Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

USA info

Yhdysvallat

New York, Washington, Grand Canyon, San Francisco, Yellowstone… Yhdysvallat on monien maailman kuuluisimpien paikkojen koti. 50 osavaltiosta koostuva USA tarjoaa reissaajalle upeita luontokokemuksia, mahtavia kaupunkiseikkailuja ja ikimuistoisia ruokahetkiä.

Väkiluku: 313 milj.
Pinta-ala: 9 826 675 km2
Pääkaupunki: Washington D.C., 632 000 as.
Valtiomuoto: Liittovaltio
Viralliset kielet: Englanti
Muita kaupunkeja: New York (8,2milj. as.), Los Angeles (3,8milj. as.), Chicago (2,1milj. as.)
Naapurimaat: Kanada, Meksiko
Kansainvälinen suuntanumero: +1
Aikaero: UTC -5/-10
Valuutta: Yhdysvaltain dollari USD
Jännite: 110V, adapteri tarpeen

Pohjois-Amerikassa sijaitseva Yhdysvallat sopii reissaajalle kuin reissaajalle. Valtavan kokoisesta maasta löytyy niin sykkiviä miljoonakaupunkeja, silmiä hiveleviä rantoja, leveitä moottoriteitä ja upeita erämaita. Maassa riittääkin puuhaa pidemmäksi aikaa, sillä valikoituipa matkakohteeksi melkein mikä tahansa paikka, tekemistä ja näkemistä riittää.

Lentoja tarjouksesta, paikan päällä edullista

Edullisimmillaan lentoliput Helsingistä itärannikolla sijaitsevaan New Yorkiin irtoavat noin 500 eurolla. Liput ovat kalleimmillaan kesäsesongin aikana eli kesäkuusta elokuuhun sekä joulun ja uudenvuoden tietämillä. Edullisimmin liput saa keväällä tai syksyllä. Myös kesäkuukausille on mahdollista saada edullisia lentolippuja, kunhan varaa liput riittävän ajoissa.

Yhdysvalloissa on edullisempaa kuin Suomessa. Dollarin kurssista riippuu, kuinka paljon. Majapaikan tienvarsimotellista voi saada noin 35 eurolla neljälle hengelle, pintin Ben & Jerry’s -jäätelöä muutamalla eurolla.

usa1

Shoppailua ja seikkailua

Yhdysvaltoihin mennään tyypillisesti shoppailemaan, syömään, automatkalle tai nautiskelemaan miljoonakaupunkien suuruudesta. Perinteisin jenkkireissu on road trip, joka voi suuntautua vaikkapa kuuluisalle Route 66 -tielle tai olla perinteinen coast to coast road trip, jonka aikana ajetaan autolla rannikolta toiselle. Yhdysvaltoihin voi mennä myös luontomatkalle, sillä kansallispuistoja ja erämaata riittää. Maassa on myös oivallisia rantakohteita, kuten esimerkiksi Miami Beach sekä San Diego.

Yhdysvaltoihin voi matkustaa ympäri vuoden. Keskikesällä etelässä on todella kuuma, mutta pohjoisen lämpötilat ovat aika samankaltaiset kuin Suomessa. Monissa eteläisissä kaupungeissa on lämmintä vuoden ympäri, esimerkiksi Floridassa sijaitsevalla Miami Beachilla vuoden kylmin lämpötila on tammikuun 15 astetta.

Hyvä käytös riittää

Yhdysvalloissa pärjää mainiosti englannilla Meksikon raja-alueita lukuun ottamatta, missä muutama sana espanjaa on suureksi hyödyksi.

Kohteessa pärjää mainiosti noudattamalla yleisiä käyttäytymis- ja pukeutumissääntöjä ja käyttämällä maalaisjärkeä. Jotkut osavaltiot voivat olla erityisen konservatiivisia, ja varovaisuuteen ohjeistetaan erityisesti eteläisissä osavaltioissa.

Ole varovainen lentokentillä ja tornadoalueilla

Yhdysvallat on melko turvallinen matkustuskohde. Lentokentillä pidetään tarkkaan silmällä epäilyttävästi käyttäytyviä matkustajia, joten siellä on syytä olla herättämättä huomiota. Suurissa kaupungeissa tulee pitää huolta omasta omaisuudestaan tasku- ja laukkuvarkaiden varalta.

Tornadot ovat tuttu ilmiö Yhdysvalloissa, sillä maassa on yli tuhat tornadoa vuodessa. Tornadokausi kestää maaliskuusta elokuuhun, mutta tornado voi iskeä myös kauden ulkopuolella. Eniten tornadoista kärsiviä osavaltioita ovat Mississippi, Alabama, Oklahoma, Kansas sekä Teksasin pohjoispuoli. Tornadon nähdessä tulee hakeutua suojaan välittömästi, ja autosta on poistuttava heti. Hyviä suojapaikkoja ovat esimerkiksi kellarit ja kylpyammeet.

usa2

Reilusti lentovaihtoehtoja

Nopein ja helpoin tapa matkustaa Yhdysvaltoihin on lentää. Lennot Helsingistä New Yorkiin maksavat edullisimmillaan noin 500 euroa. Finnair tarjoaa suoraa lentoyhteyttä, jolloin lentoaika on noin kahdeksan tuntia. Muita Helsingin ja New Yorkin välillä liikennöiviä yhtiöitä ovat muun muassa Norwegian, Airberlin, Lufthansa ja Aeroflot. Välilaskullisen lennon lentoaika on lyhimmillään reilut 11 tuntia.

Yhdysvalloissa on tarjolla useita erilaisia tapoja majoittua. Suurissa kaupungeissa voi yöpyä hotellissa, hostellissa tai vaikkapa kotimajoituksessa. Automatkalla on kätevintä majoittua edullisissa motelleissa, joita on ainakin suurimpien moottoriteiden varsilla. Majapaikka kannattaa varata etukäteen edullisimman hinnan saamiseksi, mutta erityisesti sesonkien ulkopuolella se ei ole välttämätöntä.

Jokamiehenoikeuksia ei ole samalla tavalla kuin Suomessa, joten esimerkiksi teltta kannattaa pystyttää ainoastaan alueille, missä se on sallittua.

Matkusta jenkkien sisällä

Kun matkustaa niin kauas kuin Yhdysvaltoihin, kannattaa suuresta maasta yrittää nähdä kerralla mahdollisimman paljon. Maansisäiset välimatkat ovat todella pitkiä, ja liikkumiseen on useita vaihtoehtoja. Lentäminen Yhdysvaltain sisällä on hyvin suosittua ja lentotarjontaa on, pienimmissäkin kaupungeissa löytyy usein jonkinlainen lentokenttä. Yhdysvaltojen sisäisillä reiteillä liikennöivät ainakin JetBlue, Virgin America, American Airlines, Alaska Airlines sekä United.

Yhdysvaltain kansallinen junayhtiö Amtrak tarjoaa melko hyvät junayhteydet ympäri maata. Junalla pääsee 46 osavaltioon, ja kohteita on yhteensä yli 500 ympäri Yhdysvaltojen. Yhtiön palvelussa Yhdysvallat on jaoteltu kuuteen osaan, mikä auttaa asemien ja yhteyksien löytämisessä.  Junalla matkustaminen on melko kallista, ja esimerkiksi matka New Yorkista Philadelphiaan kestää junalla reilun tunnin ja maksaa noin 45 euroa.

Yhdysvalloissa on helppo matkustaa bussilla, sillä linjurireitit ovat kattavia. Suurin yksittäinen bussimatkoja tarjoava yritys on Greyhound, jonka reittiverkosto kattaa kaikki maan suurimmat kaupungit. Pitkien välimatkojen maassa toimiva firma panostaa linja-autoissaan paitsi turvallisuuteen, myös mukavuuteen, ja matkustajille onkin tarjolla esimerkiksi sähköpistokkeita ja langaton internet -yhteys. Bussit kulkevat ympäri vuorokauden, joten halutessa voi valita vaikka yöbussin vuoron ja olla aamulla perillä.

Greyhoundin lisäksi bussifirmoja on useita, esimerkiksi AA Bus, Badger Bus, Coach USA sekä Peter Pan Bus Lines. Wikipediasta löytyy  pitkä lista yhdysvaltalaisia bussifirmoja.

Aja Amerikassa

Autolla matkustaminen on Yhdysvalloissa helppoa, sillä maa on täynnä suuria valtateitä ja nopeusrajoitukset eri luokkaa kuin Suomessa. Valtateiden varrella on paljon palveluita, esimerkiksi majoituspaikkoja, ravintoloita ja huoltoasemia. Liikennesäännöt ovat Yhdysvalloissa hyvin samanlaiset kuin Suomessa, mutta eroavaisuuksiakin on: useimmissa risteyksissä saa kääntyä oikealle, ellei vasemmalta ole tulossa ketään riippumatta siitä, palaako punainen valo vai ei. Lisäksi monikaistaisella tiellä oikea kaista on pääsääntöisesti oikealle kääntyville, joten suomalainen ajatus siitä, että ajetaan aina oikean puolimmaisella kaistalla, ei päde jenkkien moottoriteillä ajellessa.

Bensiini on reilusti edullisempaa Yhdysvalloissa verrattuna Suomen hintoihin, sillä yksi gallona (3,78 litraa) maksaa edullisimmillaan vain kaksi euroa. Polttoaineen edullisuuden huomaa katukuvassa autojen määrässä, sillä lähikauppaankin saatetaan päristellä autolla.

Autolla ajaminen Yhdysvalloissa on melko turvallista, ja liikennesääntöjä noudatetaan yleisesti aika hyvin. Euroopan Unionin ajokortti riittää Yhdysvalloissa aivan mainiosti, eikä USA-liitettä tai kansainvälistä ajokorttia tarvitse hankkia.

usa4

Hanki ESTA ennen matkaa

Suomalaisen tulee hankkia Visa Waiver -ohjelman mukainen elektroninen matkustuslupa ennen reissua Jenkkilään. ESTA (Electronic System for Travel Authorization) maksaa 14 dollaria eli noin kymmenen euroa, ja se tulee hankkia Internetistä viimeistään 72 tuntia ennen matkan alkua. ESTA on voimassa kaksi vuotta, paitsi jos passi jolla ESTA on haettu, vanhenee ennen tuota kahden vuoden aikaa.

Yhdysvaltoihin matkustaessa ei tule hankkia erillisiä rokotteita, sillä perusrokotukset riittävät. Tarkista kuitenkin aina ennen matkaa ajantasaiset rokotussuositukset vaikkapa rokote.fi -sivustolta.

Älä unohda tippiä

Jenkeissä tulee tipata, sillä paikallisten palvelutyöntekijöiden palkat ovat erittäin alhaiset. Ravintoloissa laskun loppusummaan lisätään 15-20 prosenttia palvelusta riippuen, takseissa 10-15 prosenttia. Hotelleissa juomarahan siivoojalle voi jättää lähtöpäivän aamuna, dollarin tai pari per päivä. Parkkeerauspalveluita käyttäessä on tapana antaa yhden tai kahden dollarin tippi. Baarissa kannattaa tipata dollari aina juomaa kohden.

Ravintolat saattavat lisätä juomarahan suoraan laskuun, jolloin laskussa on siitä maininta. Syynää siis kuitit tarkkaan ennen kuin annat tippiä.

Yhdysvaltalainen ruokakulttuuri on tuttua: hampurilaisia, pihvejä, kyljyksiä, pirtelöitä, salaattia ja jäätelöä. Suurissa kaupungeissa on todella rikas ruokakulttuuri, ja ravintoloissa löytyy edustettuna miltei kaikki maailman maat.

Katuruoka vaihtelee kaupungeittain

USAssa on monenlaista katuruokaa, ja se vaihtelee kaupungeittain.  New Yorkissa tyypillisin katuruoka on joko hot dog tai gyro, joita molempia myydään miltei jokaisessa kadunkulmassa parin dollarin hintaan. Hodari on kaikille tuttu, mutta gyro on kreikkalaistyyppinen pitaleipä, jonka sisällä on joko lihaa tai kanaa. Kasvisversion sisään laitetaan falafelia. Aamuisin newyorkilaiset hakevat aamiaisbagelinsa tuorejuustolla dollarin hintaan kojuista, jotka katoavat katukuvasta iltapäivään mennessä.

Los Angelesilainen katuruoka on meksikolaista. Katuruokakojujen sijaan herkkuja löytää ruokarekoista, joita on ympäri kaupunkia. Rekoilla ei ole tiettyä kadunkulmaa, vaan niiden paikka vaihtelee parhaimmillaan päivittäin.

usa3

Kulttuurien kehto New York

New York on täynnä eri kulttuureja, taivasta hipovia pilvenpiirtäjiä, kansainvälistä ruokaa, tapahtumia ja toinen toistaan parempia ostosmahdollisuuksia. Itärannikolla sijaitsevassa kaupungissa on yli kahdeksan miljoonaa asukasta, ja vain murto-osa on syntyperäisiä newyorkilaisia. New York onkin ollut jo vuosikymmeniä se paikka, mihin maahanmuuttajat kotiutuvat – eikä vähiten kaupungin etnisen kirjon vuoksi.

New Yorkin kaupunki muodostuu useista piirikunnista: Manhattan, Staten Island, Brooklyn, Queens ja The Bronx muodostavat New York Cityn. Kaupungin ikonisimpia nähtävyyksiä ovat Empire State Building, vapaudenpatsas, Central Park sekä Rockefeller Center.

Vapaamielinen San Francisco

Länsirannikolla sijaitseva San Francisco on pitkään ollut Yhdysvaltain vapaamielisimpiä kaupunkeja. Kaupunginosa Castro on tunnettu erityisen homoystävällisenä kaupunginosana sateenkaarilippuineen, Haight & Ashbury taas hippikaupunginosana.

Mäkisen kalifornialaisen San Franciscon tunnetuin nähtävyys on upea Golden Gate -silta, joka on usein sumun peitossa. Pohjoisen sijaintinsa vuoksi San Franciscon lämpötilat eivät lähentele hellelukemia keskikesälläkään, ja hyytävä merituuli pitää huolen ettei ilma äidy liian kuumaksi edes helteellä. Golden Gaten lisäksi San Franciscoon  mennään ihastelemaan laitureilla oleskelevia merileijonia ja kaupungin lähettyvillä olevaa Alcatrazin vankilaa.

Las Vegas, uhkapelaajan unelma

Keskellä Nevadan autiomaata sijaitsee utopistinen keidas, joka on uhkapelien ja mässäilyn pesä. Las Vegasin pääkadun The Stripin varrella sijaitsee kaupungin keskittymä, ja kadulta poikettuaan ei voi uskoa olevansa Las Vegasissa. Stripin varrelle on rakennettu toinen toistaan hulppeampia kasinohotelleja, ja löytyypä kadun varrelta minikokoiset versiot niin Pariisista kuin New Yorkistakin. Hurjapäät voivat nautiskella hotellin katolle rakennetun huvipuiston laitteista, ruuan ystävät taas kaupungin lukuisista herkullisista buffeteista.

Las Vegas herää eloon yöllä, sillä kuuman autiomaan auringon paahtaessa ei kaupungissa jaksa juuri muuta kuin makoilla hotellin uima-altaalla tai pelata jäätäviksi ilmastoiduissa kasinoissa. Las Vegas on myös paikka missä voi suorittaa pikavihkimisen, vaikkapa kasinolta saatujen ilmaisten drinkkien voimin.

 

Pallontallaajien tietopaketti: Road Tripin suunnittelu – 10 vinkkiä

Pallontallaajien Kanada ja Yhdysvallat -keskustelualueelle

Kuvat: Flickr/Thomas Hawk, Flickr/MattJEdwards, Flickr/Justin in SD, Flickr/Al_HikesAZ

  • Lähetä sähköpostitse
  • Jaa Twitterissä
  • Jaa Facebookissa
  • Jaa LinkedInissä

Kommentit (1216)

Nimimartti makkonen

26.7.2015

Viestivoiko kaliforniassa yöpyä telttaillen

  • Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Majoitustietokanta

Tietokannassa 103 majapaikkaa, 0 ilmaismajoitusta ja 48 kommenttia.

Uusin majapaikka:
Satunnainen majapaikka:

Aiheeseen liittyvät keskustelut

Uusimmat tarjoukset

Suosituimmat maat

Thaimaa

Thaimaa on Kaakkois-Aasiassa sijaitseva suosittu lomakohde, jonka pitkät rannat ja edullinen…

Italia

Italiasta riittää moneksi; historiaa Rooman Colosseumilla, romantiikkaa Veronassa Roomeon…

Espanja

Espanjaan matkatessaan sukeltaa maailmaan, joka on niin kaukana suomalaisesta, kuin vain Euroopan…

Australia

Australia on eteläisellä pallonpuoliskolla sijaitseva mannervaltio, joka on maailman pienin manner,…