin ystävällisiä, joskin pienissä paikoissa kieliä osataan huonosti. Tämä ilmiö ei kyllä koske pelkästään itää.

Minäkin suosittelen muitakin kaupunkeja kuin Budapestiä, sillä se tarjoaa kovin kapean kuvan unkarin kulttuurista, vaikka hieno kaupunkin onkin. Jonkun mainitsemat Pécs ja Szeged ovat myös hyvin kauniita.

Balatonilla kannattaa hakeutua pienempiin kyliin, jos haluaa nähdä muutakin kuin saksalaisia turisteja ja Balaton t-paitoja- Toki Balaton on sinänsä turistialuetta, eikä sinne heinä-elokuussa kannata matkustaa. Balatonfüred on melkoinen turistikylä, mutta esim. Balatonálmadissa on hieman väljempää ja ilmaisia rantoja…Kannattaa käydä, hieno maa.

nappi

17.11.2004

Olen ollut Unkarissa muutama vuosi sitten parin viikon ratsastuslomalla. Kokemus oli aivan mahtava! Valitettavaa ei oikeastaan ollut mistään..

Tila, jossa olin, sijaitsi noin 70km Budapestista ja maastot ym. olivat täydellisiä. Samoin hevoset; polleja löytyi joka lähtöön, isoa, pientä, vauhdikasta ja rauhallista. Ruoka oli ihanaa ja palvelu pelasi, hintaakaan matkalla ei silti ollut kovinkaan paljoa.

Ratsastusretkien lisäksi pääsimme tutustumaan kylpylään ja vietimme päivän Budapestissa nähtävyyksiä katsellen ja shoppaillen.

Suosittelen lämpimästi kaikille!

Reissaaja

17.2.2005

Unkari on “hyvä” maa. Oon käyny siellä pari kertaa ja ollut tosi positiivisesti yllättyny. ihmiset mukavia, kauniita maisemia ja hintatasokin halpaa. Tsemppiä esitelmään!

Ruuti

30.3.2005

Työskentelen nyt muutaman kuukauden täällä Balatonin eteläisellä rannalla. Paikka on mahtava! Käykäähän katsomassa http://www.kocsicsarda.hu, josta löytyy sivut myös suomeksi. Täällä on tarjolla hevosvaelluksia, majoitusta ja ruokapalveluita todella edullisesti!!!

Arviina

3.8.2005

Unkarissa käytiin heinäkuussa reilaten Balaton-järven rannalla Siofokissa ja tietenkin Budapestissä. Siofok oli aika siisti mesta – tosin täynnä itävältalaisia ja unkarilaisia turisteja – varsinkin jos on kyllästynyt joka paikkaan tunkeutuvaan rantahiekkaan! Oli huisia maata välillä nurmimatolla ja uiskennella makeassa vedessä tuntematta kuitenkaan olevansa kotosuomessa. Suosittelen myös lämpimästi hostellia nimeltä Mulllers’ inn, kunnon maalaismajatalomeininki, tosi siistiä ja halpaa (oisko ollu 10-12e kahen hlön huoneessa). Budapest oli myös ihana, reissun kohokohta oli kyllä käynti kylpylässä. Nimeä en muista, mutta oli vähän halvempi ja pienempi kuin se kaikkein tunnetuin Gellert. Työntekijät ei osannu enkkua, mutta katottiin muista mallia ja riisuttiin vaan alasti ja hypättiin kylpyihin toistensa jälkeen! Naisia siis vain oli sinä päivänä, selvennykseksi :). Kannattaa välttää vesipuistoilta näyttäviä ulkoilma-allaskomplekseja, jos kylpylään haluaa. Ne on juuri sitä miltä näyttääkin – eli vesipuistoja, ei kylpylöitä.

hemppa

7.10.2005

Kuules Irmeli! Toivottavasti ei tule liian myöhään mutta ainakaan viime vuonna, kun siellä olin niin en takkia tarvinnut. Olin lokakuun alusta joulukuun puoleen väliin, 25 astetta parhaillaan lämmintä. Ja jos sattuu tulemaan kylmä niin vaatetta kyllä saa halvalla, kunhan ei mene Budapestin turistitavarataloihin, vaikka sielläkin on halvempia kuteita saatavana kuin Suomesta. Kannattaa tutustua ainakin Pécsiin, Szegediin ja Debreceniin, huomattavasti halvempaa kuin pääkaupungissa. Junat on todella halpoja. Itsellä jäi käymäti Gyor – kuulema kovia bileitä lähellä Slovakian puolella. Balatonin puolella Siófokissa tuli käytyä mutta aikalailla kuollut kaupunki turistikauden jälkeen. Kannattaa myös käydä euroopan suurimmalla lämmin vetisellä järvellä Hévizissä, mieluiten mahdollisimman talvella.

hemppa

7.10.2005

Pääsi unohtumaan mutta jos ihmisiä kiinnostaa kylpylähommat niin Budapestissä kannattaa mennä Széchenyi fürdõ nimiseen paikkaan (keltainen metro M1, kylpylän niminen pysäkki). Samalla voi kävästä eläintarhassa, vain pandat puuttuu. Ja jos kaverille haluaa tehdä pikku jäynää niin kannattaa suositella Király fürdõ nimistä paikkaa, turkkilaisin kaikista mutta syvästi homoseksuaalinen, aika lailla paljasta pintaa mutta ei ainuttakaan naista. Gellért fürdõstä löytyy myös osasto jossa muut asiakkaat eivät ole alastomina, yhteisallas naisten kanssa, ei ilman uimalakkia uimaan.

Jockey

17.5.2006

Ylläpidon kommentiksi siirtämä linkki:
Suomi-Unkari seura
Suomi-Unkari Seura on kansalaisjärjestö,
joka vaalii suomalaisten ja unkarilaisten ystävyyttä
ja edistää kanssakäyntiä ja yhteydenpitoa.

sariini

1.2.2008

Hei, tassa pari turistivinkkia paikalliselta 🙂
Parhaat kylpylat mielestani ovat Rudas seka Szechenyi. Rudas on turkkilainen kylpyla (kaikki altaat sisalla) rempattu 2005, Szechenyita sen sijaan remontoidaan osittain, mutta suurin osa on jo uusittu. Szechenyissa sen sijaan on seka ulko- etta sisaaltaita. Perinteisesti kylpylat ovat auki ainoastaan miehille (6 kertaa viikossa, yksi naisten paiva), mutta Szechenyi-kylpyla on aina auki seka miehille etta naisille (paikalliset ottavat evaitakin mukaan ja lilluvat koko paivan altaissa). Rudas on perinteisempi, joten se on yhteiskaytossa miehille ja naisille vain viikonloppuisin (9-17 ja 22-04: uima-asu mukaan). Talta sivulta loytyy lisaa tietoa Budapestin kylpyloista: http://www.spasbudapest.com/furdo.php?idx=13&menu=8
Tassa pari hyvaa linkkia, mista loytaa tietoa Budapestista ja nahtavyyksista:
Budapestin kaupungin kotisivut – ravintolaopas yms
http://english.budapest.hu/Engine.aspx
Budapestin turisti-infon kotisivut
http://www.budapestinfo.hu/en/
Unkarin parlamenttitalo on tosi hieno nahtavyys. Suomen passilla sinne paasee ilmaiseksi (lippu pitaa hakea lippukassalta, sitten kierros ryhman mukana). Englanninkielinen kierros alkaa klo 10, 12 ja 14. http://www.parlament.hu/parl_en.htm
Patsaspuisto on hieman Budapestin ulkopuolella (n. 15km), melko pieni mutta ainakin vanhemmille sukupolville vaikuttava nahtavyys (muistutti kuulemma 70-luvusta) http://www.szoborpark.hu/index.php?Lang=en

Pomeroy

18.8.2008

Olen lähdössä Unkariin jouluna unkarilaisen ystävän luokse, ja tässä mietin että miten tervehditään unkarilaisittain. Onko poskisuudelmia, kättelyä, halailua.. kuinka tuttavallisesti viitsii tehvehtiä. Voisin toki kysyä tuttavaltani sitä mutta haluaisin yllättää hänet tietämykselläni unkarilaisesta kulttuurista 😀

Kalle

4.12.2013

Vaikka Unkari oli kylmän sodan aikana rautaesiripun itäpuolella, minkä vaikutukset toki näkyvät maassa edelleen, Unkari sijaitsee sekä maantieteellisesti että kulttuurisesti Keski-Euroopassa. Unkarilaiset eivät myöskään pidä itseään itäeurooppalaisina, mikä on hyvä muistaa maassa matkaillessa tai oleskellessa, vaikkei Neuvostoliiton miehitystä ja sen vaikutuksia halutakaan kieltää.

  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Majoitustietokanta

Tietokannassa 86 majapaikkaa, 0 ilmaismajoitusta ja 85 kommenttia.

Uusin majapaikka:
Satunnainen majapaikka:

Aiheeseen liittyvät keskustelut

Road trip koronan ai...
  • 24 viestiä
  • Viimeisin: mpala, 7 kuukautta sitten

Uusimmat tarjoukset

Suosituimmat maat

Thaimaa

Thaimaa on Kaakkois-Aasiassa sijaitseva suosittu lomakohde, jonka pitkät rannat ja edullinen…

Italia

Italiasta riittää moneksi; historiaa Rooman Colosseumilla, romantiikkaa Veronassa Roomeon…

Espanja

Espanjaan matkatessaan sukeltaa maailmaan, joka on niin kaukana suomalaisesta, kuin vain Euroopan…

Australia

Australia on eteläisellä pallonpuoliskolla sijaitseva mannervaltio, joka on maailman pienin manner,…