Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Löydä halvimmat hotellit ja hostellit - Pallontallaajat.net

Majoitukset

Maailmalla on tarjolla lukemattomia majoitusmahdollisuuksia eri hintaluokista, ja jotkut tavat majoittua ovat jopa ilmaisia. Kokosimme tähän yleisimmät edulliset majoitustavat.

PARIISI

Halvat hotellit

Halvat hotellit ovat mainio vaihtoehto jos reissussa on esimerkiksi oman mussukan kanssa kahdestaan, mukana on lapsi tai jos hostelleissa tuntemattomien kanssa nukkuminen ei jaksa enää kiinnostaa. Halvatkin hotellit maksavat usein enemmän kuin hostellit, mutta parhaimmillaan hotelleista voi saada todella hyviä erikoistarjouksia esimerkiksi varaamalla etukäteen. Varaa halpa majoitus vaikkapa Rantapallon hotellihaun kautta.

Monissa Euroopan maissa toimii edullisia kansainvälisiä hotelliketjuja kuten Formule 1 ja Ibis. Ne vastaavat kotimaista Omenahotellia ja hinnat ovat melko halvat: yö Formule 1:ssä maksaa 25-40 euroa huonetta kohden ja huone Ibis-ketjun hotellissa yöltä 35 eurosta ylöspäin. Formule1:n huoneissa majoittuu samalla hintaa jopa kolme ihmistä, Ibis-ketjun hotellihuoneet ovat yleensä kahden hengen huoneita, mutta tarjolla on myös isompia huoneita. Halvimmillaan Formule 1:ssä voi siis majoittua maksamalla noin 10 euroa yöltä henkeä kohti. Hotellit ovat tasalaatuisia, ja vaikka niissä ei luksustuotteilla pröystäillä, voi varaushetkellä luottaa siihen, ettei vastaan tule ikäviä yllätyksiä.

Näin löydät halvan hotellin

Majoitus kahmaisee usein reissubudjetista valtaosan, ja edullisen mutta hyvän yöpaikan löytäminen onkin ikuinen haaste. Muutamalla niksillä halpa mutta hyvätasoinen majapaikka on kuitenkin mahdollista löytää, eikä reissun aikana tarvitse kärvistellä ylihinnoitelluissa likaisissa lakanoissa. Näillä vinkeillä löydät halvan hotellin.

1. Ole ajoissa liikenteessä

Tämä useaan kertaan kuultu neuvo pätee myös halvan majapaikan löytämiseen, sillä mitä aikaisemmin majoituksen varaat, sitä paremmin edullisia majapaikkoja on vapaana etkä joudu maksamaan maltaita vain sen vuoksi, että kaikki edulliset hotellit on jo varattu. Lisäksi voit valita yöpymispaikkasi sinulle parhaiten sopivalla sijainnilla, kun suurin osa majoitusliikkeistä on vielä vapaina. Lisäksi jotkut majapaikat tarjoavat ennakkovaraajan alennusta, jolla säästät majoituskuluissa.

2. Tartu tarjouksiin

Useat hotelleja välittävät nettisivustot tarjoavat tarjoushintaista majoitusta erityisesti, jos tulevaan matkaan on reilusti aikaa. Hyviä tarjouksia voi toki löytyä myös viime tipassa, mutta parhaat tarjoukset löytyvät yleensä useaa kuukautta ennen matkaa. Majapaikkoja välittävillä nettisivuilla on myös tarjouskampanjoita, joiden aikana majoituksista saa alennusta useita kymmeniä prosentteja.

Myös erityisesti hotelliketjuilla on välillä tarjolla omia tarjouksia, joilla hinnasta voi saada pois useita kymmeniä prosentteja. Usein hotellit myös palkitsevat uskollisia asiakkaitaan, joten keskittämällä tiettyihin hotelliketjuihin tai varaamalla aina samasta paikasta voi silloin tällöin saada myös ilmaisia palkintoöitä.

3. Vertaile hintoja

Aina kaukana keskustasta sijaitseva hotelli ei ole halvempi vaihtoehto kuin ytimessä oleva majapaikka, sillä päivittäinen matkustaminen nähtävyyksien lähelle voi käydä yllättävän kalliiksi. Huomioi siis paljonko joudut maksamaan matkoista majapaikkasi ja todellisen matkakohteesi välillä, ja laske tuleeko kaukana sijaitseva hotelli enää halvaksi.

Toki samalla hinnalla voi saada keskustan ulkopuolelta huomattavasti mukavamman ja parempilaatuisen majoituksen kuin kämäisen kolon turistinähtävyyksien naapurista, mutta jos halvin hinta on ykkösprioriteetti, valitse majapaikka lopullisen hintalapun mukaan.

4. Huomioi, mitä hotellin hintaan kuuluu

Vaikka hotellin hinta saattaa aluksi vaikuttaa miellyttävän alhaiselta, tarkista aina ennen varausta mitä hinta todella pitää sisällään. On tavallista että perushintaan ei kuulu aamiaista tai huoneeseen saakka kantautuvaa nettiyhteyttä, mutta kieroimmissa tapauksissa hotelli veloittaa erikseen myös lakanoista, pyyhkeestä tai jopa tavaransäilytyksestä uloskirjautumisen jälkeen.

Kalliit lisämaksut nostavat lopullisen hinnan helposti yllättävän korkealle. Toisaalta jos et kaipaa aamiaista tai nettiyhteyttä ja tuot mukana omat lakanat ja pyyhkeen, voi lisäpalveluista veloittavissa hotelleissa majoittua halvalla.

5. Tee lopullinen päätös asiakaskommenttien perusteella

Jos hotellissa merkitsee ainoastaan hinta, voi majoituksen varata melko sokkona valitsemalla kaikkein edullisimman majapaikan. Jos kuitenkin kaipaat siistiä ja rauhallista yösijaa järkevään hintaan, kannattaa majapaikkojen asiakaskommenttien lukemiseen uhrata aikaa, sillä niiden perusteella hotellista irtoaa huomattavasti realistisempi kuva kuin majapaikan oman kuvauksen perusteella.

Esimerkiksi tripadvisorista löytyy useimmista hotelleista myös asiakkaiden ottamia valokuvia, jotka näyttävät stailattujen valokuvien sijaan sen, miltä tilat todellisuudessa näyttävät.

 

Hostellit

Hostellit ovat yleensä nuorille suunnattuja edullisia majapaikkoja, joissa nukutaan usein samassa huoneessa usean tuntemattoman reissaajan kanssa. Hostelleissa näkee toki myös varttuneempaa väkeä ja joskus jopa perheitä, mutta valtaosa hostellivieraista on nuorisoa.

Hostelleissa on usein valittavana erikokoisia dormeja eli yhteismajoitustiloja, ja ne voi olla jaoteltu sukupuolen mukaan. Usein erityisesti yksin matkustavat naiset arvostavat mahdollisuutta varata vain tytöille tarkoitettu huone. Dormien koko vaihtelee, ja pienimmässä dormihuoneessa nukkuu neljä, kun joidenkin hostellien suurimpiin huoneisiin saattaa mahtua punkkaamaan jopa 24 ihmistä, joskus jopa enemmän.

Monet hostellit tarjoavat myös pieniä yhden tai kahden hengen huoneita, joissa majoittuessa pääsee nauttimaan hostellin yleistiloista ja rennosta ilmapiiristä, mutta voi kuitenkin viettää yöt rauhassa omassa huoneessa ilman tuntemattomien kanssareissaajien seuraa. Hostellien kahden hengen huoneet eivät aina tule edullisemmaksi kuin majoittuminen esimerkiksi halvassa hotellissa, joten hintoja on syytä vertailla.

Hostellin hintaan kuuluu yleensä yksinkertainen aamiainen, ja useimmissa hostelleissa on vieraiden käyttöön tarkoitettu keittiö, missä voi loihtia edullisia aterioita. Hostelleissa on yleensä myös yhteiset oleskelutilat, missä voi tutustua muihin hostellivieraisiin ja viettää aikaa oman porukan kanssa.

Hostelleja voi etsiä vaikkapa hostelworld-sivustolta.

Majatalot ja B&B

Erityisesti saksankielisissä maissa voi majoittua majatalossa (Gasthaus). Majatalojen palvelut eivät ole yhtä monipuolisia kuin hotelleissa, mutta parhaimmillaan palvelu voi olla todella korkeatasoista useimpien majatalojen ollessa yksityisiä perheyrityksiä. Hotelleihin verrattuna majatalot ovat usein kodikkaampia, rauhallisempi ja siistimpiä, ja hintaan kuuluu lähes poikkeuksetta aamiainen. Majatalojen hinta vaihtelee paikkakunnan, sijainnin ja laatutason mukaan, ja keskimäärin kahden hengen huone saksalaisessa majatalossa maksaa noin 50 euroa yöltä.

B&B eli Bed and Breakfast -tyylinen majapaikka tarjoaa nimensä mukaisesti yöpyjilleen yöpaikan ja aamiaisen. B&B:t ovat usein pieniä ja yksityisten ylläpitämiä, ja niissä on vain kourallinen huoneita. Kaikissa huoneissa ei ole aina omaa kylpyhuonetta. Omistajat huolehtivat usein kaikista tarjolla olevista palveluista aamiaisen kokkauksesta huoneen siivoamiseen, ja saattavat tarjota vierailleen myös aamiaisseuraa. B&B-tyyppistä majoitusta on tarjolla maailmanlaajuisesti, ja niiden huoneet ovat yleensä hieman hotellihuoneita edullisempia.

Kotimajoitus

Kotimajoitus tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että majapaikka löytyy jonkin toisen ihmisen kodista. Kotimajoitus tulee melkeinpä aina halvemmaksi kuin esimerkiksi hotellissa majoittuminen, ja parhaimmillaan se on ilmaista. Hintaan (jos sellainen on) ei yleensä sisälly muuta kuin majapaikka, mutta niin aamiaisen kuin päivän muutkin ateriat kokkaa edullisesti kotimajapaikan keittiössä, jos se isäntäväelle sopii.

Kotimajoitus on yksi vanhimpia majoitustapoja, ja erityisesti Itä-Euroopassa näkee edelleen rautatie- ja linja-autoasemilla vanhuksia tarjoamassa asuntonsa tyhjiä huoneita majapaikaksi matkaajille. Parhaimmillaan asemamummon tarjoama yösija on siisti ja edullinen, ja huoneen lisäksi joskus tarjolla on myös kokonaisia asuntoja. Kotimajoitus on loistava tapa päästä kurkistelemaan tavallisen paikallisen arkea ja isäntäväki onkin yleensä kiinnostunutta reissulaisten tarinoista ja taustoista. Hinnoista kannattaa sopia aina tarkasti ennen majapaikan vastaanottamista, sillä pienet virheet hinnoissa ovat valitettavan yleisiä.

Asunnon vuokraaminen

Airbnb ja Wimdu -verkkopalvelut ovat täynnä vuokralla olevia kalustettuja asuntoja ympäri maailmaa, ja kuka tahansa voi vuokrata siellä tarjolla olevan asunnon. Vuokralla on myös pelkkiä huoneita, jolloin vuokralainen voi päästä asustelemaan paikallisen perheen kanssa. Oman asunnon voi laittaa vuokralle kuka tahansa mistä päin maailmaa vain. Vuokrahintaan sisältyy puhtaat lakanat ja pyyhe, eikä siivouksestakaan tarvitse huolehtia itse.

Asuntoja pääsee hakemaan nettipalveluista kätevästi paikkakunnan ja ajankohdan perusteella, ja vapaista asunnoista voi valita haluamansa. Kun sopiva asunto löytyy, voi varauksen tehdä kätevästi netissä. Palvelut mahdollistavat myös yhteydenpidon vuokralaisen ja vuokraajan välillä. Maksu hoidetaan varauksen yhteydessä, ja välikätenä toimiva verkkopalvelu vetää välistä muutaman prosentin suuruisen provision.

Lyhytaikainen kalustetun asunnon vuokraamismahdollisuus on loistava vaihtoehto perinteiselle hotellissa majoittumiselle, sillä sitä kautta pääsee elämään hetken paikallista arkea. Useimmissa asunnoissa on keittiö, joten vuokraaja pääsee tutustumaan paikallisiin raaka-aineisiin myös käytännössä. Asunnon vuokraaminen on loistava majoitustapa paitsi pariskunnille, myös reissuporukoille. Isolla joukolla voi vuokrata vaikkapa kokonaisen talon ja silti säästää verrattuna esimerkiksi hotelliin. Vuokralle laitettujen asuntojen ja huoneiden hintataso vaihtelee, mutta tarjolla on myös todella edullisia vaihtoehtoja.

Asunnon vuokraaminen palvelua tarjoavan nettisivun välityksellä on turvallista, sillä mukana on aina kolmas osapuoli, johon voi olla yhteydessä ongelmatilanteissa. Sivustojen käyttäjät voivat antaa palautetta vuokrauskokemuksistaan, ja sitä kautta tuleva vuokraaja saa realistisen kuvan paitsi asunnosta, myös vuokranantajasta.

Vaikka asunnossa voikin olla rauhassa eikä vuokraajaa näe kuin avaimien luovutuksen yhteydessä, antavat vuokraajat usein mielellään vinkkejä lähialueella sijaitsevista nähtävyyksistä ja palveluista. Yhteydenpidon tiiviys riippuu siis täysin vuokraajasta itsestään, ja erityisesti pelkän huoneen vuokratessa voi päästä jopa paikalliseen illallispöytään vuokranantajien kanssa.

Keskustele airbnb:stä

Sohvasurffaus

Sohvasurffaus tarkoittaa vastavuoroista ilmaista kotimajoittumista maailmalla. Toiminnassa ei liiku raha, sillä ideana on vastavuoroisuus, eli molemmat osapuolet hyötyvät yöpymiskokemuksesta. Samalla kun reissaaja saa ilmaisen majapaikan, saa paikallinen majoittaja ripauksen eksoottisesta kulttuurista ja parhaassa tapauksessa uuden ystävän, sillä monesti sohvasurffaajat viettävät reilusti aikaa paikallisen hostinsa kanssa.

Sohvasurffaus sopii avoimille ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita eri maiden kulttuureista eivätkä pelkää majoittaa vieraita ihmisiä kotiinsa. Majapaikkoja hakevat ja tarjoavat kaikenikäiset, -näköiset ja -kokoiset, eikä majoittajana toimiminen vaadi muuta kuin vapaan nukkumapaikan, avoimen asenteen ja ripauksen kielitaitoa. Toisten koteihin majoittuessa on syytä käyttäytyä fiksusti ja kunnioittaa toisen omaisuutta.

Sohvan tarjoaja voi itse valita kenet majoittaa, eikä jokaiseen majoituspyyntöön ole pakko vastata myöntävästi. Kokemus on molemmille osapuolille mieluinen, kun myös yöpaikan tarjoaja tuntee olonsa rennoksi eikä lähde tarjoamaan majapaikkaa hampaat irvessä.

Sohvasurffata voi kuka tahansa

Sohvasurffaaminen on tehty helpoksi, ja oman sohvan tarjoaminen tai yöpaikan etsiminen maailmalta vaatii ainoastaan palveluun rekisteröitymisen. Se on ilmaista, ja rekisteröityä voi kuka tahansa. Se onkin syytä pitää mielessä majapaikkaa etsiessä, ja turvallisinta onkin aloittaa sohvasurffaaminen majoittumalla sellaisen henkilön luona, joka on saanut paljon positiivista palautetta muilta sohvasurffaajilta.

Yhteisöihin rekisteröityessä kannattaa oma profiili täydentää huolella, sillä majapaikan etsijät ja tarjoajat tahtovat luonnollisesti tietää mahdollisimman paljon tulevasta yökaveristaan. Oman kuvan lataaminen palveluun on tärkeää, sillä sen avulla profiilisi saa kasvot.

Ilmaisia majapaikkoja voi tarjota ja etsiä muun muassa Couch Surfing, Hospitalityclub ja Globalfreeloaders -verkkopalveluista.

Ole varovainen

Vaikka sohvasurffaus on pääosin turvallista, voi kohdalle sattua myös huonoja kokemuksia. Niiden välttämiseksi majapaikkoja etsiessä ja tarjotessa uusien mahdollisten sohvasurffaajatuttujen profiilit on syytä selata tarkoin läpi ja lukea heidän saamat kommentit.

Koska käyttäjien luotettavuus arvioidaan heidän saamien kommenttien perusteella, jättävät monet käyttäjät antamatta huonoa palautetta ikävän kokemuksen jälkeen. Syy tähän on se, että he todennäköisesti saavat palautteen kohteelta takaisin ikävän sävyisen palautteen, eikä kukaan halua saada haukkuja omaan profiiliinsa.

Harvoin sattuvista ikävistä kokemuksista huolimatta sohvasurffaaminen on pääosin turvallista ja erittäin antoisaa, eikä sitä kannata jättää kokeilematta huonon kokemuksen pelossa. Jos sohvasurffauksen kokeileminen jännittää, voi sen aloittaa turvallisesti kotimaan rajojen sisäpuolella.

Autenttisia elämyksiä sohvasurffaamalla

Vaikka tuntemattoman ihmisen luona nukkumisessa on aina oma jännitysmomenttinsa, pääsee sohvasurffatessa aina lähemmäksi reissukohdetta kuin vaikkapa hotellissa majoittuessa. Paikallisen sohvalla nukkuessa pääsee myös kurkistamaan paikallisen kotiin, arkeen ja parhaassa tapauksessa myös jääkaappiin, eikä sen autenttisemmaksi reissukokemus mene.

Tarjoamalla oman sohvansa muiden reissaajien käyttöön voi olla varma paitsi uusien kansainvälisten tuttavuuksien saamisesta, myös siitä, että sillä henkilöllä kenet olet kotiisi majoittanut, on taatusti aina ovet avoinna, jos satut vierailemaan tämän kotikulmilla.

Maksutonta majoitusta ympäri maailmaa -keskusteluun

Junassa nukkuminen

Junassa nukkuminen kannattaa erityisesti jos taitettavana on pitkä välimatka, jolloin säästää paitsi matkustamiseen kuluvaa aikaa, myös rahaa. Halvin tapa matkustaa on jättää makuupaikka ostamatta ja matkustaa yöjunassa istumapaikassa, mikä ei välttämättä ole epämukava vaihtoehto, sillä erityisesti Keski-Euroopassa on käytössä hyttivaunuja, joiden penkit saa vedettyä sängyiksi. Lue lisää junassa nukkumisesta Pallontallaajien tietopaketista.

Telttailu maailmalla

Teltassa nukkuminen reissun aikana tuo matkan pituudesta riippuen satasien säästön vaivatta, joten erityisesti pitkällä reissulla lämpimissä mailla telttamajoitusta voi olla viisasta harkita erityisesti, jos on tottunut telttailija. Jos taas kotimaassakaan ei millään ilveellä suostu viettämään yötä teltassa, ei sitä kannata lähteä maailmalle harjoittelemaan. Reissuun mukaan otettavaksi sopii parhaiten mahdollisimman kevyt teltta, joka kirpaisee kertaostoksena mutta kestää vuosia ja toivottavasti useamman reissun.

Leirintäalueita löytyy kaikkialta, ja palvelut ovat yleensä melko laadukkaita: löytyy pyykkikoneet, kokkausvehkeet, siistit vessat ja suihkut. Joskus leirintäalueiden pihaa saattaa koristaa jopa uima-allas. Telttailu reissussa luo myös omanlaisensa rutiinit ja vaikka maisemat ja valtiot vaihtuvat, on reissussa jotain pysyvyyttä, sillä sama majapaikka säilyy maasta toiseen.

Leirintäalueet eivät juuri koskaan sijaitse kaupunkien keskustoissa, ja niihin joutuu melkeinpä aina matkustamaan metrolla, ratikalla tai vaikkapa bussilla. Kaupunkiin saapuminen kannattaakin ajoittaa niin, että leirintäalueen ehtii löytää vielä valoisaan aikaan. Telttamatkailijan on syytä tutustua kunkin kohdemaan lainsäädäntöön niiltä osin, minne teltan saa pystyttää jotta makeiden telttaunien jälkeen ei herää pyssyn piippu teltan ovella.

Leirintäalueet löytää helpoiten leirintäalueluettelosta, jonka saa ilmaiseksi eri valtioiden matkailutoimistoista. Leirintäalueiden hinta koostuu monissa maissa erikseen teltta- ja henkilömaksuista, ja kahden hengen telttamajoituksen hinta vaihtelee vajaasta kymmenestä eurosta reiluun 20 euroon.

Telttailuun liittyviä keskusteluja

Taivasalla yöpyminen

Rohkea reissaaja viettää yönsä ulkona. Lämpimissä maissa se ei ole säiden puolesta ongelma, sillä ulkona tarkenee ilman sen suurempaa varustusta. Lämpötilaa suurempi ongelma on yleensä turvallisen yöpaikan löytäminen, ja viisainta on sijoittaa makuupussi paikkaan, joka hiljenee yöksi. Kaikki ovat kuulleet tarinoita puistoissa nukkuvista reilaajista, mutta esimerkiksi hautausmaat on todettu melko turvallisiksi, joskin hieman karmiviksi yöpaikoiksi. Mitä suojaisampi nukkumapaikka, sitä rauhallisempi ulkona nukuttu yö on. Jotkut nukkuvat ulkona paremmin kuin sisätiloissa, joten taivasalla nukkuminen ei välttämättä ole pakon edessä valittu vaihtoehto vaan valinta.

Keskustele ulkona nukkumisesta

Merimieskirkot

Suomen Merimieskirkko tarjoaa melko mukavaa ja edullista majoitusta Hampurissa, Lontoossa, Antwerpenissä, Brysselissä, Gdanskissa, Kyproksella, Pireuksella, Rodoksella, Rotterdamissa ja Varsovassa. Majoitus tulee varata ennakkoon. Merimieskirkko tarjoaa palasia kotimaasta saunan, suomalaisten lehtien, suomalaisten televisiokanavien ja suomalaisen kotiruuan muodossa. Suomalaisessa merimieskirkossa puhutaan suomea ja myydään salmiakkia.

Keskustele merimieskirkoista

Kuva: Flickr/Stuck in Customs

Pallontallaajien hostelliarviot

Aasia ja Oseania

Amerikka

Afrikka

Hae majoitusta
  1. -